Ara.cat - Portada

  Augmenten a 37 els morts per l'esfondrament de Gènova

  Augmenten a 37 els morts per l'esfondrament de Gènova


  La delegació del govern de Gènova ha informat avui que el balanç provisional de morts provocats per l'esfondrament del viaducte ascendeix a 37 persones. També ha comunicat que hi ha setze ferits més, dotze dels quals es troben en estat greu,...

  La delegació del govern de Gènova ha informat avui que el balanç provisional de morts provocats per l'esfondrament del viaducte ascendeix a 37 persones. També ha comunicat que hi ha setze ferits més, dotze dels quals es troben en estat greu, provocats per l'enfonsament del tram de fins a 215 metres de longitud de l’autovia A-10 al seu pas per l’emblemàtic pont Morandi, que va tenir lloc ahir a les 12 h.

  Canvia l'horari de neteja a Ciutat Vella per reduir la contaminació acústica nocturna

  Canvia l'horari de neteja a Ciutat Vella per reduir la contaminació acústica nocturna


  El soroll del servei de neteja a Ciutat Vella ha obligat l'Ajuntament a canviar-ne l'horari per tal de no causar molèsties als veïns. El consistori concentrarà la neteja a primera hora de la matinada i elimina els repassos de les 4.45 h a alguns...

  El soroll del servei de neteja a Ciutat Vella ha obligat l'Ajuntament a canviar-ne l'horari per tal de no causar molèsties als veïns. El consistori concentrarà la neteja a primera hora de la matinada i elimina els repassos de les 4.45 h a alguns emplaçaments del Casc Antic, al Gòtic i al Raval Nord. En alguns punts del districte, els efectius municipals es veuen obligats a netejar de forma "més intensiva" per culpa de "pràctiques incíviques" habituals en la deposició de residus i que provoquen que el servei hagi de passar diverses vegades en horari nocturn.

  300 sacerdots, acusats d'abusos sexuals a menors als EUA

  300 sacerdots, acusats d'abusos sexuals a menors als EUA


  La Cort Suprema de l'estat de Pennsilvània, als EUA, ha publicat un informe que documenta 300 suposats casos de sacerdots que van abusar sexualment de menors en sis diòcesis, després d'investigar diverses denúncies interposades. El jurat ha explicat...

  La Cort Suprema de l'estat de Pennsilvània, als EUA, ha publicat un informe que documenta 300 suposats casos de sacerdots que van abusar sexualment de menors en sis diòcesis, després d'investigar diverses denúncies interposades. El jurat ha explicat en el document, que consta de 1.356 pàgines, que han identificat uns mil menors víctimes d'abusos. "Alguns van ser manipulats amb alcohol o pornografia.

  Una altra tongada de tempestes abans del cap de setmana

  Una altra tongada de tempestes abans del cap de setmana


  En algunes comarques del Pirineu i de Ponent aquesta nit ha estat la més fresca de tot l'estiu. A Lleida avui la mínima s'ha quedat en 15,7º, a la capital del Segrià no es baixava dels 16º des de matinada del 19 de juny. A la Seu d'Urgell la mínima...

  En algunes comarques del Pirineu i de Ponent aquesta nit ha estat la més fresca de tot l'estiu. A Lleida avui la mínima s'ha quedat en 15,7º, a la capital del Segrià no es baixava dels 16º des de matinada del 19 de juny. A la Seu d'Urgell la mínima ha estat de 10º, també la més baixa des del 19 de juny. Per contra a la costa, i especialment a la costa central, les nuvolades han fet que la nit continués sent tropical i de mal dormir, al Raval de Barcelona la temperatura no ha baixat dels 24º.

  Encara a primera hora les nuvolades eren imponents i abundants al voltant de Barcelona, però amb el pas de les hores el sol també s'anirà imposant en aquest sector. Durant el dia quedaran alguns intervals de núvols més esqueixats en àmbits com la Selva, el Maresme, Osona, i l'àrea metropolitana de Barcelona, però només a l'interior del País Valencià i al voltant dels Ports hi haurà risc de xàfecs sobtats a la tarda.

  Les tempestes reapareixeran els dies vinents. Demà al matí farà sol en general, però a la tarda descarregaran tempestes fortes a l'interior del País Valencià, uns xàfecs que arribaran també a les Terres de l'Ebre. Els ruixats també es faran presents al Pirineu, sobretot al sector occidental, i de forma més aïllada fins i tot podrien afectar altres comarques interiors, sobretot a última hora.

  El dia de més inestabilitat del que ens queda de setmana serà divendres. Els ruixats i tempestes s'estendran llavors per moltes comarques. Durant el dia sobretot al Pirineu, Prepirineu i a la Catalunya Central, amb risc d'algunes pedregades. La nit de dijous a divendres també hi podria haver alguns aiguats a la Costa Daurada, però de cara al vespre i nit és quan és més probable que els xàfecs arribin també a diferents punts de la costa. Com sempre en aquests casos seran ruixats molt irregulars.

  La matinada de dissabte encara serà moguda a prop de mar i probablement també a les Balears, però en general el cap de setmana pinta molt més tranquil, amb molt de sol i escasses nuvolades de tarda fins i tot al Pirineu.

  Avui la tramuntana anirà minvant al nord de la Costa Brava, però el vent reapareixerà en aquest sector en l'inici del cap de setmana. Aquest migdia la temperatura serà més alta que ahir en moltes comarques del nord, però en general la calor serà força moderada, com ahir.

  Els dies vinents el termòmetre encara baixarà una mica més. Entre divendres i dissabte la sensació de final d'estiu podria fer-se evident, però la temperatura remuntarà durant el cap de setmana i especialment de cara a dilluns i dimarts. No hi ha cap més calorada forta a la vista, però sí encara temperatures clarament d'estiu.

  Un home de 27 anys mor en un incendi a l'Hospitalet

  Un home de 27 anys mor en un incendi a l'Hospitalet


  Un home de 27 anys i el seu gos han mort la nit d'aquest dimarts per un incendi al carrer Montseny de l'Hospitalet de Llobregat. Dues persones més –una dona embarassada de 30 anys i una persona amb un quadre d'ansietat– han hagut de ser evacuades....

  Un home de 27 anys i el seu gos han mort la nit d'aquest dimarts per un incendi al carrer Montseny de l'Hospitalet de Llobregat. Dues persones més –una dona embarassada de 30 anys i una persona amb un quadre d'ansietat– han hagut de ser evacuades. El foc, que ha destruït gairebé tot l'edifici, ja està totalment controlat. L'incendi, que s'ha produït per causes que encara es desconeixen, ha afectat la primera planta de l'edifici i, parcialment, la del costat.

  "Barcelona és encara objectiu prioritari dels jihadistes", portada de 'La Razón'


  Aquests són els titulars dels principals diaris de Madrid i Barcelona La Razón: "Barcelona és encara objectiu prioritari dels jihadistes" El País: "L’enfonsament del pont d’una autopista causa almenys 26 morts a Gènova"; "La Generalitat rescata...

  Aquests són els titulars dels principals diaris de Madrid i Barcelona

  La Razón: "Barcelona és encara objectiu prioritari dels jihadistes"

  El País: "L’enfonsament del pont d’una autopista causa almenys 26 morts a Gènova"; "La Generalitat rescata 90 alts càrrecs destituïts amb el 155"

  Abc: "Negligència mortal"

  El Mundo: "Els experts culpen el mal manteniment de la tragèdia de Gènova"

  La Vanguardia: "Tragèdia a Gènova per l’esfondrament d’un viaducte"; "Barcelona blindarà l’homenatge a les víctimes del 17-A, que serà íntim i breu"; "Urkullu s’entrevista amb Junqueras a la presó de Lledoners"

  El Punt Avui: "Esfondrament mortal"

  El Periódico: "Espanya i 5 països donen asil als 141 de l’‘Aquarius’"

  ARA: "Trampa mortal"

  Rambla attack survivor: “The Spanish ministry have ignored us”

  Rambla attack survivor: “The Spanish ministry have ignored us”


  Els afectats reclamen més suport institucional i es queixen de les dificultats per ser reconeguts com a víctimes en els casos en què la seqüela és...

  Susana used to work in a restaurant on La Rambla and on August 17 last year she was waiting for her bus when the van driven by Younes Abouyaaqoub brought terror to the centre of Barcelona city. The terrorist’s vehicle ground to a halt less than one metre from where she was standing, at Pla de l’Os. “At first I put on a brave face”, she explains. Susana was not hurt physically, but a year on she is still feeling the impact of that day and the psychological consequences of the terrorist attack have prevented her from getting back her life as it used to be before 17-A. On Saturday August 19, not even 48 hours after the incident, she went back to work. “My legs were like jelly”. I had to leave the restaurant early because I had a panic attack. From that moment she sought professional help to get over her issues. She did so all by herself because no administration ever got in touch with her, not even Spain’s Ministry of the Interior, whose job it is to take care of the victims of a terrorist attack through its Terror Victim Support Department. “We have been ignored”, Susana declares.

  Just over three months ago Susana heard about the UAVAT, which stands for Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme [Terror Victims Care and Assessment Unit], a group born out of the experience of other terror victims and professionals who have worked especially with those who were hit by the 11-M attack in Madrid. The group —led by Robert Manrique, a consultant, and a team of therapists and medical examiners— has recently signed an agreement with the City of Barcelona. At present they represent about seventy families who were struck by the attacks, about 250 people in total, and the Council has passed on the case files of another 150 victims who can either be reported by calling 900 828 717 or can come forward themselves.

  The profile of the victims that the UAVAT are helping is varied, ranging from people who suffered major injuries in Barcelona and Cambrils and their families, to local workers and members of the public who happened to witness the attacks and suffer from PTSD, including the neighbours of the Alcanar villa which the terrorist cell used as a safe house [until it went up in smoke as a result of an accidental explosion]. Manrique, himself a victim of a bomb planted by ETA in a Barcelona supermarket in 1987, confirms the feeling of helplessness reported by Susana who, despite finding herself on La Rambla, was not attended to by anybody on the day of the attack. “We are doing the job that the administration ought to be doing”, explains the UAVAT consultant.

  One of the unit’s tasks is to “be proactive about locating the victims, attend to those who come forward, advise them about their rights and hold their hand throughout the whole process”, explains Elisa Micciola, a UAVAT psychologist. “Practically none of the people we have helped had any information about their rights and knew where to go”, she claims. The psychologist explains that “we ask them where they were [on the day], what they experienced, what injuries they sustained, what they need and how they are feeling”. Once the professionals have formed “a picture” of their situation, they get in touch with the consultant so that he can help them out with the paperwork and red tape —in order to be recognised as a victim of a terrorist attack and receive a benefit that covers their therapy or a disability pension— and refer them to a local psychologist. The care is provided on an individual basis because “each case is different”.

  The agony of re-victimisation

  Susana sought professional help from therapists on her own, but she did not come forward because she just didn’t know she was meant to. “When I filed a report with the police a few months ago, I was told that it was up to me to prove that I had been on La Rambla that day”. According to Micciola, one the problems with the victims having to handle the application process by themselves is the re-victimisation they experience when they have to recall their ordeal every time they are interviewed by the administration: they must report the incident, obtain medical reports that certify their condition —if they haven’t got any—, sort out the paperwork and recount their experience.

  “You can’t get it out of your head. You’re having a good day and you think it’s gone for good, but it keeps coming back”, says Susana while she is in a UAVAT waiting room. That’s why the group believed that it would have been key for Madrid to set up a permanent office for the victims in Barcelona. Manrique complains that “they had one open for less than one week and then shut it down and they’ve never been back since”. As we near the first anniversary of the attacks, following the application procedure is more of an uphill struggle these days. That’s why the UAVT advisors and specialists accompany the victims and prepare for them all the forms they need to fill in so all they need to do is attach the medical reports and tests results that they have. Susana has just met Núria in the UAVAT’s waiting room. Her eyes light up when she learns that Núria’s experience was similar to hers. They sit closer together and tell each other where they were and how they felt. Susana says that “you need to talk, listen and not be judged”. “Only those who have been through a similar experience can understand you”, Núria remarks. Being in touch with other people who have lived through the same ordeal is one of the biggest helps they have had.

  Invisible after-effects

  The UAVT psychologist explains that one of the main issues for the people who were not injured in the attacks but suffer from PTSD —either because they lost someone dear to them or they witnessed the incident— is that the psychological after-effects do not show immediately. That makes it even more difficult to obtain medical reports and have tests that can certify their condition.

  As they start sharing their experiences, Susana and Núria realise that both of them spent three months practically home bound following the terrorist attacks. Núria used to run one of the stalls on La Rambla, next to carrer Hospital, and has lived in the area all her life. The van crashed into her shop. “I’d been back from my holidays for one day”, she explains. “My son used to say that I ought to feel well, as I was one of the lucky ones, but I couldn’t”. In Núria’s case the UAVT approached her at the end of August, after they heard about her case through a police report that she filed with the Mossos d’Esquadra after the attack and the fact that she was one of the stall owners with whom the Council was in touch. “I thought I had processed all the paperwork but now I realise that I hadn’t”. Núria was seen by her GP and began to receive therapy. “I am so glad I filed my paperwork back then”. Her case is being handled by a Madrid-based lawyer and she was under the impression that this would be enough to be recognised as a terror victim. She was wrong. In fact, she hadn’t even begun the administrative process.

