Søndagsavisen.dk

  Mød Ellen: Fremtidens elfærge sejler på batterier


  Måske er smålandsøer og færger ikke det første, der falder dig ind, når du tænker på smarte teknologiske løsninger, der kan gøre vores aftryk på kloden og klimaet mindre. Men det kan du begynde på nu. For på Ærø er en europæisk...

  Måske er smålandsøer og færger ikke det første, der falder dig ind, når du tænker på smarte teknologiske løsninger, der kan gøre vores aftryk på kloden og klimaet mindre. Men det kan du begynde på nu.

  For på Ærø er en europæisk projektgruppe ved at søsætte ‘Ellen’, der er en ny passagerfærge, som udelukkende sejler på elektricitet. Det skriver Videnskab.dk.

  »Det, der er specielt ved vores færge, er, at den kan sejle knap 41 kilometer, hvilket er omkring 7 gange så langt som de eksisterende elektriske færger,« fortæller Trine Heinemann til Videnskab.dk.

  Hun er projektkoordinator på Ærøs kommende elfærge og har i denne uge fremlagt resultaterne af tre års arbejde på EU’s konference for forskning og innovation i Bruxelles.

  Ellen bruger samme batteri som din smartphone
  I skroget på Ellen er der to rum, der hver indeholder 420 batterier, som i alt vejer 56 ton. Til sammenligning vejer en Tesla S-model omkring 2 ton, hvoraf batteriet udgør 600-700 kilo.

  »Batterierne er det, man kalder høj-energi lithium-ionbatterier og er i sig selv ret standard,« fortæller Trine Heinemann.

  Læs mere på Videnskab.dk: Dyk med, når Ærøfærgens arter undersøges på 19 meters dybde

  Lithium-ionbatterier er også dem, du finder i din mobiltelefon, elbil og andre genstande, som kan genoplades. Det er de mange batterier, som gør Ellen i stand til at lægge hele 22 sømil bag sig på en enkelt opladning.

  Det er altså ikke batterierne i sig selv, der er det nye ved Ellen, men derimod alt det omkring batterierne.

  »Der, hvor vi primært har udviklet, er i forhold til sikkerhed og energitæthed. Kravene for begge dele er meget højere på færger end for biler og mobiltelefoner, hvor der slet ikke er så meget energi samlet på ét sted,« fortæller Trine Heinemann.

  Er batterier nu også den rigtige løsning?
  Udfordringerne med energitæthed og sikkerhed kan måske få dig til at spørge, om Ellen virkelig er den rigtige løsning for en grøn omstilling af færgetransporten. Det er nemlig ikke kun en udfordring for passagerfærger, men alt fra biler, busser, lastbiler, skibe og fly.

  Batteriernes fremtid som grøn løsning afhænger i høj grad af, om der sker teknologiske fremskridt, fortæller lektor Chresten Træholt, der er lektor ved Institut for Elektroteknologi ved DTU Elektro.

  Læs mere på Videnskab.dk: Bliver batterier ikke snart bedre?

  »Batterierne er i rivende udvikling. Det er svært at forudsige, hvor pris og teknologi er om bare et par år, om der er sket et gennembrud,« fortæller Chresten Træholt.

  »En dag skal batterierne nok kunne klare de helt store containerskibe, men indtil da er der måske også brug for andre løsninger som hybridmotorer eller brændselsceller,« siger han.

  For Chresten Træholt betyder det, at der slet ikke er tvivl om, at elektrificering er vejen frem, men om det bliver batterierne i skroget på Ellen, der først knækker koden til tung langdistancetransport, er ikke til at sige.

  Andre artikler på Videnskab.dk:

  Hvordan kan mit hus blive selvforsynende med vedvarende energi?

  Så billigt er det at få Danmark til at køre på kun grøn energi

  Efter TESLA: Danske forskere giver deres bud på fremtidens energilagring

  The post Mød Ellen: Fremtidens elfærge sejler på batterier appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Mange danskere lider af vintertræthed: 12 råd til mere energi om morgenen


  Vi kender det alle. Vores krop har lyst til at gå i hi, men hverdagen fortsætter ufortrødent hele vinterhalvåret. Der er daglige pligter, arbejde, børn og fritidsaktiviteter at stå op til. Men selvom din krop skriger på søvn, når vækkeuret...

