Het Nieuwsblad : Extra

  Michel Van den Brande reageert furieus na veroordeling voor dodelijk arbeidsongeval

  Michel Van den Brande reageert furieus na veroordeling voor dodelijk arbeidsongeval


  Michel Van den Brande is furieus nadat hij in beroep opnieuw veroordeeld is voor een dodelijk arbeidsongeval. De feiten dateren al van mei 2014, maar ook in beroep vond de rechter dat Van den Brande en zijn bedrijf Kontrimo schuldig zijn. Zijn...

  Michel Van den Brande is furieus nadat hij in beroep opnieuw veroordeeld is voor een dodelijk arbeidsongeval. De feiten dateren al van mei 2014, maar ook in beroep vond de rechter dat Van den Brande en zijn bedrijf Kontrimo schuldig zijn. Zijn voorwaardelijke gevangenisstraf viel weg, maar een boete van 9.000 euro, voorheen met de helft uitstel, is nu volledig effectief. “Waarom de opdrachtgevers en werknemers ook eens verantwoordelijk stellen en niet alleen de werkgever de schuld geven en overdreven boetes opleggen”, fulmineert Van de Brande op Facebook.

  De ondernemer postte enkele foto’s van stellingwerkers die zonder enige beveiliging op hoogte werken. “Die mannen mogen alles”, schrijft van den Brande bij de foto. Het is niet duidelijk of de mannen op de foto’s voor hem werken, maar hij is uiterst boos dat deze arbeiders schijnbaar alle veiligheidsvoorschriften in de wind slaan.

  (lees verder onder de post)

  “Wij investeren tienduizenden euro’s in veiligheid en persoonlijke beschermingsmiddelen”, schrijft de ondernemer. Hij betreurt dat “sommige van onze jongens” die veiligheidsvoorschriften in de wind slaan.

  Van den Brande en zijn bedrijf treden naar eigen zeggen “streng” op, maar de Oost-Vlaming is woest dat enkel hij en zijn bedrijf aansprakelijk gesteld kunnen worden. “Waarom de opdrachtgevers en werknemers ook eens verantwoordelijk stellen en niet alleen de werkgever de schuld geven en overdreven boetes opleggen”, klinkt het nog.

  De feiten

  Het tragische ongeval gebeurde op 6 mei 2014 langs de Gentpoortstraat in Brugge. Daar waren zeven werknemers van Van den Brande, bezig met de afbraak van een stelling aan een kerk. Kenny D. (29) stond op acht meter hoogte, toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd kreeg. De jongeman uit Deinze viel naar beneden en was op slag dood. Zijn ouders kregen elk een morele schadevergoeding van 5.000 euro toegewezen.

  Ook in beroep veroordeeld

  Op het proces in het voorjaar 2016 kreeg Michel Van den Brande een celstraf van 8 maanden met uitstel en een geldboete van 9.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Zijn bedrijf werd toen ook veroordeeld en kreeg 36.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

  In beroep stelt de rechter dat de feiten bewezen zijn. De voorwaardelijk celstraf van Van Den Brande is weggevallen, maar zijn boete van 9.000 euro is nu effectief. Zijn bedrijf Kontrimo werd in beroep opnieuw veroordeeld en ook daar werd geldboete van 36.000 euro, voorheen met helft met uitstel, effectief. Ook moeten ze opdraaien voor de hogere gerechtskosten.

  Deze drie Vlamingen stelden een simpele vraag in ‘Hoe Zal ik het Zeggen’. Nu vertellen ze wat er daarna is gebeurd

  Deze drie Vlamingen stelden een simpele vraag in ‘Hoe Zal ik het Zeggen’. Nu vertellen ze wat er daarna is gebeurd


  Al zes weken lang krijgen bekende en vooral minder bekende Vlamingen in het VTM-programma ‘Hoe Zal ik het Zeggen’ een boodschap mee die ze niet snel meer zullen vergeten. Wij kozen drie kleine verhalen uit de voorbije afleveringen en belden met de...

  Al zes weken lang krijgen bekende en vooral minder bekende Vlamingen in het VTM-programma ‘Hoe Zal ik het Zeggen’ een boodschap mee die ze niet snel meer zullen vergeten. Wij kozen drie kleine verhalen uit de voorbije afleveringen en belden met de hoofdrolspelers om te polsen naar hoe het allemaal is afgelopen.

  LEES OOK (+). Hij doet het niet vaak, maar onze tv-reporter geeft vier sterren aan ‘Hoe zal ik het zeggen’. “Klasse”

  Heeft Aldo eindelijk zijn oprit gekregen van Guy?

  Aldo wou aan zijn voordeur een verharde parkeerplaats, en vroeg daarvoor hulp aan zijn goede vriend Guy. “Hij is gespecialiseerd in de aanleg van buitensportvelden. De geknipte persoon dus”, vertelt Aldo. Maar zes jaar na zijn vraag heeft Aldo nog steeds geen dolomieten oprit. Zélfs niet na de uitzending van enkele weken geleden.

  De reden is eenvoudig: tijdgebrek. “Guy heeft het de afgelopen maanden ontzettend druk gehad. Nu de weersomstandigheden minder optimaal zijn, begint zijn werk wat stil te vallen. Maar nu is het natuurlijk ook niet meer de optimale periode om mijn oprit aan te leggen”, zegt Aldo.

  “Ik mag er zelfs niet meer over beginnen. Als ik er nog één keer over spreek, komt hij dertig ton dolomiet op mijn oprit kieperen. Al kon hij wel heel hard lachen met de stunt. Ik weet dat hij doorgaans goed te vinden is voor dit soort fratsen”, klinkt het.

  Na de uitzending kwamen er veel positieve reacties van vrienden en kennissen via allerlei kanalen zoals WhatsApp en Facebook. “Zelfs in het postkantoor werden we erover aangesproken. Al heb ik van niemand een voorstel gekregen om mijn oprit gratis te komen aanleggen. En mocht dat zo zijn, zou ik nog steeds kiezen voor Guy”, besluit hij.

  (lees verder onder de video)

  Woont Benjamin eindelijk samen met Marie?

  De vraag kwam op een warme dag eind mei letterlijk uit de lucht gevallen: of Marie met Benjamin wou gaan samenwonen? De twee waren al zesenhalf jaar samen, hoog tijd om een eigen nestje te bouwen, zo vond Benjamin. Drie maand na de opnames zijn de twee effectief gaan samenwonen, samen met de beste vriendin van Marie. “En het valt heel goed mee, ook al loopt ons ritme nog helemaal anders: zij is al aan het werk, terwijl ik nog studeer”, zegt Benjamin.

  Missie geslaagd, dus. “Al heeft ze me wel gezegd dat ik me zoiets geen tweede keer mag riskeren. Ze staat namelijk niet zo graag in de belangstelling. Toch was ze wel heel blij en verrast. Ze vond het zelfs romantisch.”

  Aangezien het tweetal op het campagnebeeld staat van ‘Hoe Zal ik het Zeggen’, was het moeilijk om de stunt al die tijd geheim te houden. “Het heeft tot heel wat speculaties geleid. En ook tegenover onze familie hebben we nooit verklapt wat er aan onze samenwoonplannen vooraf is gegaan. Maar eenmaal na de uitzending hebben we heel veel leuke reacties gekregen van familie en vrienden”, zegt Benjamin.

  (lees verder onder de video)

  Heet Matthias een date kunnen versieren met Soetkin?

  Van alle plaatsen om iemand mee te vragen op date, lijkt een Delhaize-supermarkt misschien niet de meest evidente. Toch waagde Matthias zich eind mei aan het originele aanzoek. Hij kende haar nog maar twee maanden en wou eens een avondje met haar op stap.

  Maar hoe is het nu afgelopen? “Van de date achteraf is niets meer in huis gekomen. We zijn dus ook geen koppel, al zijn we wel dichter bij elkaar gegroeid. Noem ons gerust hele goede vrienden”, vertelt Matthias ons.

  Toch had Soetkin niets dan lof voor zijn aanpak, ook al liet ze dat op televisie misschien niet uitschijnen. “Extreem, origineel, en lief gedaan, vond ze. Ze zal het alleszins niet snel vergeten. Een unieke ervaring.”

  En dat vond ook televisiekijkend Vlaanderen, zo blijkt. “Onze gsm had veel moeite om alle berichten te ontvangen, het heeft behoorlijk wat tijd in beslag genomen om die allemaal te beantwoorden. Ook de dagen nadien hebben we nog veel reacties ontvangen van vrienden en familie die uitgesteld hebben gekeken.”

  Superheldenbaby moet nog leren omgaan met zijn krachten in eerste trailer van Incredibles 2

  Superheldenbaby moet nog leren omgaan met zijn krachten in eerste trailer van Incredibles 2


  Het heeft jaren geduurd maar eindelijk zijn er de eerste beelden van de animatiefilm Incredibles 2. Disney-Pixar heeft een teaser trailer online gezet.Het eerste deel van de Incredibles stamt alweer uit 2004. Het vervolg zal vanaf 15 juni 2018 in de...

  Het heeft jaren geduurd maar eindelijk zijn er de eerste beelden van de animatiefilm Incredibles 2. Disney-Pixar heeft een teaser trailer online gezet.

  Het eerste deel van de Incredibles stamt alweer uit 2004. Het vervolg zal vanaf 15 juni 2018 in de (Amerikaanse) bioscopen te zien zijn. Zaterdag plaatste producent Disney-Pixar de eerste korte trailer online.

  Incredibles 2 zal verdergaan waar het origineel stopte. Het nieuwe deel zal vooral draaien rond Helen Parr (oftewel Elastigirl), maar de rest van het superheldengezin zal ook volop schitteren op het witte doek.

  In de trailer is te zien hoe Jack-Jack, de jongste telg van het gezin, zijn krachten ontwikkeld. Zo kan hij lasers uit zijn ogen schieten, hoewel hij zijn vaardigheden nog niet onder controle lijkt te hebben.

  AC/DC-rocklegende sterft op 64-jarige leeftijd

  AC/DC-rocklegende sterft op 64-jarige leeftijd


  Malcolm Young, ex-gitarist en medeoprichter van de Australische hardrockband AC/DC, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Facebook.Malcolm Young richtte de band op samen met zijn broer Angus op in 1973. AC/DC werd daarna wereldberoemd...

  Malcolm Young, ex-gitarist en medeoprichter van de Australische hardrockband AC/DC, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Facebook.

  Malcolm Young richtte de band op samen met zijn broer Angus op in 1973. AC/DC werd daarna wereldberoemd met rocknummers als ‘Whole lotta Rosie’, ‘Highway to hell’ en ‘Back in black’.

  In tegenstelling tot zijn flamboyante broer, bekend van zijn iconisch schooluniform, bleef Malcolm veeleer op de achtergrond. Hij speelde slaggitaar, maar deed ook dienst als songwriter, producer en “drijvende kracht achter AC/DC”, aldus nog de band op Facebook.

  “Als een broer is het moeilijk in woorden om te zetten, wat hij voor mij betekend heeft”, schrijft zijn broer Angus Young. “Onze band was uniek en heel speciaal. Zijn nalatenschap zal nooit sterven. Malcolm, goed gedaan!”