  Another difficulty she faces is the uncertainty about the future. Núria has not been back to her stall on La Ramble and is considering selling her flat and moving out of the city. Her sister has been living in the countryside for years and she reckons that is where she feels best these days. “I struggle if I have to spend time in crowded places”, she explains. She doesn’t know whether she’ll ever be able to get a job. “I have always worked in retail, but now I can’t see myself doing that”.

  UAVT: born in the aftermath of the attacks

  The UAVAT —Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme [Terror Victims Care and Assessment Unit]— was rolled out at the beginning of 2018 to offer psychological support and guidance to the victims of the attacks, direct or otherwise. The group was born out of the Barcelona and Cambrils attacks as a joint venture with the University of Barcelona (UB) and is coordinated by psychologists Elisa Micciola and Sara Bosch, who used to lead the Catalan Association of Victims of Terrorist Organisations (ACVOT), and Robert Manrique, the former president of the ACVOT and himself a victim of ETA’s Hipercor bombing.

  The organisation also works closely with other groups, such as the 11-M association, and from the start they took it upon themselves to help the victims with all the paperwork, bearing in mind the shortcomings of the administration when it comes to providing immediate, ongoing support to the victims of terror attacks.

  In June the City Council and the UAVT signed an agreement for a total amount of €80,000 whereby all the people affected by the 17-A attacks will receive legal, judicial and individual assistance.

  Fernando Alonso comença a mirar-se la vida pel retrovisor

  Fernando Alonso comença a mirar-se la vida pel retrovisor


  L’asturià anuncia que l’any vinent no correrà a la Fórmula...

  Fa dos anys la universitat britànica de Sheffield va publicar un estudi dirigit pel Dr. Andrew Bell, professor de ciències socials quantitatives especialitzat en treballs d’estadística, per determinar quin ha sigut el millor pilot de la història de la Fórmula 1. L’anàlisi buscava valorar el talent personal dels esportistes per sobre de la qualitat tècnica de les escuderies amb què han competit.

  Gràcia, un festival a cada carrer

  Gràcia, un festival a cada carrer


  La música de les festes té cada vegada més personalitat gràcies a un grapat de carrers que programen amb criteri i se les empesquen per fitxar grups de primera línia tot i uns recursos sempre...

  En el moment més àlgid, un festival com el Primavera Sound pot arribar a tenir una dotzena d’escenaris funcionant alhora. Pot semblar una oferta musical inabastable, però no ho és tant com la que oferiran els més de vint escenaris del barri barceloní de Gràcia, que durant els pròxims set dies concentren centenars de concerts gratuïts. No hi actua Nick Cave, d’acord, però tampoc cal hipotecar la casa per comprar l’entrada, caminar mitja hora d’un escenari a l’altre o pagar 4 euros per cervesa.

  Viatge a les arrels del cafè

  Viatge a les arrels del cafè


  Els d’Etiòpia diuen que ells van ser els primers a consumir cafè. El cafè Tomoca d’Addis Abeba cuida aquesta...

  El Kaldi, un pastor d’Etiòpia del segle VI, sortia a passejar les seves cabres mig endormiscat cada matí. Un dia va observar com els animals semblaven plens d’energia després de mastegar una planta. Encuriosit, va provar aquells menuts fruits rodons i al cap de pocs minuts es notava més despert que altres dies. Aconsellat per la seva dona, va portar els fruits a un monestir, però els monjos van considerar que allò era cosa del diable i van llançar els fruits al foc.

  Land Rover Defender: la definició del 4x4

  Land Rover Defender: la definició del 4x4


  Aquest any es commemora el setantè aniversari del Land Rover, un dels vehicles 4x4 amb més història i més seguidors a tot el món. El van presentar al Saló de l’Automòbil d’Amsterdam del 1948 i des d’aleshores ha venut més de set milions...

  Aquest any es commemora el setantè aniversari del Land Rover, un dels vehicles 4x4 amb més història i més seguidors a tot el món. El van presentar al Saló de l’Automòbil d’Amsterdam del 1948 i des d’aleshores ha venut més de set milions d’unitats de les seves versions, especialment de la Defender.

  Inicialment va néixer com un vehicle militar. A la postguerra va créixer com a vehicle relacionat amb el treball, i actualment molts el consideren un cotxe d’oci.

  Una de les seves fites històriques va ser la victòria a la primera edició del Ral·li París-Dakar el 1979 en la versió Range Rover V8.

  Del 1958 al 1994 hi va haver una generació de Land Rover espanyola, la Santana. La història comença a partir de la iniciativa de l’empresa Santa Ana, que feia maquinària agrícola, i que va demanar a la distribuïdora dels vehicles de la marca britànica a Espanya, Taberna Romagosa SA, la fabricació conjunta d’aquests cotxes a territori nacional, concretament a Linares (Jaén).

  Els Land Rover Santana, obeint les polítiques proteccionistes del franquisme, comptaven amb una gran quantitat de components fabricats a l’Estat. El començament de les relacions amb la companyia japonesa Suzuki va fer que els anglesos comencessin a malfiar-se de Santana i finalment la vinculació es va trencar, de manera que al centre andalús van canviar la fabricació dels Land Rover per la dels petits Suzuki SJ 410, els populars Samurai.

  La trajectòria internacional de Land Rover continua creixent dia a dia, i la gamma actual està plena de vehicles englobats en el segment prèmium, com el Velar o l’Evoque.

  Pebrots, el color de l’horta!

  Pebrots, el color de l’horta!


  Avui ens fixem en una altra planta clarament d’estiu: la pebrotera. Creix perfectament amb temperatures d’entre els 20 i els 30 graus. Necessita molta llum i tolera força malament les humitats, que li provoquen fongs. Pel que fa al reg, necessita...

  Avui ens fixem en una altra planta clarament d’estiu: la pebrotera. Creix perfectament amb temperatures d’entre els 20 i els 30 graus. Necessita molta llum i tolera força malament les humitats, que li provoquen fongs. Pel que fa al reg, necessita aigua regularment per garantir que li sortiran les flors. Això vol dir que l’haureu de regar de manera constant, però evitant els tolls d’aigua.

  Gerard Quintana: “Bulgàkov sempre t’ensenya alguna cosa nova”

  Gerard Quintana: “Bulgàkov sempre t’ensenya alguna cosa nova”


  Mentre enllesteix la seva primera novel·la, Gerard Quintana (Girona, 1964) fulleja els assaigs fotogràfics Ver és un todo, de Henri Cartier-Bresson, i Para entender la fotografía, de John Berger, i està impacient per llegir Devotion, el nou assaig...

  Mentre enllesteix la seva primera novel·la, Gerard Quintana (Girona, 1964) fulleja els assaigs fotogràfics Ver és un todo, de Henri Cartier-Bresson, i Para entender la fotografía, de John Berger, i està impacient per llegir Devotion, el nou assaig musical de la cantant i poeta nord-americana Patti Smith. El vocalista de Sopa de Cabra té tants llibres entre mans que li és difícil escollir-ne només un.

  Es van conèixer de molt petits en un cau de Montcada i Reixac i ara treballen junts a Mat Holding

  Es van conèixer de molt petits en un cau de Montcada i Reixac i ara treballen junts a Mat Holding


  Arriba un moment a la vida de tota persona en què se li revela quins són els amics de veritat. Arriba tard o arriba d’hora, però sempre arriba. A Pau Relat, conseller delegat de Mat Holding i president de FemCat, li va arribar poc després que...

  Arriba un moment a la vida de tota persona en què se li revela quins són els amics de veritat. Arriba tard o arriba d’hora, però sempre arriba. A Pau Relat, conseller delegat de Mat Holding i president de FemCat, li va arribar poc després que naixés la seva filla. “Va néixer amb una discapacitat”, explica l’empresari. “Moure’s en un entorn social li costa molt: crida o té un comportament socialment poc acceptat.

  Seu i deixa’t portar

  Seu i deixa’t portar


  Tot va començar en una porteria del carrer Princesa de Barcelona on Pilar Figueras, durant el seu temps lliure, cuinava per al local de frankfurts del seu...

  L’any 1979 l’àvia Pilar era la portera d’un edifici del carrer Princesa i una cuinera totterreny. El seu fill Pep regentava un frankfurt al carrer Espaseria i la Pilar s’encarregava de cuinar les viandes. Els cambrers eren els encarregats d’anar a la porteria a buscar el menjar cuinat. L’èxit d’aquesta relació va obligar el Pep Manubens a comprar un local per poder comptar amb una cuina professional. En aquest moment neix un dels restaurant més mítics de la ciutat de Barcelona: el Passadís del Pep.

  Com que al Pep li funcionava molt bé el seu negoci, li va demanar al seu germà Joan, mecànic de professió, si es podia fer càrrec del nou local. El Joan va agafar el Passadís i li va donar una volada que va sobrepassar totes les expectatives familiars. Posseïa una personalitat excepcional i cuidava els clients com ningú. Era un obsessiu de la qualitat. Va invertir en el producte quan ningú era capaç de pagar els preus que es demanaven. El Joan hi va deixar la pell, als fogons del Passadís, i va convertir aquest restaurant en un referent internacional. El gener de l’any passat una malaltia se’l va endur amb només 61 anys. La ciutat de Barcelona i la gastronomia tradicional perdia un dels seus guies. Ara el Passadís del Pep el lidera el seu fill Joan recolzat sobre tres pilars excepcionals: Modesto Baena a la sala i Alberto Tenorio i Eusebio Batuecas a la cuina. El Joan fill continua el llegat de son pare fent allò que tan bé han fet els últims trenta-nou anys.

  Nosaltres hi anem amb la intenció de descobrir un mite, un tresor amagat de què molta gent ens ha parlat. No hi ha carta i no és barat. El Modesto ens demana que confiem en ell. Ho fem amb els ulls clucs. Només demanem una cervesa. El Jesús ens serveix una combinació d’Estrella Damm amb Bock Damm. Espectacular! L’àpat comença amb un plat de pernil del bo. Bon inici. Tàrtar de tonyina, cloïsses, sonso, calamarsets i unes gambes que s’han de fotografiar per fer una mica de ràbia als amics. Per rematar la feina ens fotem un entrecot dels que fan època. El Joan ens pregunta com estem de gana i el Modesto ens diu que no podem marxar sense tastar els cigrons amb tripa. Som conscients que aquest suggeriment no el podem menystenir. I sort que tastem els cigrons! No trobem paraules per descriure aquesta meravella. És el final feliç per a un sopar esplèndid en què el producte ben tractat és el protagonista.

  40 anys de tradició

  El Joan du a la sang la filosofia del Passadís del Pep i, per tant, res li és aliè. L’any que ve el Passadís farà 40 anys i creu que és el moment de fer balanç per homenatjar el llegat familiar i sobretot la figura del seu pare. Estem segurs que molts amics s’afegiran a la celebració. Serà un bon moment per recordar com Francis Ford Coppola va fer escala a Barcelona per sopar-hi en un viatge d’Oviedo a Itàlia després de recollir el premi Princesa d’Astúries. El director d’ El padrí no va voler desaprofitar una estada a Europa per delectar-se amb la cuina i la companyia del seu amic Joan.

  + Detalls El restaurant recomana

  La icona de la Revolució Industrial, al cor del Pirineu

  La icona de la Revolució Industrial, al cor del Pirineu


  La fàbrica també produïa electricitat per a tot el poble d’Arsèguel, però només per a una bombeta a cada...

  No sé si queden gaires màquines Mule Jenny al món. Suposo que deuen ser als grans museus. Amb alguna excepció... Quina sorpresa trobar-me aquesta primitiva màquina de filar, inventada l’any 1779 per Samuel Crompton, contemporània de la singular filadora catalana berguedana, al cor del Pirineu. I no és pas petita! Aquesta Mule Jenny fa uns quinze metres de llarg.

  Els experts posen en dubte que l’espai públic hagi de ser neutral

  Els experts posen en dubte que l’espai públic hagi de ser neutral


  Creuen que s’hi ha de garantir la “pluralitat” de tots els colors...

  “Els veïns tenen dret a un espai públic lliure d’ingerències polítiques”. Amb aquestes paraules el secretari d’acció institucional de Ciutadans, Joan García, justificava la campanya que la formació va iniciar fa unes setmanes per retirar tots els llaços grocs en suport als presos polítics i exiliats que des de fa mesos l’independentisme col·loca a la via pública i també a les institucions.

  Multar els llaços grocs: quan els símbols topen amb les ordenances

  Multar els llaços grocs: quan els símbols topen amb les ordenances


  Ajuntaments governats pel PDECat i ERC han sancionat persones per penjar llaços a la via...

  De l’octubre ençà, els llaços grocs penjats al carrer han passat a formar part del paisatge quotidià de tots els municipis de Catalunya. Però l’ús del símbol per demanar la llibertat dels presos polítics i exiliats ha xocat també amb les ordenances de civisme d’alguns ajuntaments catalans, que han arribat a imposar multes de fins a 400 euros per penjar-ne.

  El 17-A obliga a repensar com detectar la radicalització jihadista

  El 17-A obliga a repensar com detectar la radicalització jihadista


  Els Mossos investiguen els mecanismes que van dur la cèl·lula de Ripoll a la deriva...