  Vi kender det alle. Vores krop har lyst til at gå i hi, men hverdagen fortsætter ufortrødent hele vinterhalvåret. Der er daglige pligter, arbejde, børn og fritidsaktiviteter at stå op til.

  Men selvom din krop skriger på søvn, når vækkeuret ringer i mørket, er der ikke andet for end at komme ud af fjerene.

  Nattisseri giver ringere livskvalitet

  Mørket vækker vores huleadfærd
  I de mørke vintermåneder producerer vores kroppe ekstra meget af søvnhormonet melatonin. Den øgede produktion af melatonin kan forstyrre vores døgnrytme og gøre os mere trætte.

  – Vi ændrer alle vores adfærd fra vinter- til sommerperioder. Det er naturligt, at vi får mere huleadfærd, når det bliver mørkt og koldt, forklarer overlæge Poul Jørgen Jennum fra Dansk center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

  Søvnløshed er forbundet med højere risiko for at få astma

  En dårlig start på dagen kan være med til at forværre din dag og dit overskud. Starter vi dagen med at være ekstra trætte, uoplagte og i dårligt humør, kommer vi nemt til at vrisse af andre omkring os.

  Vi kommer måske for sent af sted på arbejde og kommer derfor ikke ordentligt i gang med dagens opgaver. Derfor har Sengetid samlet 12 opkvikkende råd, der kan være med til at sikre dig en god start på dagen i hele vinterhalvåret.

  Træt af dårlig kaffe? Enkle tips og tricks til at lave den perfekte kop kaffe

  12 gode råd, der gør det lettere for dig at komme ud af sengen Brug et vågn op-lys. Du kan nemlig påvirke dit søvnmønster ved hjælp af lys Skab en fast søvnrytme, så din krop ved, hvornår den skal vågne og falde i søvn Hold dig fra snooze-knappen – den gør dig kun mere træt Giv dig selv en belønning for at stå tidligt op – hold regnskab og find en passende belønning Overbevis din krop om, at den er vågen, med et langt stræk Tro på, at du er et morgenmenneske, så vil din krop også tro på det Hav en liste med morgenens gøremål klar til afkrydsning Stil vækkeuret væk fra sengen Sæt din yndlingsmusik på for at hjælpe dig med at starte dagen godt Apps kan hjælpe dig med at vågne, ved at du skal løse en gåde, før vækkeuret stopper med at ringe Sæt dig op og træk vejret dybt tre gange Skab ro ved at lægge tøj frem, pakke arbejdstasken og stille koppen klar til din morgenkaffe.

  Kilde: Sengetid.dk

  The post Mange danskere lider af vintertræthed: 12 råd til mere energi om morgenen appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Ridder med rabat? Nordsjællandsk “borg” sat millioner ned i pris


  Men er lige præcis brynje og skjold blandt ens ejendele, så skal man nok ride mod København-forstaden Holte. Her ligger der nemlig en villa ud over det sædvanlige. Dronninghus hedder den, og den næsten riddderborg-lignende ejendom byder både på...

  Men er lige præcis brynje og skjold blandt ens ejendele, så skal man nok ride mod København-forstaden Holte.

  Her ligger der nemlig en villa ud over det sædvanlige. Dronninghus hedder den, og den næsten riddderborg-lignende ejendom byder både på plads og et tårn – og så er der godt nyt for de potentielle købere.

  Prisen er nemlig netop blevet sænket, og dermed kan man erhverve sig de 689 kvadratmeter direkte ud til Furesø for 24.995.000 kroner. Det skriver Boliga.

  Prisjusteringen lyder i denne omgang på 3.005.000 kroner, og det er den anden i rækken. I foråret blev ejendommen nemlig også sat ned – dengang med fire millioner kroner.

