Het Nieuwsblad : Extra

  Hoe brengen acht Bekende Vlamingen het ervan af in keuken en zaal? Wij testen de vier “2 sterren restaurants”

  Hoe brengen acht Bekende Vlamingen het ervan af in keuken en zaal? Wij testen de vier “2 sterren restaurants”


  Acht Bekende Vlamingen die van VTM een spoedcursus “restaurantje spelen” krijgen: veel goeds kan er niet van komen, al weet je nooit. Het is sterrenchef Sergio Herman die aan het schoolbord staat en het is niet ondenkbaar dat een acteur of komiek...

  Acht Bekende Vlamingen die van VTM een spoedcursus “restaurantje spelen” krijgen: veel goeds kan er niet van komen, al weet je nooit. Het is sterrenchef Sergio Herman die aan het schoolbord staat en het is niet ondenkbaar dat een acteur of komiek zich ontpopt tot een kok of maître uit de duizend. Vier smulpapen van onze krant legden elk 69 euro op tafel voor een driegangenmenu en gaven hun zintuigen de kost in de restaurants van die twee “sterren”.

  ‘2 Sterren Restaurant’, elke dinsdag en donderdag om 20.30 uur op VTM. Reserveren is niet langer mogelijk.

  Stove (Leuven): “Klust Kürt bij als afwasser?”

  Stove (Leuven): “Klust Kürt bij als afwasser?”


  Tom de Leur ging eten bij Roel Vanderstukken (keuken) en Kürt Rogiers (zaal)Ontvangst en bediening 7/10 Met twee borden in zijn handen beweegt Kürt Rogiers zich een pak minder soepel dan op de set van Familie: uit je comfortzone treden, het doet wat...

  Tom de Leur ging eten bij Roel Vanderstukken (keuken) en Kürt Rogiers (zaal)

  Ontvangst en bediening 7/10

  Met twee borden in zijn handen beweegt Kürt Rogiers zich een pak minder soepel dan op de set van Familie: uit je comfortzone treden, het doet wat met een mens. Een geboren maître kun je hem niet noemen, maar hij doet zelfs zo zijn stinkende best dat hij Happy Birthday zingt voor een jarige klant. Bij momenten laat Kürt de zaal wel herhaaldelijk minutenlang voor wat ze is: klust hij bij als afwasser?

  Eten 7,5/10

  Met een aspergesoepje bestrooid met koffie en een gegrild maatje met een sorbet van tomaat en jenever als hapje geeft de keuken een mooie voorzet. Op de puree met garnalen valt niets af te dingen, maar het door bietjes en tonijn vergezelde kalfsvlees is te dik gesneden en te weinig gekruid. De zalm met yoghurt smaakt, maar is op het randje gaar. De jodenhaas – vlees uit de schouder van het rund – is mals, maar naar de cuisson heeft niemand gevraagd en het gerecht lijkt gedresseerd door een eenarmige worstelaar. De desserts zijn af: puike dame blanche, pittig tweede dessert met fruit.

  Sfeer en gezelligheid 6,5/10

  In De Witte Villa in Leuven, waar Stove is ondergebracht, is het altijd prettig tafelen, niks mis met de inrichting. Bij het buitengaan zie ik in een bijruimte de mocktails klaar staan: dat zie je als klant liever niet. De middelmatige mocktail wordt aan tafel verkocht als “iets met anijs”: qua verkoopargument heb ik al straffer gehoord.

  Concept 5/10

  De naam Stove doet vermoeden dat het codewoord van Roel en Kürt “Vlaams” is, maar dat heb ik ook maar van het tv-programma. Er wordt niet verteld dat de puree met garnalen een gerecht is dat Roel al jaren klaarmaakt, er wordt niks verteld. Op het A4’tje met het menu staat “mannen maken plannen, mannen willen dromen, dikke merci, Roel en Kürt”. Toch één persoonlijke toets.

  - Dit moet beter

  Verfijn het, maak het persoonlijk. En keten de mensen geen drie uur en tien minuten aan tafel, dat helpt ook.

  Conclusie

  Best lekker gegeten, maar geen ervaring die je tot vervelens toe deelt met je vrienden.

  Totaalscore

  6,5/10

  The Blue Boxs (Brugge): “Bieke bekoort met haar frigobox”

  The Blue Boxs (Brugge): “Bieke bekoort met haar frigobox”


  Jo De Ruyck ging eten bij Bieke Ilegems (keuken) en Erik Goossens (zaal)Ontvangst en bediening 7,5/10 Aperitieven doen we aan de bar op het gelijkvloers. Zowel de cocktail mét als die zonder alcohol is correct, zonder meer. Omdat het Brugse...

  Jo De Ruyck ging eten bij Bieke Ilegems (keuken) en Erik Goossens (zaal)

  Ontvangst en bediening 7,5/10

  Aperitieven doen we aan de bar op het gelijkvloers. Zowel de cocktail mét als die zonder alcohol is correct, zonder meer. Omdat het Brugse apéro-biertje, dat volgens Erik naar whisky smaakt, ons fascineert, vragen we te mogen proeven. Apart met heel veel turf, én: het staat niét op de rekening. De bediening aan de bar is wat chaotisch, maar aan tafel verloopt die correct. Erik is een prima maître. Geen vraag is hem te veel, geen antwoord blijft hij schuldig.

  Eten 8/10

  Slim idee om het voorgerecht al hapjesgewijs op tafel te zetten. We delen zoute ham, hummus en tapenade en daar voegt de ober later nog eens gazpacho, burrata en sardines aan toe. Wij kiezen voor de Midden-Oosten kip als hoofdgerecht. Sappig en vol smaak, maar het couscous-koekje is een taaie brok. Aan de overkomt komt de zen-vis op tafel. Die lijkt iets te lang in meditatie geweest te zijn. De presentatie van het dessert is origineel: een mini-frigobox. Er zit bovendien speciaal ijs in, onder meer op basis van kikkererwten.

  Sfeer en gezelligheid 7/10

  We zijn goed ter been, dus stoort het niet dat we in dit oude pand naar de tweede etage moeten. Niet onze smaak qua decor, maar de tafel is keurig gedekt. Fris bloemetje, chic gouden bestek. Bovendien zit je niet in het bord van je buurman te staren. Er is ruimte en rust. Uw amoureuze confidenties zijn veilig in The Blue Boxs.

  Concept 6,5/10

  Culinair op reis. Niet wereldschokkend en het zet de poort naar een allegaartje aan schotels op een kier. Toch doet het menu consistent aan. Van het Midden- over het Verre Oosten en Italië naar Spanje en Frankrijk, Bieke en Erik lopen nergens verloren. Wij anders wel. Het menu is helemaal in het Engels en daar staan enkele duistere omschrijvingen op.

  - Dit moet beter

  Omdat de bar te krap is om alle gasten tegelijk te ontvangen, moeten wij een kwartier buiten wachten voor we naar binnen mogen. Gezellig is anders, zeker op een frisse middag.

  Conclusie

  Fijn getafeld, we komen nog wel eens terug maar niet voor die prijs.

  Totaalscore

  7/10

  The Pescetarian (Gent): “Andy, we hebben dòòòòrst”

  The Pescetarian (Gent): “Andy, we hebben dòòòòrst”


  Eva De Poorter ging eten bij Marie Verhulst (keuken) en Andy Peelman (zaal)Ontvangst en bediening 7/10 De “schatten” en “sjoekes” van vrolijke Frans – pardon – Andy, vlogen ons om de oren van begin tot einde. De grapjes konden de...

  Eva De Poorter ging eten bij Marie Verhulst (keuken) en Andy Peelman (zaal)

  Ontvangst en bediening 7/10

  De “schatten” en “sjoekes” van vrolijke Frans – pardon – Andy, vlogen ons om de oren van begin tot einde. De grapjes konden de schoonheidsfoutjes tijdens de service niet helemaal verdoezelen. De wijnglazen bleven leeg tot we er zelf om vroegen en het broodzakje werd niet bijgevuld. Ook een woordje uitleg bij het eten was welkom geweest.

  Eten 8/10

  Een rauwe artisjok als aperitiefhapje: origineel, maar een karwei om de blaadjes eruit te trekken om ze in een van de drie mousses te dippen (ansjovis, oesters met limoen,Griekse yoghurt met citroen). Topper was het vegetarische voorgerecht: gepofte aubergine met burrata, lauwe kerstomaatjes en basilicum. Daar mocht gerust nog een bordje van komen. Het dessert, de pavlova, getopt met een pluk roze suikerspin, was dan weer de grootste streling voor het oog. Al was de meringue net iets te hard. Andy’s suggestie – “Hebt ge een hamer en beitel nodig?” – was wat overdreven, maar toch was het zwoegen.

  Sfeer en gezelligheid 7 /10

  Het pand is smal, waardoor sommige tafels iets te dicht tegen elkaar staan. Het hoge plafond en de moderne, ietwat fabriekachtig aandoende inrichting maken dat het toch ruim aanvoelt. De ‘tooghangers’ kregen een leuk extraatje: dankzij de open keuken konden zij goed op de vingers van Marie kijken.