  De 64-jarige Young leed al tijdje aan dementie en in 2014 werd hij opgenomenM in een verzorgingstehuis. Hij werd vervangen door zijn neef Stevie Young voor de ‘Rock Or Bust’-tournee. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie. Hij laat een vrouw, twee kinderen en drie kleinkinderen na.

  Bekende Britse zangeres waagt zich aan auditie in Duitse ‘the Voice’, maar niemand herkent haar als alle stoelen omdraaien

  Bekende Britse zangeres waagt zich aan auditie in Duitse ‘the Voice’, maar niemand herkent haar als alle stoelen omdraaien


  Rita Ora is zelf jurylid van ‘the Voice’ in het Verenigd Koninkrijk, maar besloot om eens mee te doen aan de ‘blind auditions’ in Duitsland. De Duitse jury draaide zich om voor de bekende zangeres, en vond dat “het bijna als het origineel”...

  Rita Ora is zelf jurylid van ‘the Voice’ in het Verenigd Koninkrijk, maar besloot om eens mee te doen aan de ‘blind auditions’ in Duitsland. De Duitse jury draaide zich om voor de bekende zangeres, en vond dat “het bijna als het origineel” klonk, maar niemand herkende haar. “Nee, ik ben geen dubbelganger. Ik ben het echt!”

  Rita Ora (26) presenteerde onlangs nog de 24ste MTV Europe Music Award (EMA) vanuit Londen, maar haar pijnlijke deelname aan ‘the Voice’ in Duitsland bewijst dat haar gezicht nog niet overal even bekend is. Hoewel de bekende popzangers er moeiteloos in slaagde alle juryleden te laten omdraaien, had geen van hen door dat ze de echte Rita Ora op de planken hadden staan.

  “Ik ben een 26-jarige beginnende muzikant uit Londen”, stelde ze zichzelf voor na het optreden en ze kreeg zelfs het compliment van jurylid Mark Forster dat het bijna als het origineel klonk. Zelfs toen de Britse zangeres haar echte naam had verklapt, wisten de juryleden niet wat ze moesten geloven. “Oké, je maakt een grapje”, klonk het. “Ben je een dubbelganger?”

  Ora had nadien alle moeite van de wereld om iedereen ervan te overtuigen dat ze geen dubbelganger was, maar zag er achteraf wel de humor van in.

  “Ze noemden mij muganga, dokter van de zwarten”

  “Ze noemden mij muganga, dokter van de zwarten”


  Hij kruipt in bed met sandalen aan. Eet het liefst van al sardienen met rijst. En vertaalt elke ochtend een tekst oud-Grieks, die meestal over schone vrouwen gaat. Nog nooit is het leven van een oude man zo puur in beeld gebracht als bij Jef Vandenweghe...

  Hij kruipt in bed met sandalen aan. Eet het liefst van al sardienen met rijst. En vertaalt elke ochtend een tekst oud-Grieks, die meestal over schone vrouwen gaat. Nog nooit is het leven van een oude man zo puur in beeld gebracht als bij Jef Vandenweghe in ‘Het Gezin’, op Eén. Maar er is iets van Jef dat je niet ziet op tv: de 93 jaar voordien. Het wonderlijke leven van een dokter die rondzwierf in de Afrikaanse brousse, tot hij op zijn zestigste kinderen kreeg. “Ik heb hen grotendeels alleen opgevoed. Dat ging vanzelf.”

  “Awel, ’t was plezant!” Jef slaat met zijn vlakke hand op tafel. Een hele namiddag heeft hij in zijn geheugen gegraven, naar de sappigste anekdotes uit zijn leven. Sommige passeerden twee keer, af en toe moesten we onze vragen roepen – Jef weigert een hoorapparaat. Maar soit: hij heeft zich geamuseerd. En zelfs na drie uur vertellen ziet hij er nog onwaarschijnlijk goed uit voor zijn 94.

  “Ha ja, zíen! De mensen zeggen me vaak: Mor Jef, ge ziet gij der goed uit! Dan antwoord ik altijd: er is een verschil tussen zíen en zín(we zijn in het West-Vlaamse Loppem, nvdr.). Maar ik ben niet zo goed als ik eruitzie. De winter, hé. Hoe ouder, hoe minder ik tegen de kou kan. Ja, ik denk dat het mijn laatste is.”

  Lieve, zijn dochter die bij het interview zit, draait met haar ogen. ­“Papaaa, dat zeg je nu al tien jaar. En je bent nog altijd even goed.” Grappig duo, die twee. Zevenenzestig jaar verschil, maar ze geven elkaar constant steken. Jef hangt de ambetante oude vader uit, maar in werkelijkheid smelt hij voor zijn dochter, voor al zijn kinderen tout court. Elke ochtend belt hij hen om zeven uur, om zijn dag te beginnen. “En hij blíjft bellen”, zegt Lieve. “Tot er één van ons oppakt. Als het wat lang duurt, drukt hij op de alarmknop op zijn telefoon. Paniek natuurlijk. Tot iemand stuurt: Alles oké, het is gewoon papa.

  Voor hetzelfde geld had Jef nochtans nooit kinderen gehad. Zestig jaar lang waren ze het verst van zijn zorgen. Op zijn 23ste, net na de Tweede Wereldoorlog, koos Jef Vandenweghe uit Passendale voor het avontuur. Naar de kolonies, als student Tropische Geneeskunde. “Niet met het vliegtuig, hé! Met het Tervate Liberty Ship. Veertien dagen, van Antwerpen naar Tenerife en van Tenerife naar Angola. En dan met trein en bus ­Congo in. Stel u dat eens voor! Ik was nog nooit verder dan Brussel geweest. Die eerste zes maanden, jongens toch, hadden ze me gezegd: Vandenweghe, ge moogt terug naar België, ik was ­direct vertrokken. Te voet!”

  “Ik kwam terecht in Kivu, in Oost-Congo, onder médicin provincial dokter Houbeke. Magere mens, zwarte bril, hij sprak altijd heel traag. Ik had ne gloeiende schrik van die vent. Soit, dokter Houbeke had rap door dat ik niet gemaakt was voor de bureau, dus stuurde hij me naar de brousse. Territoire Lubero. Met een team trok ik van dorp naar dorp om mensen te genezen. Ik moest alles kunnen: tandpijn, bevallingen, beenmergpuncties, malaria,... Ze noemden mij muganga, dokter van de zwarten. En ik was geliefd, ja. Als ik aankwam in een dorp, was het kermis.”

  “Tussen elk dorp was het een safari van een uur of vijf, door de brousse. Met kapmessen en machetes om de weg vrij te maken. Ik had een draagstoel, maar dat wiebelde te veel.” Jef lacht als hij het voor ogen ziet. “Die dragers, ha! Dat waren slimmeriken. Er moest er één de kist dragen, en één de stoel. Maar ze vochten om de stoel; omdat ik er toch nooit inzat.”

  Jef was geliefd in de Kivu-streek. Zo geliefd dat ze hem daar nu nog kennen, zegt Lieve: “Mijn man, die werkt voor het productiehuis Geronimo, ging daar het programma The Flying Doctors opnemen. Op een dag kwam er een oud mannetje naar hem. Ken je dokter Vandenweghe?, vroeg hij. Meer dan zestig jaar later.”

  Bij de onafhankelijkheid in 1960 moest Jef vluchten, zoals alle blanken. Hij trok naar de VS, naar New Orleans, waar zijn broer het geluk had gezocht. “Amerika! Zal ik het verhaal vertellen van Amerika? Awel, na drie maanden was ik het zó beu dat ik zei: Ik ben terug naar Afrika. Die luxe, die kinderen die daar op hun buik voor tv lagen. Ik kon daar niet tegen. In 1961 zat ik terug in de brousse.”

  Het gebeurt Jef een paar keer in zijn leven. Hij vertrekt uit Afrika, maar wordt als een magneet terug gezogen. Zelfs na de rebellie van de Simba’s in 1964, toen de rebellen hem gevangen namen. “Ze hadden al zeven blanken vermoord in ons dorp. Ik was bang, báng dat ik was! Ik had enorm geluk gehad dat de para’s mij kwamen redden. Nooit ga ik terug!, riep ik. Een maand later zat ik er weer.”

  “De brousse, dat is miserie, hé. Maar als ge erin zit, dan voelt dat niet zo. Een mens heeft daar niks nodig. De kiekens lopen rond, de groensels groeien in het wild. ’s Avonds waste ik mijn hemdeke en mijn kazuifel, en ik hing ze voor mijn hut. ’s Ochtends waren ze droog door de zon. Voilà. Zo is het leven daar.”

  “Weet ge wat mij hier tegensteekt? De conventies. De mensen die leven met het gedacht: Wat denken anderen van mij? Van mijn huis? Van mijn auto? Van mijn broek? Ik ging met mijn zus naar de dokter, en ze zei: Jef, zou je geen deftige broek aandoen?Neink! Ik veeg daar mijn kas aan! Hé Lieve?”

  IJzeren vuist, fluwelen handschoen

  Lieve knikt. Ze kent haar vader goed genoeg. Als hij geen kinderen had gekregen, was hij in Afrika gebleven. Zijn eerste vrouw, een Rwandese bleef zelfs in België achter toen hij in ’78 weer vertrok. “Ze heeft er goed van geprofiteerd. Ze kreeg mijn bankkaart, hé. Ah ja, ik was er in Afrika toch niks mee.”

  Maar in 1982 veranderde alles. Mieke werd geboren, de dochter van hem en zijn tweede vrouw Adeline. Daarna volgden Julie, Lieve en Jan. Tussen zijn zestigste en zijn zeventigste werd Jef vier keer vader. Als we hem daarnaar vragen, haalt hij de schouders op: “Kinders, dat wordt geboren, hé. Ik heb ze goed ontvangen.”

  En zijn vrijheid dan? De verantwoordelijkheid? De verstoorde rust op pensioengerechtigde leeftijd? “Allez”, zegt Jef als we de vragen afvuren. “Is dat nu zo speciaal? Dat ne vent op zijn 60ste kinderen krijgt?”

  Gelukkig springt Lieve bij: “Ja maar papa, veel mensen doen het dan rustig aan, jij zorgde voor ons.”

  “Zorgen? Ik?”

  “Papa, je hebt ons alleen opgevoed.”

  “Och, dat ging vanzelf.” Jef grijnst smakelijk: “Avec un main de fer, dans un gant de velours.

  In 1992 verhuisde de familie Vandenweghe naar België. Voor de kinderen. Voor hun toekomst en deftig onderwijs, dat in Afrika niet voorhanden was. Maar mama Adeline had het moeilijk om te aarden in Loppem, en dus kwam het tot een breuk. Jef nam de kinderen onder zijn hoede, hun mama bleef geregeld langskomen.

  “Papa had hier heel de jaren 60 gemist. Hij voedde ons op zoals hij zelf was opgevoed in de jaren 40: streng, beleefdheid, we moesten allemaal Latijn-Grieks doen en ’s zondags naar de Latijnse mis. Maar tegelijk kregen we wat we wilden.”