  Els Mossos d’Esquadra investiguen el 17-A per dues vies paral·leles. No és que es facin la competència a ells mateixos, sinó que, mentre un grup s’encarrega de la tasca policial de la instrucció del cas, del que té rellevància judicial, l’altre fa una recerca que no tindrà conseqüències als tribunals, però que pot ser clau per al futur. Aquest segon grup, segons ha explicat a l’ARA un sergent de l’àrea central d’anàlisi de la Comissaria d’Informació, investiga com es va radicalitzar la cèl·lula de Ripoll.

  Un altre atropellament al cor de Londres deixa tres ferits

  Un altre atropellament al cor de Londres deixa tres ferits


  Les alarmes van tornar a sonar aquest dimarts al matí davant l’edifici del Parlament britànic. Un cotxe de color platejat, que circulava amb aparent normalitat pel carril principal de la plaça del Parlament, va desviar la trajectòria i va començar...

  Les alarmes van tornar a sonar aquest dimarts al matí davant l’edifici del Parlament britànic. Un cotxe de color platejat, que circulava amb aparent normalitat pel carril principal de la plaça del Parlament, va desviar la trajectòria i va començar a atropellar vianants i ciclistes que hi havia a la vorera. Després, el conductor -un noi de 29 anys, de nacionalitat britànica i del qual encara no han transcendit més detalls- va estavellar el vehicle contra les tanques de seguretat col·locades davant de Westminster.

  La gasolina frega màxims de l’any

  La gasolina frega màxims de l’any


  Els preus dels carburants s’han mantingut a l’alça durant dues setmanes consecutives i ara ja tornen a fregar el seu màxim des del gener. La pujada arriba just abans de la festivitat del 15 d’agost i en ple moment d’operacions sortida i retorn...

  Els preus dels carburants s’han mantingut a l’alça durant dues setmanes consecutives i ara ja tornen a fregar el seu màxim des del gener. La pujada arriba just abans de la festivitat del 15 d’agost i en ple moment d’operacions sortida i retorn de vacances. D’aquesta manera, aquest dimarts la gasolina sense plom 95 es va situar als 1,33 euros per litre, nou cèntims més cara que el que marcava al gener.

  Un exdirectiu de Verse i Just Eat crea una nova ‘start-up’ solidària

  Un exdirectiu de Verse i Just Eat crea una nova ‘start-up’ solidària


  L’exdirectiu de Just Eat i Verse Juan Carlos Expósito, el fundador de ByHours, Christian Rodríguez, i el fons d’inversió suïs Baussan s’han conjurat per tirar endavant Heyhoods, una nova start-up solidària, nascuda a Barcelona, que posa en...

  L’exdirectiu de Just Eat i Verse Juan Carlos Expósito, el fundador de ByHours, Christian Rodríguez, i el fons d’inversió suïs Baussan s’han conjurat per tirar endavant Heyhoods, una nova start-up solidària, nascuda a Barcelona, que posa en contacte les persones que s’han perdut, tenen por o se senten assetjades, amb una comunitat d’usuaris voluntaris disposats a ajudar-les.

  L’obesitat dels monjos tailandesos, un problema d’estat

  L’obesitat dels monjos tailandesos, un problema d’estat


  Els obsequis culinaris que els fan els ciutadans, amb massa sucre, els malmeten la...

  El Buda, en la seva feliç reencarnació, sovint està representat amb un somriure alegre i una gran panxa. Aquest model de plenitud sembla cada vegada més estès a Tailàndia, on als monjos budistes els ha crescut tant la cintura que els funcionaris de Salut han emès una advertència a escala nacional. El juny passat el departament de Salut del país va demanar als fidels que oferissin almoines més sanes als monjos, que cada matí surten dels temples per recórrer els carrers recol·lectant menjar, tal com marca la tradició budista.

  Turquia paga amb la mateixa moneda als Estats Units

  Turquia paga amb la mateixa moneda als Estats Units


  Erdogan anuncia que boicotejarà els productes electrònics del país...

  L’escalada de tensions entre Turquia i els Estats Units va encetar aquest dimarts un nou capítol. El país otomà ja no tan sols vol frenar la devaluació de la seva moneda, sinó que també s’ha embrancat de ple en una guerra comercial. Arran de la imposició d’aranzels per part de l’administració Trump a l’acer i l’alumini turc (del 50% i el 25%), el govern de Recep Tayyip Erdogan va decidir passar a l’ofensiva.

  L'equip de campanya de Trump acusa una exassessora de violar la confidencialitat

  L'equip de campanya de Trump acusa una exassessora de violar la confidencialitat


  El president dels Estats Units, Donald Trump, torna a la càrrega contra els seus antics col·laboradors. En aquesta ocasió es tracta de l'exassessora Omarosa Manigault Newman, a qui s'acusa de violar l'acord de confidencialitat que va signar amb...

  El president dels Estats Units, Donald Trump, torna a la càrrega contra els seus antics col·laboradors. En aquesta ocasió es tracta de l'exassessora Omarosa Manigault Newman, a qui s'acusa de violar l'acord de confidencialitat que va signar amb l'equip de la campanya electoral de Trump. El motiu de la disputa és la publicació de converses privades que Manigault Newman va mantenir amb el president nord-americà.

  Ingrid Guardiola: “Les relacions virtuals ens fan ignorar la diversitat del món”

  Ingrid Guardiola: “Les relacions virtuals ens fan ignorar la diversitat del món”


  Té un currículum que provoca enveja admirativa. Forma part d’una generació que va créixer enganxada a la tele. Segurament d’aquí neix el seu interès per la imatge, element central i comú denominador de les seves obres i reflexions. “Per...

  Té un currículum que provoca enveja admirativa. Forma part d’una generació que va créixer enganxada a la tele. Segurament d’aquí neix el seu interès per la imatge, element central i comú denominador de les seves obres i reflexions. “Per entendre la nostra cultura actual és interessant utilitzar les imatges com a eines antropològiques, més enllà de ser mecanismes de distracció”.

  Pregó feminista i combatiu: “A Gràcia ens vam empoderar de manera irreversible

  Pregó feminista i combatiu: “A Gràcia ens vam empoderar de manera irreversible"


  Elena Carreras és una científica catalana amb una llarga carrera professional dedicada especialment a les dones. I, precisament, elles han sigut les protagonistes del pregó que avui ha pronunciat la cap d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital...

  Elena Carreras és una científica catalana amb una llarga carrera professional dedicada especialment a les dones. I, precisament, elles han sigut les protagonistes del pregó que avui ha pronunciat la cap d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron per donar el tret de sortida a la festa major de Gràcia. En aquest barri, ha dit, es va "empoderar de manera irreversible".

  El club que sempre juga amb 12 jugadors

  El club que sempre juga amb 12 jugadors


  El primer equip argentí que va jugar a Europa va ser el Boca, en una gira que va passar per...

  L’abril del 1925 el Boca Juniors va arribar a Barcelona per jugar tres partits, però cap va ser contra el Barça. El conjunt xeneize, ja llavors un dels més importants del futbol argentí, estava fent història, ja que es convertia en el primer club del seu país que feia una gira per Europa, però no va pactar partits amb el Barça, perquè el club blaugrana tenia programat per a aquell mateix abril dos duels contra el Nacional de Montevideo de l’Uruguai.

  Investiguen per homicidi imprudent el conductor que ha causat un accident de trànsit mortal a Puigcerdà

  Investiguen per homicidi imprudent el conductor que ha causat un accident de trànsit mortal a Puigcerdà


  Els Mossos d'Esquadra investiguen per homicidi per imprudència greu el conductor de 43 anys, nacionalitat boliviana i veí de Puigcerdà que "ha provocat" l'accident de trànsit mortal que hi ha hagut aquest dimarts a la capital de la Cerdanya. Els fets...

  Els Mossos d'Esquadra investiguen per homicidi per imprudència greu el conductor de 43 anys, nacionalitat boliviana i veí de Puigcerdà que "ha provocat" l'accident de trànsit mortal que hi ha hagut aquest dimarts a la capital de la Cerdanya. Els fets han tingut lloc cap a les vuit del matí, quan la furgoneta que conduïa l'home ha xocat amb una motocicleta al punt quilomètric 178 de la carretera N-260.

  Una festa estiuenca en perill d’extinció

  Una festa estiuenca en perill d’extinció


  El Barça s’enfronta al Boca Juniors (18.15 h) en un Trofeu Joan Gamper que resisteix mentre altres tornejos semblants han anat...

  Cadis, 1 de setembre del 1974. Johan Cruyff i Pelé se saluden sobre la gespa de l’estadi Ramón de Carranza. No és cap rodatge d’un espot comercial, acaben de disputar el partit de consolació del Trofeu Carranza, que aquell any arriba a la vintena edició. El prestigiós títol se l’endú el Palmeiras, botxí de l’Espanyol a la final. No és cap trofeu oficial, però dues dècades després s’ha convertit en un esdeveniment de gran reputació gràcies al ventall d’equips i jugadors de talla mundial que hi han passat: el Madrid de Di Stéfano, el Benfica d’Eusebio, el Barça del dream team o el Bayern de Gerd Müller en són alguns exemples.

  Una capsa de tendresa per acomiadar el fill que mai va néixer

  Una capsa de tendresa per acomiadar el fill que mai va néixer


  Agafar cartró, donar-li forma de capsa, decorar-la amb colors vius i escriure una nota de comiat al fill que mai va néixer. És la idea que el Servei d’Urgències d’Obstetrícia i Ginecologia de la Vall d'Hebron va posar en marxa fa un any i mig...

  Agafar cartró, donar-li forma de capsa, decorar-la amb colors vius i escriure una nota de comiat al fill que mai va néixer. És la idea que el Servei d’Urgències d’Obstetrícia i Ginecologia de la Vall d'Hebron va posar en marxa fa un any i mig per acompanyar les mares que han perdut el seu fill durant l'embaràs. Es tracta, expliquen els impulsors, d'un canvi de paradigma en la gestió del dol de les morts perinatals que està millorant el record d'una experiència traumàtica.

  Catalunya acollirà bona part dels 60 immigrants de l''Aquarius'

  Catalunya acollirà bona part dels 60 immigrants de l''Aquarius'


  Catalunya acollirà "una part raonable" dels 60 immigrants de l''Aquarius' que viatjaran de Malta a l'estat espanyol després que sis estats europeus hagin acordat repartir-se els 141 rescatats pel vaixell humanitari, que durant tres dies ha estat...

  Catalunya acollirà "una part raonable" dels 60 immigrants de l''Aquarius' que viatjaran de Malta a l'estat espanyol després que sis estats europeus hagin acordat repartir-se els 141 rescatats pel vaixell humanitari, que durant tres dies ha estat buscant un port segur al Mediterrani. Així ho ha anunciat la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, des de Còrdova.

  La innocència de Katherine Mansfield

  La innocència de Katherine Mansfield


  Tot i que va morir als 34 anys, l’escriptora de Nova Zelanda es va convertir en una de les grans veus de la literatura del segle XX. Ho demostren ‘Tots els contes’ i ‘Diaris’, ara editats en...

  Molt abans que l’any 2013 Alice Munro -a qui alguns anomenen el Txékhov canadenc- guanyés el premi Nobel de literatura, va existir Katherine Mansfield (1888-1923), que és l’autora d’alguns dels contes més seductors de la literatura del segle XX. I molt abans que descobríssim els diaris de Virginia Woolf vam poder llegir els seus. Per a qui no ho sàpiga, Virginia Woolf no només va tractar Mansfield sinó que també va publicar-la a Hogarth Press, la petita editorial que va posar en marxa juntament amb Leonard, el seu marit.

  L'Associació de Diplomàtics d'Espanya acusa al govern de nomenar ambaixadors amb objectius partidistes

  L'Associació de Diplomàtics d'Espanya acusa al govern de nomenar ambaixadors amb objectius partidistes


  El mateix dia que l'Ajuntament de Lleida ha acceptat la renúncia d'Àngel Ros com a alcalde de la ciutat, l'Associació de Diplomàtics d'Espanya ha criticat el seu nomenament com a ambaixador d'Espanya a Andorra. L'ens, que representa al 75% dels...

  El mateix dia que l'Ajuntament de Lleida ha acceptat la renúncia d'Àngel Ros com a alcalde de la ciutat, l'Associació de Diplomàtics d'Espanya ha criticat el seu nomenament com a ambaixador d'Espanya a Andorra. L'ens, que representa al 75% dels professionals en actiu, ha mostrat en un comunicat la seva "disconformitat" amb el que ells asseguren que és un nomenament "polític".

  O ocupación o diálogo

  O ocupación o diálogo


  A Cataluña el Estado le ha vuelto a quitar lo que era de los catalanes. Y no me refiero al funcionamiento del sistema político económico español, al servicio de la burguesía extractiva de la Corte; no me refiero a las reglas del capitalismo español...

  A Cataluña el Estado le ha vuelto a quitar lo que era de los catalanes. Y no me refiero al funcionamiento del sistema político económico español, al servicio de la burguesía extractiva de la Corte; no me refiero a las reglas del capitalismo español que en realidad son el origen de todo lo que ha ocurrido y ocurre. Me refiero a que le han quitado la autonomía, un autogobierno que el mismo Estado había reconocido como un derecho histórico legítimo suyo.

