Het Nieuwsblad : Extra

  RECENSIE. Dit vond onze tv-reporter van ‘Over Water’, de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts

  RECENSIE. Dit vond onze tv-reporter van ‘Over Water’, de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts


  Nog tijdens de eerste aflevering van Tom Lenaerts’ nieuwe fictiereeks heb ik de woorden ‘Antwerpse haven’ en ‘bananenboot’ gegoogeld. De zoektocht leerde me dat er in de haven al honderden kilo’s cocaïne uit bananenboten zijn gehaald, maar...

  Nog tijdens de eerste aflevering van Tom Lenaerts’ nieuwe fictiereeks heb ik de woorden ‘Antwerpse haven’ en ‘bananenboot’ gegoogeld. De zoektocht leerde me dat er in de haven al honderden kilo’s cocaïne uit bananenboten zijn gehaald, maar ik vond niet meteen iets terug over een boot waar bedrijfsleiders en politiecommissarissen hun bananen in de gezichten van schaarsgeklede danseressen duwen. We moeten ons misschien niet blindstaren op de mededeling dat Over Water gebaseerd is op “echte gebeurtenissen die zich afspeelden tussen 2014 en 2017”.

  Welke tv-presentator model stond voor het drank- en drugsverslaafde hoofdpersonage in de reeks zullen we wellicht nooit weten. De kans is groot dat hij gewoon verzonnen is, al is het geen geheim dat er ook in de Vlaamse showbizz wel eens poeder aan een neusgat blijft hangen.

  De enige relevante vraag voor Over Water is: wil je hier de komende negen weken je zondagavond aan spenderen? Ik wel: je mag Over Water traag vinden en het hoofdpersonage wat aan de fletse kant, je ziet meteen dat dit ver boven het gemiddelde uitsteekt. De glansrol is uiteraard voor Tom Van Dyck, die zich blijkbaar zo inleefde in zijn rol van de verkrampte Carl Dockx dat de acteur ook buiten zijn uren krom begon te lopen. Het is een makkelijke truc van de makers om ons met korte flitsen warm te maken voor wat in Over Water komen gaat, maar daar is het fictie voor: alle truken van de foor zijn toegelaten.

  De komende weken moet blijken hoe geloofwaardig het hoofdpersonage met een comapatiënt kan rondreizen, maar we gaan niet zeuren: dit is een mooie start.

  Get Ready! doet Kamping Kerstmis ontploffen, maar “we gaan niet meer enerveren met nieuw album”

  Get Ready! doet Kamping Kerstmis ontploffen, maar “we gaan niet meer enerveren met nieuw album”


  Meer dan twintig jaar geleden is het, dat de jongens van Get Ready! menig meisjeshart sneller deden slaan. “Vandaag vallen ze niet meer flauw, maar plezant is het wel nog steeds”, zegt Jimmy. “Misschien nu zelfs meer dan vroeger.” Op de tweede...

  Meer dan twintig jaar geleden is het, dat de jongens van Get Ready! menig meisjeshart sneller deden slaan. “Vandaag vallen ze niet meer flauw, maar plezant is het wel nog steeds”, zegt Jimmy. “Misschien nu zelfs meer dan vroeger.” Op de tweede editie van Kamping Kerstmis is dat niet anders.

  In de kleedkamer van Get Ready! gaat het er gemoedelijk en ontspannen aan toe. “Kom maar binnen, het is hier gezellig’, klinkt het bijna in koor. De plastieken kerstroos hoefde er niet bij voor Jimmy. “Fake bloemen zijn mijn ding niet.” Al wordt het enthousiasme er niet door getemperd, de boyband heeft er zin in.

  Optreden voor de Koning

  Het was in 1995 dat Get Ready! het daglicht zag. Met hitnummers als Diep (zo diep) en Marjolijn werd de groep al snel razendpopulair. Er volgde een samenwerking met Will Tura en de jongens gingen zelfs Michael Jackson niet onopgemerkt voorbij. De grootste fans verzamelden ook de Get Ready!-stripboeken en -poppen. Het succesverhaal kwam ten einde in 2000, maar niet voor lang. Na enkele korte comebacks besloot de groep in 2017 opnieuw samen te komen met de originele bezetting. En daar hebben ze vandaag, op Kamping Kerstmis, geenszins spijt van.

  “Dat meisjes flauwvallen en ons achtervolgen, dat is er nu niet meer bij”, zegt Koen Bruggemans. “Maar het is minstens even plezant. Of misschien zelfs plezanter, die grote prestatiedruk is er nu niet meer.” Dat de fun centraal staat, beaamt ook Jimmy Samijn. “We hebben al zoveel mooie dingen mogen doen sinds de comeback. We hebben voor de Koning opgetreden (aan de vooravond van de Nationale Feestdag, nvdr), sportpaleizen gevuld en we staan al twee jaar op nummer 1 bij Q. Dat is toch geweldig?”

  Condooms en Kerstmis

  Van de Koning naar Kamping Kerstmis, het verschil kan amper groter zijn. Maar Get Ready! ziet er geen graten in. “We zijn zelf ook marginaal he”, zegt Jimmy. “Waarom zou je het niet doen? We doen dat voor de fun, net zoals iedereen hier is voor de fun”, beaamt Koen. “Het podium heeft al vol gelegen met condooms en glijmiddel, dat zijn gewoon goede shows.”

  En van Kamping Kerstmis naar het echte feest. De naderende feestdagen zijn niet onbelangrijk, vindt Get Ready. Familie staat dan voorop. “Ik heb ook het gevoel dat het kerstfeest weer echt hip is, ook bij jongeren”, zegt Koen. “Tien jaar geleden had het echt enkel dat kitsch effect, denk maar aan al die foute kleurlichtjes. Maar nu vinden veel mensen dat oprecht gezellig.”

  Jean-Marie Desreux houdt het deze periode op uitrusten. “Ik ga veel slapen”, aldus het Franstalige bandlid. Dat hij nog vrijgezel is en daarom wel nog wat gezelschap kan gebruiken, bij voorkeur van mannen tussen 20 en 50 jaar, vindt Koen.

  Geen nieuw album

  “We gaan geen nieuw album meer uitbrengen, we gaan de mensen daar niet meer mee enerveren”, klinkt het. “We gaan gewoon nog optreden en plezier beleven op het podium. Zolang we dat graag doen en de mensen een goed gevoel kunnen geven, blijven we dat doen.”

  Dat de boyband nog steeds geliefd is, bewijst ook hun drukke agenda. “Straks gaan we nog verder naar Paal voor het tweede concert van de avond en morgen hebben we onze eigen Get Ready-kerstspecial, dat is altijd heel gezellig”, klinkt het.

  Opgewarmd door Marina Wally, die zopas aankondigde dat ze uit een vliegmachine zal springen zoals vader zaliger haar voordeed, kon het publiek van Kamping Kerstmis niet enthousiaster zijn. Dat de liefde nog diep is voor Koen, Jimmy, J.M. en Glenn, valt niet te ontkennen.

   

  bekijk ook

   

  Ook Timtation voelt zich helemaal thuis op Kamping Kerstmis: “Heb me verkleed als vrouw van de Kerstman”

   

  Marina Wally springt volgende zomer uit vliegmachien: “Eddy zei me dat ik het eens moest proberen”

  “Harvey Weinstein schepte op over seks met Jennifer Lawrence”

  “Harvey Weinstein schepte op over seks met Jennifer Lawrence”


  Tijdens de rechtszaak tegen Harvey Weinstein heeft een actrice die anoniem wil blijven vrijdag uitgesproken dat de filmproducent tegen haar heeft opgeschept dat hij seks heeft gehad met Jennifer Lawrence.Volgens Variety zou de vrouw een zaak tegen...

  Tijdens de rechtszaak tegen Harvey Weinstein heeft een actrice die anoniem wil blijven vrijdag uitgesproken dat de filmproducent tegen haar heeft opgeschept dat hij seks heeft gehad met Jennifer Lawrence.

  Volgens Variety zou de vrouw een zaak tegen Weinstein hebben aangespannen omdat hij haar zou hebben gedwongen tot orale seks. Ook zou hij verschillende keren gemasturbeerd hebben in haar bijzijn en dreigde hij haar carrière te dwarsbomen als ze zou tegenstribbelen.

  In de rechtbankdocumenten staat te lezen dat de gevallen filmproducent de actrice in 2013 in zijn kantoor tegen de grond zou hebben gewerkt om vervolgens haar ondergoed uit te doen. Zodra de actrice duidelijk maakte hier niet van gediend te zijn, vroeg hij haar of ze wel echt actrice wilde zijn.

  Hij zou haar hebben gezegd haar ’dromen uit te kunnen laten komen’ met als bewijs: “Ik ben naar bed geweest met Jennifer Lawrence en zie hoe ver ze gekomen is: ze heeft net een Oscar gewonnen.” Lawrence ontkende dit vrijdag. “Mijn hart breekt als ik denk aan alle vrouwen die slachtoffer zijn van Harvey Weinstein”, reageert ze. “Ik heb alleen een professionele relatie met hem gehad. Dit is weer een voorbeeld van de leugens die hij gebruikte om talloze vrouwen in de val te lokken.”

  Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van verkrachting, aanranding en seksuele intimidatie.

  Kim Kardashian haalt uit naar rapper Drake: “Durf mijn man en gezin niet te bedreigen!”

  Kim Kardashian haalt uit naar rapper Drake: “Durf mijn man en gezin niet te bedreigen!”


  Kim Kardashian (38), bekend om haar achterwerk en haar onuitputtelijke kleerkast, heeft haar tanden laten zien tegenover rapper Drake. Die lag overhoop met Kims echtgenoot Kanye West omdat Drake het gezin van West bedreigd zou hebben. Kim Kardashian...

  Kim Kardashian (38), bekend om haar achterwerk en haar onuitputtelijke kleerkast, heeft haar tanden laten zien tegenover rapper Drake. Die lag overhoop met Kims echtgenoot Kanye West omdat Drake het gezin van West bedreigd zou hebben.

  Kim Kardashian stuurde een tweet aan het adres van Drake met de woorden “durf mijn man en mijn gezin niet te bedreigen, hij effende het pad zodat er een Drake kon zijn”. Via Instagram liet Kardashian ook weten dat haar echtgenoot “de meest briljante, de slimste persoon is die ik ken. Hij heeft zoveel grenzen opengegooid, van muziek tot mode en cultuur, hij zal de wereld blijven veranderen”. Kim zette ook een foto op Instagram van haar zoon Saint met het woord “alles!!!”.