  Concept 9/10

  Van The Pescetarian een vis/vegetarisch restaurant maken was een geniale zet.Een all the way vegetarisch menu? Doe gerust! Liever enkel vis? Even goed. Of je kiest het beste van beide werelden. Zelfs een carnivoor met voorliefde voor steak en witte pens zoals ik, is fan van dat concept.

  - Dit moet beter

  De wijnkaart lag op tafel, maar niemand die onze keuze kwam opnemen. Pas toen we Andy na het voorgerecht aantikten en zelf om de wijn vroegen, konden we onze droge mond spoelen.

  Conclusie

  Sterk concept met een lekkere, verfrissende keuken. Voor herhaling vatbaar.

  Totaalscore

  7,5/10

  KoeCook (Mechelen): “Herman piekt, Jacques ziet alles”

  KoeCook (Mechelen): “Herman piekt, Jacques ziet alles”


  Benjamin Praet ging eten bij Herman Verbruggen (keuken) en Jacques Vermeire (zaal)Ontvangst en bediening 8,5/10 Jacques is hartelijk en slaat met iedereen een praatje, zonder de zaal te domineren met zijn aanstekelijke bulderlach. Hij en z’n team...

  Benjamin Praet ging eten bij Herman Verbruggen (keuken) en Jacques Vermeire (zaal)

  Ontvangst en bediening 8,5/10

  Jacques is hartelijk en slaat met iedereen een praatje, zonder de zaal te domineren met zijn aanstekelijke bulderlach. Hij en z’n team speuren met arendsogen om die druppel gemorste wijn meteen weg te vegen, of het broodbordje bij de laatste kruimel weer te vullen. De productkennis is voortreffelijk – de wijn op kop.

  Eten 8,5/10

  Vergeet wat ze zeggen over (iets) oudere mannen: Herman piekt wél nog snel. De voorgerechten zijn het hoogtepunt: de aspergesoep smaakt vol en romig, de carpaccio van sint-jacobsvruchten is sappig en verfijnd. Wat nog goed loopt: de chocolade uit de moelleux en de tranen uit onze ogen. Die laatste helaas van ellende, bij het aperitief: de Nuchtere KoeCook-mocktail is een fletse mengeling van uitgerangeerde botanische kruiden. Maar dat is meteen het enige puntje van kritiek op het eten.

  Sfeer en gezelligheid 7,5/10

  We zijn geen fan van ’s middags uitgebreid lunchen. Dat roept herinneringen op aan hoe we als klein ventje op zondag eindeloos op onze stoel moesten plakken om het gouden jubileum van tante Maria te vieren. Daarna was je een halve dag suf. Gelukkig is De Kapel, waar KoeCook is ondergebracht, strak ingericht, zorgt de lichtinval voor een opgewekte sfeer en zit de akoestiek goed. U kunt dus discreet uw echtelijke ruzie uitvechten bij een etentje.

  Concept 7/10

  Het thema is Mechelen, en dat wordt consequent doorgetrokken. Van het gratis water op tafel (“Mechels kraantjeswater”, dat vooral smaakt zoals het Moerbeekse kraantjeswater bij ons thuis) tot de presentatie van het ijsje: een bolletje dat als een koekoeksei in z’n nestje ligt. Maar het moet gezegd: Mechelen is nu ook geen onuitputtelijke bron voor creativiteit.

  - Dit moet beter

  Een detail, maar een dat te vaak wordt vergeten: tandenstokers op de tafels. De Mechelse koekoek is lekker, maar nu ook niet in die mate dat je er de rest van de dag van wilt eten.

  Conclusie

  KoeCook overstijgt de gimmick en heeft op deze manier alle bestaansrecht buiten het tv-programma om.

  Totaalscore

  8/10

  “Vroeg of laat kom je je verleden opnieuw tegen”: Winnie de Poeh is deze zomer terug op het grote scherm

  “Vroeg of laat kom je je verleden opnieuw tegen”: Winnie de Poeh is deze zomer terug op het grote scherm


  Winnie de Poeh is terug en helpt volwassenen de vreugde van het leven te herontdekken! De schattige beer zal vanaf 1 augustus op het grote scherm te zien in een heuse live-action film, waarin hij zijn jeugdvriend Janneman Robinson weer opzoekt. Disney...

  Winnie de Poeh is terug en helpt volwassenen de vreugde van het leven te herontdekken! De schattige beer zal vanaf 1 augustus op het grote scherm te zien in een heuse live-action film, waarin hij zijn jeugdvriend Janneman Robinson weer opzoekt.

  Disney liet in maart al een eerste teaser los op de wereld. Fans van de iconische knuffelbeer hadden toen al alle moeite van de wereld om het droog te houden. Intussen zijn er al meer beelden beschikbaar in de nieuwste trailer.

  BEKIJK OOK. Dit zijn de ontroerende eerste beelden van de nieuwe film van Winnie de Poeh

  In de film gaat Poeh op zoek naar zijn beste vriend uit zijn jeugd - die wordt vertolkt door Ewan McGregor - en gaat met hem op zoek naar zijn kameraden Knorretje, Teigetje, Uil, Kanga, Konijn en Iejoor.

  Nostalgie troef dus voor zij die graag nog eens tijd zouden doorbrengen in het Honderd Bunderbos, honing willen eten met hun handen, in een boom willen wonen of gewoon dolgraag willen terugkeren naar een tijd waarin alles nog veel simpeler en onschuldiger was.

  ‘Christopher Robin’, vanaf 1 augustus in de bioscoop.

  Harvey Weinstein weer vrij na betalen van borg van 1 miljoen na beschuldigingen van verkrachting en seksmisdaden

  Harvey Weinstein weer vrij na betalen van borg van 1 miljoen na beschuldigingen van verkrachting en seksmisdaden


  Na een maandenlang onderzoek van verschillende klachten omtrent seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag is Hollywood-tycoon Harvey Weinstein (66) zich vrijdagochtend gaan aangeven op het politiecommissariaat in Manhattan, in de Amerikaanse staat...

  Na een maandenlang onderzoek van verschillende klachten omtrent seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag is Hollywood-tycoon Harvey Weinstein (66) zich vrijdagochtend gaan aangeven op het politiecommissariaat in Manhattan, in de Amerikaanse staat New York. Hij verscheen voor een rechter, die hem verkrachting en seksueel misbruik ten laste legt. Na het betalen van een borgsom van 1 miljoen is de man vrijgelaten.

  Weinstein en zijn advocaat hebben zich vrijdagochtend even voor 7.30 uur (lokale tijd) aangemeld bij het kantoor. Daar werden zijn vingerafdrukken genomen en werd ook een foto van hem gemaakt. Even later verscheen de 66-jarige producer voor een rechter, die hem meedeelde dat hij aangeklaagd wordt voor verkrachting, seksmidaden, seksueel misbruik en seksueel wangedrag voor incidenten die met twee vrouwen te maken hebben.

  Borg van 1 miljoen

  Na het betalen van een borgsom van 1 miljoen dollar is Weinstein vrijdagochtend (lokale tijd) op vrije voeten gesteld. Er hangen wel nog enkele voorwaarden aan de vrijlating: de Hollywood-gigant heeft zijn paspoort moeten afgeven en moet een apparaat bij zich dragen waarmee kan worden gevolgd waar hij zich bevindt. 

  Onschuldig

  De advocaat van Weinstein, Benjamin Braffman, verklaarde dat zijn cliënt van plan is om onschuldig te pleiten. "We zijn van mening dat de beschuldigingen niet onderbouwd worden door bewijsmateriaal en geloven dat meneer Weinstein aan het eind van het proces vrijgesproken zal worden."

  Maandenlang onderzocht de politie klachten van meer dan 70 vrouwen met wie Weinstein ooit samenwerkte. De klachten gaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot misbruik. Onder meer bekende actrices als Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Rose McGowan hebben aangegeven dat ze door hem zijn misbruikt. Ook in Los Angeles en Londen lopen onderzoeken tegen de man.

   

  Harvey Weinstein confronted by reporters outside NY police station where he was charged with rape and several other counts of sexual abuse involving two separate women. He has always denied non-consensual sexhttps://t.co/fiqNVBoLPK pic.twitter.com/SjWo2xyUwI

  — BBC News (World) (@BBCWorld) 25 mei 2018

   

  #MeToo

  De heisa rond Weinstein heeft de #MeToo-beweging doen ontstaan. Sinds het moment waarop zijn slachtoffers hun verhaal gingen doen in de pers, zijn ook heel wat andere mannen én vrouwen in meerdere sectoren door hun slachtoffers openlijk beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

  Op het pas afgelopen Filmfestival van Cannes gaf de Italiaanse actrice Asia Argento nog een controversiële speech over Weinstein. “Hier ben ik door hem verkracht”, zei ze. “Dit was zijn jachtterrein.