  Facebook, a la caça dels drets esportius

  Facebook, a la caça dels drets esportius


  Facebook continua expandint els tentacles de la xarxa social. En paral·lel al llançament de la seva televisió per 'streaming', Facebook Watch, la companyia de Mark Zuckerberg està immersa en una cursa per la compra de drets de retransmissió...

  Facebook continua expandint els tentacles de la xarxa social. En paral·lel al llançament de la seva televisió per 'streaming', Facebook Watch, la companyia de Mark Zuckerberg està immersa en una cursa per la compra de drets de retransmissió d’esports en la qual competeix amb Twitter i Amazon, entre d'altres. Dilluns l’empresa va sumar un nou actiu en adquirir, per 90 milions d’euros, els drets d’emissió per al sud de l’Àsia dels partits de la Lliga per a les pròximes tres temporades.

  Mor Miguel Ángel Sanz Bocos, l'últim pilot de caça republicà

  Mor Miguel Ángel Sanz Bocos, l'últim pilot de caça republicà


  Miguel Ángel Sanz Bocos, àlies 'Vallecas' (Madrid, 1918-Benidorm, 2018) volava pel cel de Barcelona el novembre del 1938 intentant protegir la ciutat dels bombarders italians. Pilotava un Supermosca i va participar en la contraofensiva de l'Ebre. El 5...

  Miguel Ángel Sanz Bocos, àlies 'Vallecas' (Madrid, 1918-Benidorm, 2018) volava pel cel de Barcelona el novembre del 1938 intentant protegir la ciutat dels bombarders italians. Pilotava un Supermosca i va participar en la contraofensiva de l'Ebre. El 5 de febrer, després que els franquistes ja haguessin ocupat la capital catalana, el govern republicà li va ordenar que volés fins a Tolosa, però després de ser metrallat pels avions de la Legió Cóndor va haver de creuar la frontera a peu.

  Atrapen un turista begut que anava fent esses per Platja d'Aro amb un patinet elèctric

  Atrapen un turista begut que anava fent esses per Platja d'Aro amb un patinet elèctric


  Els accidents amb els vianants, cada cop més...

  La Policia Local de Platja d'Aro (Baix Empordà) ha atrapat un turista begut que circulava fent ziga-zagues pel centre del municipi amb un patinet elèctric. El noi, un rus d'una vintena d'anys, acabava de sortir de festa i pràcticament no s'aguantava dret. De fet, quan els agents li han fet la prova d'alcoholèmia ha marcat una taxa de 0,70 mil·ligrams per litre d'aire expirat.

  Qui és aquesta senyora? Suposadament, Melanie Griffith

  Qui és aquesta senyora? Suposadament, Melanie Griffith


  Melanie Griffith no és una nouvinguda en el món de la transformació facial. No obstant, en aquesta ocasió la intervenció estètica en ulls, nas i boca se li ha escapat tant de les mans que el resultat ha sigut convertir-se en una altra persona, tal...

  Melanie Griffith no és una nouvinguda en el món de la transformació facial. No obstant, en aquesta ocasió la intervenció estètica en ulls, nas i boca se li ha escapat tant de les mans que el resultat ha sigut convertir-se en una altra persona, tal com acredita el reportatge que apareix al número de setembre de la revista 'InStyle', que ha fet servir per inaugurar la cara i que quan arribi a alguna festa de Hollywood i digui que és ella la deixin entrar.

  Per què els tes fan distinció entre homes i dones?

  Per què els tes fan distinció entre homes i dones?


  De les bondats del te, la segona beguda més consumida al món després de l’aigua, se n’han escrit mil i un articles, però ara creix l’escepticisme sobre els tes adreçats concretament a les dones i els seus beneficis específics. Al diari 'The...

  De les bondats del te, la segona beguda més consumida al món després de l’aigua, se n’han escrit mil i un articles, però ara creix l’escepticisme sobre els tes adreçats concretament a les dones i els seus beneficis específics.

  Al diari 'The Guardian', el doctor James Brown, de la Universitat d'Aston, ha posat en dubte que uns ingredients concrets, amb una proporció tan minsa (que acostumen a ser rosa, vainilla i nabius, entre d'altres), tinguin realment un benefici per al cos.

  Dit amb altres paraules, són només reclams de màrqueting, sosté Brown, que fins i tot apunta al perill que pot suposar que algú cregui que prendre un te li donarà energia, li traurà els dolors menstruals o l’ajudarà a donar millor el pit (com s'afirma als paquets d’alguns tes adreçats a les dones).

  El mateix diari apuntava que l’augment dels tes per a dones ha anat vinculat a la població mil·lennial, que lliga el te amb el ioga i l'esport, a més de la bellesa.

  Per la seva banda, el dietista David Gasol sosté que, en general, la raó de l’augment dels tes adreçats a les dones es deu a una fórmula de màrqueting. "És una manera de vendre'n, malgrat que és cert que hi ha principis actius de plantes que poden tenir propietats concretes beneficioses per a les dones". Ara bé, "una infusió sempre serà un complement o un ajut subtil, i mai res més", conclou Gasol.

  Fernando Alonso no competirà en Fórmula 1 l'any 2019

  Fernando Alonso no competirà en Fórmula 1 l'any 2019


  Fernando Alonso, actual pilot de McLaren-Renault i doble campió del món (2005 i 2006, amb Renault), ha anunciat aquest dimarts al seu compte de Twitter que no correrà a la Fórmula 1 la temporada 2019. Així, el pilot asturià, de 37 anys i que...

  Fernando Alonso, actual pilot de McLaren-Renault i doble campió del món (2005 i 2006, amb Renault), ha anunciat aquest dimarts al seu compte de Twitter que no correrà a la Fórmula 1 la temporada 2019. Així, el pilot asturià, de 37 anys i que acumula 32 victòries en 17 temporades a la categoria reina de l'automobilisme, s'acomiadarà dels circuits el pròxim 25 de novembre a Yas Marina (Abu Dhabi).

  Gaudint de l’aigua com mai!

  Gaudint de l’aigua com mai!


  Enrere queden els inflables que animaven les infàncies a la platja. Jocs de pales a la vora del mar, castells de sorra, bananes col·lectives, plataformes on saltar i surf aquàtic queden ‘demodés’ davant l’allau de novetats que la indústria...

  Enrere queden els inflables que animaven les infàncies a la platja. Jocs de pales a la vora del mar, castells de sorra, bananes col·lectives, plataformes on saltar i surf aquàtic queden ‘demodés’ davant l’allau de novetats que la indústria dels ‘gadgets’ ha portat vora nostre. Aquest estiu ja és possible convertir-se en un volador Buzz Lightyear o en un explorador submarí al més pur estil Jacques Cousteau gràcies a una sèrie d'espècimens tecnològics que es deixen veure en abundància a les nostres costes.

  La Joves vol estrenar el 5d9f en el primer duel de la temporada contra Vilafranca i la Colla Vella

  La Joves vol estrenar el 5d9f en el primer duel de la temporada contra Vilafranca i la Colla Vella


  L'actuació d'aquest dimecres a la Bisbal del Penedès enceta una segona quinzena d'agost trepidant. Un calendari atapeït en el qual, en tot just dues setmanes, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es trobaran en cinc...

  L'actuació d'aquest dimecres a la Bisbal del Penedès enceta una segona quinzena d'agost trepidant. Un calendari atapeït en el qual, en tot just dues setmanes, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es trobaran en cinc actuacions: la Bisbal, el 70è aniversari dels Verds, el Catllar, l'Arboç i Sant Fèlix. El primer duel arriba amb uns rosats descansats però en plena forma i que portaran un programa ambiciós, mentre que els vilafranquins reservaran algunes forces de cara a les següents actuacions.

  Zakhàrova, l'essència del ballet rus

  Zakhàrova, l'essència del ballet rus


  Svetlana Zakhàrova ha rellançat el gran mite de la diva russa. Com ho van ser en el seu moment les ja desaparegudes Natalia Makàrova i Maia Plissétskaia, la primera ballarina del Teatre Bolxoi es va presentar dilluns com la gran estrella sobre la...

  Svetlana Zakhàrova ha rellançat el gran mite de la diva russa. Com ho van ser en el seu moment les ja desaparegudes Natalia Makàrova i Maia Plissétskaia, la primera ballarina del Teatre Bolxoi es va presentar dilluns com la gran estrella sobre la qual giren planetes i satèl·lits per al seu lluïment. Nascuda a Ucraïna, Zakhàrova va fer renéixer l'essència del ballet russosoviètic, on fragilitat i acrobàcies es donen la mà apassionadament en una exaltació de la dansa més vehement.

  El port de Barcelona inicia el segon semestre creixent a ritme de rècord

  El port de Barcelona inicia el segon semestre creixent a ritme de rècord


  El port de Barcelona segueix creixent a un ritme sense precedents. Segons dades de la mateixa infraestructura, la capital catalana va absorbir un tràfic total de 40,5 milions de tones de mercaderies, una xifra que suposa un increment del 17% respecte al...

  El port de Barcelona segueix creixent a un ritme sense precedents. Segons dades de la mateixa infraestructura, la capital catalana va absorbir un tràfic total de 40,5 milions de tones de mercaderies, una xifra que suposa un increment del 17% respecte al mateix període de l'any passat. Pel que fa al nombre de contenidors anomenats TEU (equivalen a un contenidor de poc més de sis metres de longitud), el port va transportar-ne 1,9 milions fins al juliol, un 16% més que l'exercici anterior.

  Barcelona sanciona prop de 2.800 'segways' i bicitaxis a Ciutat Vella per haver infringit la normativa

  Barcelona sanciona prop de 2.800 'segways' i bicitaxis a Ciutat Vella per haver infringit la normativa


  Vehicles com patinets o ‘rickshaws’ baixaran de les voreres de la ciutat l’1 de juliol però el govern vol prohibir-los als barris més saturats de Ciutat...

  L'Ajuntament de Barcelona ha sancionat prop de 2.800 vehicles de mobilitat personal, com ara 'segways', patinets elèctrics i bicitaxis, des de gener fins a juliol d'aquest any a Ciutat Vella per infraccions de la normativa. En el mateix període de l'any passat el consistori va rebre 1.343 denúncies, segons ha apuntat aquest dimarts l'alcaldessa accidental i regidora del districte, Gala Pin.

  La mare de Meghan Markle es traslladarà a Londres al setembre

  La mare de Meghan Markle es traslladarà a Londres al setembre


  La família de Meghan Markle és la cosa més pròxima a un malson per a l'actual duquessa de Sussex. De fet, no deixa de posar-li bastons a les rodes des d'abans de convertir-se en duquessa, ja que només anunciar-se el seu compromís amb el príncep...

  La família de Meghan Markle és la cosa més pròxima a un malson per a l'actual duquessa de Sussex. De fet, no deixa de posar-li bastons a les rodes des d'abans de convertir-se en duquessa, ja que només anunciar-se el seu compromís amb el príncep Enric d'Anglaterra la seva germana per part de pare no va deixar de difamar-la a les xarxes i també en alguns mitjans de comunicació que li van pagar per fer-ho.

  'Campeones', 'Handia' i 'Todos lo saben', les pel·lícules preseleccionades per representar Espanya als Oscars

  'Campeones', 'Handia' i 'Todos lo saben', les pel·lícules preseleccionades per representar Espanya als Oscars


  L'Acadèmia del Cine Espanyol ha anunciat aquest dimarts les tres pel·lícules preseleccionades per representar Espanya als Oscars: 'Campeones', de Javier Fesser; 'Handia', d'Aitor Arregi i Jon Garaño, i 'Todos lo saben', d'Asghar Farhadi. D'aquests...

  L'Acadèmia del Cine Espanyol ha anunciat aquest dimarts les tres pel·lícules preseleccionades per representar Espanya als Oscars: 'Campeones', de Javier Fesser; 'Handia', d'Aitor Arregi i Jon Garaño, i 'Todos lo saben', d'Asghar Farhadi. D'aquests tres films, l'Acadèmia n'escollirà un perquè sigui l'ambaixador espanyol als Oscars. El nom del llargmetratge que competirà a la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa dels guardons nord-americans es donarà a conèixer el sis de setembre.

  El Síndic demana a l'Estat que se sumi al protocol que permet demanar l'opinió a Estrasburg abans d'emetre sentències

  El Síndic demana a l'Estat que se sumi al protocol que permet demanar l'opinió a Estrasburg abans d'emetre sentències


  El Síndic de Greuges ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li que l'estat espanyol ratifiqui el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. El protocol permet als tribunals de justícia estatals...

  El Síndic de Greuges ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li que l'estat espanyol ratifiqui el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. El protocol permet als tribunals de justícia estatals demanar opinions consultives abans d'emetre una sentència que pugui donar peu a "interpretacions conflictives" del Conveni Europeu de Drets Humans.

  La premsa madrilenya hi suca pa amb Sánchez

  La premsa madrilenya hi suca pa amb Sánchez


  La portada de l''Abc' d'aquest dimarts és per emmarcar. Es veu la foto en primer pla d'un dels nens rescatats per l''Aquarius' en alta mar, embolicat amb una manta vermella. El fotògraf ha captat el moment en què el nen, amb els ulls enrogits, li...