  Madelevator og 15 værelser
  Når man er i liebhaver-land, så får man selvfølgelig også mere til boligen end tre børneværelser og et køkken-alrum.

  Stor hall, flere stuer med sildebensparketgulve og stuk samt en madelevator fra køkkenet i kælderen er et udpluk af det, man kan finde i ejendommen.

  Der er 15 værelser i villaen, som desuden ligger på en grund, der ifølge ejendomsmægleren Danbolig Holte “toner nærmest majestætisk op over kvarteret.”

  Er man blevet lidt lun på “Ridderborgen” i Holte, så kan man glæde sig over, at kvadratmeterprisen ifølge Boliga.dk faktisk er i den lave ende. Dronninghus står til 36.277 kroner for hver af de mange kvadratmeter, mens villaerne i lokalområdet i gennemsnit er udbudt til salg for 43.302 kroner per kvadratmeter.

  Se Dronninghus her.

  The post Ridder med rabat? Nordsjællandsk “borg” sat millioner ned i pris appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Her er superkornet, der redder klimaet og din sultne mav


  Man skulle ikke tro det, når man ser de små frø, men quinoa kan faktisk være den nye kornsort, der redder både klimaet og den stigende verdensbefolkning, der skal have mad i deres maver. Ifølge Videnskab.dk og Nature kan quinoa nemlig noget,...

  Man skulle ikke tro det, når man ser de små frø, men quinoa kan faktisk være den nye kornsort, der redder både klimaet og den stigende verdensbefolkning, der skal have mad i deres maver.

  Ifølge Videnskab.dk og Nature kan quinoa nemlig noget, som mange andre frø ikke kan.

  Læs også på MY DAILY SPACE: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

  Fantastisk næringskilde

  Quinoaplanten har mere næring end almindelig korn.

  Quinoafrøet har et naturligt højt proteinindhold, og indeholder alle essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), som mennesket har brug for i sin kost.

  Kort sagt: Det er en bombastisk lille motherfucker, når det kommer til kosten.

  Læs også på MY DAILY SPACE: Klimaaftale: USA melder sig ud – hvad sker der så nu?

  Quinoa kan vandes med havvand

  En anden sej egenskab ved quinoaplanten er, at den er meget hårdfør og kan gro på steder, hvor nærmest ingen andre planter kan gro.

  Oprindeligt voksede quinoaplanten i Peru og Bolivia og var hovedafgrøden for den oprindelige befolkning i de lande, men afgrøden røg bagerst i det Sydamerikanske køkken efter spaniernes indtog.

  Forskere har nu kortlagt plantens genom. Det betyder, at planten kan forædles, så den kan blive endnu mere næringsrig og dyrkes overalt i verden.

  Det, der især er sejt ved quinoaplanten er, at den kan dyrkes i omgivelser, der slår andre planter ihjel. Eksempelvis kan den vandes med saltvand og kan overleve under en brændende sol, der udtørrer andre plantearter. Det betyder, at quinoa også kan gro i de klimaforandringer, vi ser i disse år.

  Læs også på MY DAILY SPACE: Marie krydsede polarcirklen: Det værste var at komme hjem igen

  Dansk bonde tænkte forud

  Quinoaplanten bliver ikke kun dyrket i Sydamerika. Den bliver også dyrket her i Danmark og i andre europæiske lande. Det skyldes blandt andet, at der var en dansk bonde, der tænkte fremad.

  Han begyndte at dyrke danske quinoaplanter for 20 år siden, og det betyder, at man i efteråret 2017 vil finde økologisk danskdyrkede quinoa.

  – Der er mere bid i den, og den kan spises som et fuldkornsprodukt, fordi den ikke skal afskalles modsat det meste af den quinoa, man kan købe i dag, oplyser Sven-Erik Jacobsen, der står bag de danske quinoafrø.