  Liesbeth Homans: “Wie zegt dat ik geen kans meer maak bij de mannen?”

  Liesbeth Homans: “Wie zegt dat ik geen kans meer maak bij de mannen?”


  Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) was zenuwachtig omdat hij “altijd wel heel persoonlijke vragen stelt”, maar liet James Cooke toch in haar ziel kijken. In ‘Bedgeheimen’ tijdens ‘Gert Late Night’ vertelde ze onder meer over...

  Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) was zenuwachtig omdat hij “altijd wel heel persoonlijke vragen stelt”, maar liet James Cooke toch in haar ziel kijken. In ‘Bedgeheimen’ tijdens ‘Gert Late Night’ vertelde ze onder meer over de pesterijen in haar jeugd en over haar liefdesleven.

  Toen James haar vroeg of ze meer kans had gemaakt bij de mannen als ze voor een andere job had gekozen, reageerde Liesbeth Homans licht beledigd: “Wie zegt dat ik nu geen kans meer maak bij de mannen?” Al gaf ze wel toe: “Ik denk niet dat mijn job bevordelijk is om een relatie aan te gaan.”

  “Ik ga niet onnozel doen: ik mis wel affectie. Ik wil graag een relatie, maar weer echt gaan samenwonen? Ik zou dan liever zo’n latrelatie hebben.” Wat zoekt de minister in een man? “Een mooie glimlach, verzorgde nagels, liefst donker haar.” Maar hij moet vooral ook groot zijn: “Hoe sympathiek, intelligent en interessant die man in kwestie ook kan zijn... als die kleiner is dan ik, dan komt hij niet binnen.”

  Haar politieke carrière hindert overigens niet alleen haar liefdesleven, maar heeft ook al een negatieve impact gehad op haar kinderen. Zo kregen die op school te horen: “Uw moeder is een racistische hoer.”

  Onze man zag Katy Perry schitteren in het Sportpaleis: “Boodschap aan alle andere popdiva’s: ga op les bij Katy”

  Onze man zag Katy Perry schitteren in het Sportpaleis: “Boodschap aan alle andere popdiva’s: ga op les bij Katy”


  Zelden zo veel beweging gezien op een podium als bij Katy Perry (33). De Amerikaanse popprinses stak gisteravond het Sportpaleis vlotjes op zak met een spektakel dat geen tel stilstond. Soms overdreven, hier en daar een makke song en een overdaad aan...

  Zelden zo veel beweging gezien op een podium als bij Katy Perry (33). De Amerikaanse popprinses stak gisteravond het Sportpaleis vlotjes op zak met een spektakel dat geen tel stilstond. Soms overdreven, hier en daar een makke song en een overdaad aan gepalaver. Maar toch: een popconcert zoals ze horen te zijn.

  Vers overgevlogen uit de VS stond Katy Perry in Antwerpen met haar Witness-tour, opgehangen aan de plaat van vorig jaar. Potten breken deed die niet: ondanks een handvol sterke popsongs hield Perry met Swish Swish maar één radioriedel over aan Witness. Een geval van hit and miss, zeg maar. Was het Sportpaleis daarom niet tot het laatste ticket leeggekocht? Neen, wijt dat maar aan de peperdure middenpleinkaartjes – 111 euro, alsjeblieft – én examenstress.

  Tien jaar na de doorbraak met I Kissed A Girl houdt Perry er nog steeds een overwegend tienerpubliek op na. De bakvissen van weleer waren er, maar opboksen tegen het keelgeluid van hun collega-KatyCats tussen 12 en 18 lukte niet. Onze gok: die neuzen staken afgelopen week vaker in Perry’s songbundel dan in wiskundeboeken. Ach, wij legden ons voor minder neer bij een buis.

  Half uur te laat

  Het hield Perry niet tegen royaal uit haar nieuwste werk te puren. De massieve oogvormige ledmuur die ons bij het binnenkomen aangaapte, sloeg om in een visueel hoogstandje from outer space dat een flard van de titeltrack prijsgaf. Perry – dezer dagen met een korte, paarse coupe – kwam binnengevlogen op een hemellichaam en smeerde er de jonge worpen Roulette en Chained to the Rhythm netjes tegenaan. Vermakelijke ouverture, zeker met Perry in knalrode sluier. Maar niet voldoende om de zaal uit limbo te schudden. Komt ervan, als je ruim een half uur later dan aangekondigd opkomt.

  Verwachtingen overtroffen

  Dan deed clubschijf Dark Horse beter. Knappe choreografie met de danseressen die Taylor Swift ooit wilde pikken, daarnaast een bescheiden inbreng van de liveband die de dode ruimte rond Katy moest vullen. “Wake up!”, klonk het bij de eerste van vijf kostuumwissels. In modieus mantelpak én lichtgevende sportbeha sloeg Perry de laatste korrels slaapzand uit de ogen met een sterk rijtje: Teenage Dream, Last Friday Night, California Gurls in een Prince-jasje, I Kissed a Girl, ... Vooral Hot N Cold bleek een energiebom. Met twee torenhoge flamingo’s naast zich – wat anders? – waagde Perry zich zelfs aan een taaldoop. “Hoe zeg je Hot and Cold in jullie taal? Ieht en kawd? Sorry, ik spreek geen Belgisch. Of is het Nederlands? Tja, da’s de jetlag.”

  Die warrige tussenkomsten bleken de achilleshiel van het concert. Een tien minuten uitgesponnen praatje met een man verkleed als haai? Zo wordt je circus gauw een makke freak­show. En ondanks een nauwaansluitend flamencokleed hadden ook electro-gedreven nieuwelingen als Déjà Vu, Tsunami en Bon Appétit weinig om het lijf.

  Maar het moet gezegd, Perry toonde zich meer dan de beperkte zangeres waarvoor ze te gemakkelijk weggeschreven wordt. Ja, de hoge uithalen liet ze over aan de backings, maar met toonvaste stem, présence en show oversteeg Perry met gemak de doordeweekse popshow. Check het ijzersterke funk-intermezzo halfweg. Check de carnavalsreuzen, paaldansers en insecten op stelten. Check Perry die alweer vliegend zichzelf begeleidde op akoestische gitaar bij Wide Awake. Too much, soms wel, maar geen Sportpaleizaan die niet wist waar kijken. Een van hen mocht zelfs op het podium een spelletje basketbal meespelen.

  Met Swish Swish en Roar trok Perry de coulissen in. Wie ouwehoerde om meer hits, kreeg er in de bissen Fireworks gratis bij. Was dit een show zonder graten? Neen, maar latten lagen hoog en verwachtingen werden overtroffen. Daar mogen andere popdiva’s gerust van leren. Aldus, allen op les bij Katy. Of zijn er nog vetes naast die met Taylor die we gemist hebben?

  Katy Perry Gezien in Sportpaleis, donderdag 24 mei

  Vernietigende getuigenissen tegen Oscar-winnaar Morgan Freeman : “Wanneer hij in de buurt was, letten we erop geen strakke kleren te dragen”

  Vernietigende getuigenissen tegen Oscar-winnaar Morgan Freeman : “Wanneer hij in de buurt was, letten we erop geen strakke kleren te dragen”


  In Hollywood valt nu ook Oscarwinnaar Morgan Freeman #MeToo-gewijs van zijn voetstuk. Acht vrouwen beschuldigen de acteur van ongepast seksueel gedrag en intimidatie. “Hij bleef maar proberen om mijn rok op te tillen.”Hij is die acteur met die warme,...

  In Hollywood valt nu ook Oscarwinnaar Morgan Freeman #MeToo-gewijs van zijn voetstuk. Acht vrouwen beschuldigen de acteur van ongepast seksueel gedrag en intimidatie. “Hij bleef maar proberen om mijn rok op te tillen.”

  Hij is die acteur met die warme, geruststellende stem. Die vaak keurige, zachtaardige personages speelt. Op de filmset, wanneer hij geen personage speelde, was Morgan Freeman (80) vaak niet zo keurig. Dat zeggen toch acht vrouwen aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ze beschuldigen Freeman van aanhoudende ongewenste aanrakingen, schunnige opmerkingen en intimidatie. Acht anderen zeggen dat ze getuige waren van misplaatst gedrag.

  Doelwit van de acteur was onder andere een jonge productieassistente die in de zomer van 2015 aan de slag kon op de set van Going in Style, een misdaadkomedie waarin Freeman een van de hoofdrollen speelt. De job van haar leven, dacht de vrouw, die begin de twintig was. Maar ze werd maandenlang lastiggevallen door de acteur. Hij betastte haar zowat dagelijks en gaf platte opmerkingen over haar kledij en haar figuur, zegt ze. “Hij bleef proberen om mijn rok omhoog te tillen en bleef vragen of ik ondergoed droeg.” Zij ging weg van hem, hij probeerde opnieuw. Tot een collega-acteur hem aansprak op zijn gedrag en Freeman met zijn mond vol tanden stond.