  “Mieke nam de rol van mama over. Ze stopte ons in bad, checkte of we alles mee hadden naar school… Dat is typisch Afrikaans, hé. Dat kinderen mee helpen in huis. Dat heeft voor een enorm sterke familieband gezorgd. Wij zullen altijd zorgen voor elkaar, én voor papa. Als student gingen we om beurten op kot, zodat er altijd iemand bij papa was. Pas nu, het laatste jaar, woont hij alleen.”

  “Alleen? En mijn beesten dan?” Jef heeft al veel gelachen, maar nu is hij bloedserieus. De kat, genaamd Poes, en hond Bo slapen bij hem op bed, eten mee van zijn bord, vullen zijn ­oude dag. In Het Gezin was woensdag nog te zien hoe Jef bezorgd wakker werd nadat hij had gedroomd dat hij stierf en Bo alleen achterbleef. “Zeg ne keer, wie zou er voor hem zorgen?”

  “Daarom wil ik ook niet naar een rusthuis”, zegt Jef. “Och, er zijn zo veel redenen waarom ik nooit naar een rusthuis ga. Jamais! Opstaan om 6 uur, gaan pissen om 6.30 uur, wassen om 7 uur, eten om 7.30 uur… Nee, dan hang ik mij nog liever op. Als ik ooit afhankelijk word, dan staat het vast: euthanasie.”

  Geef Jef dan maar zijn huidige ­leventje. Twee uur soezen in zijn bed nadat hij wakker wordt. Aan zijn ­chaotische bureau een Griekse tekst vertalen. “Dan gaat de tijd rap voorbij. Dat zijn zulke prachtige teksten. Over Aeneas en Dido. Over Cleopatra en Marcus Antonius, nen ouwe zot gelijk ik. Ik geniet daarvan, van die prachtige, machtige vrouwen. Ik zie graag vrouwen, hé. Ik heb er ook voldoende gekend. Maar samenleven met mij, daar kwamen ze zot van. En ik ook.” Jef grijnst nog eens: “Gelukkiglijk hebben de goden mij van de dwingelandij van Venus verlost.”

  Nee, eenzaam is hij niet echt. Jef is content op zichzelf. Alleen zijn kinderen, en intussen ook zijn twee kleinkinderen, wil hij regelmatig zien. Als Lieve even naar de gang gaat, buigt hij zich voorover: “Dat is nen engel, hé. Zo’n lieve, zachte vrouw. Dat dat mijn dochter is…”

  Als ze terugkomt, valt hij terug in zijn rol van norse pa. Of hij de aflevering van Het Gezin al heeft gezien, vraagt ze. Het was een schone deze week. “Ik? Neink. Ik kijk daar niet naar. Dat is teevee hé, Lieveke. Ze tonen alleen de schone dingen.”

  ‘Het Gezin’, woensdag om 20.40 uur op Eén

  Gert Verhulst ruilt zijn boot binnenkort voor zijn kasteel voor eindejaarsspecial ‘Gert Late Year’

  Gert Verhulst ruilt zijn boot binnenkort voor zijn kasteel voor eindejaarsspecial ‘Gert Late Year’


  Gert Late Night keert in december nog één week terug als Gert Last Year, een eindejaarsoverzicht waarin Gert Verhulst (49) en James Cooke (33) de gasten van het jaar uit­nodigen. Naar een locatie was het niet lang zoeken: van de boot van Gert gaat het...

  Gert Late Night keert in december nog één week terug als Gert Last Year, een eindejaarsoverzicht waarin Gert Verhulst (49) en James Cooke (33) de gasten van het jaar uit­nodigen. Naar een locatie was het niet lang zoeken: van de boot van Gert gaat het naar het kasteel van Gert in de Ardennen.

  Een kasteel wil Gert Verhulst het Château de Targnon zelf niet noemen. “Het is meer een manoir, een soort landhuis.” Kasteel of landhuis: het Château de Targnon wordt van 18 tot 21 december het decor voor Gert Last Year, een afgeleide van Gerts talkshow Gert Late Night die telkens voor De Slimste Mens ter ­Wereld te zien is. “We waren op zoek naar een locatie voor de eindejaarsspecial”, zegt co-presentator James Cooke. “Want voor die week wilden we graag even weg van onze boot.” Gert Late Night wordt op de Evanna opgenomen, de plezierboot van Gert Verhulst die aan het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen ligt.

  K3-film

  Van de boot van Gert was het een kleine stap naar het kasteel van Gert, want het Château de Targnon is ­eigendom van de Studio 100-baas en zijn kompaan Hans Bourlon. Toen Studio 100 in 2005 het attractiepark Télécoo bij de watervallen van Coo kocht, zat het kasteel in de over­name. “Hans en ik hebben het uit Studio 100 gehaald en opgefrist om te verhuren”, zegt Gert Verhulst. Het is dus een commercieel gebouw, niet mijn buitenverblijf. James en ik ­hebben er de voorbije twee jaar wel oudjaar gevierd, met onze gezinnen.” In het kasteel is ook een stuk van de film K3 Dierenhotel opgenomen.

  Gert Verhulst is zich ervan bewust dat ook deze locatie reacties zal losweken. Want passeert Verhulst nu niet opnieuw langs de kassa door zijn eigen kasteel aan tv-zender Vier te verhuren, net zoals hij met zijn boot deed? “Ik snap die reflex”, zegt hij. “Maar ik lig niet wakker van die ­reacties. Ik heb dit zeker niet opgedrongen aan Vier. Ze zijn de locatie gaan verkennen en die bleek perfect voor die ene week.” James Cooke benadrukt dat hij op het idee kwam om naar het kasteel te trekken. “We waren naar gezellige chalets aan het zoeken, iets in de kerstsfeer. Toen dacht ik: waarom doen we dat niet in zijn kasteel? Gert Late Night werkt zo goed omdat het op de boot van Gert is. Hij voelt er zich thuis, net als de gasten. Dat geldt ook voor het ­kasteel. En denk nu niet dat Gert daar rijk van wordt. Echt niet, hoor.”

  (lees verder onder de foto)

  3.000 à 6.000 euro per weekend, maar goed voor 30 man

  Het kasteel van Gert Verhulst ligt in Targnon, een gehucht van Stoumont, op twintig minuten van Spa. Het domein van 25 hectaren bevindt zich op een heuvel, omringd door de Amblève en zijrivier de Lienne. Het kasteel telt twaalf kamers, twee salons met keuken en een tv-kamer. Er zijn nog zeven aparte chalets op het domein, net als een verwarmd buitenzwembad, parkeerterrein voor dertig wagens, sauna en hamam, solarium, biljart en piano. Wie het kasteel wil huren, kan er met 30 man terecht en betaalt per weekend 2.322 euro in het laagseizoen, 4.090 euro in het hoogseizoen en 5.500 euro met eindejaar. Reken daar voor één weekend wel nog 800 euro bij aan taksen, stroom en verwarming.

  Gert en James zijn op zoek naar de 100 opmerkelijkste personen van 2017

  Geen stille nachten voor Gert & James, want zij halen hun allermooiste kersttrui uit de kast en nodigen in Gert Last Year een week lang bekende en minder bekende gasten uit. Daarom zijn ze op zoek naar de 100 opmerkelijkste figuren van 2017. Wie overtrof zichzelf? Wie ging het meest over de tongen aan de koffieautomaat? Of het nu gaat over Donald Trump, Evi Van Acker of gewoonweg je buurman. Laat het hen weten via deze link.

  Negen vragen aan Astrid Coppens, kersvers actrice: “Zelfs mijn man is aangenaam verrast”

  Negen vragen aan Astrid Coppens, kersvers actrice: “Zelfs mijn man is aangenaam verrast”


  Astrid Coppens (34) gaat op 22 november in première met Verborgen Verlangen, haar eerste langspeelfilm. Ze speelt een schoenenverkoopster die zich tot bestsellerauteur laat bombarderen.Dé vraag der vragen: hoeveel paar schoenen heb je? “Als je mijn...

  Astrid Coppens (34) gaat op 22 november in première met Verborgen Verlangen, haar eerste langspeelfilm. Ze speelt een schoenenverkoopster die zich tot bestsellerauteur laat bombarderen.

  Dé vraag der vragen: hoeveel paar schoenen heb je?

  “Als je mijn flipflops en platte schoenen meetelt? Moeilijk te zeggen: ze zijn verdeeld over Los Angeles en Antwerpen. Meer dan honderd, ja.”

  Ben je nu officieel een actrice?

  “Ik heb een hoofdrol in een film, dus strikt gezien wel. Maar als ze mij vragen wat ik voor de kost doe, zeg ik dat ik mijn ­eigen kledinglijn heb.”

  Jezelf nooit de vraag gesteld: “Waarom vragen ze in godsnaam mij voor die film?”

  “Natuurlijk wel. Toen ze me belden, dacht ik dat het een grap was. Maar ik weet heus wel waarom ik gevraagd ben: ze weten dat ik veel fans heb, dit is een beetje een test om te zien of die fans bereid zijn voor mij naar de cinema te gaan. Ik hoop dat de mensen het een kans geven.”

  Klaar voor een stortvloed aan negatieve recensies?

  “Zeker. Als Kim Kardashian zou meespelen in een film, zou ik ook zeggen: oh nee. Ik vind het normaal dat mensen vooringenomen zijn over mij. Al denk ik ook dat heel wat mensen benieuwd zijn: wat heeft ze ervan terechtgebracht?”

  Je eerste film, je eerste bedscène.

  “Volledig naakt, met mijn borsten bloot, dat zou ik niet gedaan hebben. Tijdens de opnames droeg ik een beha zonder rug, mijn tegenspeler heeft eigenlijk niets gezien. (lacht) Zo’n bedscène is heel technisch, je ligt te worstelen met die lakens, we hebben veel gelachen.”

  Je speelt een schoenenverkoopster die door een uitgeverij wordt uitgespeeld als de schrijfster van een bestseller die ze zelf niet geschreven heeft. Zou je dat ook echt doen?

  “Nee. In Vlaanderen weten de mensen dat ik geen roman kan schrijven. Ik heb twee boeken uit, maar dat kun je moeilijk romans noemen. Amazing Astrid waren korte verhalen over mijn leven met heel veel foto’s, Stylish Astrid is een stijlboek. En mijn enige bijdrage tot het boek Verboden Verleiding, dat aansluit op de film, is dat ik op de cover sta.”

  Wat vond je man Bram van de film?

  “Hij zei: Poezemie, je hebt dat goed gedaan. Hij is zelf regisseur (van ­reclamespots, nvdr.) en was aangenaam verrast dat dit geen typische Vlaamse comedy is geworden, met de Astrid van Astrid in Wonderland.”

  Lees jij weleens een boek?

  “Ik ben geen lezer. Ik kijk liever films en series. Eén boek is me bijgebleven: Kane and Abel van Jeffrey Archer (over een Amerikaanse bankierszoon en een arme Poolse vondeling die elkaars pad kruisen, nvdr.).”

  Heb jij ook #MeToo-ervaringen rond grensoverschrijdend gedrag?