  ‘Girl’ van Lukas Dhont valt in de prijzen bij ‘Europese Oscars’

  ‘Girl’ van Lukas Dhont valt in de prijzen bij ‘Europese Oscars’


  “Girl”, de debuutlangspeelfilm van Lukas Dhont, heeft zaterdagavond de prijs van de beste Europese debuutfilm gewonnen op de European Film Awards (EFA’s) in het Spaanse Sevilla.De transgenderfilm “Girl” was samen met vijf andere films...

  “Girl”, de debuutlangspeelfilm van Lukas Dhont, heeft zaterdagavond de prijs van de beste Europese debuutfilm gewonnen op de European Film Awards (EFA’s) in het Spaanse Sevilla.

  De transgenderfilm “Girl” was samen met vijf andere films genomineerd voor de Prijs van de Europese Ontdekking, toegekend door de vereniging van filmcritici Fipresci. Dat waren “Guilty”, “One Day”, “Scary Mother”, “Those who are fine” en “Touch me not”.

  Dat de debuutprijs naar een Vlaamse film gaat, is geen primeur. In 2011 ging de European Discovery Award immers naar “Adem”, een film van Hans van Nuffel over een mucoviscidosepatiënt.

  “Girl” werd genomineerd in drie categorieën van de EFA’s. Eerder op de avond greep hoofdrolspeler Victor Polster naast de prijs van beste acteur (die ging naar de Italiaanse acteur Marcello Fonte voor “Dogman”). “Girl” maakt daarnaast nog kans op het beeldje voor de beste film.

  Marina Wally springt volgende zomer uit vliegmachien: “Eddy zei me dat ik het eens moest proberen”

  Marina Wally springt volgende zomer uit vliegmachien: “Eddy zei me dat ik het eens moest proberen”


  “Ik spring uit een vliegmachien ...”, zong Eddy Wally destijds. En hij deed het ooit ook echt, samen met Nest van De Strangers. Dochter Marina Wally (61) gaat hem binnenkort achterna, na een initiatief van Kamping Kitsch, het zelfverklaarde...

  “Ik spring uit een vliegmachien ...”, zong Eddy Wally destijds. En hij deed het ooit ook echt, samen met Nest van De Strangers. Dochter Marina Wally (61) gaat hem binnenkort achterna, na een initiatief van Kamping Kitsch, het zelfverklaarde ‘marginaalste festival van het land’ waar foute kledij en dito muziek de toon zetten.

  Marina staat zaterdag op de kersteditie van Kamping Kitsch, in de Oktoberhallen in Wieze. En als het filmpje van haar aankondiging 500 likes zou krijgen op Facebook, zou ze instemmen met een parachutesprong. Dat gebeurde. “Ik zie het helemaal zitten. Maar we doen het wel pas tijdens de zomer, want nu is het veel te koud”, aldus Marina.

   

  bekijk ook

   

  Ook Timtation voelt zich helemaal thuis op Kamping Kerstmis

  De beste outfits van Kamping Kitsch

  Ook Timtation voelt zich helemaal thuis op Kamping Kerstmis: “Heb me verkleed als vrouw van de Kerstman”

  Ook Timtation voelt zich helemaal thuis op Kamping Kerstmis: “Heb me verkleed als vrouw van de Kerstman”


  Zaterdag vindt in de Oktoberhallen van Wieze de tweede editie plaats van Kamping Kerstmis, een wintereditie van het razend populaire Kamping Kitch. Opvallende aanwezige: Tim Wauters, beter bekend als Timtation. De Aalstenaar die deelnam aan Temptation...

  Zaterdag vindt in de Oktoberhallen van Wieze de tweede editie plaats van Kamping Kerstmis, een wintereditie van het razend populaire Kamping Kitch. Opvallende aanwezige: Tim Wauters, beter bekend als Timtation. De Aalstenaar die deelnam aan Temptation Island heeft zich voor de gelegenheid verkleed als kerstvrouw om het feest compleet te maken. “Je kunt hier jezelf zijn, je moet je van niks aantrekken”, klinkt het bij hem. “Ik blijf sowieso tot het einde.”

  bekijk ook

  Timtation laat een wel heel speciale tattoo zetten en krijgt bezoek van Gringo

  Kamping Kitsch lanceert aftermovie die weinig aan verbeelding overlaat

  Actrice deelt verhaal van haar sterrenkindje Pippa: “Toen de dokter de lelijke woorden ‘er is een probleem’ uitsprak, werd het zwart”

  Actrice deelt verhaal van haar sterrenkindje Pippa: “Toen de dokter de lelijke woorden ‘er is een probleem’ uitsprak, werd het zwart”


  Model en actrice Kim Van Oncen heeft op Facebook in een openhartige post verteld over haar dochter Pippa, die vandaag exact twee jaar geleden levenloos ter wereld kwam. Vanaf januari kunnen Kim en haar echtgenoot Pippa dankzij een nieuwe wet officieel...

  Model en actrice Kim Van Oncen heeft op Facebook in een openhartige post verteld over haar dochter Pippa, die vandaag exact twee jaar geleden levenloos ter wereld kwam. Vanaf januari kunnen Kim en haar echtgenoot Pippa dankzij een nieuwe wet officieel als hun dochter laten registreren. “Een belangrijke stap in het verwerkingsproces”, vertelt Kim in een reactie aan Het Nieuwsblad.

  “Dit wordt misschien de langste en meest openhartige post die ik ooit zal delen, maar het is eentje die eruit moet”, begint Kim Van Oncen haar openhartige, lange post op Facebook. Zij en haar man Niels waren dolblij toen ze in 2016 in blijde verwachting waren. Ze hadden al een zoon en ditmaal was Kim zwanger van een dochter. Alles verliep normaal, tot het koppel bij één van de laatste controles bij de gynaecoloog verschrikkelijk nieuws kreeg.

  “Ik wilde zo graag even niet míj zijn”

  “Die controle start met een 3D beeld van het prachtige gezicht van je kind, waar je vol bewondering en met een hart dat overloopt van liefde, naar zit te staren. En dan volgt het moment waarop het apparaat afdaalt en de professor zwijgt, bedenkelijk kijkt en de lelijke woorden ‘er is een probleem’ uitspreekt. Dan wordt het zwart. Zeker als er op één minuut tijd zes mensen in je kamer staan: dan weet je dat het foute boel is.”

  “Terwijl mijn lichaam rilt van de shock, en de verpleegsters me proberen helpen, zie ik Niels - de man van wie ik zoveel hou - naast me zitten. Zijn prachtige gezicht in een plooi die ik herken en zo vreselijk haat: hij gaat vanbinnen kapot maar blijft uiterlijk waardig en sterk als een rots in de branding. Ook hij probeert mij te kalmeren, ook hij probeert te begrijpen wat de dokter zegt. De extraverte ik laat haar emoties de vrije loop, terwijl mijn eerder introverte man controle over de situatie probeert te krijgen. Ik herinner me geen woord van wat er gezegd is.”

  “Een tijdje later passeren we toekomstige mama’s in de wachtzaal die urenlang hebben moeten wachten omdat onze routinecontrole plots een nachtmerrie werd. Ze wenden hun blik af omdat mijn gezwollen en betraande gezicht alles zegt wat er te zeggen valt. Elke zwangere vrouw in die wachtzaal begrijpt me, zonder woorden. Ze vinden het wachten niet erg, zo lang ze míj maar niet moeten zijn op dat ogenblik. God, wat wilde ik toen ook zo graag even niet míj zijn.”

  Lees hier het volledige verhaal van Kim

  Geen medelijden

  “Ik heb lang nagedacht of ik dit wel zou delen”, vertelt Kim aan onze redactie. “Het is een heel intiem verhaal en je stelt je als mama erg kwetsbaar op. Maar ik vond dat ik het moest doen. Heel het jaar door krijg ik vragen toegestuurd van mensen die het zelf hebben meegemaakt. Ik hoop dat mijn tekst een steun kan zijn voor wie misschien nergens anders weg kan met zijn gevoelens.”

  Want Pippa’s mama doet haar verhaal allerminst uit medelijden. “Dat heb ik niet nodig. Mijn man is eerder introvert - ik ben extravert - maar hij heeft me wel de ruimte gegeven om over mijn gevoelens te praten. Ik heb het voorrecht gehad dat ik goed omringd was door mijn man, mijn familie en mijn vriendengroep. Maar uit de vele mails en berichten van lotgenoten, merk ik dat veel mensen hun gevoelens nergens kwijt kunnen. Ze stoten op een muur, bijvoorbeeld omdat hun partner zich afsluit of hun omgeving bang is om het ook maar ter sprake te brengen. Misschien dat die omgeving, na het lezen van mijn verhaal, beter begrijpt wat we moeten doorstaan.”

  Tastbaar

  Kim hoopt ook dat haar post iets kan betekenen voor andere ouders van ‘sterrenkindjes’ en doet het ook als statement, omdat op Facebook doorgaans vooral vrolijke dingen gepost worden. “Mensen delen de leukste foto’s op Facebook en Instagram, maar het gaat er in niemands leven altijd positief aan toe. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Ik vind het belangrijk dat we af en toe ook onze moeilijke momenten met elkaar delen.”

  Vanaf januari kunnen Kim en haar echtgenoot hun doodgeboren meisje officieel laten registreren als ‘hun dochter’, als Pippa De Jonck. Dan is de nieuwe wet van kracht waardoor ouders hun kindje ook een familienaam kunnen geven. “Een belangrijke stap in de verwerking voor ouders die dit willen. Vanaf dan is het sterrenkindje niet onbestaand, niet onzichtbaar. Vanaf dan staat het mee in het trouwboekje. Vanaf dan is het tastbaar.”

  “Lieve mensen, Niels en ik hebben geen miskraam, hobbel, curettage of doodgeboren baby gekregen. Wij kregen een mooie dochter … en haar naam is PIPPA. Je ziet haar misschien niet meteen als je naar ons gezin kijkt, maar als je de tijd neemt om wat langer, en van dichterbij, naar ons te kijken? Dan zal je haar zeker zien en voelen. Want zij is namelijk altijd bij ons.”

