АФЕРА.БГ

  КАКВО СЕ СЛУЧВА. БЕЗПРИЗОРНИЯТ ГНЯВ Е НАЙ-ОПАСНИЯТ

  КАКВО СЕ СЛУЧВА. БЕЗПРИЗОРНИЯТ ГНЯВ Е НАЙ-ОПАСНИЯТ


  Властниците все се оплакват от фалшивите новини. Но заобикалят – или парфюмират – най-фалшивата: Прехода. Сега, когато Хората се събудиха...

  Властниците все се оплакват от фалшивите новини. Но заобикалят – или парфюмират – най-фалшивата: Прехода.

  Сега, когато Хората се събудиха – по случайност това се случи около светлата дата 10 ноември – никой вече не претендира за бащинство на Прехода.

  И той се оказа едно копеле, което си беше ясно още от началото, заченато и дундуркано с пазарлъци и компромиси.

  Проект, лишен от Народната енергия и участие.

  На Народа бе отредена ролята, която винаги му отреждат – да сърба отровната попара, която други са я надробили, да сърба резултата от гламавите упражнения на случайни хора с Властта, това и нищо повече.

  Така постепенно Народа съвсем го изключиха от играта, която играят от 30 години – да си седи настрани и да оскотява, колкото си ще.

  В това имаха успех, грандиозен при това – накъдето и да погледнеш, виждаш само знаци на Погрома, а Народът се е превърнал в истинска развалина.

  Няма статистика, в която да не му е отредена скотска роля – но и с това Властниците свикнаха, ако изобщо са му обръщали внимание.

  Те дори не схващат, че когато българските деца се очертават като най-неуките и най-гладните, това има отношение към тях.

  Сякаш някой друг е причинил катастрофата, а не те самите – всички, от всички политически котила.

  Погледът им е забит в плочките на улица „Граф Игнатиев“, или малко по-нависоко – към джоба на някой апашор, крал извън всяка мярка, нищо повече.

  Колкото повече Пропадането става все по-очевидно, толкова повече става ясно – отново и отново – че две свети думи липсват от речника на Властта: Народ и Бъдеще.

  Властта винаги се е свивала в „своето“ Време, в това микроскопично убежище, рие на място с копита, без честна представа за Миналото – и без никаква за Бъдещето.

  А Народецът е унижаван с дребни милостини, по-скоро гнусливи, отколкото нещо друго. 5 лева на тия, 20 на други – лафове обаче на корем.

  Истината е, че изобщо забравиха Народа.

  И затова се чудят, защо той скача за „две кутии цигари“, колкото щяло да бъде увеличението на данъка за старите коли.

  Скача не заради увеличението – а заради отношението към него.

  И добре, че пустият соц вкара в гена на българина конски дози послушание. Всеки наркотик обаче по някое време изфирясва.

  И какво се случва сега, поне с това наясно ли са?

  Радев спомена нещичко – а пък Цветанов веднага се обади, че толерира „хаоса“.

  Хаос ли искат хората?

  Че какъв по-голям хаос от този, в който обитават?

  Какъв по-голям хаос от мизерията, в която са затънали?

  Безсмислени са упражненията на тема, кой се бунтува, дали това не е „средната класа“ – и това се чу, каква е причината – горивата, данъците или нещо друго.

  Отговорът е пределно прост: Бунтува се Животът.

  Най-често това се чува и от улицата: не ви щем живота, не искаме живот по ваше предписание, той е продънен отвсякъде.

  Хаосът е в друго – не в неподчинението, а в нещо съвсем различно, в пълното разминаване на реалностите: живата и фалшивата, която ни налагат.

  Например, не се умориха да повтарят, че тук бензинът е най-евтин.

  И едва накрая се сетиха, да го съпоставят с доходите – най-простите неща сякаш са непостижими за тях – и се оказа, че, разбира се, тукашният бензин е най-скъп; дори в Гърция, където уж е най-скъп, е два пъти по-евтин, сравнено с доходите.

  Така е и с всичко останало: играят си на пропаганда, но Народът усеща/проумява истината през собствения си живот.

  Във всеки срез на Българския Живот сравненията с европейската нормалност са убийствени.

  Хвалят се с някаква „средна класа“, понеже я сравняват с милионите тукашни бедняци – но не и с европейските средняци.

  Разликата в доходите на най-бедните и богатите българи била осем пъти – казват го, сякаш е някаква хвалба.

  А, всъщност, пак подритват милионите ни клетници.

  „Средната класа“ никого няма да удържи на власт.

  Нито пък преторианските гвардии: Властта може да обогати някои хора, но това не означава, че ще ги направи трайно предани.

  Вижте им фасона – това не са хора на идеите, а на портфейла.

  На Улицата се изсипаха много млади хора, това е очевидно.