  Het was tijdens een interview met de ­acteur bij het verschijnen van dezelfde film vorig voorjaar dat Chloe Melas, een van de twee CNN-reporters die nu het nieuws rond Freeman naar buiten brengen, werd geconfronteerd met zijn gedrag. Zij gaf hem een hand. Hij wilde die niet meer lossen en bleef haar bestoken met opmerkingen als: “Jij bent rijp.”

  Door iedereen gerespecteerd

  Vanuit dat incident begon Melas met haar onderzoek. Ze botste op tientallen mensen die op een of andere manier in aanraking waren gekomen met Freemans gedrag. Zestien van hen getuigden. “Hij maakte voortdurend opmerkingen over onze lichamen”, zei een vrouw met een hoge functie op een filmset in 2012, verwijzend naar zichzelf en een collega. “Wanneer hij in de buurt was, zorgden we ervoor dat we geen strakke kleding droegen die onze borsten of billen accentueerde.”

  Freeman had de gewoonte om dicht bij jonge vrouwen te gaan staan en hen ostentatief te keuren. “Hij gaf vulgaire, seksuele opmerkingen”, zegt een medewerker van zijn productiebedrijf Revelations. “Met haar wil ik wel een uurtje apart. En het is moeilijk om tegen hem in te gaan, omdat hij op elke filmset waar hij staat de machtigste man is. En het is raar, omdat niemand zo’n gedrag verwacht van Morgan Freeman, een man die door iedereen wordt gerespecteerd.”

  Freeman, die binnen een week 81 wordt, ­reageerde gisteren op de beschuldigingen. “Iedereen die me kent, weet dat ik niet bewust iemand zou schofferen. Ik excuseer me bij iedereen die zich ongemakkelijk voelde. Dat was nooit mijn bedoeling.”

  Freemans naam luidt in Hollywood als een klok. Hij draait al een halve eeuw mee aan de top, won in 2004 een Oscar voor zijn rol in Million Dollar Baby en kreeg nog vier andere Oscarnominaties.

  Herkenbaar patroon

  Geen van de vrouwen die Freeman beschuldigen, werd ernstig misbruikt door de acteur. Maar het patroon is pijnlijk herkenbaar, oppert CNN. Een man van aanzien in de filmwereld gedraagt zich vulgair en ongepast. De jonge vrouwen kunnen, durven of willen dat gedrag niet aan de kaak stellen omdat ze dreigen hun job te verliezen of scheef bekeken te worden. Terwijl de viespeuk vrolijk voortdoet. Net met de bedoeling die machocultuur te doorbreken, kwam vorig najaar, na de val van Harvey Weinstein, de #MeToo-beweging op gang.

  DE ZOVEELSTE IN RIJ:

  Kevin Janssens met dreadlocks in Van Dammefilm

  Kevin Janssens met dreadlocks in Van Dammefilm


  De eerste korte trailer van de film waarin Kevin Janssens samen met Jean-Claude Van Damme acteert, is gelanceerd. Wie goed ­oplet, ziet dat de Vlaamse acteur daarin rondloopt met dreads. Janssens is onder andere te zien in een scène waarin hij de...

  De eerste korte trailer van de film waarin Kevin Janssens samen met Jean-Claude Van Damme acteert, is gelanceerd. Wie goed ­oplet, ziet dat de Vlaamse acteur daarin rondloopt met dreads. Janssens is onder andere te zien in een scène waarin hij de bestuurder van een rijdende auto van achteren aanvalt. In die auto zit trouwens ook (een kale) Sam Louwyck die een kleinere rol in de film heeft.

  Oorspronkelijk zou de actiefilm The Bouncer heten, maar nu het voorfilmpje gelanceerd is, blijkt de titel te zijn veranderd in Lukas. Dat is ook de naam van het personage van Van Damme, een vader die een bendeleider moet liquideren om zijn dochter terug te krijgen.

  Ze bekeken ‘Frozen’ of ‘Cars’ al honderd keer, toch raken onze kinderen de films niet beu. Hoe komt dat?

  Ze bekeken ‘Frozen’ of ‘Cars’ al honderd keer, toch raken onze kinderen de films niet beu. Hoe komt dat?


  Exact 436 keer keek één Vlaams gezin vorig jaar naar Finding Nemo. Dat blijkt uit de analyse van ons kijkgedrag door Telenet. Dat is spectaculair veel, maar de kans is groot dat ook uw kinderen eenzelfde film ontelbaar veel keer verslinden. “Hoe...

  Exact 436 keer keek één Vlaams gezin vorig jaar naar Finding Nemo. Dat blijkt uit de analyse van ons kijkgedrag door Telenet. Dat is spectaculair veel, maar de kans is groot dat ook uw kinderen eenzelfde film ontelbaar veel keer verslinden. “Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer nood aan voorspelbaarheid”, zegt de Ketnet­psycholoog.

  Ze bekijken veertig keer Trolls. Of zeventig keer Cars. Misschien wel honderd keer Frozen. Zelfs als ze al perfect weten hoe prinses Elsa haar lang en gelukkig leven tegemoet gaat, houden ze ervan films opnieuw te bekijken. Meer: net omdat ze elke scène vanbuiten kennen, kijken ze er nóg liever naar. “Kinderen hebben nood aan voorspelbaarheid”, zegt kinderpsycholoog Koen Lowet. “In volle ontwikkeling kunnen ze maar een beperkt aantal situaties verwerken.”

  “Hoe jonger ze zijn, hoe meer nood aan herhaling, want de voorspelbaarheid geeft een comfortabel houvast”, beaamt Telidja Klaï, de ontwikkelingspsychologe van Ketnet die het fenomeen ook bij de kijkers van de kinderzender ziet. “Zeker kleuters en peuters: die hebben structuur en duidelijkheid nodig. Daarom kunnen zij iets honderd keer herbekijken. En lachen ze ­telkens weer om dezelfde scène.”

  Worden ze het dan nooit beu, vraagt u zich misschien af. Niet snel. Ook al omdat ze nooit elke keer exact hetzelfde zien, zeker bij animatiefilms die vol kleuren en figuren zitten. Telkens als ze kijken, ontdekken ze nieuwe dingen. “En als ze het wel beu geraken, heeft dat te maken met hun ontwikkelingssprongetje”, zegt Klaï. “Ouders zien dat Bumba plots afgeschreven is. Omdat ze dan klaar zijn voor Musti, een reeks met een duidelijk begin, midden en einde. En na ­enkele maanden komt Rintje, de puppy met een weer iets complexer verhaal.”

  U doet het ook

  Volwassenen doen het trouwens ook. Hoe vaak heeft u Titanic al zien zinken? “Ik heb Grease al twintig keer gezien”, zegt Klaï. “Logisch: als de film je een fijn gevoel bezorgde, zoek je dat weer op. Maar bij volwassenen komt de verzadiging sneller. Vandaar dat kinderen vijftig keer dezelfde prent kunnen zien en wij maar twintig keer. Vergeet ook niet dat kinderen een ander tijdsperspectief hebben. Als ze een week later opnieuw Sing bekijken, lijkt dat voor hen veel langer geleden dan voor ons.” Onthoud dat, voor als zoonlief volgende keer weer de dvd van Cars bovenhaalt.

  Wij wikken de 12 finalisten van ‘Belgium’s Got Talent’

  Wij wikken de 12 finalisten van ‘Belgium’s Got Talent’


  Vijftigduizend euro en bomvolle agenda liggen te wachten op de winnaar van Belgium’s Got Talent. Twaalf acts staan klaar om vanavond het zwijgende danscollectief Baba Yega op te volgen. Wij wikken hun kansen en roepen Avant Garde Collective uit tot...

  Vijftigduizend euro en bomvolle agenda liggen te wachten op de winnaar van Belgium’s Got Talent. Twaalf acts staan klaar om vanavond het zwijgende danscollectief Baba Yega op te volgen. Wij wikken hun kansen en roepen Avant Garde Collective uit tot favorieten, met ook kansen voor Twice, Tascha & Ian en Get Insane.

  Eén Vlaams gezin keek vorig jaar meer dan 400 keer naar ‘Finding Nemo’

  Eén Vlaams gezin keek vorig jaar meer dan 400 keer naar ‘Finding Nemo’


  Telenet heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over het kijkgedrag van de allerjongsten. De telecomreus ziet naar eigen zeggen vier trends: het aantal animatiefilms met dieren in de hoofdrol ging de hoogte in, de prinsessenfilm heeft afgedaan, klassiekers...

  Telenet heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over het kijkgedrag van de allerjongsten. De telecomreus ziet naar eigen zeggen vier trends: het aantal animatiefilms met dieren in de hoofdrol ging de hoogte in, de prinsessenfilm heeft afgedaan, klassiekers blijven populair en de meezingers (met Frozen als uitzondering) zijn haast verdwenen. Ook is er één gezin dat enorme fan is van Finding Nemo: ze bekeken de Pixar-prent in 2017 maar liefst 436 keer.