  “Toen ik in Milaan als model werkte, bood iemand me aan om een dag met een investeerder op een jacht door te brengen. Ik had het gezicht van een ­gigantische campagne kunnen worden, maar ik ben nog altijd blij dat ik dat heb geweigerd.”

  Koen De Bouw heeft nieuwe buitenlandse rol te pakken

  Koen De Bouw heeft nieuwe buitenlandse rol te pakken


  Koen De Bouw (53) krijgt een nevenrol in een nieuwe Fins-Duits-Belgische crimi­serie. De acteur die met Het Tweede Gelaat al drie weken de top tien in de Vlaamse bioscopen aanvoert, zal in de reeks de rol van een oliemagnaat spelen.Enkele dagen geleden...

  Koen De Bouw (53) krijgt een nevenrol in een nieuwe Fins-Duits-Belgische crimi­serie. De acteur die met Het Tweede Gelaat al drie weken de top tien in de Vlaamse bioscopen aanvoert, zal in de reeks de rol van een oliemagnaat spelen.

  Enkele dagen geleden gaf De Bouw via Instagram al aan in de serie Bullets te zullen stappen, en nu ­bevestigde ook de Vlaamse coproducent Lumière dat De Bouw aan het project verbonden is. “Koen zal niet de enige Vlaamse acteur in de reeks rond internationaal terrorisme zijn. Binnenkort zullen de namen van nog enkele Belgische nevenrollen worden bekendgemaakt”, zegt producent Jan De Clercq.

  Zoals het er nu naar uitziet, gaan de belangrijkste rollen naar een Duitse en een Finse actrice. De Duits-Turkse Sibel ­Kekilli werd bekend met haar rol in Gegen die Wand en als het personage Shae in Game of Thrones. Krista Kosonen is Finse en speelde onder meer een kleine rol in Blade Runner 2049. Wanneer en waar de reeks zal worden uitgezonden, is nog niet bekend.

   

  Let’s do this. #bullets #sibelkekilli #kristakosonen

  Een bericht gedeeld door Koen De Bouw (@koendebouw) op 8 Nov 2017 om 11:02 PST

  Decolleté van An Lemmens lokt reacties uit, veel valse noten in 'The Voice'

  Decolleté van An Lemmens lokt reacties uit, veel valse noten in 'The Voice'


  De coaches hebben de eerste liveshow op een indrukwekkende wijze ingezet, maar op sociale media regende het echter kritiek op 'The Voice'. Niet zozeer omwille van de prestaties van de kandidaten die zoals steeds het beste van zichzelf gegeven hebben,...

  De coaches hebben de eerste liveshow op een indrukwekkende wijze ingezet, maar op sociale media regende het echter kritiek op 'The Voice'. Niet zozeer omwille van de prestaties van de kandidaten die zoals steeds het beste van zichzelf gegeven hebben, maar wel omwille van de slechte geluidskwaliteit. Het ging beter eenmaal team Bart aan de beurt was, maar dat kan voor de kandidaten niet fijn geweest zijn. Ook het decolleté van An Lemmens weekte heel wat reactie los op sociale media.

  Een avond zonder knalprestaties werd het, terwijl de coaches nochtans het goede voorbeeld hadden gegeven door de liveshow in te zetten met het nummer Let’s Go Crazy van Prince. Voor de coaches werd het een moeilijke avond, want er vielen meer valse dan juiste noten op hun bord.

  Van valse noten gesproken: ook een paar acts deden wenkbrauwen fronsen. Iemand had het briljante idee om de danseressen van Adele (27) uit Deurne rook te laten uitblazen op de tekst You’re by my side en we’ve got smoke in our lungs van het nummer Your Song van ­Rita Ora: leuk voor de jonge kijkertjes. Adele haalde de volgende ronde niet, wel deze acht: Amber (23), antiquair Mike (23), Dieter (29) én zijn maatje Dries (29) die samen in de groep Houston’s Problem zingen, ­jonkie Luka (16), beroepsmilitair Yoeri (33), posterboy Sitse (18) en Nelson (20). Volgende week is het aan de zestien andere finalisten om ­beter te doen.

                           
  Deze scène werd nooit vertoond en misschien maar goed ook, want dan had niemand ‘Titanic’ kunnen kijken zonder tranen

  Deze scène werd nooit vertoond en misschien maar goed ook, want dan had niemand ‘Titanic’ kunnen kijken zonder tranen


  Dit jaar is het twintig jaar geleden dat regisseur James Cameron ‘Titanic’ op de wereld losliet. Toch weet de film ons zelfs nu nog te verrassen, zij het dan met een scène die nooit in de film werd opgenomen en het einde zo mogelijk nog dramatischer...

  Dit jaar is het twintig jaar geleden dat regisseur James Cameron ‘Titanic’ op de wereld losliet. Toch weet de film ons zelfs nu nog te verrassen, zij het dan met een scène die nooit in de film werd opgenomen en het einde zo mogelijk nog dramatischer maakt dan het al was.

  Op de beelden, die vermoedelijk de allerlaatste beelden van de film geweest zouden zijn als ze er toch in waren beland, is te zien hoe Rose uitgeput en nog maar net bij bewustzijn van boord van de te hulp gesnelde boot Carpathia gehaald wordt. Op de kade staat haar moeder angstvallig uit te kijken naar een spoor van haar dochter, maar dat blijkt tevergeefs te zijn.

  Foto: Paramount Pictures

  Foto: Paramount Pictures

  Ook de manager van de White Star Line, de man die de kapitein van het schip ertoe aanzette zo snel mogelijk te varen, wordt getoond in de scène. De man kon nog een plek veroveren op een van de reddingsbootjes van de Titanic, maar als blikken konden doden, dan was hij aan boord van de Carpathia terstond overleden.

  Foto: Paramount Pictures

  Ook het meisje dat Cal, de verloofde van Rose, gebruikte als excuus om een plaats in een van de reddingssloepen te bemachtigen, krijgen we nog snel te zien. Cal deed alsof het meisje zijn dochter was. Van hemzelf is in deze laatste scène geen spoor.

   Foto: Paramount Pictures

  “Als één ding zeker is, dan is het dat geld, macht en roem erotiseren”

  “Als één ding zeker is, dan is het dat geld, macht en roem erotiseren”


  Hij is de meest succes­volle Nederlandstalige artiest ooit, maar moest de voorbije jaren vaak barsten lijmen in die sterrenstatus. Hij verloor zijn fortuin bij een faillissement en werd geveld door een beroerte. En dan was er nog die...

  Hij is de meest succes­volle Nederlandstalige artiest ooit, maar moest de voorbije jaren vaak barsten lijmen in die sterrenstatus. Hij verloor zijn fortuin bij een faillissement en werd geveld door een beroerte. En dan was er nog die belasting­ontduiking. Maar nu, op zijn vijftigste en met zijn nieuwe plaat Thuis, slaat Marco Borsato terug. “Als mensen met leedvermaak zeggen: Zie, niet alles lukt in zijn leven, snap ik die reactie best.”

  Geen trouwfeest zonder Rood, DromenZijn ­Bedrog of Ik Leef Niet Meer Voor Jou. Maar vereng zijn hits niet tot de vijf minuten roem van een zatte nonkel op de dansvloer: al decennia vult noorderbuur Marco Borsato ook bij ons met schijnbaar gemak de grootste zalen en festivalterreinen. En hij heeft imitatoren zat. Dan heb je het helemaal gemaakt. En toch is er iets veranderd. “De jongste jaren is er wat naïviteit weg. Ik was daarvoor altijd kinderlijk enthousiast. Dat enthousiasme is gebleven, maar ik ben nuchter geworden. Dat heeft te maken met de klappen die het leven je geeft. Met zakelijke tegenslagen, met de gezondheid die niet altijd top is.”

  In september 2009 raakte Borsato ineens zijn ­hele vermogen kwijt, dat drie jaar eerder nog op 27 miljoen euro werd geschat. Ook al bleek later dat hem geen schuld trof in het faillissement van zijn bedrijf The Entertainment Group, hij zag de grond vanonder de voeten geslagen. En begin 2014 werd hij geveld door een lichte beroerte. “Dan hoor je anderen met enig leedvermaak zeggen: Zie, niet álles lukt in z’n leven. Het gekke is: menselijkerwijs snap ik die reactie ook. En op dat moment gunnen ze je het succes weer. Maar wat denk je? Natuurlijk heb ik ook verdriet, natuurlijk heb ik ook pijn.”

  Het heeft ertoe geleid dat Borsato tegenwoordig “graag praat over het licht, en niet zozeer over de schaduw”. “Je hebt mensen die constant benoemen wat er misgaat, maar ik ben een optimist in al m’n vezels. Die houding is aangenamer voor jezelf, maar ook voor je omgeving.”

  Zeg dat tegen de alleenstaande moeder met drie ­kinderen in een klein huurappartementje die moet ­ploeteren om rond te komen.

  “Ik stel me die vraag soms ook: is dat een keuze, of heb je die keuze niet? Ik begrijp dat sommigen vinden dat ik makkelijk praten heb, maar ik ken mensen die het heel zwaar hebben, die alleen zes kinderen moeten opvoeden, en toch positief blijven. Dat wil niet zeggen dat dat vanzelfsprekend is, uiteraard. Weet je, als je het leven negatief benadert, heb je aan het einde van de dag net zoveel geld als wanneer je positief bent. Maar met positiviteit bind je mensen aan je die je uit die sleur kunnen halen. En door het leven te omarmen, kan je uit die negatieve spiraal geraken. Anders loop je iedere keer de trap af.”

  Dat klinkt als een hoop oneliners.

  “Het zijn levenslessen.”

  Opgedaan uit eigen ervaringen, dus?

  “We hadden het vroeger thuis ook niet breed. Heel mijn jeugd hebben we moeten schrapen om rond te komen, en van mijn krantenronde moesten we eten. Mijn moeder zei dat niet zo, ze spaarde ons, maar op een gegeven moment merk je dat. Ik was de oudste, en mijn jongste broer wou ook ­Nike-schoenen en later een brommertje. Maar dat ging niet. Dus probeerde ik mijn moeder te back-uppen: Niet nu, Armando, maar dat komt misschien nog wel. Dat heeft voor een heel sterke band gezorgd tussen mama en mij.”

  Jullie verhuisden naar Nederland toen je twee was, jouw vader bleef in Italië een restaurant runnen.Was dat een gemis?

  “Mijn moeder was papa en mama in één. Ik kwam niets tekort, maar ja, ik heb een vaderfiguur gemist. Mijn vader leerde mij geen banden plakken, bijvoorbeeld. Ik ben niet zo handig. Maar als mijn kinderen zeggen: Pap, mijn spatbord zit los, nou, dan ga ik wel even de sleutel pakken.”

  Heb je het gevoel dat je jouw afwezige vader probeert te compenseren?