  Volle kerk neemt afscheid van ‘prinses’ Désirée Viola (26)

  Volle kerk neemt afscheid van ‘prinses’ Désirée Viola (26)


  In een afgeladen Sint-Martinuskerk is in Houthalen-Helchteren zaterdag afscheid genomen van Désirée Viola (26), de Ketnet-actrice die vorige week plots overleed. Het was een emotionele plechtigheid die werd afgesloten met gedans.Tijdens de viering...

  In een afgeladen Sint-Martinuskerk is in Houthalen-Helchteren zaterdag afscheid genomen van Désirée Viola (26), de Ketnet-actrice die vorige week plots overleed. Het was een emotionele plechtigheid die werd afgesloten met gedans.

  Tijdens de viering werden filmpjes getoond en haalden jeugdvriendinnen uit Houthalen herinneringen op aan Désirée, die vooral bekend werd in haar rol van prinses Roos uit de Studio 100-reeks ‘Prinsessia’. “Hoe kon dit toch gebeuren?”, lazen enkele vriendinnen voor. “Zagen we iets over het hoofd? Konden we hier samen uitgeraakt zijn?”

  Enkele politici woonden de plechtigheid bij en ook Pukkelpop-baas Chokri Mahassine, voetballer Olivier Deschacht en collega Miguel Wiels waren aanwezig. “Désirée lachte altijd en was altijd opgewekt”, vertelt Wiels aan VTM Nieuws. “Ik kwam haar weleens tegen op het voetbal en ook daar was ze altijd klaar voor een grap. Het nieuws kwam echt totaal onverwachts voor mij.”

  Op het einde van de viering riep de pastoor op om nog één keer te dansen voor Désirée.

  Onverwacht

  Voor de buitenwereld was Désirée Viola een succesvolle jonge vrouw. Ze won vijf jaar geleden de modellenwedstrijd van Flair. Daarna acteerde ze in ­’Galaxy Park’, de Nederlandse serie ‘Nieuwe Tijden’ en de online ‘Thuis’-spinoff ‘Secrets’. Bij de jonge kijkers was ze vooral bekend als prinses Roos uit ‘Prinsessia’. Naast haar werk als actrice en model runde Désirée sinds kort ook haar eigen modellenbureau: ‘Bordermodels’ in Antwerpen. Alles leek Désirée voor de wind te gaan.

  Haar overlijden kwam dan ook onverwacht. “Het leven zoals wij dat kennen, is gestopt”, schreef papa Patrick Breugelmans vlak na haar overlijden in een afscheidstekst op Facebook. “Désirée is een dochter uit de duizend. Er zijn geen woorden voor dit verdriet, enkel tranen. Slaap zacht, prinsesje van ons hart.”

  LEES OOK. Vader na dood van Prinsessia-actrice (26): “Hopelijk maakt dood van mijn dochter zelfdoding bespreekbaar”

  Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.

  K3 verrast met schattige cover van ‘Last Christmas’

  K3 verrast met schattige cover van ‘Last Christmas’


  Voor K3 en hun team uit ‘The Voice Kids’ kan kerst niet vroeg genoeg beginnen. Ze maakten samen deze eigen versie van de kerstklassieker ‘Last Christmas’ van...

  Voor K3 en hun team uit ‘The Voice Kids’ kan kerst niet vroeg genoeg beginnen. Ze maakten samen deze eigen versie van de kerstklassieker ‘Last Christmas’ van Wham.

  Tom Waes: “We reden door fantastische landschappen in Iran, maar ik zat Netflix te kijken. Ik kon niet meer”

  Tom Waes: “We reden door fantastische landschappen in Iran, maar ik zat Netflix te kijken. Ik kon niet meer”


  Hij heeft al meer dan tachtig landen op de teller, van gekke dictaturen tot oorlogsgebied. Een bastaardkind van Marco Polo, Magellaan en Rudi Vranckx. Een kijkcijferkanon ook, en dat zal met 'Reizen Waes: Europa' niet veranderen. Maar zelfs op zijn...

  Hij heeft al meer dan tachtig landen op de teller, van gekke dictaturen tot oorlogsgebied. Een bastaardkind van Marco Polo, Magellaan en Rudi Vranckx. Een kijkcijferkanon ook, en dat zal met 'Reizen Waes: Europa' niet veranderen. Maar zelfs op zijn vijftigste blijft Tom Waes dromen. “Leren zeilen, een catamaran kopen en twee jaar lang de wereld rond varen. Dat is het plan.”

  “We gaan vaak met onze vriendengroep fietsen in Spanje. Dan komen we voorbij mooie landschappen en zijn mijn maten verbluft: Wauw, zie eens hoe prachtig het hier is. Het is gemakkelijk om dan te zeggen: Jaja, maar wat ik in China zag, was toch spectaculairder. Maar je moet leren op je tong te bijten. En denken: Laat die gasten gewoon even genieten.

  Tom Waes beseft het goed: hij en zijn ploeg zijn rotverwend. Ze hebben de spectaculairste locaties gezien. Zijn op plaatsen geweest waar je doorgaans alleen van droomt. Dat is in het nieuwe seizoen van Reizen Waes, met de focus op onbekend Europa, niet anders. Van de Inuit-cultuur op Groenland tot de frontlijn in Oekraïne. En dus moet hij opletten dat hij niet alles kapot relativeert. Maar tijdens het gesprek zit geen snob voor ons. Wel ­iemand die hartelijk vertelt. Ook al beginnen drie lange interviewdagen en een zware verkoudheid door te wegen. En net daarom sluit Vlaanderen zijn favoriete avonturier-met-weerhaakjes zo in de armen.

  “In Groenland moesten we verder met een helikopter, een vlucht van tien minuten tussen de ijsbergen. Het was een van de mooiste helikoptervluchten die ik ooit deed. Dan moet je beseffen: voor sommige mensen is enkel in een helikopter zitten al het allermooiste. Je moet daar hard over waken. Zodat je niet cynisch wordt. Zodat je niet vergeet hoe uitzonderlijk dat is.”

  Of omgekeerd: erger je je soms aan de banaliteiten hier bij ons?

  “Ik kroop in Bangladesh naast een spoorweg in een gat waarin een hele familie woonde. Als ik dan kinderen op hun PlayStation zie spelen, denk ik: Kijk eens rond en besef wat je hebt. Je moet natuurlijk ook niet altijd en overal tegen iedereen zeuren, anders word je een oude zagevent. Want wij kunnen er vaak niet aan doen dat het ginder zo ellendig is. Maar iets kaderen kan geen kwaad. Zoals onze ouders vroeger zeiden: Eet uw bord leeg, want de kindjes in Afrika hebben honger en geen eten.

  Wanneer is een reis geslaagd voor jou?

  “As je er minstens één goede herinnering aan overhoudt die je voortdurend blijft vertellen.”

  Stoot je onderweg nooit op de grenzen van je begrip?

  “Dikwijls. Dat is misschien de reden waarom Afrika zo’n blinde vlek is. Ik heb het moeilijk met de manier waarop wij met dat continent omgaan. Als je door Sierra Leone rijdt, zie je uitstekende wegen. Dat valt hier goed mee, denk je. En na honderd kilometer donder je eraf, omdat ze ineens stoppen. Ah, maar hier is de laatste Chinese mijn, vertelde onze gids. Er is genoeg infrastructuur om het land uit te buiten, en voor de rest zegt iedereen fuck you. Ik kan daar héél kwaad van worden.”

  De Chinezen delven grondstoffen om gsm’s te maken. Dat treft, ik zie er eentje liggen naast jou.

  “Ja, ik ben mee verantwoordelijk. Dat zorgt ervoor dat ik me soms onmachtig voel.”

  En dan vlieg je ook nog eens voortdurend de wereld rond.

  “Ik weet het, ik moet zwijgen. (lacht) De ecologische voetafdruk van die meer dan tachtig landen, die wil je niet zien. Maar voor het werk heb ik daar minder problemen mee. Als je iets wilt aankaarten, moet je het laten zien.”

  Pas je thuis je levensstijl aan?

  “Ik probeer daarop te letten. We hebben zonnepanelen, een hybride wagen. Ik koop ook geen plastic flessen meer. Dat scheelt een vuilniszak per week. Lokale groenten eten, doen we ook. Alle beetjes helpen, maar het zou structureel aangepakt moeten worden. Kijk naar de supermarkten, die liggen in de winter vol met boontjes uit Kenia en bessen uit Australië. We moeten gewoon tegen de consument zeggen: Het is het seizoen niet, eet iets anders.

  Zou je morgen opnieuw kunnen vertrekken voor ‘Reizen Waes’?

  “Tijdens de laatste opnames van zo’n seizoen is het vat af bij mij. Dan zit ik erdoor. In Iran reden we met de trein door fantastische landschappen. Ik had de gordijnen dichtgedaan en zat suf op mijn tablet Netflix te kijken. Mijn cameraman gooide mijn hoofdtelefoon op de grond en zei: Waes, kijk naar buiten. Dus als je mij nu zou vragen om opnieuw te vertrekken, zou ik vriendelijk bedanken. Maar ik denk niet dat het programma op is. Al is het een goede zet om het strakker te formatteren, zoals nu, met onze keuze voor Europa.”

  Wat vorig seizoen hard opviel: de toon was ernstiger ­geworden.

  “De eerste twee seizoenen waren heel luchtig. Wat rondwandelen in belachelijke dictaturen; hoe onnozeler, hoe beter. Vorig jaar kozen we voor een meer onderbouwde aanpak. We hadden daar aanvankelijk schrik voor, maar ineens klommen we tot 1,9 miljoen kijkers. Mensen apprecieerden dat, blijkbaar. Ze gaan niet op zondagavond voor hun tv zitten met het idee van: Nu wil ik enkel geëntertaind worden. Nee, ze willen ook geïnformeerd worden. Geëmotioneerd. Iets in hun gezicht krijgen, ook.”

  Hoe reisde jouw familie toen je klein was?

  “Dertien jaar aan een stuk ging ik met mijn ouders naar dezelfde camping in Spanje. Met een klein autootje met een camper achter. Ik begrijp amper hoe we daar al die keren zijn geraakt. Ik zou het zelf niet meer kunnen. Heerlijke herinneringen, maar avontuurlijk was het niet.”

  Wanneer maakte je jouw eerste grote reis?