  La portada de l''Abc' d'aquest dimarts és per emmarcar. Es veu la foto en primer pla d'un dels nens rescatats per l''Aquarius' en alta mar, embolicat amb una manta vermella. El fotògraf ha captat el moment en què el nen, amb els ulls enrogits, li dedica una mirada que desarma i que mostra la magnitud del drama que es viu al Mediterrani. El titular rebla el clau: "Sánchez abandona l''Aquarius' quan és més a prop".

  Apareixen pintades feixistes a les portes del consolat de Bèlgica a Barcelona

  Apareixen pintades feixistes a les portes del consolat de Bèlgica a Barcelona


  Les portes del consolat general de Bèlgica a Barcelona han aparegut aquest dimarts amb diverses pintades feixistes. Fonts del consolat han indicat que les pintades han aparegut a primera hora d'aquest matí. L’atac està signat per la Falange. Esta...

  Les portes del consolat general de Bèlgica a Barcelona han aparegut aquest dimarts amb diverses pintades feixistes. Fonts del consolat han indicat que les pintades han aparegut a primera hora d'aquest matí. L’atac està signat per la Falange. Esta mañana en el edificio donde está el #Consulado de #Bélgica. Los #fascistas de La Falange, estos cobardes.

  La CNMC multa dues elèctriques catalanes per incompliment de les mesures de protecció al consumidor

  La CNMC multa dues elèctriques catalanes per incompliment de les mesures de protecció al consumidor


  La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat les empreses catalanes comercialitzadores d'electricitat Zero Electrum i Catgas Energia amb 350.000 i 150.000 euros, respectivament. El motiu, l'incompliment de les mesures de...

  La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat les empreses catalanes comercialitzadores d'electricitat Zero Electrum i Catgas Energia amb 350.000 i 150.000 euros, respectivament. El motiu, l'incompliment de les mesures de protecció al consumidor després de traspassar-se clients de forma il·legal, una infracció "greu" d'acord amb la llei del sector elèctric del 2013.

  Apareixen les imatges del nu de Marilyn Monroe a 'Vides rebels'

  Apareixen les imatges del nu de Marilyn Monroe a 'Vides rebels'


  Durant el rodatge de 'Vides rebels' (1961), Marilyn Monroe i Clark Gable van gravar una escena en què ella apareixia nua al costat d'ell. El director de la pel·lícula, John Huston, va acabar descartant aquella seqüència en la versió final del film...

  Durant el rodatge de 'Vides rebels' (1961), Marilyn Monroe i Clark Gable van gravar una escena en què ella apareixia nua al costat d'ell. El director de la pel·lícula, John Huston, va acabar descartant aquella seqüència en la versió final del film perquè creia que era innecessària per a la història i, amb el pas del temps, es va creure que s'havia perdut.

  Els preus a Catalunya creixen un 2,3% al juliol

  Els preus a Catalunya creixen un 2,3% al juliol


  Els preus a Catalunya van créixer un 2,3% al juliol respecte al mateix període de l'any passat. Segons indica aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest augment és lleugerament inferior al que es va registrar el mes anterior...

  Els preus a Catalunya van créixer un 2,3% al juliol respecte al mateix període de l'any passat. Segons indica aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest augment és lleugerament inferior al que es va registrar el mes anterior (2,4%). Al Principat, els preus han experimentat una crescuda superior a la mitjana espanyola, d'un 2,2%, i ja acumulen tres mesos consecutius a l'alça.

  La celebració d’Eurovisió a Israel, en perill per motius econòmics

  La celebració d’Eurovisió a Israel, en perill per motius econòmics


  Després de la victòria de Netta Barzilai en l’última edició d’Eurovisió, Israel serà la seu de la pròxima gala, sempre que el país superi el conflicte pressupostari que té amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER), la impulsora de...

  Després de la victòria de Netta Barzilai en l’última edició d’Eurovisió, Israel serà la seu de la pròxima gala, sempre que el país superi el conflicte pressupostari que té amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER), la impulsora de l’acte. La UER exigeix al país que aspira a ser seu d'Eurovisió una aportació de 12 milions d’euros en concepte de garantia, una quantitat que Israel havia d’haver abonat l’1 d’agost.

  Hyundai Nexo, hidrogen amb 750 quilòmetres d’autonomia

  Hyundai Nexo, hidrogen amb 750 quilòmetres d’autonomia


  El Nexo és l'aposta definitiva de la marca coreana per la pila de combustible. Aquesta tecnologia permet que els cotxes funcionin gràcies a l'energia elèctrica generada per una pila de combustible alimentada per hidrogen, que es barreja amb oxigen per...

  El Nexo és l'aposta definitiva de la marca coreana per la pila de combustible. Aquesta tecnologia permet que els cotxes funcionin gràcies a l'energia elèctrica generada per una pila de combustible alimentada per hidrogen, que es barreja amb oxigen per generar energia i fer anar el motor elèctric. A més, no genera cap altra emissió que vapor d'aigua, que surt pel tub d'escapament. En el cas del Nexo, el primer SUV ecològic de la marca, l'autonomia arriba als 750 quilòmetres i es pot carregar el dipòsit d'hidrogen –ubicat sota els seients posteriors– en menys de 5 minuts.

  El problema d’aquest combustible és que l'hidrogen només es pot obtenir mitjançant un procés químic o refinant-lo d’altres combustibles fòssils, però si l’obtenim de fonts d’energia renovable les emissions del cotxe i del seu combustible són inexistents.

  El Nexo arriba als 163 CV i 395 Nm de parell gràcies a un motor elèctric de 40 kW. El seu consum d’hidrogen és de poc més d’un quilo d’hidrogen cada 100 quilòmetres. Aquest SUV pot accelerar de 0 a 100 en 9,7 segons, i tot i les bateries de 240 V i 1,56 kWh que s'hi allotgen a sota, el maleter manté una capacitat d’emmagatzematge de 461 litres.

  Un cop al volant, el Nexo es condueix com qualsevol altre cotxe elèctric, i la mecànica destaca per la pràctica absència de soroll. Ara bé, el model que arriba al nostre mercat aquesta tardor té un preu de 69.000 euros; a més, la xarxa de punts de recàrrega d’hidrogen és molt limitada tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol.

  La valoració dels serveis de la Generalitat

  La valoració dels serveis de la Generalitat


  De la crònica de corresponsal a Madrid enviada, tal dia com avui, per Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) a La Veu de Catalunya (15-VIII-1933). Els dos personatges esmentats: Agustín Viñuales (Osca, 1881 - Madrid, 1959), ministre d’Hisenda en el...

  Comprendrà el lector que, en el moment del nostre darrer fonograma, només podíem donar a títol informatiu la sensacional notícia del disgust produït a la Generalitat per l’aprovació, per part del govern, del decret fixant les normes per a la valoració dels serveis traspassats o a traspassar a la Generalitat. Teníem la notícia pel millor conducte possible, però la nostra norma ha estat sempre no crear més dificultats de les que hi ha, sobretot quan es tracta dels interessos superiors de Catalunya.

  Visiting Dolors Bassa, the minister with the green felt tip

  Visiting Dolors Bassa, the minister with the green felt tip


  The days go by with hours that are tremendous, regimented, round and undistinguishable, with matching sleepless nights. Every night the thick summer heat dampens our knee-pits. This is my first visit with Dolors Bassa since she was moved to a Catalan...

  The days go by with hours that are tremendous, regimented, round and undistinguishable, with matching sleepless nights. Every night the thick summer heat dampens our knee-pits. This is my first visit with Dolors Bassa since she was moved to a Catalan prison. As ever, there are four of us. We are an odd, sisterly, fun, wild bunch: Natza Farré, Helena Garcia Melero, Sílvia Soler and myself. We arrange to meet in Figueres, at café Astoria (Sílvia is a local and has given us directions). From there, we drive to the Puig de les Basses facility to visit the lady who pens her letters with a green felt tip in beautiful, polite longhand and writes about all sorts of prison stuff, about the hopeless, directionless women that she is staying with.

  It is a modern prison, this is. The guards recognise us from TV, radio or St. George’s Day. As always, you show your ID and state your postal code. Is this your current address? We go in five minutes late, so they might take it off the total time we are allowed. Ours is booth number 31. We walk through a maze: twenty, twenty-five, twenty-nine. She is there already. She’s put on eye make-up for the occasion (an unwritten rule among women: I’ll make an effort). I am the one with some prison-visiting experience, the others have none. I sit and huddle on a marble surface. The others keep standing because they daren’t pick up a chair; and for that gesture, just for that gesture, I would kiss them till my lips hurt. Natza ought to be the toughest, but she is the most devastated of us. Her lips are puffy and her eyes are tearful. Afterwards we agree that her piece will be about the problems that Dolors encounters for being a woman. Sílvia manages to put on the bravest of faces. In her bag, Dolors is carrying Sílvia’s latest book, Els vells amics (“The Old Friends”), the one with paintbrushes on the cover. “I’ve got the hardcover edition, but we’re only allowed paperbacks in here”, Dolors says. Helena’s blue eyes, so sincere, open wide and are about to well up as her hands cover her mouth. These are my friends.

  Dolors is a chatterbox. She rests the palm of her hands against the glass partition, she smiles, like a teacher, like a sister, and she tells us things. We ask her about the trial. “How can you know what you have been charged with, if you have no internet access?”. She explains that now they have been allowed to read the case file (60,000 pages long) off a USB drive. The judge has charged her —and so he holds her in custody— because [as Catalonia’s Employment Minister] she set the minimum services for the general strike on October 3 last year. And he thinks those services were “too minimal”, which means that many more people took to the streets and, therefore, “they could have behaved violently”. We put our hands against the glass, we gnaw on our fists.

  There’s more. “One day Jaume Soler came to see me —he was the mayor of Arbúcies— and asked me to help him get in touch with [Foreign Minister] Raül Romeva so they could discuss something to do with cooperation with Latin America. Well, it totally slipped my mind, you know. A few days later Jaume sent me an email which read: ‘Minister, do you recall that you said you’d get Romeva to get in touch?’”. She has got our full attention. “Well, now they are saying that Jaume Soler’s email proves that we had plans to travel to Latin America to discuss independence”.

  “Let’s hope this is all worth our while”

  We ask her whether she thinks that the trial will be broadcast so that these shocking fabrications, all this simmering, deliberate wickedness may be exposed. She says she doesn’t think so. She explains that she is horrified at the prospect of being transferred back to Madrid for the trial. “They get you up at 5 am, take you to court and leave you locked up in a cell the size of this booth, with only a toilet. You are not even allowed any writing paper. The hours go by and by the time it’s your turn to appear in court, you are in bits”.

  It’s time to leave. All four of us step outside and we are hugging each other when, suddenly, we realise that she is watching from the corridor. So she has seen us cry, which we didn’t want. But perhaps it’s better this way. Maybe she has a point: “I hope my time in prison is not a waste, that it’s worth something”.

  We go out. Outside we meet her sister and her son, who live very close by. We hold each other like strangers do, we kiss each other and lick off our tears. Who would have known, years ago, that we would be crying over this sort of thing? Over an innocent woman held in prison who writes letters with a green felt tip pen? “She told me: you know, I haven’t smelled a scent for months”, her sister says. We look at her. And she adds: “Now I send her letters dabbed with perfume”.

  De la dona de Sánchez als presos polítics: el PP denuncia

  De la dona de Sánchez als presos polítics: el PP denuncia "manipulació" a TVE


  El PP ha registrat una bateria de preguntes al Congrés sobre l'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, en les quals el portaveu del partit a la comissió parlamentaria de RTVE, Ramón Moreno, lamenta que "la manipulació a TVE és alarmant, i...

  El PP ha registrat una bateria de preguntes al Congrés sobre l'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, en les quals el portaveu del partit a la comissió parlamentaria de RTVE, Ramón Moreno, lamenta que "la manipulació a TVE és alarmant, i s'acumulen els escàndols d'ocultació de notícies", segons explica al document. En concret, els populars pregunten pel fitxatge de la dona de Sánchez, Begoña Gómez, per l'Institut d'Empresa, que, segons expliquen, la televisió pública va ocultar, igual que les xiulades rebudes pel president del govern a Sanlúcar de Barrameda (Cadis).

  300 días

  300 días


  "Quién tiene un porqué podrá superar cualquier cómo" Viktor Frankl El lunes pude sacar las primeras tazas del horno; la cerámica y la meditación me ayudan a mantenerme en paz y conectado, así como a vivir la cárcel con felicidad y plenitud. Hoy,...

  "Quién tiene un porqué podrá superar cualquier cómo" Viktor Frankl El lunes pude sacar las primeras tazas del horno; la cerámica y la meditación me ayudan a mantenerme en paz y conectado, así como a vivir la cárcel con felicidad y plenitud. Hoy, 12 de agosto, hace 300 días que estamos en la cárcel con Jordi Sánchez y os quiero dar de nuevo 300 millones de gracias por estar ahí.

  Les principals novetats del cap de setmana

  Les principals novetats del cap de setmana


  Per segon cap de setmana consecutiu, les colles punteres del país han tingut un cap de setmana una mica més relaxat a l'espera d'una segona quinzena d'agost apassionant que comença aquest dimecres a la Bisbal del Penedès. Les novetats del cap de...