  De cijfers behelzen gezinnen die een Play- of Play More-abonnement hebben. Er zijn een heleboel trends te noteren, zo zijn films met dieren in de hoofdrol populairder dan ooit. The Good Dinosaur, Life of Pets en Bolt zijn razend populair en verder in de lijst met topfilms staan danig wat andere beesten.

  Exit prinses, buiten Frozen.

  Volgens de cijfers van Telenet is het archetype van de prinses op de retour. De archetypisch “meisjesthema’s” (zoals prinsessen, sprookjes...) moeten plaats ruimen voor stoerdere en modernere ‘vrouwelijke(re)’ personages en verhalen. De voorkeur van jongens en meisjes verschuift naar verhalen die inspireren, los van gender.

  Het ongelooflijk populaire Frozen is echter een uitzondering. Hoewel de meezingers ook op de retour zijn, blijft Let It Go de Vlaams huiskamers terroriseren. Overigens is Elsa één van de weinige ‘recente’ prinsessen die de toplijst haalt.

  Klassiekers zijn onsterfelijk, net al de Minions

  Naast nieuwe fenomenen als Minions, Cars en Frozen zijn kinderen vergapen de kinderen zich nog steeds aan de grote klassiekers. Mogelijk is dat omdat de huidige generatie ouders die films als kind gezien hebben. Films als Dumbo, De Aristokatten en Beauty and the Beast zitten nog altijd in de top honderd en blijven stevige concurrenten voor de kijktijd van kinderen.

  436 keer Finding Nemo

  Hoewel Finding Nemo ‘maar’ in de top 20 eindigt (ondanks de dierentrend), is er één Vlaams gezin dat zonder twijfel de grootste Vlaamse fans van de Pixar-film. In 2017 keek ze liefst 436 keer naar de film. Dat is meer dan eenmaal per dag.

  De volledige Top 10

  FrozenTrollsVerschrikkelijke IkkeSingPlop en de KabouterbabyThe Good DinosaurInside OutThe Secret Life Of PetsCarsRatatouille
  Toeters en bellen in het kwadraat: Katy Perry brengt spectaculaire show naar Sportpaleis

  Toeters en bellen in het kwadraat: Katy Perry brengt spectaculaire show naar Sportpaleis


  Het Sportpaleis maakt zich op voor een van de grootste visuele spektakels die er de jongste jaren al te zien is geweest. Want Katy Perry, popdiva par excellence, strijkt er neer met een show boordevol toeters en bellen.Wie Katy Perry zegt, zegt kitsch....

  Het Sportpaleis maakt zich op voor een van de grootste visuele spektakels die er de jongste jaren al te zien is geweest. Want Katy Perry, popdiva par excellence, strijkt er neer met een show boordevol toeters en bellen.

  Wie Katy Perry zegt, zegt kitsch. Ooit was de Amerikaanse popdiva een zangeres die haar carrièredoel deelde met Tom Dice: me and my guitar. Maar aanslaan deed dat nooit. De ommekeer kwam er pas toen ze het meer poppy besloot aan te pakken, en met I kissed a girl een hit schreef om u tegen te zeggen. Het mahoniehout van een gitaar ruilde ze in voor attributen in kleuren als paars, geel en roze. Hoe meer fluo, hoe beter. En het werkte: plots was Perry een wereldster die intussen wereldwijd al meer dan 100 miljoen platen verkocht heeft.

  De verandering van serieuze naar wat kitscherige artieste hoor je aan haar liedjes, maar zag je ook in haar videoclips. Daarin vertoeft ze wat graag in sprookjeswereld, waar de flamingo’s, eenhoorns, haaien en andere al dan niet knuffelbare diertjes om haar heen zwemmen, wandelen of vliegen. Alles kan bij Katy.

  Sportpaleis

  Dat laatste toont ze vanavond in het Antwerpse Sportpaleis, dat merkwaardig genoeg nog niet uitverkocht is. Uit vorige concerten blijkt dat ze werkelijk alle denkbare toeters en bellen live uit de kast haalt. Bovengenoemde dieren zijn uiteraard van de partij, naast een karrenvracht aan dansers en danseressen.

  En dan begint het eigenlijk pas. Want uiteraard staat Perry zelf centraal. Ze verandert meerdere keren van outfit, heeft een immense crew mee die tijdens het spektakel zorgt voor gigantische schermen, een gigantisch vliegend oog, een sterrenhemel en meer van dat moois. Journalisten van Duitse media, Variety en New York Times stelden vast dat het hele gebeuren een droom is voor de Katy Cats - je bent pas een ster als je fans een naam hebben - die genoeg materiaal hebben om voor een jaar aan Instagrammateriaal te verzamelen.

   

  SEE YOU TONIGHT BABIES #witnessthetour #lanxessarena #katyperry #cologne

  A post shared by Brooke Brady (@brookebrady) on May 23, 2018 at 7:15am PDT

   

  { #KatyPerry #KatyCats } @katyperry performing ROAR at #WitnessTheTour ??

  A post shared by WITNESS THE TOUR ?? (@witnesssthetour) on May 23, 2018 at 10:21pm PDT

   

  Dark Horse ?? #katyperry #katy #perry #witness #witnessthetour #witnessthetourcologne #tour #live #show #concert #konzert #concertlife #concertlover #concertjunkie #concertlove #concertphotography #photography #photooftheday #video #darkhorse #swishswish #germany #deutschland #köln #cologne #lanxessarena

  A post shared by Dennis ?? (@_ontheroadd2_) on May 23, 2018 at 3:36pm PDT

   

  she is so CUTE...SO INNOCENT ???? Double tap♥? follow (@katyperrydeluxe & @katyhdperry ) . . . . . . . . . . . . . . . . . @katyperry #katyperry #katycats #dog #chickennuggets #chanel #itunes #spotify #artist #music #queen #california #mom #losangeles #witnessthetour #covergirl #bonappetit #tgif #nike #tiger #woman #witnessthetour #food #popstar #goodmusic #love #eyes #swishswish #record #indi #adidas #pop

  A post shared by KATY PERRY™? (@katyhdperry) on May 23, 2018 at 2:22pm PDT

   

  This Look Came at us like a Dark Horse ?? @katyperry #katyperry #katycats #witness #eyes #nugget #pop #popstar #music #queen #california #mom #witnessthetour #covergirl #swishswish #nike #pizza #woman #goddess #witnessthetour #love #adidas #bonappetit #chanel #americanidol

  A post shared by E.T. (@katycats_mn) on May 23, 2018 at 1:26pm PDT

  Uiteraard is er ook een maar: de recensenten zijn het erover eens dat Perry op vlak van zang niet op haar best is. Meer zelfs: ze noemen de zangprestatie van de zangeres flink ondermaats. Benieuwd wat het wordt in dat Sportpaleis.Hier zijn nog tickets te koop voor vanavond.

  Wim De Vilder springt uit vliegtuig voor het goede doel: “Prachtig, maar toch blij dat ik beneden ben”

  Wim De Vilder springt uit vliegtuig voor het goede doel: “Prachtig, maar toch blij dat ik beneden ben”


  Sommigen hebben er veel voor over om zich in te zetten voor het goede doel. Wim De Vilder is één van hen. Ondanks dat de nieuwslezer van ‘Het Journaal’ last heeft van hoogtevrees en controledrang, laat hij zich nu toch voor ‘Iedereen Tegen...

  Sommigen hebben er veel voor over om zich in te zetten voor het goede doel. Wim De Vilder is één van hen. Ondanks dat de nieuwslezer van ‘Het Journaal’ last heeft van hoogtevrees en controledrang, laat hij zich nu toch voor ‘Iedereen Tegen Kanker’ vallen uit een vliegtuig.

  Samen met zijn instructeur mocht hij vanop vier kilometer hoogte naar beneden storten. “Ik denk vooral dat mijn controledrang mij parten zal spelen wanneer ik in het vliegtuig zit en mij door dat gat moet laten vallen”, vertelde De Vilder voor zijn sprong. “Dat is het moment waarop ik mijn hart zal voelen bonken in mijn keel.”

  Na een kleine minuut in vrije val, werd de parachute geopend en stond de nieuwsanker weer veilig en wel op de grond. Een geweldige ervaring voor de nieuwslezer, al doet zijn eerste reactie na de parachutesprong vermoeden dat het bij deze ene keer zal blijven. “Het is prachtig boven, maar ik ben toch blij dat ik beneden ben. Eén keer is goed.” In totaal bracht zijn sprong 2.000 euro op.

  Nieuwslezeres Hanne Decoutere (38) opgenomen in ziekenhuis

  Nieuwslezeres Hanne Decoutere (38) opgenomen in ziekenhuis


  ‘Het Journaal’-anker Hanne Decoutere (38) is opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de trainingen voor het programma ‘Hanne Danst’ bleek dat er een scheurtje in haar meniscus zat. Ze zal een tijdlang moeten revalideren, maar volgens de VRT “komt...