  Læs også på MY DAILY SPACE: Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastic

  Mangler du inspiration til maden? Læs væres MY DAILY SPACES opskrifter her:

  Nem opskrift: Kyllinge- og quinoasalat

  Så er der serveret: Opskrift på thai-quinoadeller med peanutbutterdip

  Glutenfri madpakke #3: Quinoasalat

  Opskrift: Sushi med quinoa

  Tabbouleh: En nem opskrift på en hjemmelavet version af den lækre salat

  The post Her er superkornet, der redder klimaet og din sultne mav appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Flere ejerlejligheder sættes ned i pris

  Flere ejerlejligheder sættes ned i pris


  Efter at være steget med gennemsnitlig 7,3 procent om året siden 2012 ser festen ud til at være ebbet ud på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Det gælder i hvert fald, hvis man vurderer på baggrund af antallet af udbudte lejligheder, som er...

  Efter at være steget med gennemsnitlig 7,3 procent om året siden 2012 ser festen ud til at være ebbet ud på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Det gælder i hvert fald, hvis man vurderer på baggrund af antallet af udbudte lejligheder, som er sat ned i pris.

  Angiveligt har både mæglere og sælgere svært ved at ramme den rigtige pris, da mere end hver tredje udbudte lejlighed i København er blevet sat ned i pris, siden lejligheden kom på markedet første gang.

  Af en statistik baseret på data fra Boliga.dk fremgår det, at andelen af nedsatte lejligheder lå på 11 procent i 2015, og siden er mere end tredoblet til i dag 35 procent i Københavns Kommune.

  På Frederiksberg er der den samme tendens. Antallet af lejligheder med et rabat-skilt udgør i dag 48 procent af udbuddet mod 17 procent i 2015. På Østerbro, som rent prismæssigt minder om Frederiksberg, er også næsten halvdelen af de udbudte lejligheder sat ned i pris.

  LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Se lejlighedspriserne i din kommune de sidste 20 år

  Graf Andel af udbudte ejerlejligheder sat ned i pris (%)

  Ejerlejligheder sættes også ned i pris i Aarhus, Odense og Aalborg
  Nedsatte priser på ejerlejligheder er dog ikke kun et københavner-fænomen. På lejlighedsmarkedet i både Aalborg, Aarhus og Odense kommuner er samme tendens, viser data fra boliga.dk fra medio november 2018 over de ejerlejligheder, der er til salg nu.

  I Odense Kommune, som i forvejen har beskedne kvadratmeterpriser på omkring 20.000 kr., er lidt over halvdelen af ejerlejlighederne sat ned i pris. I Aarhus Kommune med et prisniveau omkring 33.000 kr. pr. m2, er 36 procent af lejlighederne sat ned i pris.

  Prisniveauet i Aalborg Kommune ligger på niveau med Odense. Her er det dog kun 29 procent af de udbudte lejligheder, som er sat ned i pris.

  LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Værd at vide, når du overvejer at købe en ejerlejlighed

  Quiz: Test din viden om boligøkonomi:

  Har du styr på  boligøkonomien?

  Har du styr på begreber som rådighedsbeløb, bidragssatser og boligbyrde? Test din viden om boligøkonomi i Bolius’ quiz.

  Hvad er et rentetilpasningslån? Hvad er bidragssatser? Hvad er et afdragsfrit lån? Hvad kaldes det beløb, du månedligt eller kvartalsvist indbetaler til  dit  realkreditinstitut, når du har optaget et lån? Hvad er boligbyrden?

  Boligbyrden er et standardiseret begreb, som bruges til at sammenligne boligudgifterne på tværs af geografi og tid. Men hvordan udregnes den?

  Du er lidt af en haj til boligøkonomi

  Vil du holde din viden opdateret kan du gå på opdagelse på vores temaside om boligøkonomi.

  Du er på rette spor…

  … men det kan blive endnu bedre. Heldigvis er der hjælp at hente.

   

   

   

   

  Længe udbudstider og lavere udbudspriser på ejerlejligheder i København
  For at vi med en vis ret kan tale om en vending af prisudviklingen på det københavnske ejerlejlighedsmarked, må vi også kaste et blik på både udbudstider og udbudspriser.