  Сега мазните глави ще се опитат, и вече го правят, да ги политизират, дори мафиотизират, още не са се сетили да спекулират с черните знамена, които преобладават на места.

  А те са напълно естествени: на черния живот му се полагат черни знамена.

  Дали обаче не сме свидетели на нещо ново: Младите най-сетне да са осмислили геноцида, на който са подложени родителите им?

  Схванали са, че това ще се случи утре и с тях /то и днес се случва/, ако не потърсят/огласят/ причините за Хаоса?

  Може би започват да осъзнават моралният дълг, който имат към предишните поколения?

  Абсолютно печално е, когато разни типове продължават да се чудят от екрана, защо хората се изсипаха на Улицата.

  Между другото, утре може и да се приберат – но не бързайте да се радвате: Гневът ще си остане там, навън, дори безпризорен и никога няма да се превърне в нещо друго, ще си остане гняв.

  А пък безпризорният гняв е най-опасният.

  И какво ще се случи накрая?

  Най-вероятно Властта ще заиграе казачок, и ще се скрие в пашкула си.

  Може би това ще се случи и с Бунта – и той ще се свие в собствения си пашкул.

   Пашкул срещу пашкул, мълчание срещу глухо ръмжене – по пътя за Голямото Българско Никъде…

  Кеворк Кеворкян

  https://www.facebook.com/kevorkkevorkianVN/

  СВОБОДА В БЪЛГАРИЯ?! ПОЛИЦАИ ДОЙДОХА ВКЪЩИ! АКО ДЕТЕТО МИ АГИТИРА ЗА „ПРОТЕСТИ“, ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН! /ВИДЕО!/

  СВОБОДА В БЪЛГАРИЯ?! ПОЛИЦАИ ДОЙДОХА ВКЪЩИ! АКО ДЕТЕТО МИ АГИТИРА ЗА „ПРОТЕСТИ“, ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН! /ВИДЕО!/


  Свобода в България?! Само защото моето дете е активен във фейсбук, по точно в групата „Забелязано в Самоков“ , днес беше „предупреден“ , че...

  Свобода в България?! Само защото моето дете е активен във фейсбук, по точно в групата „Забелязано в Самоков“ , днес беше „предупреден“ , че ако още веднъж „агитира“ за протести ще бъде арестуван! Споделяйте!! Нека се знае как ни мачкат!! И се опитват да заплашват хората УЖ ЗАКОННО!  Анита Христова

  Ето заради тази публикация на синът ми , днес получи това разпореждане на което липсват печати , само подпис от полицая който го връчи!

  БОБИ ПРЪСТОВЕТЕ. НЕ ЧУПЕТЕ ДЪРЖАВАТА!

  БОБИ ПРЪСТОВЕТЕ. НЕ ЧУПЕТЕ ДЪРЖАВАТА!


  Не чупете държавата! Опит за преразказ на интервю с елементи на апосиопеза*, контраст, градация, оксиморони и анафора** Чистачката на...

  Не чупете държавата!

  Опит за преразказ на интервю с елементи на апосиопеза*, контраст, градация, оксиморони и анафора**

  Чистачката на кабинета на Боби Пръстовете е наредила снимките много уютно. Дизайнерска работа.

  Боби:

  - Я ако разпределим на народа 6 млрд, от КТБ, кво ще стане? – и поглежда хитро, като да се пазари пред Магурата за курса на долара.

  Ама и ние сме хитри, особено аз! Няма как, Боби, да разпределиш на народа тия пари, щото не направи експроприация… Как ли виждат десните енепета, заедно със седесетата, тая работа с разпределението на пари от частна банка на Народа?

  - Мани, мани – би написал една фуга и токата Вебер…. Токата и фуга или направо опера-буфа. Ама оня е друг Вебер, не пише токати.

  Да ви кажа, Боби би ни показал не само средните си пръстове, а па на президента какво му мисли, не ми се мисли! Едва се въздържа. Само благодарение на доброто си банкенско възпитание успява да му разрешава все още да говори..

  Диалог:

  - Вие, господине Хекимян, чувствате ли се с влошена медийна среда на това столче, дето съм те турил? Казвам ти, пускаш всяка сутрин карикатури….

  - Не, в никакъв случай, медийната ми среда си е добра и аз съм свободен, щото съм като един Санчо Панса.

  - Ма нямаш магаре..

  - Нямам, аз съм си самодостатъчен…

  И още:

  Боби вика, че бесепето, бекапето, президента и О Решарски са виновни за бедността, щото преди 2, с думи – две години, са разхвърляли 7 млрд наляво-надясно и сме карали Москвичи***, за които сме чакали по 12 години и сме ги карали само в неделя… Начи, тия пръстове, да вземе да си ги ползва за смятане – 2013-2014 година, Боби, е О Решарски. 2018-2014=4. Пък Кристина Кръстева вика, че бил отличник …. Е, скивахте ли си социалистическото образование, дето се го хвалите! Ама Господин Х. не посмя да го поправи, нито да му припомни бекапейското Му минало. Нито за Мишо Бирата…. Щото е свободен да не го пита за тия работи, понеже работи в свободна медия с добра медийна среда.

