Het Nieuwsblad : Extra

  Griet Vanhees reageert op dopingschandaal rond haar echtgenoot: “Bla bla bla”

  Griet Vanhees reageert op dopingschandaal rond haar echtgenoot: “Bla bla bla”


  Na de onthullingen over de dopingschorsing van autopiloot Anthony Kumpen heeft zijn echtgenote Griet Vanhees voor het eerst gereageerd. Op Instagram postte ze een foto met de tekst “I got your back”.Gisteren raakte bekend dat Kumpen, met voorsprong...

  Na de onthullingen over de dopingschorsing van autopiloot Anthony Kumpen heeft zijn echtgenote Griet Vanhees voor het eerst gereageerd. Op Instagram postte ze een foto met de tekst “I got your back”.

  Gisteren raakte bekend dat Kumpen, met voorsprong ’s lands beste circuitrenner, vier jaar geschorst wordt. Hij werd tijdens de voorbije 24 uren van Zolder betrapt op het gebruik van amfetamines. Meer dan waarschijnlijk betekent de positieve controle het einde van zijn carrière.

  Kumpen reageerde ziedend op de berichten, ontkent alle aantijgingen en ging in beroep tegen zijn schorsing. Volgens hem zijn de sporen van amfetamines een gevolg van medicatie die hij neemt tegen ADHD.

  Nu neemt ook zijn echtgenote Griet Vanhees het expliciet voor hem op. Op Instagram liet Vanhees, zelf een gekend mediafiguur, weten dat ze haar man voor de volle honderd procent steunt. Met de hashtag #blablabla maakte ze ook meteen duidelijk wat ze vindt van de hele affaire.

  Dit bericht bekijken op Instagram

  I got your back ... we know better #blablabla @anthonykumpen

  Een bericht gedeeld door Griet Vanhees (@grietvanhees) op 22 Feb 2019 om 11:18 (PST)

  LEES OOK.De golden boy van de Belgische autosport kan fluiten naar zijn carrière

  Matteo Simoni vertelt openhartig over het verlies van zijn broer Rafael

  Matteo Simoni vertelt openhartig over het verlies van zijn broer Rafael


  Matteo Simoni was zaterdagochtend te gast in ‘Het Heilig Huis van Hanssen’, het radioprogramma van Evi Hanssen op Joe. De Vlaamse acteur vertelde er openhartig over het verlies van zijn broer Rafael, die in 2003 op 21-jarige leeftijd overleed aan...

  Matteo Simoni was zaterdagochtend te gast in ‘Het Heilig Huis van Hanssen’, het radioprogramma van Evi Hanssen op Joe. De Vlaamse acteur vertelde er openhartig over het verlies van zijn broer Rafael, die in 2003 op 21-jarige leeftijd overleed aan epilepsie. “Als ik er iets over lees, probeer ik mezelf af te schermen. Epilepsie is zo’n onvoorspelbare ziekte. Het kan ieder moment van de dag gebeuren: tijdens het auto rijden, skiën...”

  Hilde De Baerdemaeker: “Je hoort mensen vaak zeggen: <I>Ja maar, wat als...</I> ‘Wat als’ heeft geen zin”

  Hilde De Baerdemaeker: “Je hoort mensen vaak zeggen: Ja maar, wat als... ‘Wat als’ heeft geen zin”


  Vraag actrice Hilde De Baerdemaeker (40) naar haar levenslessen en het komt allemaal voorbij. Die depressie, haar kinderen en de dood van haar vader. Kan ook moeilijk anders, bij iemand die niet bang is om ook onder de oppervlakte op zoek te gaan naar de...

  Vraag actrice Hilde De Baerdemaeker (40) naar haar levenslessen en het komt allemaal voorbij. Die depressie, haar kinderen en de dood van haar vader. Kan ook moeilijk anders, bij iemand die niet bang is om ook onder de oppervlakte op zoek te gaan naar de kunst van het leven.

  Achter de grijze wolken zit altijd de blauwe lucht

  “Hoe vaak vergeten we dat niet? Het is zoals in een vliegtuig dat opstijgt, eerst in de grijze wolken blijft hangen, en plots het blauw in vliegt. Eigenlijk is de wereld altijd mooi, soms hangt er gewoon een wolk in de weg. Maar die is tijdelijk. Die ­wetenschap is een rijkdom.”

  “Mijn dikste grijze wolken? Meer dan tien jaar geleden heb ik een zware depressie gehad, en dan weet je dat van die blauwe lucht echt niet meer. Maar uit je diepste momenten leer je veel. Alleen jammer dat je daar door moet. Je moet het contrast ervaren om het licht te kunnen zien. Ik weet nu dat ik daar niet meer naartoe wil. En daarom heb ik voelsprieten moeten kweken, die op tijd het alarm doen afgaan. Wat mij heeft gered? Een cocktail van therapie en medicatie, en een fijn gezin. Plus tijd. Zoals mijn grootmoeder altijd zei: met tijd en boterhammen komt alles goed.”