  “Ik ben een vader… (zwijgt even) Ik sta als eerste op ’s ochtends, ik smeer de boterhammetjes en zie dat de kinderen naar school gaan. Ongeacht hoe laat ik thuis ben. Ja, dat heeft misschien met compensatiedrang te maken. Zodra Leontine (Borsato-Ruiters, zijn vrouw, nvdr.) van de borstvoeding af was, had ik zoiets van: Nou, hier ben ik, ik ben er wél. Als Luca viel als kind, kwam hij naar mij voor een pleister. Dat vind ik mooi.”

  Vinden jouw kinderen een bekende papa een voordeel?

  “Mijn oudste zoon (Borsato heeft twee zonen van 18 en 16, en een dochter van 14, nvdr.) is een denker. Die voelt de legacy van zijn vader en dat belemmert hem in zijn vrijheid. Ik sprak er deze week nog over met ­André Hazes Jr. Het is voor zulke kinderen best lastig om in je voetstappen te gaan. Ze zeggen dat niet, maar ik zie dat wel. Hij is muzikaal en heeft een heel goede stem, maar zal niet zomaar op een feestje de microfoon pakken. Want dan is hij ineens de zoon van.”

  Weegt die voortdurende aandacht niet op jouw gezin?

  “Als we een concert meepikken, zitten de fotografen ook bovenop ons. En gaan we naar een pretpark, dan voel ik me zelf de attractie. Toen de kids wat jonger waren, vonden ze dat best lastig. Maar nu snappen ze dat beter. Dan zeg ik: Jongens, rond dat uur ben ik op die plek, en dan doen we een rondje foto’s maken. Je moment kiezen, iedereen bedienen, en het is klaar. Dat werkt prima.”

  Daarvan gaan ze toch naast hun ­schoenen lopen?

  “Dat valt mee. Natuurlijk is het lastiger als je leeft in relatieve weelde. Maar uit de schaduw van vader en moeder stappen, dat wordt hun grootste uitdaging. Als ze net zo succesvol willen worden, of succesvoller, moeten ze een hele inspanning leveren. Tegen die spoken moeten ze op, en dat vergt zelfkennis. Het hoogste goed dat je hen als ouder kunt geven, is dat ze met zelfvertrouwen opgroeien. En hopen dat ze iets vinden waarin ze goed zijn.”

  Wat voor kind was je zelf?

  “Ik was enorm verlegen, te verlegen eigenlijk om dit vak te kiezen. Als ik mijn naam hoorde, keek ik naar beneden. Dat is nog steeds een beetje zo. Als ik een kamer binnenwandel, is het niet zo dat ik automatisch de aandacht opeis. Maar als ik het po­dium op ga, weet ik dat ik die aandacht moet pakken. Daarna ga ik graag op in de massa. Ik heb niet die constante bevestiging nodig.”

  “Ik wist als kind wel: ik ben iemand die gezien mag worden. Ik wist alleen nog niet hoe ik dat moest aanpakken. Mijn moeder zei altijd: Wees je eigen visitekaartje. En ook, iets wat ik nooit vergat: De kabeldrager van nu is de regisseur van morgen. Iemand kan nu de toiletjuffrouw zijn, maar volgende week is ze de baas van de zaak.”

  Het is leuker als baas van de zaak, niet?

  “Als één ding zeker is, dan is het dat roem, macht en geld erotiseren. Die krachten en verleidingen hebben ­natuurlijk aan mij getrokken. Alleen: het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. En ik heb gewoon echt een leuke, knappe vrouw. (buigt zich naar het bandrecordertje) Schrijf maar op: een leu-ke, knap-pe vrouw. (lacht) Het is niet dat zij aandacht tekortkomt. Veel mensen snappen dat niet, maar als je zo lang succesvol wilt zijn, is dat hard werken. Iedereen denkt: Die laat zich lekker van de ene plek naar de andere rijden in limo’s. Maar hoeveel succesvolle mensen geraken niet aan lagerwal? Velen beseffen niet hoe psychisch belastend succes is.”

  Op dat moment wordt de cocaïne ­aangereikt op een schaaltje?

  “Ik gebruik geen drugs en rook niet. Velen vinden dat soft.”

  Hoe is de band met jouw collega’s?

  “Als je succesvol bent, kaap je ook succes van anderen weg. Dan komt er afgunst. Ik heb momenten gehad dat ik een plaat uitbracht en het 400 procent beter deed dan de nummer twee. Dan durfde ik amper vertellen dat mijn album al enkele keren platina had. Natuurlijk wou ik dat van de daken schreeuwen, maar dan zou iedereen zeggen: Daar heb je die opschepper weer. Er zijn tijden geweest dat de successen elkaar zo snel opvolgden dat ik de ene spijker voor mijn gouden plaat nog niet in de muur had geslagen, of daar was de volgende al.”

  Leidt dat niet tot haast onleefbare druk?

  “Het mooie van die constante druk is dat je je kunt wapenen. Maar af en toe, als je wordt teruggeworpen door ziekte of pech, helpt dat om alles weer in de juiste rangorde te zetten. Mijn zakelijke tegenslagen hebben druk gezet op elk aspect van mijn leven, ook op mijn relatie, maar zo ging ik opnieuw beseffen: ik zit in het vak voor het genot en het plezier, niet voor het geld.”

  En dan krijg je ineens een beroerte.

  “Ik was op weg naar een optreden toen mijn gezichtsveld begon te vernauwen. Alles werd wazig. Ik dacht eerst: misschien is het gewoon een flauwte. Ik had tenslotte niet ontbeten. Maar na twee chocoladerepen was het nog niet over. Ik ging langs het ziekenhuis en daar bleek het ernstiger dan gedacht. Dat heeft de hele boel op scherp gezet. Ik had misschien nooit meer kunnen zingen. En als die beroerte zich had doorgezet, was het gewoon gedaan geweest.”

  Het maakt je weer sterfelijk.

  “Ja, en héél kwetsbaar. En je wordt opnieuw dankbaar voor wat je kunt. Na mijn eerste optreden na mijn herstel hield het applaus minutenlang aan. Ik werd er emotioneel van. Ik besefte weer wat ik voor die mensen beteken, maar net zozeer andersom. Dat was onvergetelijk.”

  Heb je het lastig met ouder worden?

  “Behalve zulke kwaaltjes, bedoel je? (lacht) Nee, ik heb daar geen problemen mee. Sterker nog: ik zou niet meer jong willen zijn. Ik voelde me het lekkerst net na mijn dertig, maar als ik zie wat ik daarna nog heb geleerd, vind ik het prima zo. Ik ben evenwichtiger, stabieler, meer in ­balans. In het verleden heb ik loyaliteit soms zo hoog in het vaandel gedragen dat ik niet meer loyaal was aan mezelf.”

  Stel dat het fout was gelopen. Hoe ­hadden we jou moeten herinneren?

  “Als een toegewijd man, respectvol naar zijn omgeving, en als iemand die gewoon lekkere liedjes heeft nagelaten waar nog hele generaties van gaan genieten.”

  Voel je de hete adem van de jongere ­generatie muzikanten nog niet?

  “Muziekstromingen komen en gaan. Dat heb je met hiphop, dat heb je met dance. Het mooie is dat mijn muziek zo tijdloos is dat ik al die stormen heb kunnen doorstaan. In dat opzicht voel ik geen druk van die jonge wolven. Ik ga uit van mijn ­eigen kracht, want angst is de slechtste raadgever.”

  Da’s weinig bescheiden.

  “Ik ga me niet groter voordoen dan ik ben, maar ook niet kleiner.”

  ‘Thuis’ heet je nieuwe plaat. Wat ­betekent dat voor jou?

  “Thuiskomen kan van alles zijn. Een fysieke plaats, met je vrienden in de kroeg, een state of mind. We weten allebei wat ermee wordt bedoeld, en toch kan het voor jou en mij verschillen. Het gaat om de emotie die gepaard gaat met een plek waar je welkom bent en je veilig voelt. Enkele maanden geleden werd in Zuid-Afrika een bus met Nederlanders overvallen. Een vrouw die erbij was, stuurde me later een e-mail: Ik dacht dat ik thuis nooit meer zou zien. Die emotie, die drang, dat vat het precies.”

  Lig je nog wakker van albumrecensies?

  “Als je iets met zo veel liefde en ­intensiteit doet, blijft dat altijd een gevoelig punt. Wie net een kind heeft gebaard, wil ook niet dat de buurvrouw het een lelijk opdondertje vindt. Maar ik heb geleerd om met kritiek om te gaan. Breng ik een plaat uit, dan is er altijd commotie. De ene vindt dat ik te veel marketing doe, een ander vindt het niet bijzonder genoeg. Je kunt als kok niet naar alle monden koken.”

  Onlangs kreeg je wel bakken kritiek op jouw zang in ‘RTL Late Night’.

  “Ik lees Twitter niet, maar ja, ik heb dat meegekregen. (zucht) Dat was voor mij zo’n dag… Ik was al heel vroeg op, en dat was een liedje dat ik voor het eerst speelde. Als je dan om half twaalf ’s avonds aan de beurt bent, is de scherpte er soms af. Maar ik probeer me daar niet op te focussen. Ik merk wel dat de media Twitter als een makkelijk argument gebruiken om een boodschap of een artikel te brengen. Tja, je kunt over elke artiest wel iets positiefs en iets negatiefs vinden op de sociale ­media.”

  Je bent wel actief op diezelfde sociale media.

  “Op Instagram. Ik beheer mijn ­eigen account, want fotografie is een hobby van me. Net voor dit interview nam ik een foto van dit gebouw, die ik meteen online zwierde. Hoe heet het hier? Het Felixpakhuis (in Antwerpen, nvdr.), zeg je? Toen ik naar binnen liep, dacht ik: Wauw, fantastisch.(haalt zijn gsm boven en toont trots zijn foto’s) Ik heb 342.000 volgers, ik ben me bewust van mijn publieke functie. Maar ik wil vooral laten zien dat ik niet anders ben dan jullie.”

  Je gebruikt jouw invloed ook als ambassadeur van War Child, dat zich inzet voor kinderen in oorlogsgebied.

  “Ik ga hier naar de supermarkt en kan kiezen uit veertien soorten pindakaas. Da’s toch te gek? Onlangs verloor ik met mijn winkelkarretje mijn evenwicht en belandde ik twee seconden op de rijweg. De wagens begonnen meteen te toeteren. Dan denk ik: Hou toch op, waar maak jij je druk om? Zo iemand wil ik meesleuren naar een oorlogsgebied en tonen: dit is waar het om gaat.”

  Word je soms moedeloos van dat onbegrip?

  “Ik probeer dat te vermijden, maar ik zie dat de maatschappij polariseert. Ze wordt harder. Ik zeg niet dat iedereen moet denken zoals ik denk. Ik vraag ook niet dat je jouw portemonnee leegschudt. Maar in debatten waar het hard tegen hard gaat, gaat iedereen steeds luider tegen elkaar schreeuwen. Daar word je niet verstaanbaarder van. Dan kan je beter iets op een zachte toon en met subtiliteit neerzetten. Anders is het toch maar: we leggen ons ding naast elkaar, en wie heeft de langste?”

  Gelukkig vinden we troost in jouw ­muziek.