  “Op mijn achttiende maakte ik met een kameraad een wereldreis. Ik ben na een half jaar teruggekeerd, ik was het beu. We reisden met de Lonely Planet-gids en uiteindelijk zagen we altijd dezelfde mensen met diezelfde reisgids terug. Van Nepal tot Indonesië. Die in diezelfde twee vermelde ­straten joints liepen te roken. We zaten te diep in dat backpackers-verhaal. Dat was avontuurlijk om te beginnen, maar tegen de tijd dat we in Zuidoost-Azië zaten een pak minder. Leuk voor even, maar niet voor een jaar. Dat is niet reizen.”

  Hoe moet het dan wel?

  “Op een trein tussen Delhi en Bombay vertelden twee ervaren Duitse rotten me: Stop die reisgids weg en stap de volgende halte uit. Vanaf dan ben je aan het reizen. Dat klopt helemaal. Wat ik ook vaak doe: vragen aan taxichauffeurs of ik eens bij hen thuis mag komen kijken. Omdat ik wil zien hoe zij leven. Ik deed het in New York, in Brazilië, in Venezuela. De meesten kijken je verbaasd aan. Maar sommigen belden hun vrouw en zeiden: Ik heb hier twee man bij, zorg dat je iets kookt. En dan kom je vaak in een achterbuurt terecht. Da’s boeiend.”

  Zoek je met jouw vriendin ook vaak exotische oorden op?

  “Ik moet Mieke altijd ergens heen sleuren. Of hard overtuigen. Maar eens ze er is … Vorig jaar hebben we Kerstmis en Nieuwjaar gevierd op Spitsbergen, aan de noordpool. Want Mieke had nog nooit het noorderlicht gezien. Dat was gek: we zagen tijdens onze heenvlucht de zon ondergaan en wisten dat het vanaf dan de hele reis donker zou blijven, een week lang. We hebben veel buiten gestaan. Gewoon kijken naar de lucht. Toen we weer thuis waren, heeft ze tegen duizend mensen gezegd hoe fantastisch het was. Zo is ze dan ook.” (lacht)

  Misschien voelt ze meer voor een all-inclusive?

  “De hel is dat. Ik vind dat spijtig, als je mensen op vakantie ziet vertrekken met een touroperator. Wat heb je nu aan zo’n pakketreis? Of je nu in de Dominicaanse Republiek zit, op de Kaapverdische Eilanden of Jamaica, wat is het verschil? Wat heb je daar finaal gezien? Dat resort, waar je niet uit komt, en twee kleine marktjes met veel te dure prullen. Ik heb dat massatoerisme nooit begrepen. Maar goed dat het bestaat. Als die mensen Kingston binnenstappen, worden ze overvallen.”

  Heb je het nooit gedaan? Lekker aanschuiven voor een koud buffet naast wat dronken Russen.

  “Toen de kinderen jong waren, gebeurde dat wel eens. Want het omgekeerde vind ik ook gek: in een uithoek van de jungle kom je iemand tegen met een kleintje van twee jaar in zijn nek. Klauterend over een berg, en dat kind maar huilen. Daar krijg je alleen maar stress van. Die kleine moet op tijd eten, warme pap hebben en een verse pamper. En die weet later nooit meer dat hij daar is geweest. Dán is zo’n all-inclusive top.”

  Ik weet dat Antarctica jouw droombestemming is. Wat staat er nog op het lijstje?

  “Zeilen. Ik kan het nog niet, maar dat zou ik ooit graag doen. Een catamaran kopen en de wereld rond varen, twee jaar lang. Weet je, mijn onrust komt voort uit verveling. Het voordeel van zo’n boot is: als je het beu bent, ben je weg. Ik heb vrienden die in het buitenland een eigendom hebben. Maar ik denk niet dat ik dat ooit zou doen, want dan moet je altijd daarheen. Ik heb dat even gehad, in Lapland. Ik vond het daar fantastisch en zag een huisje aan 25.000 euro. Maar na de vijftiende keer Lapland zou ik denken: Zucht.”

  Heb je dat zeilen al voorgelegd aan jouw madam?

  “Goh.”

  Ze kan het lezen in de krant.

  (lacht) “Maar zoals steeds: ik zal haar eerst moeten overtuigen.”

  Je trakteerde je zoon en dochter voor hun achttiende verjaardag op een reisje. Naar een bestemming die ze zelf mochten kiezen. Hoe was dat?

  “Met mijn zoon moet ik die reis nog altijd maken. Mijn dochter koos de Verenigde Staten. We zijn gaan cruisen naar Los Angeles, Death Valley, Las Vegas, noem maar op. Het was ongelooflijk om met ons tweeën samen te zijn. Ik zou het iedereen aanraden. Want als je erover nadenkt, was ik sinds haar geboorte nooit meer echt alleen geweest met haar. Haar broer was er altijd bij, of de mama.”

  Fijn dat ze nog willen meegaan.

  “Omdat ze mogen kiezen. Als ik morgen zeg: Ik heb een huis gehuurd in de Provence, in een wijndomein, dan zeggen die ook: Daa-aag, pa. Dat interesseert hen geen zak. Maar als dat huis op Ibiza ligt, dán gaan ze mee. Nu weet je ook waarom het destijds ineens gedaan was met die camping in Spanje.” (lacht)

  Je reist ook vaak met vrienden.

  “Nu gaan we drie weken naar Costa Rica. Daarna een weekje fietsen, en nog een week kitesurfen. Net omdat ik zo vaak van huis ben. 140 dagen dit jaar, en dat zet heel je sociaal leven op zijn kop. Een kennis die trouwt? Ik zit in het buitenland. Familie die verjaart? In het buitenland. Tomorrowland? Buitenland. Dat is soms lastig. De prijs die ik moet betalen is niet te hoog, maar wel hoog. Daarom hecht ik veel waarde aan familie en vrienden. En in mei ga ik mijn papa aanmoedigen.”

  Jouw papa aanmoedigen?

  “Hij wordt tachtig en gaat vanuit Frankrijk te voet naar Compostella. 48 dagen, en hij komt aan op de dag dat hij verjaart. Mijn kinderen en ik vliegen hem achterna en gaan de laatste drie dagen mee wandelen. Hij wou dat al zijn hele leven doen. Ik zei: Doe het nu, anders gaat ge op uw sterfbed liggen en spijt hebben.

  ‘Reizen Waes’, zondag om 20.30 uur op Eén

  Niels Destadsbader schrijft pakkend lied over afgebroken zwangerschap van zijn broer: “Er wordt amper over gesproken”

  Niels Destadsbader schrijft pakkend lied over afgebroken zwangerschap van zijn broer: “Er wordt amper over gesproken”


  Vlinders In Haar Buik, zo heet de nieuwe single van Niels Destads­bader. Het is een pakkend nummer waarin hij de afgebroken zwangerschap van zijn broer en diens vrouw een plaats geeft. “Het komt zo vaak voor en toch wordt er amper over...

  Vlinders In Haar Buik, zo heet de nieuwe single van Niels Destads­bader. Het is een pakkend nummer waarin hij de afgebroken zwangerschap van zijn broer en diens vrouw een plaats geeft. “Het komt zo vaak voor en toch wordt er amper over gesproken.”

  “Als ik nummers schrijf, vertrek ik vaak vanuit mijn eigen leefwereld. Mijn broer Kevin is niet alleen mijn manager, maar ook een goede vriend. Ik zag hem plannen maken in zijn leven en kinderen waren daarbij de volgende stap. Maar het bleek niet zo gemakkelijk om die te kunnen krijgen. Hij en zijn vrouw moesten een hele weg afleggen. En toen ging het onderweg mis en kwam de klap. Alle dromen weg.”

  Het zette Niels Destadsbader aan tot het schrijven van Vlinders In Haar Buik, zijn nieuwe single. Daarmee wil hij iedereen die moeilijk zwanger raakt, of mensen die een kindje verloren, steun en troost bieden. “Maar het is tegelijk ook een hoopvol nummer. Kijk maar naar mijn broer, die is intussen papa van Georges, mijn petekindje.”

  Destadsbader krijgt veel reacties op de tekst. “Onwaarschijnlijk, hoeveel berichtjes binnenkomen via Instagram en Facebook. Ik merk dat mensen er echt iets aan hebben. En ook dat het voor ­velen moeilijk is om daarover te praten. Als je bij wijze van spreken met een hoop mannen onder de douche staat na het voetbal, begin je niet gauw over zo’n onderwerp. En ergens is dat ­jammer, want er zijn veel mensen in die situatie.”

  Destadsbader zet zich intussen ook in voor de organisatie Boven de Wolken en veilde zelfs – heel symbolisch – een concert in een luchtballon. “Ik ben een positieve, blije mens, maar af en toe wil ik toch een nummer met betekenis. Over een onderwerp waarbij ik betrokken ben, zoals hier. Want als dat niet het geval is, als het om gezocht sentiment gaat, hoor je dat zo.”

  Linde Merckpoel begint er straks aan: een week lang niet praten, wat doet dat met een mens?

  Linde Merckpoel begint er straks aan: een week lang niet praten, wat doet dat met een mens?


  Komende dinsdag begint ze eraan, Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel (34). Voor het eerst in vijf jaar zal ze tijdens De Warmste Week niet presentéren, maar haar eigen actie organiseren. Zeven dagen lang zal ze onder het motto ‘Geen woorden,...

  Komende dinsdag begint ze eraan, Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel (34). Voor het eerst in vijf jaar zal ze tijdens De Warmste Week niet presentéren, maar haar eigen actie organiseren. Zeven dagen lang zal ze onder het motto ‘Geen woorden, maar daden’ proberen om haar mond te houden, ten voordele van Coda vzw, die is gespe­cialiseerd in palliatieve zorg. Maar hoe gezond is dat, zo’n Stilste Week?

  Wat doet zo lang zwijgen met een mens, zijn stem en zijn gemoed?

  Hoe schadelijk is lang zwijgen voor de stem?

  “Dat verschilt van persoon tot persoon, en van de toestand van de stem”, zegt stemcoach Livia Cuypers. “Veel hangt af van hoe iemand zijn of haar stem in het dagelijkse leven gebruikt. Het effect van plotse stemrust zal helemaal anders zijn bij een leerkracht die elke dag urenlang praat, dan bij iemand met een administratieve bureaujob die hooguit een paar telefoontjes per dag doet. Als een stem in slechte conditie is, zal zwijgen zelfs niet eens schadelijk zijn. Integendeel: iemand die zwaar is uitgegaan of zijn of haar stem schor geschreeuwd heeft tijdens een concert of voetbalwedstrijd, zal er net deugd van hebben om even niet te praten.”