  “Omgaan met kleine tegenslagen, daar gaat dat ook om. Als ik zie hoe mijn kinderen teleurgesteld kunnen zijn om kleine dingen. Dan denk ik: het is een keuze. Halfvol of halfleeg, dat glas. Het is niet omdat je nu treurig bent omdat je dat ene stukje speelgoed niet krijgt, dat je daarom een treurig mens moet zijn. Dat gaat wel weer voorbij.”

  Iedereen is hetzelfde, maar niemand is gelijk

  “De basis van iedereen is hetzelfde. We hebben allemaal dezelfde angsten en twijfels. Mijn shit is dezelfde als jouw shit. En geen enkele mens op deze wereld blijft ervan gespaard. Neem mijn puberteit. Toen dacht ik dat ik het kei­moeilijk had in mijn hoofd; veel te veel prikkels en emotionaliteit. Maar zodra je ziet dat het bij ­iedereen zo is, wordt het een stuk rustiger.”

  “Als je dreigt om te veel belang te hechten aan wat mensen denken of vinden, besef dan: het is ­allemaal niet zo belangrijk, want iedereen is hetzelfde. Natuurlijk zijn er verschillen. Natuurlijk heeft die bedelaar op straat andere problemen dan ik. Maar iedereen is ook, aan de basis, hetzelfde. We hebben allemaal dezelfde harde schijf. Wat ­ervan gemaakt wordt in de loop van je leven, dat heeft dan weer te maken met je geboorteland, je geloof, je gezin. Want dat is dan ook weer het grappige: uiteindelijk is geen mens gelijk. Maar in de basis wel. Dat geloof helpt mij enorm.”

  Soms op play, soms op pauze

  “Deze levensles staat op mijn arm ­getatoeëerd, daar waar ik mijn hartslag voel. Als reminder. Play en pauze. De symbolen voor ­alles wat ik doe. Play staat voor playful in het ­leven staan. Alles niet te ernstig nemen, een ­kinderlijke verwondering blijven houden en je daarmee durven te smijten in alles wat je doet. Plus: de dingen doen waar je blij van wordt. Pauze staat voor het af en toe iets rustiger aan doen, de tijd nemen om bij jezelf af te toetsen of je nog wel playful bezig bent. Om te mediteren, me af te ­vragen of alles nog wel goed voelt. Wat wil ik nog? Ben ik goed bezig of moet ik iets aanpassen? Ze zijn bij mij ook bijna als twee knoppen die ik kan indrukken. Gáán! Of: Ho! En natuurlijk is vooral dat tweede moeilijk in een maatschappij waar ­alles rond fast forward draait.”

  “Deze les heeft ook absoluut niks te maken met wat je zo vaak hoort: Work hard, play hard. Het is allesbehalve dat. Tenzij je het met een ‘t’ zou schrijven. Alles met en vanuit het hart doen. Het gaat om de bezieling die je stopt in wat je doet, en om het feit dat je alles ook bewust probeert te doen.”

  Je bent niet de dikke man met de rode trui

  “Een les die ik zo veel mogelijk aan mijn ­kinderen probeer mee te geven: je bent zo veel meer dan hoe je eruitziet. Een mens is niet ­alleen zijn uiterlijk, of de kleren die hij draagt. Als je ziet hoezeer mensen zich identificeren met hun merkkleren? Natuurlijk mag iedereen een stijl en een identiteit hebben, maar als er een schoonheidsideaal begint te regeren dat voorschrijft dat iedereen aan de botox moet?”

  “Uiteindelijk ben je als mens veel meer dan je lijf, want daar zitten ook nog emoties en ­gedachten onder. Een basisenergie die je hebt en uitstraalt. En in wezen is dat ook maar een laag, en daaronder zit er nog een, en nog een, en dan kom je uit bij de kern. Dat klinkt zweverig, maar ik geloof dat echt: uiteindelijk ben je een brokje liefde dat geboren is. Ooit. Iedereen.”

  “Ik heb het onlangs nog aan mijn zoon Marcel uitgelegd, toen hij mij wees op een dikke man met een rode trui. Toen zei ik hem: Maar die man heet niet zo. En die man is ook veel meer dan een dikke kerel met een rode trui. Ik wil niet dat mijn kinderen een oordeel vellen, zomaar op het eerste gezicht. Vooral in deze tijd waarin er steeds meer geoordeeld wordt, en conflict wordt gezocht. Of de manier waarop mensen op sociale media worden ­vereenvoudigd tot die ene foto. Je kent nooit het hele verhaal.”