  Приятелски разговор:

  - Вие ядосвате ли се, като си гледате карикатурите?- Господин Х.

  - Не, аз ако се ядосвах, досега да….. /апосиопеза/

  ….да съм ви го разчекнал тоя Комарнитски, да съм ви ЕМ, да съм ви показал всичките си пръстове, да съм ви напраил ено Белене, да съм ви ….. – помисли си и едвам се въздържа да се въздържи.

  Ама свърши времето и Господин Х. Го остави недовършен. Боби, де. Недовършен.

  Ст.н.с. I ст. к.т.н , Член кореспондент……

  Подпис, не се чете

  ––––––-

  *Апосиопеза (от гръцки: ἀποσιώπησις, замълчаване) е стилистична фигура в реториката, при която ораторът внезапно замлъква и оставя недоизказана мисълта си, обикновено под влияние на силно вълнение или притворство. По този начин се предизвиква обрат в мислите на слушателите. Освен в реториката, замълчаване се използва в драматургията и белетристиката

  пример:

  Това е човек, който… Ах… човек… човек… един човек всъщност.

  – „Тартюф“, Жан-Батист Молиер

  **Анафора е стилистична фигура, повторение на звукове, думи или синтактични конструкции в началото на два или повече стиха, строфи или изречения. Използва се, за да усили значението на конкретната дума или фраза, да придаде повече емоционалност и благозвучие на лириката

  ***Един приятел имаше Москвич и викаше, че това е толкова грозна кола, че влиза вътре със затворени очи… Прав беше, много грозна кола. Грозна, грозна, ама семейство Борисови са чакали за нея 12 години! Представям си каква радост е било, когато са я дочакали – то филии с мас, то черпене….

  Виктория Тинтерова

  Колаж: Матей Димов

  „ИНТЕРВЮ“ С БОРИСОВ. НАЙ-ВАЖНОТО! – БЮСТА НА СТАЛИН ЗАД ГЪРБА МУ!

  „ИНТЕРВЮ“ С БОРИСОВ. НАЙ-ВАЖНОТО! – БЮСТА НА СТАЛИН ЗАД ГЪРБА МУ!


  Хекимян при Бойко Борисов. Не обратното. Нещо като „интервю“. Нищо повече от това, което Борисов говори ката ден. Бля-бля. Едно и...

  Хекимян при Бойко Борисов. Не обратното. Нещо като „интервю“. Нищо повече от това, което Борисов говори ката ден. Бля-бля. Едно и също.

  Единственото важно нещо от това интервю бе, че през цялото време в кадър зад Борисов бе бюста на … Сталин.

  Толкоз. За които разбират от знаци.

  Afera.bg

  БОНЕВ КЪМ „МВР-МЕТО“: ЕЛА,РАДОМИРЦИТЕ ЯДАТ ВИНКЕЛИТЕ КАТО СПАГЕТИ. ЕЛА ДА ПРЕГОВАРЯМЕ!

  БОНЕВ КЪМ „МВР-МЕТО“: ЕЛА,РАДОМИРЦИТЕ ЯДАТ ВИНКЕЛИТЕ КАТО СПАГЕТИ. ЕЛА ДА ПРЕГОВАРЯМЕ!


   „Шефът на МВР призна, че протестите са без организатор“ Ела да преговаряме. Аз съм от Радомир. Градът е кръстен на името на сина на Самуил...

   „Шефът на МВР призна, че протестите са без организатор“

  Ела да преговаряме. Аз съм от Радомир.

  Градът е кръстен на името на сина на Самуил – Цар Гаврил Радомир. Бил е по-добър войн от Самуил. А Перник е кръстен на Кракра Пернишки. Дребна работа васал, но верен на Гаврил Радомир.

  Веждичката ги уреди с гипсова крепост.

  Не е същото.

  Градището още си стои край Радомир.

  Перник е село до 20-и век.

  И е станал град заради въглищата през 1925 г.

  Ела, радомирците ядат винкелите като спагети.

  Тябва да се познава историята на Гаврил Радомир, чийто пряк потомък би трябвало да съм, благодарение на някоя шавлива пра, пра, пра баба. Може и да не съм, но прабабите ми са били страшилище. И досега Радомир трепери. Особено, ако някой ми пукне главата в училище.

  А сега сериозно: обичам радомирци и перничани.

  Особено сега. У̀дри, да му се невиди.