  ‘Het Journaal’-anker Hanne Decoutere (38) is opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de trainingen voor het programma ‘Hanne Danst’ bleek dat er een scheurtje in haar meniscus zat. Ze zal een tijdlang moeten revalideren, maar volgens de VRT “komt haar droom niet in het gedrang”.

  Het nieuws was al een tijdje bekend: na Thomas Vanderveken die in ‘Thomas Speelt het Hard’ werd klaargestoomd voor een pianoconcerto, is het nu aan nieuwsanker Hanne Decoutere. In het Canvas-programma ‘Hanne Danst’ zal ze weer aanknopen met haar verleden als danseres om in februari op te treden met Ballet van Vlaanderen.

  LEES OOK. Nieuwsanker Hanne Decoutere danst voor eerst in 15 jaar voor publiek: “Mijn hart klopte in mijn keel en bleef maar bonken”

  Tijdens de intensieve trainingen heeft de nieuwslezeres een scheurtje in haar meniscus opgelopen, laat de zender weten via Twitter. “Hanne moet nu een tijdje revalideren”, luidt het. “Haar droom komt niet in het gedrang.”

  Op een foto bij de tweet ligt Hanne in een ziekenhuisbed met een ingezwachteld been. Thomas Vanderveken komt haar met een bosje bloemen een hart onder de riem steken.

  #hanneout Na intenstieve danstrainingen voor het programma #hannedanst bleek dat er een scheurtje in de meniscus zat. @HanneDecoutere moet nu een tijdje revalideren. Haar droom komt niet in het gedrang. pic.twitter.com/jPovxerQy2

  — Canvas (@canvastv) 24 mei 2018

   

  Saartje Vandendriessche: “Ik ben een beest in bed, er wordt veel gezweet”

  Saartje Vandendriessche: “Ik ben een beest in bed, er wordt veel gezweet”


  Presentatrice en actrice Saartje Vandendriessche heeft haar ziel blootgelegd in het bed van James Cooke. Tijdens ‘Bedgeheimen’ in ‘Gert Late Night’ vroeg hij haar onder meer of ze ooit lesbische gevoelens heeft gehad.“Jij zou zo echt een goeie...

  Presentatrice en actrice Saartje Vandendriessche heeft haar ziel blootgelegd in het bed van James Cooke. Tijdens ‘Bedgeheimen’ in ‘Gert Late Night’ vroeg hij haar onder meer of ze ooit lesbische gevoelens heeft gehad.

  “Jij zou zo echt een goeie pot kunnen zijn”, beweert James. Vandendriessche ontkent dat ze ooit zulke gevoelens had, maar vertelt wel dat ze ooit testte hoeveel “lesbo” er in haar zat, toen ze moest draaien op een “lesbiennefuif”. “En euh… veel. Ik had ook heel veel succes bij de meisjes. Ik kreeg het toen soms ook echt warm. Amai, als die nu nog dichter komt, dan ga ik echt zweten.”

  Naar eigen zeggen is Saartje Vandendriessche ook een beest in bed. “Krachtig. Met power.” Maar noem haar geen vrouw met ballen, alstublieft. “Daar word ik echt mottig van.”

  Stan Van Samang neemt samen met onbekende Vlamingen de song van hun leven op

  Stan Van Samang neemt samen met onbekende Vlamingen de song van hun leven op


  Iedereen heeft een goed lied in zich, dat kan ontroeren, troosten of iemand zijn leven kan veranderen. Daarom komt VTM met een eigen versie van ‘The Recording Studio’, waarin onbekende Vlamingen om een bijzondere reden een muzieknummer mogen opnemen...

  Iedereen heeft een goed lied in zich, dat kan ontroeren, troosten of iemand zijn leven kan veranderen. Daarom komt VTM met een eigen versie van ‘The Recording Studio’, waarin onbekende Vlamingen om een bijzondere reden een muzieknummer mogen opnemen voor zichzelf of voor mensen die ze koesteren. Gastheer wordt Stan Van Samang.

  Onbekende Vlamingen met een uniek verhaal die om een bijzondere reden eenmalig een muzieknummer willen opnemen, “het lied van hun leven”. Voor zichzelf, of voor mensen die ze koesteren. Dat is het uitgangspunt van The Recording Studio, een Brits tv-format dat intussen ook in de rest van de wereld gretig wordt opgepikt. En nu ook in ons land, waar VTM een eigen versie voorbereidt.

  “De verhalen kunnen breed gaan. Van een voetbalclub in de zoveelste provinciale die vindt dat ook hij een eigen clublied verdient tot de moeder die vaststelt dat haar kinderen haar slaapliedje zijn ontgroeid, maar het hen toch wil meegeven voor de toekomst”, klinkt het bij de zender. Zoals het mantra van het programma luidt: “Elke mens heeft een goed boek in zich. Waarom zou hetzelfde dan niet gelden voor een lied?”

  Gastheer wordt Belgium’s Got Talent-jurylid Stan Van Samang, die zelf menig Sportpaleis doet vollopen en in The Recording Studio “zorgt voor de goede sfeer”. Hij is ook de mentor die de deelnemers begeleidt in de opnamestudio in de Ardennen, schouder aan schouder met de beste Belgische muzikanten en producers. En hij neemt de kijker mee op de eerste rij in het creatieve proces. Met alle hindernissen en obstakels onderweg. Uiteindelijk krijgt iedereen één exemplaar van haar of zijn lied mee op vinyl.

  In het buitenland waren de producenten er alvast snel bij om te vertellen “dat het niet de bedoeling is om een nummer één-hit te scoren of de hitparade te veroveren”. “Daarom kiezen we er bewust voor om geen beroep te doen op een jury. We willen het menselijke verhaal en de emoties centraal zetten. En de kracht van muziek om iets teweeg te brengen. Muziek kan immers genezen, beroeren en ontroeren, of zelfs mensen hun leven veranderen. Dáár gaat het om”, zo kondigde de BBC het programma aan.

  Productiehuis Fremantle, bekend van ­Belgium’s Got Talent en de nieuwe versie van Boer zkt Vrouw, is intussen begonnen met de opnames. Wanneer The Recording Studio op VTM op antenne gaat, ligt nog niet vast.

  INFO

  INFO

  Jan Verheyen gaat brand in Innovation verfilmen: “Het was een complot”

  Jan Verheyen gaat brand in Innovation verfilmen: “Het was een complot”


  “De brand in de Innovation was een terreuraanslag.” VUB-professor Johan Swinnen verkondigde die opmerkelijke theorie in zijn boek Happening. Jan Verheyen gaat het boek nu verfilmen. Liefst 251 mensen kwamen om bij de catastrofale brand die op 22 mei...

  “De brand in de Innovation was een terreuraanslag.” VUB-professor Johan Swinnen verkondigde die opmerkelijke theorie in zijn boek Happening. Jan Verheyen gaat het boek nu verfilmen.

  Liefst 251 mensen kwamen om bij de catastrofale brand die op 22 mei 1967 het Brusselse warenhuis Innovation aan de Nieuwstraat in de as legde. De officiële oorzaak luidt: ontvlamd gas uit een kapotte ­tl-lamp. Maar VUB-professor Johan Swinnen, die beide ouders verloor in de brand, noemt het “geen ongeluk, maar een terreuraanslag”. Hij schreef zelfs een boek over die theorie, getiteld Happening (2017). Een roman, maar wel gebaseerd op onderzoek van bewijsstukken en gesprekken met betrokkenen.

  Productiehuis Eyeworks kocht de rechten om het werk te verfilmen. Nele Meirhaeghe – die ook het grootste deel van Black pende – begint weldra aan het scenario, Jan Verheyen is aan boord als regisseur. “De release kan nog enkele jaren op zich laten wachten”, zegt producent Peter Bouckaert. “Maar onze plannen zijn wel concreet. Filmrechten opkopen is geen bezigheidstherapie.” (lacht)

  Het wordt volgens Bouckaert “geen eendimensionale rampenfilm, en evenmin een film die baadt in een sfeer van complottheorieën”. Want het moet gezegd: het denkspoor van een aanslag vindt doorgaans weinig aanhang. “We zien het zo: het is een van meerdere plausibele ­theorieën waar nog steeds geen sluitend bewijs voor of tegen is, en dat maakt het interessant. Maar Happening wordt geen film voor believers of non-believers, wel een gelaagde, relevante prent over de tijdsgeest.”

  Ze werd verwekt tijdens affaire die einde maakte aan zijn huwelijk, na 19 jaar ontmoet Liam Gallagher eindelijk zijn dochter

  Ze werd verwekt tijdens affaire die einde maakte aan zijn huwelijk, na 19 jaar ontmoet Liam Gallagher eindelijk zijn dochter


  Liam Gallagher beleefde 19 jaar geleden een affaire met de muzikante Lisa Moorish. Toen die affaire aan het licht kwam, betekende dat ook meteen het einde van het huwelijk van Gallagher. Omdat het ook tussen Liam en Lisa niet bleef boteren, bleef de...