  Aanvaard en laat los

  “In de nieuwe Nederlands-Belgische jeugdfilm Vechtmeisje speel ik een moeder die in een vechtscheiding zit. Wat ik mijn tienerdochter in die film zie doen, is helemaal deze les. Via een lange weg, waarbij ze gaat kickboksen, komt ze tot het besef: Jullie zien elkaar niet meer graag. Kunnen jullie die ruzie dan zelf oplossen? Want ik ben er niet verantwoordelijk voor. ­Aanvaarden en loslaten. In die twee woorden – in die vol­gorde – schuilt voor mij de kunst van het leven. En dat gaat van het grootste naar het kleinste. Mijn vader die sterft? Dat moet ik aanvaarden en loslaten. Hoe heftig dat ook is. Maar hetzelfde geldt voor het wijntje dat ik nu drink. Wat als ik bij het bestellen van mijn glas rode wijn te horen zou hebben gekregen dat die op was? Aanvaarden en loslaten.” (glimlacht)

  “Je hoort mensen vaak zeggen: ja, maar, wat als… Wat als je vader niet ziek was geworden? Wat als er andere medicatie zou zijn geweest? Wat als die cafébaas zijn inkopen wel goed had gedaan? Ja, maar hij heeft dat niet gedaan. Wat als heeft geen zin. En begrijp me niet verkeerd. Dat heeft niks te maken met over je heen laten lopen. Natuurlijk moet je voor jezelf opkomen en hoef je niet zomaar alles te slikken. Maar ­situaties waar je niks aan kunt doen, en waar je je wel in opjaagt? Aanvaarden en loslaten.”

  ‘Vechtmeisje’ met Hilde De Baerdemaeker is te zien op het jeugdfilmfestival JEF en loopt vanaf 6 maart in de bioscoop.

  Info: www.jeffestival.be en www.playpauze.be

  R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie

  R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie


  De Amerikaanse R&B-zanger R. Kelly heeft zich aangegeven bij de politie, nadat hij officieel aangeklaagd werd voor tien gevallen van seksueel misbruik met verzwarende omstandigheden. Er was een arrestatiebevel tegen de zanger uitgevaardigd. Enkele...

  De Amerikaanse R&B-zanger R. Kelly heeft zich aangegeven bij de politie, nadat hij officieel aangeklaagd werd voor tien gevallen van seksueel misbruik met verzwarende omstandigheden. Er was een arrestatiebevel tegen de zanger uitgevaardigd. Enkele ogenblikken nadat hij het politiebureau in Chicago was binnengegaan, werd hij door twee agenten geboeid weggebracht.

  De 52-jarige Kelly werd vorige week door een topadvocaat aan de hand van een 45 minuten durende video beschuldigd van seks met een minderjarig meisje. De zanger werd al decennia van seksuele aanrandingen van jonge vrouwen beticht. Vrijdag maakte het parket van Cook County bekend dat hij officieel aangeklaagd is voor tien gevallen van seksueel misbruik met verzwarende omstandigheden. In enkele gevallen waren zijn slachtoffers minderjarigen.

  Als Kelly schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot zeven jaar cel.

  Jan Verheyen en Stijn Coninx over de Oscars: “Roma vind ik de meest overroepen film van het jaar”

  Jan Verheyen en Stijn Coninx over de Oscars: “Roma vind ik de meest overroepen film van het jaar”


  Zondagnacht is het zover: dan worden voor de 91ste keer de Oscars uitgereikt in Hollywood. De grootste kanshebbers zijn kostuumfilm The­ ­favourite en het ­Mexicaanse zwart-witdrama Roma, met elk tien nominaties. Maar ook de biopics Bohemian rhapsody...

  Zondagnacht is het zover: dan worden voor de 91ste keer de Oscars uitgereikt in Hollywood. De grootste kanshebbers zijn kostuumfilm The­ ­favourite en het ­Mexicaanse zwart-witdrama Roma, met elk tien nominaties. Maar ook de biopics Bohemian rhapsody en Vice hebben zicht op een beeldje, net als A star is born met Lady Gaga in de hoofdrol. Volgens regisseurs Stijn Coninx (62) en Jan Verheyen (55) is het jaren gelegen dat de awardshow zo onvoorspelbaar was.

  “Het is een verscheiden aanbod ­zonder echte topfavoriet”, zegt Coninx. “In de categorie beste film ben ik fan van Roma, maar wellicht kiest de ­Academy toch voor een Engelstalige film. Green book en BlacKkKlansman zijn twee films over racisme. Die eerste zal volgens mij de meeste stemmen krijgen, al is BlacKkKlansman van Spike Lee een ­ongelooflijk straf verhaal.” Ook Verheyen houdt van de Spike Lee-film, maar noemt The ­favourite als winnaar. “Geweldig goed geschreven en gespeeld met een look die je niet van een kostuumdrama verwacht. Roma vind ik de meest overroepen film van het jaar.”

  Bij de acteurs zijn ­Coninx en Verheyen het eens: Rami Malek ­(Bohemian rhapsody) en Glenn Close (The wife) winnen. “Rami Malek heeft voor zijn rol als Freddie Mercury alles al gewonnen en is dus onontkoombaar”, zegt ­Verheyen. “En Glenn Close is de chouchou van Hollywood.”

  De Oscaruitreiking is in de nacht van zondag op maandag live te volgen op Telenet Play More Cinema, vanaf 2.30 uur.