  Богомил Бонев

  бивш министър на МВР

  БУНТОВНА ВАРНА: „МАФИЯ! ОСТАВКА! БОЙКО, КУРВО!“ /ВИДЕО!/ ЗАГЛУШИХА СИГНАЛА НА ТЕЛЕФОНИТЕ, ЗА ДА НЕ ПРЕДАВАТ БУНТОВНИЦИТЕ НА ЖИВО ВЪВ ФЕЙСБУК!

  БУНТОВНА ВАРНА: „МАФИЯ! ОСТАВКА! БОЙКО, КУРВО!“ /ВИДЕО!/ ЗАГЛУШИХА СИГНАЛА НА ТЕЛЕФОНИТЕ, ЗА ДА НЕ ПРЕДАВАТ БУНТОВНИЦИТЕ НА ЖИВО ВЪВ ФЕЙСБУК!


  БУЛЕВАРД „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК “ Е БЛОКИРАН! ПЪЛНО Е  С ГРАЖДАНИ, КОИТО СКАНДИРАТ „ОСТАВКА! МАФИЯ! БОЙКО, КУРВО!“ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ...

  БУЛЕВАРД „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК “ Е БЛОКИРАН! ПЪЛНО Е  С ГРАЖДАНИ, КОИТО СКАНДИРАТ „ОСТАВКА! МАФИЯ! БОЙКО, КУРВО!“ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ ОПЛАКАХА, ЧЕ ЗАГЛУШАВАТ СИГНАЛА НА ТЕЛЕФОНИТЕ ИМ И НЕ МОГАТ ДА ПРЕДАВАТ НА ЖИВО ВЪВ ФЕЙСБУК!


  Afera.bg

  НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА „ПРЪСТОВЕ“? ЗА ЕДИН ПРЕМИЕР ОТ БАНКЯ ПИТАМ!

  НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА „ПРЪСТОВЕ“? ЗА ЕДИН ПРЕМИЕР ОТ БАНКЯ ПИТАМ!


  „Не може ние да сме обсадени седмици наред, на живи връзки да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета мърша, боклуци...

  „Не може ние да сме обсадени седмици наред, на живи връзки да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета мърша, боклуци и какво ли не, в същото време някой да излиза и да казва, че няма свобода на медиите“

  Някой може ли да ми обясни какво е значението на думата „пръстове“?

  За един премиер от Банкя питам!

  Иван Петров

  адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 – 2008/

  БЕСНИ ШУМЕНЦИ ЩУРМУВАХА СГРАДАТА НА ГЕРБ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ, ТОЙ СЕ ЧЕШЕ ПО НОСА. /ВИДЕО!/

  БЕСНИ ШУМЕНЦИ ЩУРМУВАХА СГРАДАТА НА ГЕРБ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ, ТОЙ СЕ ЧЕШЕ ПО НОСА. /ВИДЕО!/


  Гневни шуменци щурмуваха сградата на Областна администрация и поискаха отговори от ГЕРБ областния управител Стефан Желев… Той се чеше по...

  Гневни шуменци щурмуваха сградата на Областна администрация и поискаха отговори от ГЕРБ областния управител Стефан Желев… Той се чеше по носа…

  Вижте видеото!:

  Afera.bg

  СЛАВИ ТРИФОНОВ, И ЗА КАКЪВ ТАКЪВ ЩЕ НИ ПОКАЗВАШ ТИЯ, ДЕТО НЕ СЛИЗАТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ? ПИШМАН „РЕВОЛЮЦИОНЕР“!

  СЛАВИ ТРИФОНОВ, И ЗА КАКЪВ ТАКЪВ ЩЕ НИ ПОКАЗВАШ ТИЯ, ДЕТО НЕ СЛИЗАТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ? ПИШМАН „РЕВОЛЮЦИОНЕР“!


  И като се започна едно „пране“ по bTV не ти е работа. По улиците на България бушуват масови протести, у битивито пуснаха пералнята за тия, на...

  И като се започна едно „пране“ по bTV не ти е работа. По улиците на България бушуват масови протести, у битивито пуснаха пералнята за тия, на които им искат оставките.

  Слави Трифонов покани Цвета Караянчева, Бойко Борисов, Румен Радев и Сотир Цацаров. За какъв такъв – не е ясно.

  Всеки ден тия ги гледаме по телевизорите, наизуст знаем какви ще ги плещят. Безспорно ще използват и диванчето на Слави за пиар, без значение колко уж „остри“ въпроси ще има задават.

  Слави Тифонов уж революция щеше да вдига и вместо да кани останалите у нас малцина и мърцина остро критични гласове към управляващата мафия, го играе „институционален“ към същата мафия.

  Пишман революционер му се вика на това.

  И чест прави на Румен Радев, че не влезе в тоя евтин тъп пиар.

  Afera.bg