  Voor Linde Merckpoel schat Livia Cuyers het risico op stemschade klein in. “Ik verwacht hooguit dat het ‘rust roest’-effect zal optreden. Stembanden kan je vergelijken met twee snaartjes, snaartjes met verschillende lagen. De stemkwaliteit is goed als die laagjes gezond zijn, als ze een soepele golfbeweging hebben. Maar daarvoor moeten ze wel regelmatig worden gebruikt en moeten ze goed worden onderhouden. Je kunt het misschien nog het best met het onderhoud van een snaarinstrument vergelijken. Een viool waarop elke dag wordt gespeeld, zal veel beter klinken dan een instrument dat na jarenlang in de kast liggen nog eens wordt bovengehaald. Linde gebruikt haar stem geregeld en ik vermoed dat ze die goed onderhoudt. Haar stemapparaat zal dus wellicht wel in goede conditie zijn bij de start dinsdag. Ik denk dat haar stem na een week zwijgen dus hooguit wat schor en krakend zal klinken.”

  Is zo lang zwijgen voor iedereen even makkelijk?

  “Persoonlijkheidskenmerken en karaktertrekken spelen alleszins een grote rol”, zegt Joris Bruyninckx. Hij werkt al jaren als psycholoog mee achter de schermen van tv-programma’s, en begeleidt ook gedetineerden in gevangenissen. “Extraverte mensen zullen het veel moeilijker hebben om een week lang hun mond te houden dan introverte mensen.”

  “Extraverten gaan helemaal anders met de buitenwereld om dan introverten. Terwijl die eersten vooral naar buiten gericht zijn en actief op zoek gaan naar andere mensen, zijn die laatsten van nature minder geneigd om interactie op te zoeken.

  Als praten, hét middel bij uitstek om met de buitenwereld te communiceren, wegvalt, zullen introverte mensen daar dus niet snel onder lijden. Extraverte mensen zullen er veel sneller door van slag raken. Ik verwacht dus dat Linde het zeker in het begin niet gemakkelijk zal hebben.”

  Hoe belangrijk is praten voor een mens?

  “Praten kan op héél veel verschillende manieren”, zegt Joris Bruyninckx. “Wetenschappers schatten dat communiceren met de stem slechts tien procent uitmaakt van alle mogelijke vormen van menselijke interactie. Het zal er voor Linde dus op aankomen om praten ruimer te bekijken dan als communiceren met de stem alleen.”

  “De meeste mensen gaan er in­tuïtief van uit dat praten gelijkstaat aan communiceren met de stem”, zegt ook Liesbeth Matthijs. Zij is ­experte in de interactie tussen kersverse moeders en hun dove baby’s, verbonden aan de VUB, en begeleidt moeders die een dove baby op de wereld zetten in hun zoektocht naar manieren om toch te connecteren met hun kind. “Veel van die moeders zijn in het begin erg ongerust, omdat ze denken dat ze nooit goed met hun kind zullen kunnen praten. Het komt er dan op aan hen er attent op te maken dat ze ook perfect via lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebarentaal kunnen communiceren. Dat ze kunnen zwaaien, kunnen schrijven, elkaar kunnen aanraken, kunnen chatten. Linde zal nu worden gedwongen om het allemaal uit te proberen. Het zal zoeken worden, maar voor een creatief ­iemand als zij wordt het volgens mij vooral erg leuk. Ze zal een week lang haar fantasie de vrije loop kunnen laten.”

  Moeten we niet allemaal maar eens een tijdje zwijgen?

  “Voor overprikkelde mensen kan het zeker en vast geen kwaad”, zegt Joris Bruyninckx. “We leven in een tijd waarin we overstelpt worden door informatie. Niet toevallig zijn zogenoemde stilteweekends steeds populairder aan het worden. Maar voor een aantal mensen kan langdurig zwijgen wel degelijk schadelijk zijn. Ik zou het mensen met psychologische problemen absoluut willen afraden. Het kan voor hen zelfs ronduit gevaarlijk worden om het uiten van bepaalde gevoelens plots te bemoeilijken.”

  “Er bestaat overigens een grens waarboven iedereen schade kan oplopen. Gedetineerden mogen maximaal negen dagen in een isoleercel verblijven. Langer afgesloten worden maakt het risico om er gebroken of depressief uit te komen te groot.”

  Hoe trek je een stem na een zwijgperiode het best weer op gang?

  “Als de week erop zit, zou Linde kunnen neuriën of liptrillen, om de stembanden rustig op te warmen”, zegt ­Livia Cuypers. “En een mengeling van twee eetlepels aloë vera en appelsap innemen, is de beste manier om de slijmvliezen te hydrateren en weer in actie te doen schieten. Tijdens haar Stilste Week zou ik haar vooral aanraden om op haar voeding en drank te letten. Te veel vette, gesuikerde of pikante voeding zal de slijmvliezen irriteren, en hen taaier maken. Alcohol, cafeïne- en koolzuurhoudende drank zal hen dan weer uitdrogen. Mild eten en veel drinken, vooral water, is het beste wat ze kan doen.”

  “Daarnaast stelt ze zich er ook het best op in dat ze nuances zal moeten leren te leggen zonder ergens woorden op te plakken”, zegt Liesbeth Matthijs. “Ze zal in situaties terechtkomen waarin ze dingen – letterlijk – met handen en voeten zal moeten uitleggen. Om het zichzelf makkelijker te maken, zou ze dus nog een spoedcursus gebarentaal kunnen volgen. Ze zou alleszins veel kunnen leren van dove personen.”

  Danira Boukhriss: “De liefde van de vrouw gaat ook door de maag”

  Danira Boukhriss: “De liefde van de vrouw gaat ook door de maag”


  Ze is voor 98 procent vegetariër en koopt geen avocado’s meer. Drie seizoen Over Eten, het doet iets met een mens. Al blijft Danira Boukhriss Terkessidis (28), opgegroeid met de tajines van haar Marokkaanse vader en de stoofpotjes van haar...

  Ze is voor 98 procent vegetariër en koopt geen avocado’s meer. Drie seizoen Over Eten, het doet iets met een mens. Al blijft Danira Boukhriss Terkessidis (28), opgegroeid met de tajines van haar Marokkaanse vader en de stoofpotjes van haar half-Griekse moeder, vooral levensgenieter. “Dat je lijf nooit naar rauwe wortels, maar wel naar pizza en frieten verlangt, dat is toch een fout van de natuur?”

  Dat copresentator Kobe Ilse haar soms lachend Danira Boufriss noemt, je zou het niet zeggen als je haar ziet prikken in haar slaatje. Maar er is geen tijd om deftig te eten die middag. “En dan kan ik er niet van genieten.” Maar dat ze haar bijnaam niet gestolen heeft, beseft ze. “Ik eet graag. En de hele dag door. Ik kan echt uitkijken naar eten. ’s Avonds in mijn bed al aan mijn ontbijt liggen te denken. Neem ik havermout, yoghurt met muesli of een pistolet met kaas? Dan proef ik het al bijna.”

  Drie seizoenen maken van een programma dat alleen maar over eten gaat, hoe zot is dat?

  “We raken er blijkbaar een snaar mee. Er waren al veel programma’s over eten klaarmaken, maar nog geen enkel over het eten zelf. Waar komt het vandaan, wat doet het met je lijf? Ik denk dat Over Eten vanaf dag één zo goed gescoord heeft omdat veel mensen denken: Ik wil wel eens weten hoe het allemaal precies zit.

  Zoveel met eten bezig zijn heeft onvermijdelijk impact op je eigen eetgedrag. Wat is de grootste verandering?

  “Ik ben bijna volledig gestopt met vlees eten. Uit ecologische overwegingen. Maar ook omdat ik nu weet wat dierlijke vetten doen met je lichaam. Ik was zot van gehakt, maar ik koop het nooit meer en eet alleen nog vlees als ik ergens word uitgenodigd. Of die twee keer per jaar dat ik echt snak naar spaghetti bolognaise. En ik eet doodgraag avocado’s, maar sinds ik door onze aflevering over exotisch fruit weet dat één vrucht 180 liter water nodig heeft en er in Zuid-Amerika rivieren droog staan, kán ik ze niet meer kopen. Ik kocht er vroeger drie per week.”

  Met welke eetcultuur ben je opgegroeid? Met een ­Marokkaanse vader en een half-Griekse mama beeld ik me grote tafels vol zuiderse gerechten in.

  “Ja! Mijn vader is expert in tajines. De pure smaken, de kruiden, de Marokkaanse keuken is zo lekker. Bij mijn grootouders en tantes stond er ook altijd een massa eten op tafel. Bij mijn mama – mijn ouders zijn gescheiden toen ik vier was – was het meestal Vlaamse kost. Tot in de lagere school aten we zeer traditioneel: groenten, vlees en patatjes, of klassiekers als witloof in de oven of macaroni met kaas en hesp. Toen ik in het middelbaar zat, ging mijn mama zich verdiepen in gezond koken en werd de dagelijkse kost een heel stuk lichter. Maar wel even lekker! En zolang we nog af en toe een frietje gingen eten, vond ik het allemaal best. De Griekse keuken eet ik vooral als ik bij de familie op bezoek ga. Dan besef ik weer waar ik mijn passie voor eten vandaan heb. De Grieken zijn echt altijd aan het eten. Na het ontbijt is het alweer tijd voor het tienuurtje, en zelfs als je midden in de nacht aankomt, staat er een pastaschotel in de oven. Of mijn grote zwakte: pasticcio, een gehaktschotel met bechamelsaus en pasta. Daar kan ik een hele pot van op. Dan cheat ik met het vlees, ja.”

  Zie je het als een rijkdom dat je niet alleen stoofvlees en witloof leerde kennen?

  “Ja! Maar het zou een nog grotere rijkdom zijn als ik het zelf kon klaarmaken.”

  Dat was mijn volgende vraag.

  “Ik kan niet koken. Ik zeg al jaren tegen mijn vader: Leer mij een tajine maken. Maar ik heb er het geduld en de inspiratie niet voor. Mijn ouders hebben mij te veel verwend. Misschien word je wel een goede kok als je ouders zó slecht koken dat je het op de duur liever zelf doet. Mama zegt altijd: Het komt wel met ouder worden, maar voorlopig merk ik daar niet veel van.”