  I Frederiksberg Kommune toppede udbudspriserne i juni 2018 med 49.513 kr. pr. m2 og er frem til oktober faldet med 2,4 procent. Knap så entydigt ser det i Københavns Kommune, hvor udbudspriserne toppede med 48.175 kr. pr. m2 i september og siden er faldet med 0,7 procent.

  Samme svage tendens finder vi på udbudstiderne, som angiver, hvor lang tid en lejlighed ligger til salg på nettet, før den bliver slettet. På Frederiksberg er udbudstiden steget 21 procent siden juni, mens den i Københavns Kommune er steget med 10 procent.

  Men selv om der er tale om relativt svage signaler på det københavnske ejerlejlighedsmarked, tyder meget på, at der er tale om en afmatning af markedet, hvilket på længere sigt kan signalere prisfald.

  Priser på ejerlejligheder i København toppede i maj 2018
  Ifølge boligsiden.dk, som drives af Dansk Ejendomsmæglerforening, toppede de sæsonjusterede priser på det københavnske ejerlejlighedsmarkedet allerede i maj 2018 og er siden faldet med 0,7 procent.

  Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, understreger dog, at selv om aktiviteten på det københavnske ejerlejlighedsmarked er gået væsentligt ned i gear, så er der ikke tale om et marked, der er gået i stå.

  – Indtil videre holder et fortsat økonomisk opsving og lave renter en hånd under det københavnske boligmarked, men den kommende boligskattereform i kombination med evt. stigende renter udgør en reel risiko i forhold til en større prisnedtur over de kommende år, anfører han.

  LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Forældrekøb af ejerlejlighed

  VIDEO: Gennemsnitlig kvadratmeterpris nær stationen – linje E-A:

  :

  The post Flere ejerlejligheder sættes ned i pris appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Professor: Vacciner kan redde verden – men kan muligvis også skade


  Vandene deler sig, når snakken falder på, om visse vacciner kan endnu mere end kurere de sygdomme, de er udviklet til at bekæmpe. Det skriver Videnskab.dk. Professor Christine Stabell Benn fra Syddansk Universitet leder en dansk-guineansk...

  Vandene deler sig, når snakken falder på, om visse vacciner kan endnu mere end kurere de sygdomme, de er udviklet til at bekæmpe. Det skriver Videnskab.dk.

  Professor Christine Stabell Benn fra Syddansk Universitet leder en dansk-guineansk forskningsstation i Guinea-Bissau kaldet Bandim Health Project.

  Hun nævner fire eksempler på ekstra kraftfulde vacciner: Mod tuberkulose, polio, kopper og mæslinger/fåresyge/røde hunde (MFR). De fire vacciner ser ud til at sænke risikoen for at blive ramt af sygdomme – som vel at mærke intet har at gøre med den sygdom, folk er blevet vaccineret mod – med op mod 30 procent.

  »Det glade budskab er, at vi kan redde verden, hvis vi forstår at bruge de her effekter,« siger Christine Stabell Benn.

  Læs mere på Videnskab.dk: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre

  Åbner ikke-levende vacciner kroppen for sygdomme?
  De fire vacciner er såkaldte levende vacciner. Levende vacciner er en tæmmet version af sygdommen, som man sprøjter ind i kroppen for at vække kroppens eget immunforsvar.

  Modsat består ikke-levende vacciner af død sygdom, for eksempel kighoste og hepatitis. Døde organismer bliver suppleret af hjælpestoffer, så kroppen danner antistoffer.

  Og en række studier fra Bandim Health Project peger faktisk også på, at flere ikke-levende vacciner mod f.eks. hepatitis og kighoste ganske vist forhindrer sygdomme, de er udviklet mod, men samtidig gør de vaccinerede mere sårbare for andre sygdomme eller infektioner, som i nogle tilfælde slår ihjel.

  Læs mere på Videnskab.dk: 10 myter om vaccinationer

  Effekter fandtes ikke i Danmark
  Lars Jørgen Østergaard fra Aarhus Universitet har fulgt Bandim Health Project. Han understreger, at han mener, at der ikke er kommet endelige beviser for, at vacciner har de gode eller dårlige uspecifikke effekter, som Bandim-forskerne mener at have fundet.