  “Dat vind ik zo mooi aan muziek: dat die troost en comfort kan bieden. Ik doe dit bijna 27 jaar. Mensen hebben een verleden met mij opgebouwd. Liefdes ­leren kennen en misschien weer kwijtgeraakt. De eerste kus op de dansvloer. Zulke momenten wil ik blijven creëren. Niet slecht, voor ­iemand die begon in de Soundmixshow en die vooroordelen steen voor steen heeft moeten afbreken. Anders was ik al lang gestopt. Ik wilde niet als B-zanger allerhande feestjes moeten afstruinen om toch maar in beeld te blijven.”

  Hilde Van Mieghem na artikel P-Magazine: “Doodziek was ik ervan”

  Hilde Van Mieghem na artikel P-Magazine: “Doodziek was ik ervan”


  Hilde Van Mieghem is tevreden dat mannenwebsite P-Magazine een artikel waarin ze hypocrisie werd verweten offline heeft gehaald. Een klacht indienen, doet ze niet.”Complete bullshit. Wat heeft dit met grensoverschrijdend gedrag te maken? Doodziek was...

  Hilde Van Mieghem is tevreden dat mannenwebsite P-Magazine een artikel waarin ze hypocrisie werd verweten offline heeft gehaald. Een klacht indienen, doet ze niet.

  ”Complete bullshit. Wat heeft dit met grensoverschrijdend gedrag te maken? Doodziek was ik ervan. Je zou voor minder.”

  Hilde Van Mieghem reageert bijzonder kwaad op het artikel dat P-Magazine had gepubliceerd. Daarin werd ze hypocriet genoemd omdat ze het voortouw neemt in de ‘metoo’-discussie terwijl ze vroeger in het naaktblad Playboy heeft geposeerd. Het ging om een mening van een lezer dat de mannenwebsite online had geplaatst.

  “Vieze vuile mannentaal van dat soort mannen”, omschrijft Van Mieghem de tekst.

  Op Facebook suggereert de auteur dat de actrice een klacht heeft ingediend voor laster en eerroof, maar dat klopt vooralsnog niet. De mogelijkheid is wel onderzocht. “Maar omdat het weinig kans op slagen heeft in verband met de vrijheid van meningsuiting, is het mij afgeraden”, zegt Van Mieghem.

  Dat de auteur die suggestie maakt, noemt ze “heel vies”.

  Van Mieghem zegt dat ze door de filmproductie onder druk was gezet om in Playboy te staan. Zo moest ze de film Blonde Dolly, die over een prostituee ging, promoten. “Ik kreeg niet gedaan dat ik het niet moest doen, maar wel dat ik niet in de lens moest kijken.”

  Na protest op sociale media heeft P-Magazine zijn excuses aangeboden aan Hilde Van Mieghem. Het artikel is ook offline gehaald.

  Woestijnvis tikte Bart De Pauw al op de vingers tijdens opnames ‘Loft’

  Woestijnvis tikte Bart De Pauw al op de vingers tijdens opnames ‘Loft’


  Productiehuis Woestijnvis zou Bart De Pauw in 2008 al op de vingers getikt hebben tijdens de opnames van ‘Loft’. De televisiemaker zou op de set een medewerker lastiggevallen en geïntimideerd hebben. Dat meldt De Morgen op basis van verschillende...

  Productiehuis Woestijnvis zou Bart De Pauw in 2008 al op de vingers getikt hebben tijdens de opnames van ‘Loft’. De televisiemaker zou op de set een medewerker lastiggevallen en geïntimideerd hebben. Dat meldt De Morgen op basis van verschillende bronnen.

  Tijdens de opnames van ‘Loft’ in 2008 zou er zich een serieus incident hebben afgespeeld, waarbij De Pauw een medewerkster veelvuldig lastig viel en haar ongepaste boodschappen stuurde. “Wouter Vandenhaute heeft Bart toen samen met zijn vrouw bij hem ontboden”, zeggen twee topfiguren uit de Vlaamse televisiewereld aan De Morgen. Maar die vergadering zou niet het gewenste resultaat opgeleverd hebben. De Pauw zou samen met zijn vrouw boos zijn opgestapt met de melding nooit meer voor Woestijnvis of Vandenhaute te willen werken

  Het incident zou volgens verschillende bronnen dan ook een rol gespeeld bij het vertrek van Bart De Pauw bij Woestijnvis.

  OVERZICHT (+). Hoe “een boerke uit Wachtebeke” de koning van de zondagavond werdGeen steun van toppers

  Het incident op de set van ‘Loft’ zou volgens verschillende bronnen aan De Morgen één van de belangrijke redenen zijn geweest waarom er geen enkele topper, zoals Erik Van Looy of Tom Waes, de afgelopen week steun voor hem heeft uitgesproken. “Bovendien valt niemand steil achterover: door alle verhalen die de voorbije week naar buiten sijpelden, wist men al snel dat de verhalen klopten”, zo klinkt het nog.

  Productiehuis Woestijnvis wenste vrijdagavond niet te reageren op het bericht van De Morgen, zo vernam onze redactie.

  Grensoverschrijdend gedrag

  De VRT besliste vorige week om de samenwerking met Bart De Pauw en zijn productiehuis Koeken Troef! stop te zetten na meerdere getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag. De Pauw maakte de boodschap zelf bekend in een videoboodschap. Enkele dagen later reageerde de televisiemaker via zijn advocaat dat hij “tot inzicht was gekomen”.

  Intussen raakte bekend dat Christine Mussche, gekend als advocate in zaken rond pedofilie in de Katholieke Kerk, de vrouwen zal vertegenwoordigen die getuigden over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

  Zo verliep het huwelijk van Dieter en Nancy in ‘Thuis’

  Zo verliep het huwelijk van Dieter en Nancy in ‘Thuis’


  Zij in een prachtig wit kleed en hij in zijn politiekostuum. Dieter en Nancy zagen er alle twee uit om op te eten, maar hun huwelijk begon toch met wat strubbelingen.OPGELET: Dit artikel bevat spoilers. Nadat ze de emotionele brief van Eddy had...

  Zij in een prachtig wit kleed en hij in zijn politiekostuum. Dieter en Nancy zagen er alle twee uit om op te eten, maar hun huwelijk begon toch met wat strubbelingen.

  OPGELET: Dit artikel bevat spoilers.

  Nadat ze de emotionele brief van Eddy had gekregen, was Nancy helemaal over haar toeren. “Ik kan niet met je trouwen zonder dat je deze brief hebt gelezen”, klonk het. Dieter was al bang dat ‘zijn’ Nancy haar staart zou intrekken maar niets was minder waar. Het was een mooie, lieve brief van Eddy die schijnbaar echt zijn leven gebeterd heeft en het toekomstige echtpaar veel succes en geluk toewenst.

  Maar na de kleine emotionele rollercoaster ging het huwelijk gewoon verder, en zeiden ze met veel overtuiging ‘ja’ tegen elkaar. Daarna volgde een feest in ‘De Withoeve’ met een heerlijke maaltijd van Kobe die zorgde voor ‘Bouchées à la Nancy avec une sauce Super Dieter’.

  Een film van Robbe de Hert en een relatie met Koen Wauters maakten haar ‘hot’ in Vlaanderen. Hoe is het vandaag met Babette van Veen?

  Een film van Robbe de Hert en een relatie met Koen Wauters maakten haar ‘hot’ in Vlaanderen. Hoe is het vandaag met Babette van Veen?


  Meer dan twintig jaar geleden was Babette van Veen (49, en dochter van) hot in Vlaanderen. Ze speelde in de VTM-serie Familie én ze was samen met Koen Wauters. Vandaag is Babette een gescheiden mama met twee kinderen. En is ze op zoek naar een man. Want...

  Meer dan twintig jaar geleden was Babette van Veen (49, en dochter van) hot in Vlaanderen. Ze speelde in de VTM-serie Familie én ze was samen met Koen Wauters. Vandaag is Babette een gescheiden mama met twee kinderen. En is ze op zoek naar een man. Want die van haar is er met de buurvrouw vandoor.

  Een paar weken geleden stuurde Babette van Veen een jubelende tweet de wereld in: “Super trotse mama van een slim kind”. Dat ging over Sebastiaan, de oudste van de twee kinderen die ze heeft met haar ex, de Nederlandse tv-producer Bas Westerweel. Bas en Babette. Klinkt perfect samen. Maar het mooie liedje is niet blijven duren. Straks meer daarover.

  Eerst misschien eens goed voorstellen. Babette van Veen raakte eerst bekend als dochter van de Nederlandse kleinkunstenaar Herman van Veen. Ja, die van Opzij, Opzij, Opzij. Waarin hij zingt over de haast in de maatschappij. Zelf is hij nog niet onthaast. Nu hij op zijn 72ste weer volop optreedt, liet Babette van Veen in de Nederlandse pers optekenen: “Vader werkt hard. Veel te hard naar mijn gevoel. Maar hij luistert niet naar zijn dochter.”

  De eerste keer dat Babette niet als dochter van, maar als zichzelf in de spots kwam, was door toedoen van een Vlaming. Nee, niet Koen Wauters, die kwam later. Eerst was er Robbe De Hert. Hij castte Babette voor Blueberry Hill (1989). Op de filmaffiche staat Babette in de armen van Michael Pass.

  Herman hield van Koen

  Pas begin jaren negentig kreeg Babette een relatie met Koen Wauters. En met de zegen van vader Herman van Veen. “Ik was zot van die jongen en vond het zeer jammer dat de relatie gedaan was. Ik had Koen graag in huis”, zei Herman van Veen ooit aan Het Nieuwsblad.

  Lees verder onder de video

  Het is rond dezelfde periode dat Babette een beetje everybody’s darling werd, in heel Vlaanderen. In de VTM-serie Familie speelde ze de rol van Willeke, een Nederlandse met wie de jonge Peter Van den Bossche een romance begint.

  Maar de relatie met Koen Wauters raakte uit en ook haar rol in Familie was uitgespeeld. Babette van Veen verdween van de Vlaamse radar. Maar niet van de Nederlandse. Daar ging ze meespelen in Goede Tijden Slechte Tijden, dé top soapserie. En ze werd een graag gezien gaste in programma’s, zoals Sterren Op Het IJs. Ze zat in een meidengroep en had een nummer één-hit met “Ademnood”, ze speelde theater en in nog wat films. Vandaag zelfs in reclamespots.

  Verdienen aan scheiding

  Haar huwelijk met tv-producent Bas Westerweel leek een sprookje. Twee doodgelukkige mensen, met twee mooie kinderen. Maar het is niet blijven duren. Een tijd geleden maakte Babette van Veen het einde van het huwelijk via twitter bekend: “Lieve twittervrienden, ik ga scheiden. Om de kinderen er in alle rust aan te laten wennen, heb ik dat voor me gehouden. Ik probeer veel te werken, te genieten van mijn jongens en vertrouwen te houden in de toekomst. Je schijnt er sterker uit te komen.”

  Babettes man was er met de buurvrouw vandoor. Hij biechtte dat oprecht op aan Story: “Ik ben zeer gelukkig met Vivian. Zij is inderdaad mijn oude buurvrouw, maar: Vivian en ik hadden géén relatie op het moment dat ik nog met Babette was getrouwd.”