  Kook je nooit?

  “Ik kóók niet, ik maak eten klaar. Wat groenten in de pan, wat olijfolie en pasta erbij… Het smaakt hé, maar koken gaan we dat niet noemen. Het duurt ook ontzettend lang, omdat ik geen techniek heb.”

  En als je volk uitnodigt?

  “Ik heb één keer vrienden uitgenodigd voor spaghetti. Ze vonden het lekker. Maar daarna heb ik gezegd: nooit meer. Voor meer dan twee personen koken geeft me stress. Ik heb zoveel schrik dat het niet lekker gaat zijn dat ik er totaal geen plezier aan beleef. Dus laat ik liever iets komen, of ik ga iets halen. Erg hé, voor de presentatrice van Over Eten? Alhoewel, het is Over Eten en niet Over Koken. En eten kan ik wél goed. (lacht) Maar misschien moet ik toch eens een boek van Pascale Naessens in huis halen.”

  Of kinderen krijgen?

  “Want dan moet ik wel? Haha! Ik kan ook samen met de kindjes het eten opeten van mijn toekomstige man, die zonder twijfel een echte keukenprins zal zijn. (lacht) Ik zou dat wel eens tof vinden. Thuiskomen en je lief dat zegt: Ga zitten, schatje, ik heb iets nieuws geprobeerd. De liefde van de vrouw gaat ook door de maag. Maar ik heb altijd lieven gehad die ook niet konden koken. Maar liever iemand die niet kan koken, dan ­iemand die niet graag eet. Zo’n übergezonde mens, die nooit snoept of een glas drinkt, dat zou onmogelijk zijn. Ik wil samen genieten. En naast zo iemand zou ik mij een echte boefer voelen.”

  Had je vóór ‘Over Eten’ echt nog nooit frieten gebakken?

  “Neen. Daar zijn frituren toch voor? Ik heb zelfs geen frietketel in huis. En dat wil ik ook niet, anders ga ik de hele tijd kaaskroketten bakken.”

  Wat neem je in de frituur?

  “Een kleintje met warme currysaus en mayonaise! Die frieten die een beetje plat worden door de saus. Ooh...!”

  Iets voor elke week, elke maand of om de zes maanden?

  “Ik denk dat ik tegenwoordig toch elke week frieten eet. Het leven is al zo kort, als je niet mag drinken, roken en niet af en toe iets ongezonds in je mond mag steken… Ik houd hier geen pleidooi voor roken en overmatig drinken, hé. Maar ik ben al zo braaf op zoveel vlakken: ik rook niet, ik drink niet veel, ik zit de hele week slaatjes en diepvriesgroenten te fretten, dan moet je mij één keer in de week mijn frietje gunnen.”

  In welke mate is eten bij jou verbonden met gevoel? Ben je vertrouwd met troosteten?

  “Neen, ik ben geen emo-eter. Het is eerder omgekeerd. In periodes dat ik mij slecht voel of verdriet heb, heb ik een knoop in mijn maag en kan ik amper eten. Na elke liefdesbreuk ben ik vier kilo vermagerd. Eten gaat voor mij juist gepaard met genieten, mij goed voelen.”

  Wat zou je eten als je altijd kon eten wat je wilt?

  “Als ik niet zou bijkomen én suiker en vet niet zo ongezond waren, dan zou ik elke ochtend ontbijten met een chocoladekoek. Zo een vierkante met pudding vanbinnen! (lacht) Koffiekoeken eet ik bijna nooit, want ik weet dat daar 400 calorieën inzitten en dat het je niets bijbrengt. Want na een halfuur heb ik alweer honger. ’s Middags zou ik altijd een goede pasta eten, met veel olijfolie. Of frieten, of pizza. Kijk, ik eet zeer graag groenten, maar ik zou er liever wat meer saus opdoen. (lacht) Alles wat een beetje zoet en vettig is, vind ik toch zeer verleidelijk. Soms denk ik: dat mijn lijf nooit naar rauwe wortels verlangt, maar wel naar pizza en frieten, dat is toch een fout van de natuur? Als mijn lichaam dat nodig heeft, waarom vraagt het daar niet naar?”

  Heb je ooit op je gewicht gelet?

  “Ik heb er soms een beetje mee geworsteld. Ik ben nooit dik geweest. Maar ik ben niet groot en heb niet de bouw van een slank meisje, dus ik was altijd een beetje voller. In het vierde leerjaar zeiden ze in het CLB: Danira is wat te mollig. Mijn mama heeft toen mijn boterhammen vervangen door slaatjes. Ik heb nooit beseft dat dat daarom was, en met de groei is die chubbyness verdwenen. Als tiener heb ik het even in mijn kop gestoken dat ik magerder moest zijn. Ik had vormen die mijn vriendinnen nog niet hadden. En ik keek enorm op naar grote vrouwen met lange benen. Maar ik had brede heupen en een poep. Dus ik begon heel gezond en weinig te eten. En om de paar dagen moest ik dat compenseren met vreetbuien, waarbij ik alles in mijn mond propte wat ik tegenkwam: chips, koeken, kaas... Als dat gefilmd was, het was viraal gegaan. Gelukkig heb ik na enkele maanden zelf beseft dat ik niet goed bezig was.”

  Je durft het aan om voor het programma op de weegschaal te staan. Al je kijkers weten dat je 58 kilo weegt.

  “Ja, terwijl ik nog nooit over mijn gewicht heb durven te praten. Maar nu denk ik: Fuck it, die taboes zijn niet nodig. Weet je waarom? Vorig jaar ben ik zeven kilo afgevallen. Ik sportte veel en door mijn switch naar vegetarisch was ik gezonder gaan eten. Plots zei iedereen: Ge zijt vermagerd, ge ziet er goed uit. Ik vond dat akelig, want automatisch ga je denken: Dus vroeger zag ik er niet goed uit? Ik probeer die gedachten nu te lossen. In de zomer ben ik weer een paar kilo bijgekomen en nu denk ik: Het is goed zoals het is. Een kilo meer of minder zal het verschil niet maken. Al heb ik wel een psychologische grens in mijn hoofd. Ik heb ooit veel meer gewogen en dat wil ik niet meer.”

  De feestdagen komen eraan. Denk jij: ‘Oh neen, te veel eten’ of ‘Yes, genieten!’?

  “Het laatste. Mijn verjaardag, de feestdagen, de verjaardagen van anderen, elke reden is goed om mij eens te laten gaan. Met eindejaar ga ik naar het appartement van mijn vader in Spanje. Mijn ouders gaan koken. Ja, ze zijn gescheiden, maar ze komen nog zeer goed overeen. Wat ik geweldig vind. Waarschijnlijk wordt het een mix van de lekkere gezonde stoofpotjes van mama met een goede tajine van papa. Tajine met champagne, de max!”

  Tot slot, wat kies je als laatste avondmaal?

  “Een goeie spaghetti bolognaise. Met veel kaas! En veel vrienden die er met hun vork in zitten te draaien.”

  Zoals in Marokko?

  “Ja! De echte tajine eet je met brood rechtstreeks uit de pot. Supergezellig. Je moet wel binnen je eigen driehoek blijven! Belgen die dat niet gewend zijn en die denken: Oh daar ligt een lekker stukje, worden door mijn vader vriendelijk op de vingers getikt. Helaba, mag niet!(lacht)

  ‘Over Eten’, laatste aflevering op 19 december om 20.40 uur op Eén.

  Frans (84) beleeft zijn grote droom en zingt samen met Helmut Lotti

  Frans (84) beleeft zijn grote droom en zingt samen met Helmut Lotti


  De Vlaamse Elvis Presley, dat is volgens Frans Helmut Lotti. Die laatste was in ‘The Voice Senior’ zo gecharmeerd dat hij besloot om samen met Frans te zingen. Presentatrice An Lemmens en de familie van Frans konden hun tranen niet...

  De Vlaamse Elvis Presley, dat is volgens Frans Helmut Lotti. Die laatste was in ‘The Voice Senior’ zo gecharmeerd dat hij besloot om samen met Frans te zingen. Presentatrice An Lemmens en de familie van Frans konden hun tranen niet bedwingen.

  Verrassing in ‘Familie’: Marie-Rose verdacht van moordpoging op Amelie

  Verrassing in ‘Familie’: Marie-Rose verdacht van moordpoging op Amelie


  “Hoeveel hebt ge nodig om te verdwijnen? Wat zou het kosten opdat je niet komt getuigen op de rechtbank en u niet laat zien?” Met die woorden probeerde een angstige Marie-Rose vrijdag in ‘Familie’ het stilzwijgen van Marnix af te kopen, de man...

  “Hoeveel hebt ge nodig om te verdwijnen? Wat zou het kosten opdat je niet komt getuigen op de rechtbank en u niet laat zien?” Met die woorden probeerde een angstige Marie-Rose vrijdag in ‘Familie’ het stilzwijgen van Marnix af te kopen, de man die haar heeft zien binnengaan bij Veronique op de avond dat Amelie is neergestoken. Is Marie-Rose de dader naar wie al maanden wordt gezocht?

  Marnix had zijn eigen plannen met de zwaar benevelde Veronique en Amelie en was hen na een avondje op café vanop afstand gevolgd. Maar zijn plannen werden doorkruist toen hij een onbekende vrouw voor hem in het huis van Veronique zag binnengaan. Vrijdag herkende hij die vrouw als Marie-Rose.

  Shakira beschuldigd van grootschalige belastingfraude in Spanje

  Shakira beschuldigd van grootschalige belastingfraude in Spanje


  Het openbaar ministerie in Barcelona heeft een klacht ingediend tegen de Colombiaanse popzangeres Shakira wegens belastingfraude. De 41-jarige zangeres zou tussen 2012 en 2014 ongeveer 14,5 miljoen euro te weinig aan belastingen hebben afgedragen. Dat...

  Het openbaar ministerie in Barcelona heeft een klacht ingediend tegen de Colombiaanse popzangeres Shakira wegens belastingfraude. De 41-jarige zangeres zou tussen 2012 en 2014 ongeveer 14,5 miljoen euro te weinig aan belastingen hebben afgedragen. Dat berichtte de Spaanse krant El Pais. Er zijn zes aanklachten ingediend tegen Shakira.