  Tom Waes wordt weer even acteur: “Mijn dochter hield haar hart vast”

  Tom Waes wordt weer even acteur: “Mijn dochter hield haar hart vast”


  De ontdekkingsreiziger maakt plaats voor de acteur: Tom Waes (50) vertolkt in Undercover een flik die op een camping maatjes wordt met een Nederlandse xtc-baron. Waes amuseerde zich te pletter, maar kijkt bang uit naar de reacties: “Ik hoop dat de...

  De ontdekkingsreiziger maakt plaats voor de acteur: Tom Waes (50) vertolkt in Undercover een flik die op een camping maatjes wordt met een Nederlandse xtc-baron. Waes amuseerde zich te pletter, maar kijkt bang uit naar de reacties: “Ik hoop dat de mensen mij aanvaarden als acteur.”

  Zijn fans vinden het wellicht niet erg: na tien weken Reizen Waes Europa is Tom nog eens tien weken op televisie. Dit keer als acteur, met een hoofdrol in Undercover. Waes speelt Bob Lemmens, een undercoveragent die samen met zijn Nederlandse collega Kim op een camping moet aanpappen met Ferry Bouman, een xtc-producent die ondanks zijn fortuin nog het liefst in zijn chalet vertoeft. De reeks is voor een groot deel opgenomen op een camping in Lommel. “De eerste week hebben we ook effectief daar geslapen. Iedereen had zijn eigen stacaravan. De sfeer was zalig. Vaak waren we om vijf uur klaar met draaien en deden we een barbecue met de hele ploeg. Het was een fantastische zomer. Vanaf dag één was het één vriendengroep.”

  Wonderjaren op camping

  De opnames in Lommel deden Waes terugdenken aan zijn jeugd: “Mijn grootouders verbleven in het weekend op een camping in Kasterlee. Het was rond 1980, het jaar waarin mijn ouders hun huis aan het bouwen waren. Op vrijdagavond kwamen mijn grootouders mijn broer en mij halen en reden we naar de camping. Mijn broer en ik waren van ’s morgens tot ’s avonds op pad. In de Nete zwemmen, braambessen plukken, vuurtje stoken, met de BMX crossen in de bossen, het waren heerlijke tijden.”

  Undercover is het product van een samenwerking tussen Vlamingen en Nederlanders. “Het klikte heel goed met die mannen, alleen blijft de taal een grappige barrière. Als Frank Lammers (die de xtc-producent speelt, nvdr.) zijn Brabants bovenhaalt, begrijp ik de helft niet. Ik spreek in de reeks gewoon Antwerps. Niet zo plat als dat van Manou Kersting, met wie ik af en toe een grap uithaalde. Dan speelden we allebei een scène in het keurig Algemeen Nederlands.”

  Baard geverfd

  Een debutant is Tom Waes niet als acteur: hij speelde onder meer mee in series als Het geslacht De Pauw en Nieuw Texas. Toch zet hij zich een beetje schrap voor de reacties: “Ik hoop dat de mensen mij aanvaarden als acteur. Mijn dochter hield haar hart vast. Ik heb haar vijf afleveringen bezorgd en ze was heel tevreden. Eerst was het heel even raar, zei ze, maar vanaf de tweede scène was ze helemaal mee met mijn personage.”

  Fysiek verschilt Bob de undercoverflik niet van Tom Waes. Of toch een beetje: “Ze hebben mijn haar geverfd. En mijn baard. Dat oogt misschien wat jonger. Het is door deze reeks dat ik mijn vollere baard heb laten staan. Ik ben blij dat ik een undercoveragent kan spelen. Want dat echt zijn is nog iets anders. Die mannen uit het drugsmilieu lachen er niet mee.”

  Bekijk ook: De eerste minuten van Undercover

  De eerste verfilming van een Urbanus-strip: “We hebben ook aan ouders gedacht: er zit anal bleaching en een golden shower in”

  De eerste verfilming van een Urbanus-strip: “We hebben ook aan ouders gedacht: er zit anal bleaching en een golden shower in”


  182 albums waarvan al 10 miljoen exemplaren zijn verkocht. Dat sméékt om een verfilming, ware het niet dat we het over De avonturen van Urbanus hebben, de stoutste strip van Vlaanderen. “Een film is een gok”, zeggen Urbanus en tekenaar-scenarist...

  182 albums waarvan al 10 miljoen exemplaren zijn verkocht. Dat sméékt om een verfilming, ware het niet dat we het over De avonturen van Urbanus hebben, de stoutste strip van Vlaanderen. “Een film is een gok”, zeggen Urbanus en tekenaar-scenarist Willy Linthout in koor. “Maar we zijn erin geslaagd Urbanus, de vuilnisheld ‘Kinderen Toegelaten’ te houden.”

  Het billenknijpertje. Zo heet het 182ste album waar komiek Urbanus als stripfiguur doorheen stuitert. De titel verraadt wat u beslist al weet: deze strip schopt wild om zich heen. Het liefst tegen eerbiedwaardige schenen. Bovendien is hij niet vies van enige humor gelinkt aan het kleinste kamertje.