  Per segon cap de setmana consecutiu, les colles punteres del país han tingut un cap de setmana una mica més relaxat a l'espera d'una segona quinzena d'agost apassionant que comença aquest dimecres a la Bisbal del Penedès. Les novetats del cap de setmana, per tant, han arribat entre les colles de set. Tirallongues de Manresa Els del Bages estan duent a terme una temporada espectacular amb la consolidació del 4d8 com a gran castell destacat.

  [Vídeo] Així va el nou Jimny: un autèntic 4x4

  [Vídeo] Així va el nou Jimny: un autèntic 4x4


  Pocs 4x4 han despertat tanta expectació com el nou Jimny. Per entendre l'impacte del petit totterreny japonès cal entendre que aquest és un dels models més populars de Suzuki a tot el món i que les seves qualitats 'off-road' no tenen rival en el seu...

  Pocs 4x4 han despertat tanta expectació com el nou Jimny. Per entendre l'impacte del petit totterreny japonès cal entendre que aquest és un dels models més populars de Suzuki a tot el món i que les seves qualitats 'off-road' no tenen rival en el seu segment. De fet, tal com veureu en aquest vídeo, el petit nipó és capaç de deixar en evidència totcamins que li tripliquen el preu.

  Ara fa unes setmanes us vam explicar totes les característiques tècniques del nou Jimny, però ara podem afegir que Suzuki muntarà un únic motor de gasolina de quatre cilindres a la seva gamma Jimny a Europa, un motor que oferirà 102 CV i 130 Nm de parell. Tot i que pot semblar una potència modesta, el pes del Jimny (poc més de 1.000 quilos) ajuda a fer possibles les prestacions que veiem en aquest vídeo.

  La setmana gran d’Android

  La setmana gran d’Android


  Google ha començat a distribuir la versió 9 del sistema operatiu i Samsung ha presentat el Note 9, nou telèfon emblemàtic de la...

  Gairebé vuit de cada 10 smartphones en funcionament al món a finals del mes passat feien servir Android, el sistema operatiu mòbil de Google. Aquesta omnipresència, que fa poques setmanes va servir a la Comissió Europea per justificar una enorme multa al gegant d’internet, és de tot menys homogènia: quan es parla d’Android s’inclouen en realitat moltíssimes variants.

  Visita a la consellera del retolador de color verd

  Visita a la consellera del retolador de color verd


  Passen els dies, amb les seves hores tremendes, reglades i rodones, iguals, amb les seves nits d’insomni. La densa calor ens mulla les sofrages, cada nit, i aquest és el primer cop que vaig a veure la Dolors Bassa a una presó catalana. Formo, com...

  Passen els dies, amb les seves hores tremendes, reglades i rodones, iguals, amb les seves nits d’insomni. La densa calor ens mulla les sofrages, cada nit, i aquest és el primer cop que vaig a veure la Dolors Bassa a una presó catalana. Formo, com sempre, un grup de quatre, estrany, fratern, divertit i salvatge. La Natza Farré, l’Helena Garcia Melero, la Sílvia Soler i jo.

  300 days

  300 days


  Those who have a 'why' to live, can bear with almost any 'how'. Viktor Frankl Last Monday I was able to bake my first mugs in the oven. Pottery and meditation help me to stay in peace and focused, as well as to live in prison happily and to the full....

  Those who have a 'why' to live, can bear with almost any 'how'. Viktor Frankl

  Last Monday I was able to bake my first mugs in the oven. Pottery and meditation help me to stay in peace and focused, as well as to live in prison happily and to the full. Today it is August 12 and it has been 300 days since Jordi Sànchez and I were taken into custody and, once again, I want to thank you for your support 300 million times.

  Leadership, trust and courage: nobody is redundant, here. I do not believe those who claim either that prison and exile are pointless or that it is up to us to do everything. We need to make the most of the existing leadership whilst new leaders arise. There isn’t enough prison and exile to stop so much democracy. The anti-repressive struggle is one of the main unitary fronts for the pro-independence camp and it would be absurd to shun that because it is a basic tool for any national liberation movement willing to make progress.

  Predictions such as “if the Guardia Civil seize a single ballot box, we will have won” and “Europe will not allow the Spanish government’s violence” have been proven wrong. We always said that everything would come at a price. Now we know to what extent they are prepared to twist their own legal system for the sake of Spain’s unity.

  So let’s be straight with each other: we need to strengthen our leadership and reach the sort of massive consensus that has always yielded results for us. And we also need leaders in our institutions and in the streets in order to achieve that. For instance, with clear actions in response to Catalonia’s energy poverty and housing issues. We need to manage the interim period without relinquishing the ground we have conquered already.

  My friend Manuel Delgado asked me: “If we were bold enough to fight, why weren’t we bold enough to win?”. I do not have a definitive answer and I am unable to throw anything back in anyone’s face, but an observation by Eduard Voltas is a key starting point: “There needs to be more of us, and more determined”. A prison’s walls cannot set the boundaries of the resistance and perseverance of the independence movement, and we cannot afford to strengthen the legitimacy of the decisions taken at the expense of eroding our much-needed majorities. Therefore, not only do I believe that we can win, but I believe that we are winning already.

  Now we need to overcome the massive blow dealt by the Spanish State (batons and direct rule included) as soon as possible. Yet we must remain very proud of how Catalan society has withstood, peacefully and without any outside support, the onslaught of such a mighty State. On such an uneven playing field, endurance also means victory.

  The Rights and Liberties manifesto, signed by 200 prominent names from all over Spain, also provides some respite for democrats. Indeed, we cannot but keep denouncing ours as a trial against a legitimately elected government, as well as against the representatives of grassroots groups: it is an unprecedented instance of ideological and cultural repression within the EU that can only presently be compared to Turkey and Russia.

  Swiss lawyer Olivier Peters gave me a copy of Amnistíe, a book that includes a quote by K. Liebknecht during his trial in Berlin in 1916: “I am here to accuse, not to defend myself”. This must be our attitude during our trial: rather than defend ourselves, we must accuse the Spanish State of blatantly infringing upon our basic rights and, at the same time, we must query the public opinion at large about the democratic regression that we are experiencing.

  We, the political prisoners and exiles, provide democratic leverage: we must persuade the international community to denounce our imprisonment. We mustn’t give in to the attempt by Spain’s justice system to conceal this judicial outrage, with baseless, disproportionate accusations. A German court of law has confirmed that much, as they would have done in Switzerland, Belgium and Scotland.

  In the meantime, we must keep strengthening Catalonia’s collective imaginary with a militant attitude in our shared struggle to turn culture into the main antidote against intolerance and totalitarianism.

  Far from weakening my resolve, each and every one of these 300 days I have spent in prison has strengthened my democratic convictions: for months now I have felt that no penalty will be hefty enough to bend me. I am convinced that, as the years go by, our sentences will be a heavier burden for them to bear than for us. I am also convinced that honest, unconditional dialogue is the only way forward out of this political conflict. Meanwhile, we will persevere with our dignity untouched, like anyone who refuses to see their smile and their mad lust for life taken away from them.

  Good health, tenderness, understanding and republic.

  La ràbia i el dolor tornen a Ripoll quan començava a girar full

  La ràbia i el dolor tornen a Ripoll quan començava a girar full


  La societat entoma confosa i decebuda els detalls que van sortint de la investigació del...

  Ripoll ha tornat a reviure aquesta setmana el malson dels atemptats. Just quan semblava que les ferides començaven a cicatritzar, la publicació de part del sumari ha fet retornar la ràbia, la decepció, la tristesa i la incredulitat que van sentir els seus veïns el 17-A i els dies posteriors. Amb el pas del temps, Ripoll havia tret les seves conclusions sobre per què uns veïns “d’aquells que baixen de la vorera perquè tu puguis passar amb el cotxet del nen” van acabar matant i morint: el nas criminal de l’imam va ensumar el “buit identitari” de ser moros a Ripoll i estrangers al Marroc.

  "Em vaig crear un mur i porto un any sense poder plorar"


  Els atacs de la Rambla i Cambrils van impactar en centenars de persones. Les que van morir a mans dels terroristes i les que lluiten per superar les ferides, però també les que van presenciar els fets i els familiars i amics de tots ells. Són les...

  Els atacs de la Rambla i Cambrils van impactar en centenars de persones. Les que van morir a mans dels terroristes i les que lluiten per superar les ferides, però també les que van presenciar els fets i els familiars i amics de tots ells. Són les altres víctimes, que no eren a la Rambla de Barcelona ni al passeig marítim de Cambrils, i per aquest motiu segurament no se’ls reconeixerà com a víctimes del 17-A, tot i que els atemptats també van impactar de ple en les seves vides.

  James Bond: etern fatalisme

  James Bond: etern fatalisme


  Sense l’agent 007 no existiria l’Ethan Hunt de Missió impossible, tampoc Jason Bourne, tampoc les dotzenes de sèries de televisió sobre espionatge, policies i investigacions criminals que fa anys que col·lapsen les graelles. La creació immortal...

  Sense l’agent 007 no existiria l’Ethan Hunt de Missió impossible, tampoc Jason Bourne, tampoc les dotzenes de sèries de televisió sobre espionatge, policies i investigacions criminals que fa anys que col·lapsen les graelles. La creació immortal d’Ian Fleming és sens dubte la saga més important (i longeva) de la història del cinema. El cinquè film que protagonitzarà Daniel Craig serà el número 25, distribuïts tots al llarg de cinquanta-sis anys de vida que han donat per a molt, dins i fora de la pantalla.

  Cal Figarot manté el nivell de gamma extra

  Cal Figarot manté el nivell de gamma extra


  Una dinàmica habitual a l'hora de planificar les actuacions castelleres és aparcar per a la segona ronda el principal objectiu de la diada i començar amb un castell que generi confiança i tregui els nervis. Però de vegades aquesta estratègia no...

  Una dinàmica habitual a l'hora de planificar les actuacions castelleres és aparcar per a la segona ronda el principal objectiu de la diada i començar amb un castell que generi confiança i tregui els nervis. Però de vegades aquesta estratègia no surt com s'espera, com ha sigut el cas dels Castellers de Vilafranca avui a la seva diada de Cal Figarot, i aquí és on es demostra l'actitud i la capacitat de superació.

  “Quim Puyal és insubstituïble i únic, transcendeix el futbol”

  “Quim Puyal és insubstituïble i únic, transcendeix el futbol”


  Periodista i director de ‘La transmissió d’en Torquemada - La TdT’ a Catalunya Ràdio Llengua “Una part important de la defensa del llegat d’en Puyal és sentir-nos responsables com a prescriptors de l’ús del català” Bicefàlia...

  Després de més de 30 anys, les retransmissions del Barça a Catalunya Ràdio canvien de capità. Joaquim Maria Puyal li passa el testimoni a Ricard Torquemada, que durant 18 anys ha format part de La transmissió d’en Puyal - La TdP exercint d’analista de les jugades. Amb Bernat Soler com a narrador dels partits, Torquemada dirigirà La transmissió d’en Torquemada - La TdT.

  Els ‘bestsellers’ que triomfen al món

  Els ‘bestsellers’ que triomfen al món


  Estats Units Bill Clinton destapa la Casa Blanca Bill Clinton va entrar al món de la ficció a principis de juny acompanyat del novel·lista James Patterson i, des d’aleshores, el seu thriller polític escrit a quatre mans arrasa als Estats Units. ...

  Estats Units Bill Clinton destapa la Casa Blanca Bill Clinton va entrar al món de la ficció a principis de juny acompanyat del novel·lista James Patterson i, des d’aleshores, el seu thriller polític escrit a quatre mans arrasa als Estats Units. El president ha desaparegut, publicat a Catalunya per Columna i Planeta, encapçala les llistes de més venuts del país nord-americà amb una història fictícia sobre un polític obligat a esfumar-se i a actuar des de l’ombra.

  Torra reclama medidas a Cunillera contra las

  Torra reclama medidas a Cunillera contra las "actitudes intolerables" de algunos policías y guardias civiles


  El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha enviado una carta a la delegada del Gobierno en Cataluña, Teresa Cunillera, para mostrarle su preocupación ante "las manifestaciones que últimamente hacen determinados miembros de las fuerzas y cuerpos...

  El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha enviado una carta a la delegada del Gobierno en Cataluña, Teresa Cunillera, para mostrarle su preocupación ante "las manifestaciones que últimamente hacen determinados miembros de las fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado", que, según el presidente,"ridiculizan agresiones de las que son víctimas ciudadanos de Cataluña".

  ¿Por qué no constaba ningún antecedente policial del imán de Ripoll?

  ¿Por qué no constaba ningún antecedente policial del imán de Ripoll?


  La pregunta es inquietante: ¿por qué no constaba ningún antecedente delictivo del imán de Ripoll, Abdelbaki se-Satty, en los registros policiales? El sumario del 17-A, al que ha tenido acceso el ARA, lo deja meridianamente claro. En la investigación...

  La pregunta es inquietante: ¿por qué no constaba ningún antecedente delictivo del imán de Ripoll, Abdelbaki se-Satty, en los registros policiales? El sumario del 17-A, al que ha tenido acceso el ARA, lo deja meridianamente claro. En la investigación realizada por los Mossos los días inmediatamente posteriores a los trágicos atentados de Barcelona y Cambrils se llegó a la conclusión siguiente en relación al inductor y organizador de los ataques terroristas: "Sin registro de detenciones por ningún cuerpo policial".