  Haar advocaten hebben de beschuldigingen al naar de prullenmand verwezen. Shakira, onder meer bekend van de hit “Hips don’t lie”, moet de Spaanse fiscus helemaal geen geld, luidde het enkele dagen geleden al. De zangeres was de meeste tijd buiten Spanje actief en haalde het leeuwendeel van haar inkomsten uit internationale tournees, aldus de motivatie.

  Begin dit jaar werd al bekend dat de Colombiaanse zangeres in het vizier van de Spaanse belastingdienst terechtgekomen was. Ze is sinds acht jaar samen met de Spaanse voetbalster Gerard Piqué van FC Barcelona en heeft twee kinderen met hem.

  Volgens de Spaanse autoriteiten verbleef Shakira in de bewuste periode al meer dan zes maanden per jaar in Catalonië en was ze daarom in Spanje belastingplichtig. Ze zou echter aangegeven hebben dat ze op de Bahama’s woonde.

  De zangeres woont sinds 2015 officieel in Spanje.

  Eén verspreidt eerste beelden van ‘Twee tot de zesde macht’ met Jeroen Meus als presentator

  Eén verspreidt eerste beelden van ‘Twee tot de zesde macht’ met Jeroen Meus als presentator


  Dit najaar komt de populaire quiz ‘Twee tot de zesde macht’ terug naar Eén. De zender verspreidde vandaag de eerste beelden met nieuwe presentator Jeroen Meus. De tv-kok neemt de plaats in van Bart De Pauw, die in november vorig jaar door de VRT aan...

  Dit najaar komt de populaire quiz ‘Twee tot de zesde macht’ terug naar Eén. De zender verspreidde vandaag de eerste beelden met nieuwe presentator Jeroen Meus. De tv-kok neemt de plaats in van Bart De Pauw, die in november vorig jaar door de VRT aan de kant werd geschoven na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

  LEES OOK. Definitief: Jeroen Meus vervangt Bart De Pauw in ‘Twee Tot De Zesde Macht’

  Paul McCartney krijgt inbrekers over de vloer

  Paul McCartney krijgt inbrekers over de vloer


  Er is ingebroken in de Londense woning van ex-Beatle Paul McCartney, zo heeft Scotland Yard in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.De inbraak in de woning van Sir Paul in het noordwestelijke stadsdeel St John’s dateert van vorige week...

  Er is ingebroken in de Londense woning van ex-Beatle Paul McCartney, zo heeft Scotland Yard in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

  De inbraak in de woning van Sir Paul in het noordwestelijke stadsdeel St John’s dateert van vorige week vrijdag in de vroege avonduren. Of de 76-jarige Macca of zijn vrouw Nancy Shevell (59) toen thuis waren, is niet bekend. Enkele dagen daarna gaf hij een concert in zijn geboortestad Liverpool.

  Er is nog niemand opgepakt, aldus Scotland Yard.

  Het is niet de eerste keer dat een vroegere Beatle thuis ongewenst bezoek krijgt. Wijlen gitarist George Harrison werd in 1999 in zijn woning in het graafschap Oxfordshore door een indringer met een mes aangevallen.

  Paul McCartney concerteert zondag in de Londense O2 Arena, weet de Britse openbare omroep BBC.

  De wedstrijd van de laatste kans en daar zijn de kerstfilms weer

  De wedstrijd van de laatste kans en daar zijn de kerstfilms weer


  Een quizvraagje: we zoeken een dancezangeres die vooral eind jaren negentig populair was en samenwerkte met The Mackenzie. Tik tak tik tak tik tak... Gaat er al een lichtje branden? Juist, Jessy! Vanavond is het echter haar moeder die de show...

  Een quizvraagje: we zoeken een dancezangeres die vooral eind jaren negentig populair was en samenwerkte met The Mackenzie. Tik tak tik tak tik tak... Gaat er al een lichtje branden? Juist, Jessy! Vanavond is het echter haar moeder die de show steelt. Laatste kans Natalia, Dana Winner, Helmut Lotti en Walter Grootaers hebben nog een paar plekjes over in hun teams en vanavond mag de laatste lichting senioren proberen zich een plaats in de volgende ronde, de knock-outs, te zingen. Er zitten enkele opvallende deelnemers tussen. De ma van een ninetiesfenomeen, een voormalige profvoetballer, een man die ooit een zangcarrière had en een verkoper van softwareprogramma's die het op z’n 75ste nog eens waagt. The Voice Senior VTM 20.35 uur Verhoevens laatste keer in Hollywood Onzichtbaar zijn. Wie heeft er niet eens stiekem van gedroomd? Maar dat kan zomaar een nachtmerrie worden als je niet meer terug kunt. En dat is precies wat er misloopt in de film Hollow Man van de Nederlandse Amerikaan Paul Verhoeven, de laatste die hij ooit in Hollywood draaide. Hij was zelf niet helemaal tevreden over de film , hoewel het sciencefiction horrorverhaal de kassa deed rinkelen. Had hij gelijk? Oordeel vooral zelf. Hollow Man Caz 20.40 uur Warme tv met joris Joris Hessels weet hoe hij warme, menselijke televisie moet maken. Hij zat niet voor niets met zijn boezemvriend Dominique Van Malderen plaatjes te draaien in de caravan van Radio Gaga. Met De Weekenden komt hij nu in zijn eentje op tv, maar wel twee keer per week. Ook vanavond dus. Hij krijgt onder meer het gezelschap van Antonio en Jo. Allebei veel te jong voor de ziekte waartegen ze strijden. Antonio heeft dementie, Jo is getroffen door Parkinson. De Weekenden Canvas 21.20 uur Traantjes met Kerstmis Er is geen ontkomen meer aan: de films in kerstverpakking. Vitaya neemt vanavond de vlucht vooruit met Home for Christmas. De tv-film uit 2017 en niet de bioscoopprent met dezelfde titel uit 2014. En dat is een goede zaak, want de versie van Gary Harvey is de betere. Waarover het gaat? Een jonge vrouw heeft een relatie met een soldaat die op missie zal worden gestuurd. De moeder van de jonge vrouw, die zelf ooit haar man verloor in een militaire actie, probeert haar dochter te behoeden voor de pijn die haar mogelijk te wachten staat. Een tearjerker? reken maar. Home for Christmas Vitaya 20.40 uur Netflix en co

  Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Jef Van Hoofstat de serie Travelers aanbevelen, die je sinds deze week in het Netflix-aanbod vindt.

  Het uitgangspunt van deze Canadees-Amerikaanse scifi-coproductie is enigszins van de pot gerukt: in een post-apocalyptische toekomst moeten duizenden speciale agenten – de zogeheten ‘travelers’ – de totale instorting van de maatschappij bezweren door terug te keren in de tijd, met behulp van smartphones de lichamen van mensen die op het punt staan om te sterven over te nemen, om vervolgens de rest van hun bestaan als hun doelwit te leven. Ze worden aangestuurd door de ’Director’, een vorm van artificiële intelligentie die alle mogelijke verschillende tijdlijnen in de gaten houdt en de wereld zo behoedt voor de grootste rampen. Het kan nog gekker: de ‘Director’ communiceert met zijn agenten in het verleden via kleine kinderen, “want zij kunnen veilig voor enkele minuten overgenomen worden”. U heeft nog niet afgehaakt? Goed, want ondanks die ietwat absurde regels is dit een verrassend goede serie. In het derde seizoen – spoiler! – is het bestaan van de ‘travelers’ niet langer een geheim, wat hen uiteraard voor allerlei nieuwe problemen stelt om hun taken te kunnen uitvoeren. Voor wie nog niet zover is: ook de eerste twee seizoenen zijn beschikbaar.

  Travelers Netflix Vanaf 14/12 ook nieuw op Netflix

  The Innocent Man – Netflix – Vanaf 14/12
  Netflix heeft doorheen de jaren zijn stempel gedrukt op het true crime-genre, en wil met ‘The Innocent Man’ de onlesbare dorst van de kijkers naar bloed, seks en gerechtelijke dwalingen lessen. Ditmaal vormt een boek van bestsellerauteur John Grisham de basis: in zes afleveringen worden twee moorden die het kleine stadje Ada in Oklahoma in de jaren ’80 op zijn grondvesten deed daveren onder de loep genomen. Door archiefbeelden en interviews met advocaten, journalisten en andere betrokkenen gaan de makers op zoek naar de waarheid.

  VIER zendt laatste interview Van Rossem integraal uit

  VIER zendt laatste interview Van Rossem integraal uit


  VIER zendt naar aanleiding van het overlijden van Jean-Pierre Van Rossem zijn laatste televisie-interview vrijdagavond om 20.35 uur opnieuw integraal uit. Dat meldt de zender.Het overlijden van de 73-jarige Van Rossem werd vrijdag gemeld door de...

  VIER zendt naar aanleiding van het overlijden van Jean-Pierre Van Rossem zijn laatste televisie-interview vrijdagavond om 20.35 uur opnieuw integraal uit. Dat meldt de zender.

  Het overlijden van de 73-jarige Van Rossem werd vrijdag gemeld door de Showbizzsite en het bericht werd bevestigd aan VTM Nieuws. De gewezen beursgoeroe sukkelde al lang met zijn gezondheid. Hij werd dinsdag nog met spoed overgebracht van zijn appartement in Kapelle-op-den-Bos naar het ziekenhuis.

  In november 2018 werd Van Rossem nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Hij moest ook een boete van 12.000 euro betalen en er werd 390.000 euro verbeurdverklaard. Een maand later bracht VIER een reportagereeks over hem.

  Definitief: ‘Blurred Lines’ is plagiaat (en dat betekent een monsterboete voor Pharrell Williams en ­Robin Thicke)

  Definitief: ‘Blurred Lines’ is plagiaat (en dat betekent een monsterboete voor Pharrell Williams en ­Robin Thicke)


  Het was een spel van welles en nietes, maar nu trekken Robin Thicke en Pharrell Williams toch aan het kortste eind. Het wereldbekende nummer ‘Blurred Lines’ blijkt dan toch plagiaat te zijn, zo bevestigde het federale gerecht in Californië. En dat...

  Het was een spel van welles en nietes, maar nu trekken Robin Thicke en Pharrell Williams toch aan het kortste eind. Het wereldbekende nummer ‘Blurred Lines’ blijkt dan toch plagiaat te zijn, zo bevestigde het federale gerecht in Californië. En dat betekent dat de nabestaanden van Marvin Gaye definitief een stevige schadevergoeding zullen krijgen.