  Liam Gallagher beleefde 19 jaar geleden een affaire met de muzikante Lisa Moorish. Toen die affaire aan het licht kwam, betekende dat ook meteen het einde van het huwelijk van Gallagher. Omdat het ook tussen Liam en Lisa niet bleef boteren, bleef de dochter die hij bij Lisa verwekte jarenlang een vreemde. Tot nu.

  Liam deelde de foto zelf op Instagram: zijn dochter Molly die hij na 19 jaar voor het eerst ontmoette en zijn twee zonen Lennon (18) en Gene (16). Zijn andere dochter, Gemma, uit een relatie met Liza Gorbani, was er niet bij. De foto lijkt genomen te zijn in de backstage van het Rolling Stones concert in Londen waar Liam ook kwam optreden.

  Vorig jaar had Gallagher al laten optekenen in een interview dat hij klaar was om Molly in zijn leven te verwelkomen, maar dat hij en haar moeder simpelweg niet door één deur kunnen. “Het kind heb ik nog niet gezien, maar als ik haar zou ontmoeten, dan zou ze cool zijn”, klonk het toen. “Ik heb geen probleem met het meisje. Ik heb hen een huis gekocht en zo. Ik denk gewoon dat ze het best af is met haar moeder, maar als het gebeurt, gebeurt het. Ik zal haar zeker niet afwijzen.”

  Waarom miljoenen kinderen en jongeren verslaafd zijn aan ‘Fortnite’: “Deze game ziet er misschien onschuldig uit, maar is dat allerminst”

  Waarom miljoenen kinderen en jongeren verslaafd zijn aan ‘Fortnite’: “Deze game ziet er misschien onschuldig uit, maar is dat allerminst”


  Van de speelplaats tot de keukentafel, en zelfs bij oma en opa. Vlaamse kinderen en tieners zijn zó in de ban van de game Fortnite dat ze er nergens nog uitgepraat over raken, en sommigen uren zouden kunnen blijven doorspelen. Maar zo populair het spel...

  Van de speelplaats tot de keukentafel, en zelfs bij oma en opa. Vlaamse kinderen en tieners zijn zó in de ban van de game Fortnite dat ze er nergens nog uitgepraat over raken, en sommigen uren zouden kunnen blijven doorspelen. Maar zo populair het spel is, zo hard waarschuwen hulpverleners ook dat het niet onschuldig is. “Elke game is verslavend, maar Fortnite bevat een aantal zeer specifieke gevaren.”

  Een hype rond een game was zelden zo groot als nu het geval is bij Fortnite: Battle Royale, zoals het spel voluit heet. Sinds het tien maanden geleden werd uitgebracht door de Amerikaanse gameontwikkelaar Epic Games, telt het al 40 miljoen spelers, en blijft het maar nieuwe landen en regio’s veroveren. Grote sterren als rapper Drake doen mee, maar ook erg jonge kinderen. Spelers uit het derde leerjaar vormen geen uitzondering.

  Gamers worden in Fortnite met honderd tegelijk op een eiland gedropt, met maar één doel: overleven. Ze hebben geen eten bij zich, en behalve één bijl ook geen enkel wapen. Alle middelen om in leven te blijven, moeten ze dus zien te verzamelen. Maar dat is niet de enige uitdaging. Terwijl de tijd verstrijkt, wordt het speelgebied ook kleiner, waardoor spelers geleidelijk gedwongen worden om met elkaar samen de strijd aan te gaan. Velen vormen daardoor teams, vaak met vrienden.

  Volgens Rik Leenknegt, directeur van de gameschool van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) is dat laatste een van de redenen waarom het spel zo populair is. “Het concept dat een heleboel spelers samen in één level worden gestopt en tegelijk in dezelfde strijd worden gegooid, is iets wat erg aanslaat”, zegt hij. “Daarnaast speelt ook de unieke grafische stijl een rol. Fortnite ziet er niet uit als eender welke andere game: het voelt meer aan als een tekenfilm. Het is om die reden dat het spel een ongezien breed en jong publiek bereikt en het voor iedereen extra aantrekkelijk wordt.”

  Sociale druk

  Extra aantrekkelijk, maar volgens hulpverleners ook extra gevaarlijk. “Het spel ziet er onschuldig uit, maar let op: dat is het niet”, zegt Dimitri Das, begeleider bij het CAD (Centrum voor Alcohol- en Andere Drugproblemen) Limburg. “Elke game is uiteraard verslavend, maar Fortnite bevat een aantal zeer specifieke gevaren waar ouders het best waakzaam voor zijn. Spelers krijgen bijvoorbeeld een aantal uitdagingen die ze binnen een bepaalde termijn moeten oplossen. Maar omdat het spel in groep wordt gespeeld, en het ook nog eens zo in elkaar zit dat anderen niet verder kunnen spelen als één speler ophoudt, ontstaat een sociale druk. Wie een tijdje niet kan spelen, wordt daardoor ook vaak overladen door schuldgevoelens.”

  Hulpverleners zeggen momenteel weinig specifieke vragen over Fortnite te krijgen, maar stellen wel vast dat de ongerustheid over gameverslavingen in het algemeen toeneemt. “De zelftest op onze website over gamen wordt veel meer ingevuld dan we vermoedden”, zegt Marijs Geirnaert van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen). “Vorig jaar is hij zo’n 13.400 keer ingevuld, een stijging met de helft in vergelijking met het jaar daarvoor. Het wijst erop dat bij veel mensen de vrees leeft dat gamegedrag in hun buurt problematisch is.”

  Voor Dimitri Das mag het duidelijk zijn: “We zullen nooit genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk het is dat ouders grenzen stellen. Dat ze het best een concreet aantal speeluren met hun kinderen afspreken, goed in de gaten houden of dat wordt nageleefd, en optreden als dat niet gebeurt. En vooral ook dat ze samen met hun kinderen nadenken over wat er nog meer leuk is behalve gamen.”

  “Ik denk dat ik wel een beetje verslaafd ben”

  Conrad (11) uit Rupelmonde speelt geregeld een game, maar Fortnite is voor hem zonder twijfel de “allerleukste ooit”. “In de meeste games komt bloed en geweld voor, maar dat is niet zo bij Fortnite”, zegt hij. “Het spel draait rond bouwen en jezelf verdedigen, niet zozeer rond doden. Daarnaast vind ik het leuk dat ik samen kan spelen met mijn vrienden, in een team. Ze zitten dan wel niet naast me, ik kan hen dankzij mijn koptelefoon en microfoon wel horen en met hen praten. Ook de figuurtjes zijn trouwens tof: ze zien er helemaal anders uit dan in andere games.”

  Conrad mag van zijn ouders op woensdag, vrijdag en in het weekend gamen, en speelt gemiddeld zo’n acht uur per week Fortnite. “Ik denk dat ik wel een beetje verslaafd ben. Ik zou het namelijk écht niet fijn vinden als ik plots niet meer zou mogen spelen, en ik zou ook wel graag méér dan acht uur per week mogen gamen.”

  Benny uit ‘Het Geslacht De Pauw’ wint belangrijke acteerprijs

  Benny uit ‘Het Geslacht De Pauw’ wint belangrijke acteerprijs


  De Vlaamse acteur Benny Claessens, bekend van zijn rol als Benny De Pauw in de Woestijnvis-serie ‘Het Geslacht De Pauw’, heeft maandag op het Theatertreffen van Berlijn de Alfred-Kerr-Spelersprijs gewonnen. Dat is de belangrijkste Duitse acteerprijs...

  De Vlaamse acteur Benny Claessens, bekend van zijn rol als Benny De Pauw in de Woestijnvis-serie ‘Het Geslacht De Pauw’, heeft maandag op het Theatertreffen van Berlijn de Alfred-Kerr-Spelersprijs gewonnen. Dat is de belangrijkste Duitse acteerprijs voor jong theatertalent. De lofrede van het enige jurylid, de acteur Fabian Hinrichs, zorgde nadien voor discussie.

  Jurylid Fabian Hinrichs gaf de prijs aan Benny Claessens voor zijn acteerprestatie in het stuk ‘Am Königsweg’ van Elfriede Jelinek, gemaakt aan het Deutsche Schauspielhaus Hamburg. “Als Benny Claessens de bühne verlaat, is men triest. Het had gerust nog veel langer mogen duren”, zei de Duitse acteur in zijn lofrede.

  Hinrichs zei ontgoocheld te zijn over de kwaliteit van de voorstellingen die hij te zien kreeg. Volgens hem zijn de hedendaagse acteurs te veel uitvoerders en te weinig kunstenaars. Claessens is volgens hem een uitzondering, hij herinnert aan de verloren gedachte “dat een toneelspeler een heel theater kan zijn”, klonk het. De kritiek van Hinrichs werd door verschillende Duitse media opgepikt.