  A prova: tres auriculars de botó sense fil

  A prova: tres auriculars de botó sense fil


  Tres de les principals marques del mercat -Apple, Samsung i Sony- ofereixen models sense fil pensats per ser utilitzats amb ‘smartphones’. La qualitat del so o l’autonomia de funcionament poden determinar la decisió de compra de...

  Prescindir dels cables per escoltar música resulta molt còmode; així ho demostra l’èxit dels altaveus connectats per wifi i els auriculars de diadema amb Bluetooth. En canvi, els auriculars de botó havien quedat fins ara al marge d’aquesta tendència perquè la seva autonomia de funcionament era molt escassa: com que contenen l’amplificador d’àudio i els circuits de ràdio que els connecten per Bluetooth a la font de so, han d’incloure una bateria per alimentar-los; i amb el poc espai disponible ha de ser molt petita, i per tant, de poca durada.

  5 receptes per disfrutar la temporada de tomàquets

  5 receptes per disfrutar la temporada de tomàquets


  És "el roig diví de l'estiu". I ho diem i ens quedem tan amples, però "fins al segle XVIII la tomaquera va ser considerada una planta verinosa", assegura la historiadora de la cuina Núria Bàguena. Aquell vermell tan intens de la planta arribada...

  És "el roig diví de l'estiu". I ho diem i ens quedem tan amples, però "fins al segle XVIII la tomaquera va ser considerada una planta verinosa", assegura la historiadora de la cuina Núria Bàguena. Aquell vermell tan intens de la planta arribada d'Amèrica només podia ser cosa del dimoni.

  I no hem de pensar que fossin manies dels catalans tres segles enrere. "Les fulles i les arrels de la tomaquera contenen un alcaloide tòxic, com també passa amb la majoria de plantes de la família de les solanàcies, a la qual pertany el tomàquet", assenyala Bàguena.

  Sigui com sigui, els receptaris que hem conservat del segle XVIII esmenten el tomàquet com a ingredient d'algunes receptes. Ara bé, un segle més tard el tomàquet ja alçava el vol. Sense anar més lluny, el 'top ten' dels llibres de cuina, 'La cuynera catalana', que data del 1833, inclou "més de 25 receptes amb tomàquet".

  Probablement l'èxit del roig diví es deu a les seves propietats nutricionals. "És ric en licopè, que dona el color al tomàquet i és un antioxidant", comenta la dietista-nutricionista Martina Ferrer. "Si es cuina lleugerament i es menja amb un raig d'oli d'oliva, encara s'absorbeix millor", aconsella. A més, el tomàquet també conté betacatorens, "els precursors de la vitamina A, que perquè s'absorbeixi millor també s'ha de menjar amb greix, com l'oli d'oliva".

  Per continuar, el debat més actual del tomàquet és si cal menjar-se'l amb pell o sense. N'hi ha per a tots els gustos. "Si es menja sense pell millor, sobretot si no és temporada, perquè a sota de la pell hi ha la solanina, substància que és inflamatòria", explica. Ara bé, els tomàquets que han madurat a la planta i que no han estat en hivernacles, com els de l'estiu, "sí que es poden menjar amb pell, perquè la solanina s'haurà absorbit amb la polpa".

  5 PLATS AMB TOMÀQUET

  El cuiner David de Coca, del restaurant Sa Llagosta de Fornells, a Menorca, sent devoció pels tomàquets. El seu pare en cultiva a l'hort familiar i el fill prepara un dels plats més demanats del restaurant: l'amanida de cor de bou. I, per reblar el clau, el pastisser Lluc Guix completa la carta amb postres amb tomàquet. Aquestes són algunes de les seves receptes estrella:

  01 Tàrtar de tomàquet

  Per preparar-lo, David de Coca fa servir la varietat de tomàquet de pera. Els escalda cinc segons en aigua bullent i sal, i després, un cop refredats amb aigua amb gel, n'extreu la pell i la grana interior. La polpa del tomàquet la talla en trossos i els col·loca en una safata al forn amb un raig d'oli d'oliva extra verge, sal, pebre negre i sucre. "Han d'estar dues hores a 120º, perquè així es deshidraten i agafen textura com si fossin de carn", comenta el cuiner.

  Passat aquest temps, fora del forn, els trossos de tomàquet reposaran a la nevera d'un dia per l'altre. L'endemà ja estaran llestos per tallar-los a trossos molt petits, amanits amb salsa P errins, cogombrets, tàperes, tabasco, oli d'oliva extra verge i sal. El tàrtar es pot decorar amb tres muscos escabetxats i menjar-se'l amb torrades, com si es tractés d'un tàrtar de carn, però vegetal.

  02 Amanida cor de bou

  Per a una amanida de tomàquet, l'amaniment és essencial: oli d'oliva extra verge i premsat en fred, vinagre, sal, pebre negre i gotes de llimona. "Per completar-la hi afegim ceba blanca o morada i olives de Kalamata", diu el cuiner David de Coca.

  A l'hora de preparar-la, el xef pela els tomàquets i els col·loca en una nevera perquè macerin juntament amb els ingredients de l'amaniment. Ha de reposar tot junt durant un mínim de 15 minuts, perquè així en resultarà una aigua que el cuiner cola per batre-la amb oli d'oliva. És així com aconseguirà una emulsió freda que col·loca per sobre de l'amanida quan s'està a punt de menjar. Així doncs, el cuiner David de Coca destrossa la teoria que l'amanida de tomàquet s'ha de preparar al moment de menjar-la, perquè, si no, no n'aconseguiria l'emulsió. 

  03 Gaspatxo amb maionesa de pinyons

  Per elaborar el gaspatxo, el cuiner David de Coca fa servir tomàquets madurs, pebrot vermell i verd, cogombre, ceba, api, all, pastanaga i una cullerada de comí amb aigua mineral. Tots els ingredients nets i crus.

  Després els bat amb una batedora de varetes i, a l'hora de servir-lo en bols, hi afegeix una maionesa que prepara amb oli d'oliva, ous, gotes de llimona, pa, pinyons torrats i vinagre Fòrum. "És important que coleu el gaspatxo abans d'abocar-lo al plat i després hi aboqueu la maionesa de pinyons a poc a poc", explica De Coca. 

  04 Melmelada de tomàquets

  El pastisser Lluc Guix fa servir, per a una proporció d'un quilo de tomàquets, una pell de llimona (sense la part blanca, que agreuja les preparacions) i mig quilo de sucre blanc. "Ho deixo coure tot junt durant una hora o bé una hora i mitja a foc lent", explica.

  Passat aquest temps, ho tritura. I només faltarà posar-ho en pots de vidre per fer-los el bany Maria i, quan ja estiguin freds, tancar-los. "La melmelada de tomàquet quedarà ben vermella perquè la llimona ajuda a conservar-ne el color", conclou.

  05 Granissat de tomàquet

  El granissat de tomàquet es prepara amb parts iguals de tomàquets de la varietat kumato i xerri. S'escalden els tomàquets, es refreden amb aigua amb gel, es trituren i es colen perquè quedin ben fins.

  El següent pas serà escalfar sucre juntament amb una fulla de gelatina, hidratada prèviament amb aigua. Un cop estigui calent, es tira aquesta preparació al puré de tomàquets, colat i fi, que s'havia reservat.

  "Ara arribarà el moment de congelar-ho. I perquè quedi amb textura de granissat, caldrà anar-hi fent volta i volta mentre és al congelador. Si no, quedaria com un bloc massís", aconsella Guix.

  Mil i una varietats de tomàquets

  La pagesa Núria Capó, de Sa Parada Ecològica, situada al mercat de Ciutadella de Menorca, assegura que "els tomàquets són un cultiu fàcil de barrejar". Això es podria entendre, perquè hi ha gairebé tantes varietats com poblacions que en conreïn. A Ciutadella, Capó conrea "la tomàtiga d'amanida de Menorca", malgrat que reconeix que dir-ne d'aquesta manera és controvertit.

  Algunes de les varietats més habituals que es troben als mercats:

  Cor de bou. És una de les varietats més preuades i més utilitzades a les amanides. De la família dels tomàquets plens, per la seva polpa carnosa i amb poques llavors, rep el nom per la forma de cor que acostuma a tenir.

  Tomàquet rosa o pera. Pren el nom per la forma, que recorda una pera, i pel color, més rosat. És de la família de tomàquets que són buits per dins.

  Tomàquet de penjar. Amb polpa densa, és el que s'acostuma a fer servir per sucar el pa. Dins d'aquesta varietat n'hi ha de diferents noms: tomàquet petit de penjar del ramellet; tomàquet de penjar llarg; tomàquet de penjar bombeta, o fins i tot tomàquet de penjar mala cara. El qualificatiu "de penjar" fa referència al fet que es deixen madurar penjats al sostre.

  Tomàquet xerri. Se'n poden trobar de color negre, groc i vermell i són els simpàtics de la família (si és que es pot donar sentiments humans als tomàquets), perquè són petits i de colors.

  Descobreix dues receptes diferents per fer a casa:

  Textures de tomàquets
   Gaspatxo de cirera i salicòrnia

  Textures de tomàquets

  Textures de tomàquets


  Lluís Puy i Francesc Llobet són els cuiners del Bar Boqueria, situat dins del mercat homònim. Aposten pels productes de proximitat i de temporada i per la cuina creativa. Per a 1 persona 1 branca d'api8-9 tomàquets xerriBrots d'alzina...

  Lluís Puy i Francesc Llobet són els cuiners del Bar Boqueria, situat dins del mercat homònim. Aposten pels productes de proximitat i de temporada i per la cuina creativa.

  Per a 1 persona

  1 branca d'api
  8-9 tomàquets xerri
  Brots d'alzina (opcional)
  Caviar d'oli d'oliva (opcional) o bé oli d'oliva verge extra
  Caviar de vinagre de Mòdena (opcional) o bé vinagre de Mòdena
  Oli d'oliva verge extra
  Sal

  Per a l'aigua de tomàquet

  3 tomàquets de penjar

  Per al tomàquet xerri al forn

  3 tomàquets xerri
  Oli d'oliva verge extra
  Sal
  Sucre
  Farigola
  Romaní

  Preparació Per a l'aigua de tomàquet

  Per començar, cal tenir en compte que caldrà preparar-la el dia abans que vulgueu menjar-vos la recepta, perquè reposi a la nevera una nit o deu hores.

  Talleu a trossos els tomàquets de penjar. Després tritureu-los i aboqueu-los en un bol. Agafeu una malla (o un drap de cuina de cotó prim) i poseu-la dins d'un bol, on abocareu el tomàquet triturat perquè, mitjançant la tècnica de decantació, el triturat ha d'anar caient gota a gota.

  És molt important que la malla no toqui el bol on cau l'aigua de tomàquet. I també que, quan acabi tota la decantació del triturat, no espremeu la malla, perquè llavors cauria al bol la pectina i en resultaria una aigua de tomàquet més vermella. En canvi, ha de queda gairebé transparent.

  Per als tomàquets xerri al forn

  Escaldeu els tomàquets en aigua bullent amb sal durant 5 segons. Després refredeu-los amb aigua i gel i ja els tindreu a punt per treure'n la pell.

  Tot seguit, talleu-los a quarts i retireu-ne les llavors. Un cop nets, talleu-los a trossets petits, com si en féssiu pètals. Ja els tindreu a punt per posar-los a la safata del forn, amb paper sulfuritzat. Amaniu-los amb un raig d'oli d'oliva verge extra, sal, sucre, farigola i romaní. S'han de coure durant 30 minuts a 110º.

  Per a la base del plat

  Talleu la base i les branques de l'api, que podeu reservar per fer brous. De la resta de l'api, és a dir, la part central, feu-ne tires amb l'ajut d'una mandolina o d'un pelador de patates. Tot seguit poseu-les en un bol amb aigua i gel, perquè així quedaran lleugerament arrissades al cap de pocs minuts. Reserveu-les.

  Agafeu els tomàquets xerri i feu-hi una creu a la base oposada al peduncle. Escaldeu-los amb aigua i sal durant 6 segons. Un cop escaldats, poseu-los en aigua amb gel. Quan es refredin, ja els podreu treure la pell.

  Tot seguit amaniu-los amb oli d'oliva i sal. El següent pas serà emulsionar-los, i ho aconseguireu si aneu tombant a l'aire el bol perquè els tomàquets es vagin barrejant.

  Tot seguit, col·loqueu-los en un plat fondo com a base. A sobre poseu-hi els trossos de tomàquets xerri fets al forn, les tires d'api i el caviar de vinagre de Mòdena i el d'oli d'oliva. Si no, substituïu el caviar per gotes d'aquests dos ingredients. Continueu amb l'aigua de tomàquet, que ha de quedar a la base després d'abocar-n'hi un bon raig.

  Bon profit!

  Gaspatxo de cirera i salicòrnia

  “El núvol permet que les empreses no tinguin por d’innovar”

  “El núvol permet que les empreses no tinguin por d’innovar”


  Creada el 2010, Linke s’ha especialitzat en el desenvolupament d’entorns 'cloud' per a empreses. Forma part de la xarxa Premier Partner d’Amazon Web Services, màxima acreditació que els ajuda en l’estratègia de creixement i...