  “Het verwonderde ons dat filmproducent Peter Bouckaert van Eyeworks bij ons aanklopte met het idee voor een bioscoopfilm”, zegt Urbanus. “Maar ik dacht: als jullie je nek willen uitsteken, mij goed.”

  “Eyeworks liet zich blijkbaar inspireren door een Scandinavisch voorbeeld: een animatiefilm op basis van een undergroundstrip die daar goed aansloeg”, aldus Willy Linthout.

  “Het voorbeeld leerde ons alvast dat we ons niet per se moesten inhouden, al moet je het natuurlijk niet overdrijven”, aldus Urbanus. “Onze film moest Kinderen Toegelaten blijven. Ik denk dat we het nipt hebben gehaald. (lacht) Net als de strip mikt de film zowel op kinderen als volwassenen. We hebben dan ook aan de vaders en moeders gedacht die hun kroost mee naar de cinema nemen. Zij kunnen zich verkneukelen in een anal bleaching of een golden shower, grapjes die aan kinderen voorbijgaan.”

  “Toch hebben we onszelf wat in de hand moeten houden”, aldus Linthout. “Er zat een kusscène in tussen Wulpse Zulma en Netteke en dat vonden we er uiteindelijk wat over. Twee lelijke oude wijven die staan te tongen, je moet kinderen ook niet te veel afschrikken.”

  Hoerenchance

  Met een berg strips in de winkel was de vraag: welk verhaal breng je naar het bioscoopscherm? “Moeilijke keuze, dus gingen we voor iets nieuws”, zegt Urbanus. “Hier en daar keren wel wat bestaande grapjes uit de strips terug. Verder is De vuilnisheld een origineel verhaal. We hebben de hoerenchance dat de geschiedenis ons inhaalt. Dit verhaal schreven we jaren geleden maar net nu is het milieu brandend actueel. We konden ons geen beter moment dromen om te vertellen over de schurken die Tollembeek vol afval storten voor hun eigen gewin. Dikke merci aan alle klimaatspijbelaars.”

  Vertoning in de kerk

  De grootste zorg van zowel Urbanus als Willy Linthout was dat de geest van de albums bewaard zou blijven. Willy Linthout vindt dat alvast goed gelukt. “Het aanvankelijke idee was de film in 3D te draaien, maar na een proef bleek dat de figuren onvoldoende op die in de strips geleken. Ik ben blij dat we van 3D zijn afgestapt. Wat niet wil zeggen dat in 2D alle verrassingen van de baan waren. In een strip weten wij perfect hoe een gag werkt. In film ligt dat anders. Naakt bijvoorbeeld. De impact daarvan is op het scherm véél ­groter.”

  “Hetzelfde geldt voor geweld met dieren”, aldus Urbanus. “Dat ziet er veel straffer uit dan op papier. Het mag dan onnozel geweld zijn, ik vraag me af of we daar geen reactie op zullen krijgen.”

  Willy Linthout denkt van niet. “In de Tex Avery-cartoons worden toch ook dieren, oude mensen en kinderen vermorzeld? Dat is zozeer uitvergroot dat het lachwekkend wordt.”

  Ook puur technisch doken zowel voor Urbanus als Linthout nieuwe problemen én mogelijkheden op. “Waar je niet meteen bij stilstaat, is dat je in een film geen tekstballonnetjes hebt. Daardoor komt er ruimte vrij en die moet je op de een of andere manier invullen. Tegelijk kun je met stemmen extra kleur aan je personages geven. Ik spreek mijn eigenste zelve in en dat bleek niet evident. Tijdens mijn optredens leerde ik goed te articuleren, maar dat mocht ik nu net niet.”

  Niet dat ze zich in Urbanus’ dorp zorgen maken over het imago dat hun beroemdste inwoner het dorp bezorgt. “In Tollembeek waren ze al van plan een vertoning te organiseren in de kerk. Ik heb hen toch aangeraden de film eerst te bekijken.” (lacht)

  Zo diep moest Jeroen Meus gaan bij ‘Twee tot de zesde macht’: “Deze quiz heeft me geholpen met mijn verdriet”

  Zo diep moest Jeroen Meus gaan bij ‘Twee tot de zesde macht’: “Deze quiz heeft me geholpen met mijn verdriet”


  Van de alcohol ­afgebleven. Naar de ­kinesist gegaan. Tegen zijn vrouw ­gezegd: Schat, twee maanden even niet. Op zondag naar de lege studio ­getrokken, om te ­oefenen. En dat terwijl Würst failliet ging en zijn broer Wim kanker kreeg. ­Jeroen...

  Van de alcohol ­afgebleven. Naar de ­kinesist gegaan. Tegen zijn vrouw ­gezegd: Schat, twee maanden even niet. Op zondag naar de lege studio ­getrokken, om te ­oefenen. En dat terwijl Würst failliet ging en zijn broer Wim kanker kreeg. ­Jeroen Meus (40) is héél diep gegaan ­tijdens de opnames van Twee tot de zesde macht. “Deze quiz heeft me geholpen met mijn verdriet.”