  De zaak rond ‘Blurred Lines’ zal de geschiedenis ingaan als één van de grootste copyrightkwesties uit de muziekindustrie. De titel van het nummer was immers passend: het nummer uit 2013 balanceerde op de vervaagde grens tussen plagiaat en inspiratie ten opzichte van ‘Got To Give It Up’ (1984) van de overleden Marvin Gaye.

  Wie luistert, herkent dezelfde samples (flarden, red.) in beide nummers. De stijl van zingen is gelijkaardig, de akkoorden, de muziekinstrumenten, zelfs de melodieën.

  (De tekst gaat verder onder de video’s.)

  Monsterbedrag

  Het hof van beroep is het er nu definitief over eens. Daarmee komt een einde aan het juridische gepingpong tussen de beide partijen. De twee componisten van ‘Blurred Lines’ moesten in eerste instantie 7,4 miljoen dollar aan de nabestaanden betalen, maar dat is nu wel teruggebracht naar 5 miljoen dollar.

  Robin Thicke zal zelf uit zijn persoonlijke inkomsten 1.768.191,88 dollar (1,55 miljoen euro) moeten neertellen, Pharrell en zijn label zijn de familie van Gaye 357,630.96 dollar (zo’n 315.000 euro) verschuldigd. De slachtoffers hebben ook recht op rente ter waarde van een kleine tienduizend dollar. Vanaf nu zullen ze bovendien de helft van de nieuwe inkomsten voor ‘Blurred Lines’ ontvangen. Wetende dat het nummer tot nu toe al 14,6 miljoen euro opbracht, beseft iedereen dat ook die inkomsten nog sterker kunnen oplpen.

  Precedent voor de toekomst

  Dit laatste verdict omschrijft wel een stuk specifieker welke stukken uit de song als plagiaat gelden; de uitspraak uit 2015 sprak over een gekopieerd ‘gevoel’ van Gayes muziek. Dat leverde door het zogenaamde “chilling effect” al soortgelijke processen op voor Bruno Mars, Ed Sheeran, Mark Ronson, Madonna en Miley Cyrus.

  LEES OOK. Oordeel zelf over de meest spraakmakende ‘muzikale diefstallen’

  Cactusfestival lost eerste naam en headliner

  Cactusfestival lost eerste naam en headliner


  Het Brugse Cactusfestival heeft met Oscar and the Wolf een eerste naam gelost. De Belgische groep rond Max Colombie is headliner op de openingsdag. Dat kondigt de organisatie vrijdag aan.Het is nog zeven maanden wachten, maar het driedaagse...

  Het Brugse Cactusfestival heeft met Oscar and the Wolf een eerste naam gelost. De Belgische groep rond Max Colombie is headliner op de openingsdag. Dat kondigt de organisatie vrijdag aan.

  Het is nog zeven maanden wachten, maar het driedaagse muziekfestival Cactusfestival heeft nu al een eerste grote naam voor zijn 38e editie beet. Oscar and the Wolf zal de openingsdag afsluiten in het Minnewaterpark. Volgens Cactusfestival gaat het om een van de enige zomerconcerten van de band volgend jaar.

  Cactus vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 7 juli. De ticketverkoop start morgen, zaterdag 15 december om 10 uur. De organisatie belooft binnenkort nog veel meer namen.

  Van de post naar het podium: Amelie (25) is de grappigste vrouw van Vlaanderen

  Van de post naar het podium: Amelie (25) is de grappigste vrouw van Vlaanderen


  Onverschillig. Apathisch. En vooral kurkdroog. Amelie Albrecht (25) won woensdagavond op geheel eigen wijze Humo’s Comedy Cup. Als eerste postbode. En als eerste vrouw, dat ook. “Ik denk dat iedereen heel lang heeft gedacht dat vrouwen niet grappig...

  Onverschillig. Apathisch. En vooral kurkdroog. Amelie Albrecht (25) won woensdagavond op geheel eigen wijze Humo’s Comedy Cup. Als eerste postbode. En als eerste vrouw, dat ook. “Ik denk dat iedereen heel lang heeft gedacht dat vrouwen niet grappig kúnnen zijn.”

  “Ik ga direct eerlijk zijn. Ik ben echt niet ambitieus. Het enige probleem is dat mijn twee stiefzussen een kind hebben gekregen dit jaar en dat ik dringend op tv moet komen om thuis ook nog een beetje aandacht te krijgen.” Bijna voelt het ongemakkelijk, het droge begin van de finaleset van Amelie Albrecht. Ietwat monotoon, met de blik op oneindig en een zweem Dendermonds accent laveert ze tussen anekdotes over haar leven, over haar hond Duvel, over haar “heel domme” beste vriendin. En over haar job, als “ongemotiveerde postbode”. “Ik was blij dat ik eerst mocht gaan, want zo voelde ik meteen dat het goed was gegaan en dat ik kans maakte om te winnen. Dat ik mezelf niks te verwijten had.”

  Want – voor wie er nog aan twijfelde – Amelie Albrecht is wel degelijk ambitieus. “In het echt ben ik ook iets goedlachser”, zegt ze. Ze begon pas een goed jaar geleden met comedy, en scoorde in dat jaar al in verschillende wedstrijden. “Een jaar of twee geleden ben ik begonnen met materiaal op te schrijven”, zegt ze. “Ik was altijd wel de onnozele in de groep of in de klas, en ik wilde het eens proberen. Mijn eerste keer op het podium was in het Antwerpse café The Joker. Sindsdien heb ik een jaar heel veel gespeeld om het op punt te stellen.”

  Postbode af

  Ondertussen buste ze ook nog brieven. De link met Philippe Geubels is dan snel gelegd. “Hij de Colruyt, ik de Post; ik begrijp dat mensen ons vergelijken”, zegt Amelie. Geubels is ondertussen al lang verdwenen uit de Colruyt, en ook Amelie is dankzij haar comedy nu postbode af. “Sinds twee weken heb ik de kans om een tijdje mee te draaien op de redactie van De Ideale Wereld. Het is allemaal veel bij elkaar nu, wat ik allemaal meemaak.”

  Komt daar nog bij dat de vorige laureaten van Humo’s Comedy Cup na hun winst danig wat potten hebben gebroken. Het lijstje is indrukwekkend: van Wouter Deprez over Gunter Lamoot tot Jens Dendoncker in de vorige editie van 2016. “Het zou tof zijn mocht ik ook een Emmy winnen binnen twee jaar.” (lacht) Maar zij is pas de eerste vrouw. Er hebben er – voor Amelie – in twintig jaar tijd zelfs maar twee de finale gehaald. “Ik denk dat iedereen heel lang heeft gedacht dat vrouwen niet grappig zijn en niet grappig kúnnen zijn. Dat is nu gelukkig stilaan aan het wegebben.” Ook al omdat er zich meer en meer grappige vrouwen op een podium wagen. “Als je vooral venten ziet, dan ga je er als vrouw snel vanuit dat het een mannenwereld is, denk ik. Er zijn weinig vrouwelijke voorbeelden.” Niet dat vrouwenhumor daarom anders is. “Voor mij is daar geen verschil tussen”, zegt ze. “Ik benoem het bewust ook nooit, omdat het feit dat ik een vrouw ben eigenlijk geen issue zou moeten zijn.”

  Dat vindt ook juryvoorzitter Guy Mortier. “Hopelijk zijn we nu eindelijk af van die onzinnige vraag of vrouwen ook grappig kunnen zijn. Amelie heeft ze met verve beantwoord.” Niet dat de jury een statement wilde maken door haar te bekronen. Bijlange niet. “Zij heeft ons gewoon het hardst doen lachen. Superdroog, geestig, en heel goed gebracht.”

  Milo Meskens rekent af met overspelige vriendin (en krijgt hulp van Regi)

  Milo Meskens rekent af met overspelige vriendin (en krijgt hulp van Regi)


  2018 was een boerenjaar voor Regi (42) en Milo Meskens (23). De ene scoorde zijn grootste solohit ooit: Ellie, over zijn dochtertje. De andere veroverde iedere radiozender met nummers als Stone Cold Liar en Let You Go. Nu slaan ze de handen in elkaar...

  2018 was een boerenjaar voor Regi (42) en Milo Meskens (23). De ene scoorde zijn grootste solohit ooit: Ellie, over zijn dochtertje. De andere veroverde iedere radiozender met nummers als Stone Cold Liar en Let You Go. Nu slaan ze de handen in elkaar voor Ordinary, hun eerste single samen.

  Voor de opnames vlogen ze naar Spanje en doken ze de studio in met de producer van top-dj David Guetta. Het resultaat: een zomerse song, gebaseerd op een pijnlijke ervaring. “Regi en ik hadden een vlucht om 5 uur ’s ochtends”, vertelt Meskens. “De avond ervoor ging ik dus vroeg naar bed. Maar net voor ik in slaap viel, kreeg ik een berichtje van mijn lief. Ik was al eens drie jaar met haar samen geweest, en ze had meermaals mijn hart gebroken. Toch gaf ik haar de week voordien een nieuwe kans. En toen zei ze plots dat ze met iemand anders had geslapen.”

  “Ik was er kapot van. Maar ik wilde mijn samenwerking met Regi niet verknallen. Dus in Spanje ben ik onmiddellijk beginnen te schrijven. En dit nummer is er gewoon uitgevloeid. Een paar uur later was de song klaar. Nog geen 24 uur nadat ik het overspel had ontdekt, was Ordinary volledig opgenomen en gemixt. Het is een van mijn meest persoonlijke liedjes ooit.”

  “Dat toont nog maar eens wat een ongelooflijk talent hij is”, zegt Regi. “Op die leeftijd zo’n pijnlijke gebeurtenis vertalen naar een sterk lied, dat vind ik straf. Milo stond al even bovenaan mijn lijstje van mensen met wie ik wilde werken. Hij heeft een geweldige stem. En onze reis naar Spanje was legendarisch.”

  De kans is groot dat ze een hit te pakken hebben. “Wij zijn a match made in heaven, hé”, zegt Regi. “Het is altijd afwachten, maar ik voel dat dit gaat scoren. De zomer is nog veraf, dus de Zomerhit winnen wordt moeilijk. Maar we zitten gebeiteld tot de lente, denk ik.”