  Han gør opmærksom på, at de fleste studier er lavet på børn i Afrika, der lever under forhold, som kan spille ind på resultaterne.

  I et stort studie fandt forskerne fra Bandim-gruppen for eksempel, at Calmette-vaccinen mod tuberkulose ikke ser ud til at påvirke indlæggelser og sygdomme i børn i Danmark.

  Læs mere på Videnskab.dk: »Bekymrende« tal: Mange danskere i tvivl, om vaccine giver autisme – og om månelanding fandt sted

  Forskellige vacciner til forskellige mennesker?
  Når det er sagt, ville det ikke overraske Lars Jørgen Østergaard, hvis Bandim-forskerne har ret i, at vacciner kan have vidt forskellige effekter på forskellige mennesker.

  »Man har indtil nu tænkt vacciner som ’one size fits all’. Man har givet det samme til alle og regnet med, at det nok ville have samme effekt og ikke overvejet, om visse vacciner egner sig bedre til nogle og mindre til andre.«

  »Men vi ved jo godt, at der er forskel på immunforsvaret hos for eksempel mænd og kvinder, børn og voksne og gamle. Ud fra den betragtning er ’one size fits all’ nok en gammeldags måde at angribe hele vaccineteorien på,« siger Lars Jørgen Østergaard.

  Andre artikler på Videnskab.dk:

  Opsamling: Det fortæller forskningen om HPV-vaccinen

  Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?

  The post Professor: Vacciner kan redde verden – men kan muligvis også skade appeared first on Søndagsavisen.dk.

  Kunder kan se mulighederne for din virksomhed gennem brochurer


  At skabe en god oplevelse for dine kunder kan skabe mere vækst i din virksomhed. Så hvis du direkte eller gennem samarbejdspartnere kan bidrage til, at familier får en minderig ferie, giver det forhåbentlig tilfredse og tilbagevendende kunder. Du kan...

  At skabe en god oplevelse for dine kunder kan skabe mere vækst i din virksomhed. Så hvis du direkte eller gennem samarbejdspartnere kan bidrage til, at familier får en minderig ferie, giver det forhåbentlig tilfredse og tilbagevendende kunder. Du kan gennem diverse brochurer fremlægge, hvilke muligheder dine kunder har med din virksomhed.

  God præsentation

  Familier, der har valgt en ferieoplevelse hos din virksomhed, kræver en minderig og god oplevelse. Det kan være dine kunder har den mulighed at møde op i en reception eller på anden vis komme i fysisk kontakt med dig eller dine medarbejdere. Hvis det sker over en skranke, kan du eksempelvis lave en god præsentation af dine samarbejdspartneres arbejde eller din egen virksomhed gennem brochurer. Der er mange forskellige brochureholdere, som kan hjælpe dig godt på vej.
  Her kan du se nogle af de valgmuligheder, du kan finde online:

  Brochureholdere til A4, A5, A6 Brochurestandere til gulv Bordmodeller Online bestilling

  Om du vælger brochureholdere til et bestemt format og ønsker flere af dem, hvis du også skal promover dine samarbejdspartnere, er helt op til dig og din måde at lave en god præsentation.
  Du kan også vælge at investere i brochureholder, som er beregnet til gulvet. Det giver eksempelvis mere plads på skranken, men også en bedre mulighed for at inddele diverse brochure i eventuelle temaer i brochurestandere til gulvet.
  Du kan også vælge at udsmykke din skranke med en brochureholder dertil. Der findes bordmodeller med karrusel, hvor der for kunderne er mulighed for at dreje holdere rundt og finde den brochure, de finder interessant.
  Det kræver ikke meget tid af dig, og du kan nemt og hurtigt lave en online bestilling til din næste brochureholder.

  The post Kunder kan se mulighederne for din virksomhed gennem brochurer appeared first on Søndagsavisen.dk.