  Pak maar, hè, ik ga daar toch niet aankomen.” In zijn loge wijst Jeroen Meus naar een mand met fruit en een mand met snoep. Het is iets over drie. Aan eten kan hij niet denken. “Pas op, het eten dat ik hier krijg is top. Als ik sushi wil, krijg ik sushi. Maar dan ben ik bang dat ik ziek word. Ook al is die sushi zo vers als iets. Daarom eet ik na de middag niks meer. Van de zenuwen. Niet uit bijgeloof, want dat brengt ongeluk. (lacht) Ze maken een grote kan thee, dat is genoeg. Voor de rest heb ik mijn muziek. Die steek ik in mijn oren voor ik opga. Meestal klassiek. Op dit moment luister ik heel graag naar De vier jaargetijden van Vivaldi, maar dan opnieuw gearrangeerd door Max Richter. Dat is iets tussen mij en mijn broer, die plaat is ónze plaat geworden. Dan doe ik mijn ogen dicht en laat ik me even vol­lopen met schoonheid. En dan: showtime.”

  Vanaf dit weekend is het weer ­dertien weken lang showtime met de populairste quiz op de Vlaamse televisie. Het zag er nochtans slecht uit voor Twee tot de zesde macht. Toen Bart De Pauw in november 2017 van het scherm verdween, leek dat ook het lot te worden van zijn quiz. Tot bij Eén het idee rijpte om Twee tot de zesde macht elke week door een andere klepper te laten presenteren. De eerste week: Bart Peeters. Tweede week: Kobe Ilsen. Derde week: Tom Waes. Vierde week: Jeroen Meus, en ga zo maar door. Goed idee? Geen goed idee. De quiz is gewoon té moeilijk om zomaar eventjes te presenteren, zelfs voor een ervaren presentator. Idee van de baan, tot Jeroen telefoon kreeg van Olivier Goris, netmanager van Eén. “Olivier en ik kennen elkaar al lang. Hij werkte bij Woestijnvis toen ik een rubriek had over ingrediënten in de keuken in De laatste show. Toen ze bij Eén een presentator zochten voor De allesweter, zijn ze al eens komen snuffelen. Maar die quiz kwam te vroeg, ik was nog maar een paar jaar bezig. Maar nu loopt Dagelijkse kost al jaren met succes. En heb ik ook Goed volk gemaakt. Olivier vroeg of ik het zag zitten. (denkt na) Een quiz presenteren op zondagavond op Eén. Ja, dan beland je toch een beetje in de hall of fame, hè. Als het aanslaat, natuurlijk.”

  Tijdens het gesprek kijkt Jeroen af en toe naar zijn iPad. Daar staan de vragen op voor de aflevering van vanavond. “Met de vragen voor de quiz bemoei ik me niet. Die worden bedacht door experts, die zijn top of the bill. Dat geldt voor alle mensen die aan deze quiz werken. Zij vormen het Filharmonisch Orkest, ik ben de solist die even mag meespelen.” Vandaag is 13 november 2018, de voorlaatste opnamedag. In zijn hoofd is Jeroen in februari aan de voorbereidingen begonnen: “Ik had vrij snel ja gezegd op deze quiz. In februari volgde het angstzweet. (lacht) Ik kon er niet van slapen. (aarzelt) Ik heb moeten overgeven. Maar ik ben er dan wel vol voor gegaan. Ik neem mezelf niet au sérieux, maar mijn werk wel. Ik wil later tegen mijn kleinkinderen kunnen zeggen: Kijk, dat heeft bompa óók gedaan. Deze quiz zit sinds februari in mijn systeem, net zoals Goed volk daar vijf jaar in heeft gezeten.”

  En of Jeroen zich heeft voorbereid. Hij gaat rechtstaan en recht zijn rug. “Door al die jaren in de keuken te werken, ben ik krom gaan staan. Ik krijg daar in Dagelijkse kost weleens commentaar op van kijkers. Meus, sta toch eens recht, zeggen ze dan. (lacht) Terecht. En zeker als je een quiz presenteert. Dus heb ik een kinesist in de arm genomen. En ik ben weer gaan sporten. Minder alcohol gaan drinken, al dronk ik al niet zo veel. En in ­februari ben ik mee beginnen voor te bereiden. Omdat ik niet van verrassingen houd. Dat komt van de keuken, de mise-en-place is de helft van de service. In februari ben ik mee beginnen na te denken over de bekende duo’s in deze quiz. Daar heb ik me fel mee bemoeid, ik wou er toch een beetje mijn stempel op drukken. Het feit dat iemand als Tom Boonen wou meedoen: die gast heeft vijftien jaar niet in een quiz gezeten. Of Wim Opbrouck met Véronique De Kock: die combinatie komt uit mijn geest. (lacht) Ik wilde verrassen. Een beetje zoals Quentin Tarantino in zijn films. Die tovert dan ineens John Travolta uit zijn hoed in Pulp fiction.”