  Aan de donkere jaren die volgden, verdiende Babette toch ook, door er het boek Hartenvrouw over te schrijven. En ze bleef erop cashen door mee te doen aan het tv-dating-programma Samen Single, waarin ze op zoek ging naar een man. Maar die heeft ze niet gevonden.

  Vanavond starten de liveshows in ‘The Voice’: dit zijn onze favorieten

  Vanavond starten de liveshows in ‘The Voice’: dit zijn onze favorieten


  De 32 finalisten van ‘The Voice van Vlaanderen’ mogen vanaf vrijdag écht laten zien wat ze waard zijn: dan gaat de eerste liveshow van start met de eerste helft van team Natalia, team Bart, team Koen en team Alex. Op 22 december wacht de finale; wij...

  De 32 finalisten van ‘The Voice van Vlaanderen’ mogen vanaf vrijdag écht laten zien wat ze waard zijn: dan gaat de eerste liveshow van start met de eerste helft van team Natalia, team Bart, team Koen en team Alex. Op 22 december wacht de finale; wij halen er de evidente favorieten uit én de onze.

  Team Bart: de militair met de muts

  De acht van Bart: Sebastiaan Carron (20, Zelzate), Nabil Khemir (51, Hoogstraten), Ellen Van Gool (17, Boortmeerbeek), Jan Hulsmans (53, Beek), Dries De Vleminck (29, Denderleeuw), Guillaume Vangu (18, Ledeberg), Robin D’hoore (19, Melsele), Yoeri Mellaerts (33, Wilderen).

  De evidente favoriet: met een diepe zucht begon beroepsmilitair Yoeri Mellaerts aan zijn blinde auditie, zo zenuwachtig was hij. Logisch ook: nog nooit op een podium gestaan, dan loopt het weleens dun langs de beentjes. Maar de man met de muts raakte iedereen, ook tijdens zijn battle.

  Onze favoriet: het is uitkijken naar Sebastiaan Carron, die een erg doorleefde stem heeft voor een 20-jarige. En naar rockende teddybeer Dries De Vleminck die we altijd graag aan het werk zien. Maar onze favoriet is Yoeri. Omdat de voor de hand liggende favoriet ook de onze mag zijn.

  Team Koen: de antiquair en de krullenbol

  De acht van Koen: Tom Verhaeghe (33, Vichte), Magalie Van Rompay (19, Wommelgem), Lisa Okoh (18, Adegem), Mike Wolfs (23, Zuidschote), Bonni Van Ounsen (19, Merksem), Jérémie Vrielynck (17, Deerlijk), Melanie Mertens Polak (19, Hove), Amber Dhert (23, Gent).

  De evidente favoriet: voor een antiquair die nog nooit een podium van dichtbij had gezien, was de auditie van Mike Wolfs ronduit spectaculair. Volgens Koen Wauters heeft hij een stem en een timbre om mensen te raken in het diepste van hun ziel. Bart Peeters, die zich zorgen maakte over de “kapotte knieën” van Mike (zijn gescheurde broek), was het eens.

  Onze favoriet: hij kreeg de draad bijna niet in zijn gitaar, zó zenuwachtig was Bonni Van Ounsen. Maar man, wat een warme stem heeft de jongen met de krulletjes. De kandidaat die we het liefst horen zingen.

  Team Natalia: de knapperd en het mysterie

  De acht van Natalia: Tomi Temidara (28, Aalst), Jolyne Vanquaethoven (30, Elsene), Sima Heyrati (17, Appelterre-Eichem), Sitse Brems (18, Pellenberg), Adèle Monheim (27, Deurne), Idriss Ly (40, Antwerpen), Nelson Pereira (20, Merksem), Bert Lievens (33, Tongerlo).

  De evidente favoriet: zijn auditie voor The Band draaide uit op een sisser en dat is maar goed ook; je zal maar in de boyband Buurland beland zijn en hele dagen met je vingers zitten draaien. Sitse Brems heeft de stem én de looks (kijk eens diep in zijn ogen), hij kan het ver brengen.

  Onze favoriet: hou een dokter bij de hand voor de mysterieuze Jolyne Vanquaethoven die een liedje zó hard kan aanvoelen dat ze soms een black-out heeft. Volgens Alex Callier glijdt haar stem weleens uit, maar hij is fan van haar “donkere randje”. In het Frans klinkt ze prachtig.

  Team Alex: de man met de pet en het jonkie

  De acht van Alex:Joséphine Rioda (20, Evere), Louis De Roo (21, Adegem), Luka Cruysberghs (16, Wijgmaal), Jessica Fernandes Amorim (19, Lommel), Dieter Guldemont (29, Affligem), Xavier Bascho-George (30, Brussel), Joyce Vanderhoydonck (19, Neerouteren), Cherine Mroue (21, Hove).

  De evidente favoriet: geen idee of hij met zijn handen in zijn zakken genoeg power in zijn lijf heeft om op een groot podium overeind te blijven, maar Louis ‘zeg maar De Roos Louis’ De Roo heeft wel een stem om in te kaderen. Coach Alex Callier gelooft sterk in de man met de pet en het brilletje: “Ik zie in Louis de jonge David Byrne van The Talking Heads.”

  Onze favoriet: ze ziet eruit alsof ze eigenlijk auditie kwam doen voor The Voice Kids en zich van deur vergist heeft, maar jonkie Luka Cruysberghs (16) is werkelijk een lust voor het oor. En zoals Alex Callier zei: “Een natuur­talent.”

  Disney dwingt makers nieuwe Star Wars-game om gok-functie te verwijderen na enorme controverse

  Disney dwingt makers nieuwe Star Wars-game om gok-functie te verwijderen na enorme controverse


  Na luid protest van fans en critici wereldwijd heeft EA (Electronic Arts) een controversiële functie in de nieuwe Star Wars-game verwijderd. In het spel kan je betalen om je voertuig of personage sterker te maken. Luttele uren voor de release van...

  Na luid protest van fans en critici wereldwijd heeft EA (Electronic Arts) een controversiële functie in de nieuwe Star Wars-game verwijderd. In het spel kan je betalen om je voertuig of personage sterker te maken. Luttele uren voor de release van ‘Battlefront II’ heeft het bedrijf, naar verluidt onder druk van Disney, die optie tijdelijk verwijderd.

  Nog voor de game uitkwam regende het negatieve commentaren over de zogenaamde microtransacties. Net als in vele games, wordt je personage beter naarmate je speelt. Zo kan je nieuwe wapens en functies vergaren naarmate je verder in het spel raakt. Sommige ontwikkelaars proberen hier echter munt uit te slaan door bepaalde ‘upgrades’ tegen kleine betalingen aan te bieden, vandaar de term ‘microtransactions’.

  Niet verwonderlijk schoot dit fans in het verkeerde keelgat. Enerzijds omdat je zo kan betalen om sterker te worden en dus gemakkelijker wint, anderzijds zijn ze ontzet nog extra te ‘moeten’ betalen voor een game die om en bij de 60 euro kost. Bovendien was er nog een probleem met de zogenaamde ‘loot boxes’. Die waren te koop voor ‘crystals’, de Star Wars-munteenheid die je verdient door te spelen of die je kon kopen met echt geld.

  Wat er in die doosjes zat (een nieuw personage, wapen, voertuig ...) was volledig willekeurig. “Het is dus afhankelijk van toeval hoe goed je het spel kan spelen. En in dat geval valt dat onder de kansspelen”, zei Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, eerder deze week VTM Nieuws.

  Microtransacties tijdelijk uitgeschakeld

  Om de fans tegemoet te komen en om rechtsvervolging te mijden heeft EA nu aangekondigd die microtransacties tijdelijk uit te schakelen. Opvallend: deze wijziging gebeurde luttele uren voordat de game losgelaten werd op het grote publiek. Vermoedelijk heeft Disney, eigenaar van de Star Wars-franchise, danig druk uitgeoefend op uitgever EA.

  “We hebben jullie bedenkingen gehoord betreffende de oneerlijke voordelen die sommige spelers zouden kunnen kijgen. Eveneens zagen we hoe het debacle dit fantastisch spel overschaduwt. Dat was nooit onze bedoeling, het spijt ons”, aldus EA in een persbericht.

  Wel is deze maatregel slechts tijdelijk, al belooft ontwikkelaar Dice dat de microtransacties terugkomen “zodra we de nodige veranderingen hebben doorgevoerd.”

  Belgisch-Franse oerrocker Johnny Hallyday al dagen in het ziekenhuis

  Belgisch-Franse oerrocker Johnny Hallyday al dagen in het ziekenhuis


  De Belgisch-Franse oerrocker Johnny Hallyday vertoeft al vijf dagen met ademhalingsproblemen in een ziekenhuis. Dit hebben meerdere Franse media vrijdag gemeld.De 74-jarige zanger heeft bovenop zijn strijd tegen kanker ademhalingsproblemen. Hij is in de...

  De Belgisch-Franse oerrocker Johnny Hallyday vertoeft al vijf dagen met ademhalingsproblemen in een ziekenhuis. Dit hebben meerdere Franse media vrijdag gemeld.

  De 74-jarige zanger heeft bovenop zijn strijd tegen kanker ademhalingsproblemen. Hij is in de nacht van zondag op maandag, volgens sommige berichten met spoed, naar een ziekenhuis in Parijs overgebracht. Zijn intimi zouden “bezorgder zijn dan ooit”.

  Bij de burgerlijke stand staat Hallyday bekend als Jean-Philippe Smet. Hij is op 15 juni 1943 in Parijs geboren als zoon van de Belg Léon Smet en de Française Huguette Clerc.

  Johnny Hallyday gelt als de vader van de rock’n roll in het Franstalig taalgebied. Hij verkocht al meer dan tien miljoen platen. Hij kreeg ook meerdere officiële onderscheidingen. In augustus kondigde hij voor volgend jaar nog een rock- en bluestournee aan.

  Nick Cave eerste naam voor Rock Werchter 2018

  Nick Cave eerste naam voor Rock Werchter 2018


  Met Nick Cave And The Bad Seeds is de eerste naam voor Rock Werchter 2018 vrijdag bekendgemaakt. Op zondag 8 juli zijn ze één van de topnamen op de affiche. Rock Werchter 2018 vindt plaats van donderdag 5 juli tot zondag 8 juli in het Festivalpark in...

  Met Nick Cave And The Bad Seeds is de eerste naam voor Rock Werchter 2018 vrijdag bekendgemaakt. Op zondag 8 juli zijn ze één van de topnamen op de affiche. Rock Werchter 2018 vindt plaats van donderdag 5 juli tot zondag 8 juli in het Festivalpark in Werchter.

  Nick Cave and The Bad Seeds is de eerste naam die organisator Live Nation bekendmaakt voor de editie 2018 van Rock Werchter. Het festival vindt in 2018 plaats op 5, 6, 7 en 8 juli. De ticketverkoop start op 25 november 2018. Dagtickets kosten 102 euro, combitickets 238 euro, een lichte stijging in vergelijking met de afgelopen twee jaren toen er respectievelijk 100 en 236 euro voor deze tickets betaald moest worden.