  Opmerkelijkste voorstellingen

  De Alfred-Kerr-Darstellerpreis wordt sinds 1991 ter nagedachtenis aan de Berlijnse theatercriticus Alfred Kerr jaarlijks op de laatste dag van het Theatertreffen uitgereikt aan een jonge acteur of aan een jonge actrice die op dat theaterfestival speelt.

  Het Theatertreffen toont elk jaar de tien opmerkelijkste voorstellingen uit Duitsland, Oostenrijk en Duitstalig Zwitserland. Het Belgische TheaterFestival werd in 1987 opgericht naar het voorbeeld van het Theatertreffen.

  Dokters verklaren meest waanzinnige dansmove van Michael Jackson: “Probeer dit niet zelf”

  Dokters verklaren meest waanzinnige dansmove van Michael Jackson: “Probeer dit niet zelf”


  Weet u het nog, Michael Jackson die voorover buigt tot hij met zijn lichaam een graad van 45 graden vormt met de grond? 30 jaar na die dansmove in de clip van Smooth Criminal hebben wetenschappers eindelijk verklaard hoe zoiets mogelijk is. Ze schreven...

  Weet u het nog, Michael Jackson die voorover buigt tot hij met zijn lichaam een graad van 45 graden vormt met de grond? 30 jaar na die dansmove in de clip van Smooth Criminal hebben wetenschappers eindelijk verklaard hoe zoiets mogelijk is. Ze schreven er zelfs een paper over, met een duidelijke waarschuwing: don’t try this at home.

  Het moet een van de waanzinnigste dansmoves zijn die de wereld ooit gezien heeft. De King of Pop, de meest eerbiedige aller bijnamen voor Michael Jackson, die in de clip van Smooth Criminal in 1988 voorover leunt en zijn lichaam ondertussen stokstijf houdt. Samen met zijn dansers vormt hij in een donkere nachtclub een hoek van 45 graden met de grond.

  (Bekijk het hieronder vanaf minuut 7.05)

  De beweging werd al snel de “anti-gravity lean” gedoopt. Vrij vertaald: zwaartekrachtvrij leunen. De populariteit ervan is ongezien: dansers in de hele wereld hebben talrijke pogingen gedaan om het te evenaren - allemaal mislukten ze - en nu hebben Indische wetenschappers er zelfs een paper over gemaakt.

  Touwen

  Belangrijk om weten is dat Jackson in de videoclip gebruikmaakt van touwen om te voorkomen dat zijn lichaam op de grond belandt. Maar de fiere popster wilde zijn kunstje ook live kunnen vertonen tijdens optredens, dus kreeg hij schoenen toegemeten die verankerd konden worden in het podium, waardoor ze zijn lichaam wat tegenhielden wanneer hij aan het dansen ging.

  Logisch ook: zonder touwen of verankering is het fysiek onmogelijk om zo schuin te hangen terwijl je je lichaam zo recht als een plank houdt. Dat zegt neurochirurg Nishant Yagnick, die de paper schreef met zijn collega’s Tripathi en Mohindra. “Hij bedroog de zwaartekracht.”

  Enkels

  De drie wetenschappers zijn aangesloten bij het Postgraduate Institute of Medical Education and Research in het Indische Chandigarh en publiceerden hun onderzoek in het hoog aangeschreven Nournal of Neurosurgery. Ze stellen vast dat wie zo probeert voorover te leunen, zijn achillespees en kuitspier meer belast dan ze aankunnen.

  “Je enkels kunnen dat aan in een beperkte hoek”, aldus de wetenschappers. “Behalve als je Michael Jackson bent. Getrainde dansers met veel kracht in hun lichaam kunnen wel een hoek van 25 of 30 graden halen. Maar meer echt niet.”

  Voor een normale mens is die hoek zelfs met de speciaal ontworpen schoenen van MJ niet haalbaar. “Er kruipt enorm veel oefening in om je spieren sterk genoeg te maken om dat aan te kunnen.”

  “Heel wat fans van MJ, de auteurs van de studie inbegrepen, hebben de beweging al geprobeerd en zijn daar in mislukt. Vaak hebben ze zich verwond”, aldus de wetenschappers. “De kans op een kwetsuur aan de enkel zijn erg groot. Je spieren moeten voldoende ontwikkeld zijn, dit is geen simpele truc.”

  Vlaamse prof: “Schandalig dat Roth nooit de Nobelprijs gekregen heeft”

  Vlaamse prof: “Schandalig dat Roth nooit de Nobelprijs gekregen heeft”


  De Amerikaanse schrijver Philip Roth, dinsdagavond overleden op 85-jarige leeftijd, keerde elk jaar terug als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur, maar won de bekroning uiteindelijk nooit. Voor de Gentse prof Kristiaan Versluys, gespecialiseerd in...

  De Amerikaanse schrijver Philip Roth, dinsdagavond overleden op 85-jarige leeftijd, keerde elk jaar terug als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur, maar won de bekroning uiteindelijk nooit. Voor de Gentse prof Kristiaan Versluys, gespecialiseerd in Joods-Amerikaanse literatuur, is het “schandalig en onbegrijpelijk” dat dat nooit gebeurd is. Samen met John Updike en Saul Bellow beschouwt hij Roth als de grootsten van de Amerikaanse naoorlogse literatuur. “Amerikaanse pastorale”, uit 1997, is het meesterwerk van de auteur, vindt Versluys.

  Roth slaagde erin om een bepaald tijdsgewricht uit de Amerikaanse geschiedenis vast te leggen in zijn boeken. “In zijn eerste boeken schreef hij over de assimilatie van de Joden in de Verenigde Staten, en over de tegenstellingen tussen de oudere en jongere generaties”, zegt Versluys. “Dat was al de thematiek van zijn eerste werk, de novelle ‘Goodbye, Columbus’, waarvoor hij trouwens meteen de Nationaal Book Award kreeg. In zijn doorbraak, de schandaalroman ‘Portnoy’s Complaint’, werd dat verder uitgediept. De traditionele Joodse moraal kwam er tegenover de vrijere Amerikaanse waarden te staan. Roths generatie voelde zich eerder Amerikaans dan Joods.”

  Al aan het begin van zijn carrière riep hij met die twee boeken zo de toorn op van het Joodse establishment. “Er zijn rabbijnen die zich gespecialiseerd hebben in Roth-bashing: ze zagen hem als een nestbevuiler”, zegt Versluys. “De Amerikaanse Joden wilden destijds bewijzen dat ze modelmigranten waren, en net dan schrijft Roth boeken over de tegenstellingen binnen de Joodse gemeenschap. Maar niet alleen daarover: ook over seksuele lust, waarmee hij afbreuk deed aan het beeld dat de rabbijnen hoog wilden houden.”

  Doorheen de jaren verschoof de thematiek. Roth bleef schrijven over het Joods-zijn, maar liet het subversieve en uitdagende achterwege. “In zijn meesterwerk ‘American Pastoral’ ging het nog altijd over het Joods zijn in Amerika, maar ook over het besef dat de menselijke conditie in se tragisch is.”

  Niet alleen met zijn thematiek, maar ook met zijn stijl sprong Roth er bovenuit. “Hij is erin geslaagd van de Amerikaanse spreektaal ook een literaire taal te maken, hij verhief de vulgariteit tot poëzie. Hij was beïnvloed door Henry James, een Amerikaanse schrijver uit de 19de eeuw die een heel verheven Engels schreef, maar tegelijk ook door het Engels dat hij in zijn jonge jaren hoorde in de arbeidersbuurt van Newark, waar hij opgroeide. Die mix was trouwens bijzonder invloedrijk voor schrijvers die na hem kwamen.”

  Hoewel hij al jarenlang elke keer weer een grote favoriet was voor de Nobelprijs Literatuur, kreeg hij hem nooit. Versluys noemt dat een schande. “Zeker als je ziet dat de laatste Engelstalige winnaar, Kazuo Ishiguro, eigenlijk een middelmatig auteur is net als zijn voorganger Bob Dylan, is dat eigenlijk onbegrijpelijk.”

  Op het hoogtepunt van zijn carrière publiceerde Roth bijna elk jaar een boek: hij schreef in totaal een dertigtal romans. “Roth was een heel harde werker, maar hij haalde niet elke keer dezelfde kwaliteit”, vindt Versluys. “‘The Plot Against America’ vind ik een van zijn mindere boeken. Ook de parallel die nu vaak wordt getrokken met de verkiezing van Donald Trump vind ik overdreven.”

  De Bezige Bij geeft de Nederlandse vertalingen van Roths boeken uit. De uitgeverij meldt dat veertien boeken van Roth nog altijd verkrijgbaar zijn. Een herdruk van “Amerikaanse pastorale” wordt tegen begin juni verwacht. Eind deze maand verschijnt ook Roths essaybundel “Waarom schrijven?” in het Nederlands.