  Liefde, steun, warmte

  In de gang lopen we Luc Appermont en Bart Kaëll tegen het lijf. Plots is Jeroen Meus nog een halve meter groot. Hij begroet het showbizzkoppel uitgebreid, bijna giechelend. Jeroen draait zich om: “Luc Appermont, daar ben ik dus wel mee opgegroeid, hè.” Vanavond draait de aflevering rond het thema liefde. Omdat het voor het goede doel is, doen er uitzonderlijk alleen BV’s mee: ook Élodie Ouédraogo en Jeroom en Siska Schoeters en ­Tomas De Soete spelen voor Kom op tegen kanker. “Ik heb ja gezegd voor het goede doel”, zegt Appermont, “en moge de beste winnen”.

  Jeroen trekt zich nog even terug in zijn loge. Hij zegt dat hij een goed gevoel heeft. Dat moet, zegt hij: “Ik blijf positief. Ook al was de voorbereiding niet ideaal. In augustus kreeg ik te horen dat mijn broer Wim (41) kanker had, in oktober ging Würst (zijn hotdogzaak, nvdr.) failliet. Dat van Würst zat eraan te komen. Geen succes zonder falen, zeggen ze dan. Maar dat van mijn broer was totaal onverwacht. En veel ingrijpender, natuurlijk. Wim en ik schelen maar dertien maanden, we zijn heel close. Ik heb veel aan hem te danken, we vullen elkaar aan. Hij is de stille diplomaat, ik (pauzeert) niet. (lacht) Het verdriet slorpt veel energie op, maar tegelijk zie ik er ook wel de schoonheid van in. Om het in keukentermen te zeggen: het verdriet heeft mijn ziel een beetje gedeglaceerd. Ik ben zorgeloos veertig geworden en besef dat mijn leven er nu helemaal anders uitziet, maar eigenlijk ben ik dankbaar. Want als ik aan mijn broer denk, denk ik aan liefde, steun, warmte. Ik denk niet aan stoppen, krimpen. Mijn broer belt me voor elke opname. Succes, zegt hij dan. Wim is ongelooflijk strijdvaardig, de hele familie is dat. We zijn hoopvol, we gaan ervoor, we geloven in een doorbraak. Gene weg ­neffe, zoals ze hier in Leuven zeggen, er is geen weg langs. En deze quiz, die heeft me geholpen. Het was de perfecte bliksemafleider. Ik heb me enorm goed kunnen afsluiten, me enorm goed kunnen smijten. (denkt na) Ik heb wel lang gewacht om ermee naar buiten te komen. Ik hoop dat de mensen onze privacy respecteren, maar tegelijk zien ze mij ook in de wachtzaal van het ziekenhuis zitten. Als we ­andere mensen kunnen troosten, waarom dan niet. Het is een rare periode, maar je kruipt wel dichter bij elkaar. Ik probeer daar kracht uit de putten, net als mijn broer.”

  Millennium Falcon

  Het is tijd voor de repetitie. Jeroen doet zijn trui uit: “Het is de aflevering van de liefde, dan mag ik al eens iets uittrekken”, zegt hij met een knipoog. De drie bekende duo’s zitten achter hun desk, ­Jeroen staat klaar. Via zijn oortje praat hij met eindredacteur Stijn. “Ik vind die introducties van mijn gasten te lang”, zegt Jeroen. Tijdens de repetitie lijkt vooral Bart Kaëll met de spelrondes te worstelen. “Ik ben hier niet graag”, zegt hij zuchtend. “Het gaat veel te snel. Luc is sowieso de betere quizzer. Geef mij een halfuur om na te denken en ik kom er wel op.” Ook Siska Schoeters heeft een vraag over een spelronde. “Zijn die vragen altijd zo cryptisch?” Naast haar doet Tomas De Soete alsof hij de studio gaat verlaten: “Dan ben ik weg.”