  De in Engeland wonende Australiër Nick Cave heeft er al een muzikale carrière van 35 jaar opzitten en was al meermaals te gast op Rock Werchter. De eerste keer was in 1989, de laatste keer in 2013. In 2016 scoorde hij hoog in de hitparades met zijn 16e studioalbum ‘Skeleton Tree’. In totaal verkocht de groep wereldwijd al meer dan 5 miljoen albums. In oktober gaf hij nog een bijzonder gesmaakt concert in het Sportpaleis van Antwerpen.

  Ticketverkoop

  De ticketverkoop voor Rock Werchter 2018 start op zaterdag 25 november om 10 uur. Tickets zijn uitsluitend te koop via proximusgoformusic.be en ticketmaster.be. Abonnees op de Rock Werchter nieuwsbrief kunnen genieten van een exclusieve presale. De online ticketbalie opent voor hen al van donderdag 23 november om 10 uur tot vrijdag 24 november om 18 uur. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan tot maandagmiddag 20 november via rockwerchter.be.

  Roel Vanderstukken opnieuw op televisie: acteur vertelt hoe het met hem gaat na zware openhartoperatie

  Roel Vanderstukken opnieuw op televisie: acteur vertelt hoe het met hem gaat na zware openhartoperatie


  Roel Vanderstukken is voor het eerst na zijn zware openhartoperatie opnieuw op tv te zien. Zes weken geleden kroop hij door het oog van de naald. Hij ging naar de dokter met maagklachten en kreeg het verdict dat hij hartpatiënt was. Tijdens Van Gils &...

  Roel Vanderstukken is voor het eerst na zijn zware openhartoperatie opnieuw op tv te zien. Zes weken geleden kroop hij door het oog van de naald. Hij ging naar de dokter met maagklachten en kreeg het verdict dat hij hartpatiënt was. Tijdens Van Gils & Gasten deed hij zijn verhaal.

  Vanderstukken was zelfs al begonnen aan het schrijven van zijn testament: “Dat schijven stopt ook heel snel. Het zit allemaal klaar in je hoofd, maar zodra je dingen begint op te schrijven merk je dat het op dat moment niet lukt”. De dag voor de operatie moest hij ook afscheid nemen van zijn familie en kinderen. Een zware periode.

  Maar nu gaat het “heel goed” met hem. “Gezien de omstandigheden”, zei hij in Van Gils & Gasten. Hij moet het wel nog rustig aandoen, want zodra hij wat te veel hooi op zijn vork neemt, moet hij even later gas terugnemen. “Als acteur is het iets dankbaars, ervaringen die je kan gebruiken op de set. Maar daar moet je het niet voor doen natuurlijk”, zei de acteur nog goedlachs.

  De geheimen van de ‘Callboys’: De oorsprong van “nu gaan we vegen” en waren dat nu de échte ballen van Randy of niet?

  De geheimen van de ‘Callboys’: De oorsprong van “nu gaan we vegen” en waren dat nu de échte ballen van Randy of niet?


  Na ongeveer één aflevering was het al duidelijk: ‘Callboys’ zou een serie worden die niet ongemerkt zou voorbijgaan. In geen tijd was ze razend populair, Vlaanderen kon niet genoeg krijgen van de vier escorts. Nu maakt de serie ook kans op een Emmy...

  Na ongeveer één aflevering was het al duidelijk: ‘Callboys’ zou een serie worden die niet ongemerkt zou voorbijgaan. In geen tijd was ze razend populair, Vlaanderen kon niet genoeg krijgen van de vier escorts. Nu maakt de serie ook kans op een Emmy award en om dat te vieren, krijgen we een blik achter de schermen en krijgen we antwoorden op onder meer het grootste punt van discussie rond de hele serie: “Waren dat de échte ballen van Randy Paret?”

  De serie werd razendsnel populair en maakt kans op een internationale Emmy, maar eigenlijk had ze nooit moeten bestaan. Schrijver en regisseur Jan Eelen was eigenlijk aan een andere reeks aan het schrijven, maar dat lukte maar niet. Toen hij het wilde opgeven zijn de vier ‘Callboys’ in actie geschoten en hebben ze hem gesmeekt iets anders te proberen. Enkele weken later was ‘Callboys’ een feit. (video bovenaan.)

  Wie de volledige ‘making of’ van ‘Callboys’ (44 min.) wil zien, kan daarvoor terecht in onze plus-zone. (Ook met een gratis proefabonnement)

  Acteur Matteo Simoni introduceerde zelf de intussen beroemde zin: “en nu gaan we vegen” in het scenario. Oorspronkelijk stond er simpelweg “neuken”, maar Simoni had een bijzonder filmpje gezien op het internet en vond het veel leuker de woorden van de jongens “die precies bollen hadden gepakt of zo”, aldus Simoni, in de serie te gebruiken.

  (Klik op de video om de beelden af te spelen.)

  Dat er wel meer toevoegingen aan het script gebeurden die Eelen niet had voorzien, mag blijken wanneer hij vertelt over de scène waar acteur Bart Hollanders als Randy plots zijn vuurrode teelballen bovenhaalt. Hij had zich geschoren, maar zonder de juiste voorschriften in acht te nemen en wil raad van collega Devon. Na de uitzending was de vraag overal op sociale media: waren dat nu de teelballen van Bart Hollanders of niet? Het antwoord verklapt Bart liever zelf:

  (Klik op de video om de beelden af te spelen.)

  En dan rest er nog één fragment. Het favoriete fragment van maker Jan Eelen:

  (Klik op de video om de beelden af te spelen.)

  Exclusief voor onze abonnees: De volledige making of van ‘Callboys’

  Exclusief voor onze abonnees: De volledige making of van ‘Callboys’


  ‘Callboys’ maakt dit weekend kans op een Emmy award en dat willen de makers niet zomaar laten passeren. Daarom mogen wij onze abonnees nu al de volledige veertig minuten durende making of aflevering laten zien. Daarin zien we naast bijzondere...

  ‘Callboys’ maakt dit weekend kans op een Emmy award en dat willen de makers niet zomaar laten passeren. Daarom mogen wij onze abonnees nu al de volledige veertig minuten durende making of aflevering laten zien. Daarin zien we naast bijzondere onthullingen ook heel erg veel bloopers. En die alleen al maken dit het kijken waard.

  Enkele fragmenten uit deze aflevering konden we ook al gratis aanbieden op onze site.

  (Klik op de video om de beelden af te spelen.)

  Alleen Eddy kan dit huwelijk nog verknallen

  Alleen Eddy kan dit huwelijk nog verknallen


  Het vrijgezellenfeest is achter de rug en dus kan het aftellen voor Dieter en ­Nancy in Thuis beginnen: zij gaan trouwen. Niets staat een mooie dag in de weg, tenzij Nancy’s ex Eddy roet in het eten gooit. Hij is naar eigen zeggen nog altijd “die...

  Het vrijgezellenfeest is achter de rug en dus kan het aftellen voor Dieter en ­Nancy in Thuis beginnen: zij gaan trouwen. Niets staat een mooie dag in de weg, tenzij Nancy’s ex Eddy roet in het eten gooit. Hij is naar eigen zeggen nog altijd “die stomme klootzak van vroeger”.

  In Blind Getrouwd zouden ze nooit aan elkaar gekoppeld worden, maar in Thuis blijken ze wel voor elkaar gemaakt: Dieter en Nancy. De aaibare politieagent en de poetsvrouw die niet van de dorst zal sterven, gaan ze voor de eeuwige liefde. De ellende met Nancy’s ex Eddy is vergeten, zeker nu Dieter ook het hart van Nancy’s dochter Britney heeft veroverd. Slechts één man kan de bruidstaart nog doen inzakken: Eddy. Hij fulmineerde gisteravond nog dat ­Dieter hem van in het begin door had: “Mijn Nancy heeft hij al, mijn Britney straks ook”.

  Pottenkijkers

  De trouwpartij van Dieter en Nancy werd in augustus op­genomen, voor een deel in de oude dekenij in Heist-op-den-Berg. Daar werd alles uit de kast gehaald om de acteurs zo goed mogelijk af te schermen van pottenkijkers. Dat was nodig, want toen wist de kijker nog niet dat Dieter zijn Nancy ten huwelijk zou vragen. Voor actrice Ann Pira (52), die Nancy speelt, was het stiekeme gedoe “een soap naast de soap”. “Daar hebben we zelf ook echt van gesmuld en genoten. Zo werd mij gevraagd met zonnebril en sjaal naar de set te komen. De mensen konden echt niet gluren. Voor één dag kreeg ik de status steractrice opgespeld, dat voelde echt rock-’n-roll. In de middagpauze kregen we een maaltijd geserveerd in de raadzaal van het stadhuis. Het leek wel een echt feest. Op het einde vroeg ik Raf ten dans. Daar in het halfrond voor ­onze collega’s en de crew dansten we onze ­eerste dans.”

  Bijzondere opnames

  Ook acteur Raf Jansen (36), die Dieter vertolkt, genoot van de geheimhouding: “Als alles wordt afgezet met hekken en zwarte doeken, voel je dat het om bijzondere opnames gaat. Het was ook een belevenis om als bruidegom op de set te staan. Aan de feesttafel zaten heel wat acteurs naar wie ik opkijk en dat voelde fantastisch. Gewoon omdat ze er waren voor het ­huwelijk van mijn personage. Van een kleine gastrol naar de man van Nancy: dat is speciaal.”

  Michael Vroemans keert dan tóch terug in ‘Familie’

  Michael Vroemans keert dan tóch terug in ‘Familie’


  “Ik stap eruit. Definitief. Als Maarten terugkomt, zal hij gespeeld worden door een andere acteur”, zei Michael Vroemans twee jaar geleden toen hij voor de tweede keer Familie verliet. Maar kijk: de 40-jarige zal opnieuw de rol van Maarten Van den...

  “Ik stap eruit. Definitief. Als Maarten terugkomt, zal hij gespeeld worden door een andere acteur”, zei Michael Vroemans twee jaar geleden toen hij voor de tweede keer Familie verliet. Maar kijk: de 40-jarige zal opnieuw de rol van Maarten Van den Bossche vertolken. ­

  Michael Vroemans staat sinds vorige maand weer op de set van de reeks en is vanaf januari opnieuw te bewonderen.

  Vroemans speelde van 2006 tot 2012 de rol van de zoon van Jan Van den Bossche. In 2014 keerde hij voor een jaartje terug. Toen de acteur voor de tweede keer uit de reeks verdween, gaf hij aan dat hij zelf was opgestapt: “Na negen jaar heb ik het zowat ­gehad met Maarten. Ik heb veel bijgeleerd, maar het is tijd voor iets anders. Ik wil wat meer stabiliteit in mijn leven.” Michael Vroemans ging ­opnieuw studeren om zijn diploma leerkracht lager onderwijs te halen.

  Deze week raakte bekend dat actrice Cathérine Kools Familie zou verlaten. Zij speelde sinds 2013 Leen Van den Bossche, de zus van Maarten.