  Creada el 2010, Linke s’ha especialitzat en el desenvolupament d’entorns 'cloud' per a empreses. Forma part de la xarxa Premier Partner d’Amazon Web Services, màxima acreditació que els ajuda en l’estratègia de creixement i internacionalització.

  Com ha evolucionat la tecnologia que permet que les empreses estiguin al núvol?

  Ha passat de ser una tecnologia minoritària i innovadora a ser l’opció preferida –o, fins i tot, l’única– per a la majoria d’empreses i entitats. A més, ha passat de ser vista com la competència a proveir els 'datacenters' tradicionals per obrir un ventall de possibilitats d’innovació constant com són el 'big data', la intel·ligència artificial i l’internet de les coses.

  Les infraestructures que dissenyeu, què ofereixen?

  Sobretot, cobrir qualsevol necessitat del client, ja sigui disponibilitat, rendiment, reducció de costos o innovació. El núvol ens permet dissenyar i posar en marxa en molt poc temps la infraestructura necessària per a qualsevol tipus d’empresa, des d’una pime fins una multinacional, sempre amb les premisses que siguin flexibles, escalables i automatitzades.

  Més enllà d’emmagatzemar-hi informació, quines possibilitats ofereix el núvol?

  Dona accés a qualsevol empresa a poder utilitzar diferents serveis, però també a poder utilitzar plataformes del tot gestionades on desenvolupar-hi els nostres productes (PaaS) o, fins i tot, programes i aplicacions ja desenvolupats i completament gestionats que només cal contractar (SaaS).

  Les empreses que són al núvol tenen més probabilitats d’èxit?

  Estan preparades per a l’èxit però també per al fracàs, perquè el núvol precisament permet dissenyar, provar i fracassar en un espai de temps tan curt i a un cost tan petit que fa que les empreses no tinguin por d’innovar.

  En pocs anys us heu expandit internacionalment. Com ha sigut aquest creixement?

  Estem molt especialitzats en AWS i SAP i, degut a aquesta casuística, més que escollir una geografia mesurem el grau de maduresa que té una zona en tecnologia 'cloud'. Optem per invertir en els mercats que estan més avançats en l’adopció d’estratègies al núvol. Això ens ha portat a escollir inicialment mercats com l’europeu o l’americà, però sense perdre de vista altres mercats emergents.

  En què us ha ajudat BBVA en el desenvolupament de l’empresa?

  Ha sigut un pilar fonamental en el nostre creixement. Ens ha ajudat en tot moment a cobrir les nostres necessitats financeres, ja siguin les del dia a dia com tot les necessàries per poder créixer o per fer les inversions per poder expandir-nos.

  Quins reptes de futur us plantegeu?

  En la nostra proposta de mercat no només oferim serveis sinó que també hem desenvolupat tecnologia pròpia: una cartera de cinc solucions orientades a millorar els sistemes SAP que corren sobre Amazon Web Services. Per tant, tenim el coneixement i l’oferim com a servei a les empreses que vulguin anar a AWS. També tenim solucions concretes que, des del primer moment, poden aportar beneficis als clients que mouen els seus sistemes a aquesta plataforma 'cloud' o que vulguin integrar els seus sistemes SAP amb AWS. Hem apostat per invertir en I+D i hem creat la nostra cartera de productes. Malgrat que aquesta oferta està en una fase molt incipient, estem convençuts que ens fa destacar i ens permet oferir un gran valor diferencial.

  Naturgy substitueix Gas Natural Fenosa com a marca de la companyia energètica per afrontar els nous reptes

  Naturgy substitueix Gas Natural Fenosa com a marca de la companyia energètica per afrontar els nous reptes


  Naturgy és la nova marca de la companyia energètica. Substitueix Gas Natural Fenosa i és la marca amb què l’empresa afrontarà els nous reptes definits en el Pla Estratègic 2018-2022. Aquesta nova denominació abasta els negocis de la companyia...

  Naturgy és la nova marca de la companyia energètica. Substitueix Gas Natural Fenosa i és la marca amb què l’empresa afrontarà els nous reptes definits en el Pla Estratègic 2018-2022. Aquesta nova denominació abasta els negocis de la companyia tant a Espanya com en l’àmbit internacional. Així, la nova marca de la societat matriu és Naturgy Energy Group, SA, i el nou tíquer amb el qual apareixerà a l’Íbex-35 és NTGY.

  Una nova eina per reforçar el periodisme d’investigació

  Una nova eina per reforçar el periodisme d’investigació


  L’ARA crea una bústia segura per rebre material rellevant amb l’anonimat...

  Una bústia digital segura per rebre informació que permeti iniciar una investigació. Aquesta és la nova eina que l’ARA ha impulsat per enfortir la seva aposta pel periodisme d’investigació, un projecte que va arrencar al febrer amb la creació d’un departament específic per abordar temes propis en profunditat.

  A la nova bústia ja s’hi pot accedir a través de la web del diari (ara.cat/investigacio), i representa una de les múltiples plataformes que s’han creat per facilitar que els ciutadans, entitats i organismes facin arribar documentació rellevant a l’ARA.

  L’àrea d’investigació que encapçala el periodista Albert Llimós busca documents, bases de dades, testimonis, imatges, vídeos i àudios que puguin convertir-se en una prova o indici d’una pràctica il·lícita o poc ètica i que siguin d’interès públic. Es tracta de material nou que no atempti contra la privacitat de persones anònimes, ja que en aquests casos el diari només acceptaria els materials que provessin situacions de maltractaments, abusos, violacions o corrupció. La recepció de la documentació és només la primera part d’un procés de verificació exhaustiu.

  Mantenir l’anonimat

  Es tracta d’una finestreta digital que, gràcies als mecanismes de seguretat implementats, permet mantenir l’anonimat de la persona que filtra els documents. La identitat de l’informador no està en risc, ni tan sols la poden saber els membres de l’equip d’investigació que treballaran amb el material rebut.

  En aquest sentit, el diari ha creat un protocol intern per assegurar un correcte tractament de la informació i, sobretot, per establir els mecanismes necessaris per garantir la màxima seguretat amb els materials filtrats: únicament els membres de l’equip d’investigació i la direcció del diari tindran accés als continguts.

  Tot i garantir la reserva en la identitat del filtrador, la bústia permet la comunicació permanent entre l’equip d’investigació i la font que facilita la informació. Si aquest últim ho vol, gràcies a un codi que se li facilita després del primer lliurament, pot seguir en contacte amb els periodistes i seguir aportant més detalls sobre el cas en qüestió.

  Múltiples canals

  Al marge de la bústia segura -que té uns requeriments tècnics específics com ara l’ús recomanat del navegador Tor Browser per no posar en risc l’informador-, l’equip d’investigació disposa d’altres canals per rebre material. A la web del diari s’especifiquen la resta de vies de contacte amb l’àrea d’investigació: això sí, cap amb la mateixa seguretat que la bústia.

  Barcelona, ciutat compromesa contra el canvi climàtic

  Barcelona, ciutat compromesa contra el canvi climàtic


  El canvi climàtic, l’augment global de la temperatura de la terra, ja és aquí. Les ciutats en són les principals causants, però no hi ha dubte que formen part de la solució. D’un temps ençà, grans ciutats com Barcelona, Madrid, París, etc.,...

  El canvi climàtic, l’augment global de la temperatura de la terra, ja és aquí. Les ciutats en són les principals causants, però no hi ha dubte que formen part de la solució. D’un temps ençà, grans ciutats com Barcelona, Madrid, París, etc., han creat aliances per dur a terme polítiques transversals per esmorteir els efectes del canvi climàtic, en àmbits tan diversos com la mobilitat, els residus, els espais verds, el consum responsable i la transició energètica, que és el camí cap a una economia baixa en carboni, és a dir, la transició d’un model energètic que depèn del carboni o de recursos no naturals a un model que obtingui l’energia de fonts renovables i locals. La transició energètica també significa garantir els subministraments bàsics per a tothom, cosa que es tradueix en més eficiència energètica, més estalvi, més renovables i autoconsum.

  Fa anys que Barcelona treballa per combatre i donar resposta als efectes del canvi climàtic. D’un temps ençà l’Ajuntament fa especial èmfasi a aquest propòsit. El consistori barceloní ha subscrit diversos acords internacionals d’aquest àmbit i ja fa temps que treballa en la “planificació estratègica” en temes com l’abastament d’aigua, les inundacions, en plans d’emergència per onades de calor, etc. Són molts els projectes que s’han engegat per fer front al canvi climàtic, tant pel que fa a la reducció de les emissions de CO 2 com al foment de mesures d’adaptació i resiliència, per exemple, incrementant i millorant la infraestructura verda urbana o reduint el consum d’aigua potable.

  Totes aquests projectes formen part del Pla Clima, un ambiciós pla estratègic de ciutat que té com a eixos principals la mitigació de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, l’adaptació als efectes del canvi climàtic que ja s’estan produint, situar les persones més vulnerables en el centre de les polítiques climàtiques i la cocreació amb la ciutadania de projectes climàtics (s’ha realitzat una primera convocatòria de subvencions, amb una partida inicial de 200.000 euros per desenvolupar projectes de caràcter col·laboratiu). El Pla Clima estableix l’objectiu que a Barcelona es redueixin un 45% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle l’any 2030 i que sigui una ciutat neta en carboni l’any 2050.

  “El Pla Clima és un pla integral que implica totes les àrees de l’Ajuntament, i inclou mesures tant de mitigació com d’adaptació, però posa al davant de tot les persones, especialment les més vulnerables al canvi climàtic”, diu Irma Ventayol, coordinadora del Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona.

  “Per primera vegada s’ha analitzat com el canvi climàtic afecta la ciutat, i una de les principals conclusions és que haurem de fer front a molta més calor. Per això el Pla preveu mesures com la utilització d’espais de refugi climàtic en cas d’emergència per calor, crear un programa de ciutat d’ombra o disposar d’un jardí d’aigua per districte”, afirma Irma Ventayol.

  Una preocupació d’abast internacional

  L’any 2015, a París, es va celebrar una important cimera sobre el clima, en què es va aprovar el primer acord universal -de mínims- contra el canvi climàtic. Els principals objectius acordats van ser: fer tot el possible per no superar un augment de la temperatura mitjana global 1,5 ºC a finals del segle XXI, augmentar la capacitat d’adaptació als efectes adversos del canvi climàtic i reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

  Dos anys després, en una nova cimera a Bonn (Alemanya), es va posar de manifest el lideratge de les ciutats pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic. Les ciutats concentren la majoria de població mundial (a la Unió Europea, 3 de cada 4 persones viuen en àrees urbanes). Les ciutats són clau per gestionar i garantir les condicions de vida de la ciutadania davant dels efectes del canvi climàtic. “El Pla Clima s’alinea amb els objectius de l’Acord de París de no superar 1,5 ºC la temperatura mitjana de la terra. De fet, amb les contribucions nacionals que cada país ha realitzat, no n’hi ha prou per assolir aquest objectiu. Per això, el paper de les ciutats és essencial. Les ciutats generen el 75% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, però també són especialment vulnerables al canvi climàtic, ja que concentren la majoria de la població i de les infraestructures. També són motor econòmic i d’innovació i per tant, tenen l’oportunitat i el deure d’actuar”, diu Ventayol.

  El Pla Clima ha rebut el reconeixement del c40 (una de les xarxes internacionals de ciutats més importants) pel que fa a la seva consistència i a la seva compatibilitat amb els objectius de París. Barcelona és la tercera ciutat del món, després de Nova York i París, que rep aquesta valoració.

  OBJECTIUS QUE ES PROPOSA BARCELONA PER FER FRONT AL CANVI CLIMÀTIC

  Com podem aconseguir una reducció de les emissions de CO2?

  Reduint la mobilitat en vehicle privat un 20%. Impulsant la transició energètica multiplicant per 5 la generació solar d’energia. Rehabilitant el 20% dels edificis residencials de més de 40 anys).

  Com es poden fomentar les mesures d’adaptació i resiliència?

  Incrementant i millorant la infraestructura verda urbana (augmentant 1,6 km 2 de verd). Reduint el consum d’aigua potable a 100 l/hab/dia. Que cap persona pateixi pobresa energètica.

  *PÀGINES D'INFORMACIÓ DE LA CIUTAT REALITZADES AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

  10.000 voluntaris per a la Setmana Social de CaixaBank

  10.000 voluntaris per a la Setmana Social de CaixaBank


  Més de 10.000 voluntaris desenvolupen 3.500 activitats de 1.500 entitats socials durant nou dies. Aquests són els objectius de CaixaBank de cara a la segona edició de la Setmana Social, després de l’èxit de l’any passat. Entre els dies 7 i 15...

  Més de 10.000 voluntaris desenvolupen 3.500 activitats de 1.500 entitats socials durant nou dies. Aquests són els objectius de CaixaBank de cara a la segona edició de la Setmana Social, després de l’èxit de l’any passat. Entre els dies 7 i 15 d’abril, els participants estan coneixent de primera mà la feina que fan aquestes associacions vinculades a l’Obra Social La Caixa i que tenen implantació en totes les províncies de l’estat espanyol.