  Na de repetitie doet Jeroen een bekentenis: “Ik herinner me nog de opname van mijn eerste aflevering. Ik ging op mijn stip staan, alles lag in het donker. Het licht ging aan, ik begon te praten en ik durfde niet te stoppen. Ik kreeg een droge mond, niet normaal. Maar ik dacht: ik kan hier niet stoppen, die machine is hier vertrokken. Nu weet ik: als ik dorst heb, stoppen we gewoon even.” Of hij het onderschat heeft? Jeroen knikt. “Ik dacht dat het een pussy job was. Als ik Dagelijkse kost maak, hou ik vier bordjes in de lucht: je hebt de twee camera’s, de regisseur en mijn recept. Twee tot de zesde macht is vierentwintig bordjes tegelijk. Hier zit een bataljon mensen in de studio. Camera, licht, geluid, de redactie. Ik sta hier met een oortje waar af en toe twéé mensen in zitten te brullen. En dan heb ik het nog niet over de quiz zelf. Ik ben al zes jaar te gast in deze quiz en besef dat ik hem eigenlijk niet snapte. Nu wel, natuurlijk. Mijn respect voor mannen als Erik Van Looy en Tom Lenaerts is alleen maar gegroeid. Ik heb veel naar hun quizzen gekeken. Ik heb vaak gedacht: Die zijn van een andere planeet. Ik vroeg mezelf af: Welke zot ben jij om jezelf dit aan te doen? Maar ik ben ook dankbaar dat ik het mág doen. Weet je wie ik ook dankbaar ben? Mijn vrouw. Dikke merci. Ze legt me in de watten. En ze weet dat ze mij niet te veel moet vragen. Ik heb in het voorjaar nog Dagelijkse kost en Zomerkost gemaakt, maar sinds twee maanden is het hyperfocus. Ken je dat, uit de Star wars-films? Dan zitten ze in de Millennium Falcon en gaan ze op volle snelheid in hyperspace. Daar zit ik nu in. Ik ben bezig met deze quiz en voor de rest weet ik van niks. Ik lees geen kranten, niks. Ik volg een beetje het huiswerk van mijn zoon, dat kan via een app, maar meer niet. Als ik ’s nachts thuiskom, weet mijn vrouw: die laat ik morgen uitslapen. Ook al doe ik dat liever niet. Op zondag was ik soms gewoon weg. Dan wou ik naar de studio, om in mijn eentje luidop te repeteren. De studiomeester had me uitgelegd hoe ik de lichten moest aanzetten. Ik hoop dat niemand mij daar gefilmd heeft, zo alleen”. (lacht)

  Jeroen gaat zich omkleden. Uiteraard is ook hier niets aan het toeval overgelaten. “Lien Degol is mijn kleedster, zij doet dat ook voor Dagelijkse kost. In deze quiz draag ik af en toe een pak, maar dan wel met sportschoenen. Of jeans met een hemd en een vest. Die twist moet er zijn, ik kan hier moeilijk als een facteur staan, in een driedelig kostuum. Het verschil tussen die Jeroen en de Jeroen in Dagelijkse kost zou te groot zijn.”

  Jeroen showt zijn outfit aan Luc Appermont en Bart Kaëll. “Zeg, zo mooi”, zegt Kaëll. “Waar komt dat vandaan?” Van Jack & Jones, blijkbaar, “van die reclame van Koen De Bouw en zijn zonen”. Jeroen steekt een voet vooruit. “Mijn trouwschoenen, die gaan het doen vanavond. Ik heb ze al vijf jaar, die gaan het langer uithouden dan mijn huwelijk. (lacht) Dat mag je dus níét schrijven.”

  Opvallend: Jeroen loopt nog steeds met zijn iPad rond. Vanavond is er maar één opname, maar met acht draaidagen voor dertien afleveringen zijn het er meestal twee per avond. Per avond betekent dat 360 vragen in het hoofd van Jeroen Meus. “Die vragen, daar kun je eindeloos mee bezig blijven. Bij de vraag ‘Koop je weleens bloemen voor je vrouw’ kom je uit bij ’Jasmijn’ en zo bij ‘De Tunesische revolutie’. In de voorbereiding heeft me dat veel tijd gekost. Dan begin je dat allemaal te googelen. Je bent er niks mee, maar je wil het wel weten. Voor mij is het een manier om mijn algemene kennis bij te schaven. Ik merk dat ik daarin af en toe tekortschiet met mijn opleiding aan de hotelschool.”.

  De opname gaat beginnen. Het liedje Sing Hallelujah van Dr. Alban galmt door de studio. “Dat is mijn liedje”, zegt Jeroen. “Dat doet toch iets, niet?”

  Tweeënhalf uur zullen de opnames duren. Na afloop loopt iedereen met de glimlach rond: “Dit was een héle goeie.” Zelfs Jeroom is tevreden: “Ik ben blij.” Jeroom kijkt naar Jeroen: “Eindelijk nog eens een goeie presentator. (pauzeert) Luc Appermont was fantastisch.” Ook Jeroen is in zijn nopjes: “Zalig. Dát was echt entertainment. Geen dode momenten, het ritme zat er echt in. Maar het is wel wérken. Zeker als niemand lacht met een grap. Dat is wennen. Voor Internationale Vrouwendag hebben we een aflevering met alleen maar vrouwen opgenomen, met Kim Clijsters en Karen Damen. Bij één mop viel het compleet stil. Het was nochtans een goeie: Ik heb mijn vrouw al veel gemist, maar nu heb ik een nachtkijker op mijn geweer gezet, nu ga ik ze niet meer missen. (lacht) Niemand lachte, níemand. (tuit zijn lippen als een trompet) Pwa-pwa-pwààà. Dan sta je daar, als schuppenzot. De eerste keer is dat schrikken. Nu weet ik: oké, die valt niet, op naar de volgende. Weet je wat ze zeggen over slechte moppen? Dat er na elke slechte mop een dolfijntje sterft. (grinnikt) Ik vrees dat ik al veel dolfijntjes op mijn geweten heb.”

  Het is al na middernacht. Op het terras nipt ­Jeroen van een Duvel. Over twee uur zal hij thuis zijn. “Meteen gaan slapen lukt me dan niet. Dan moet ik nog even met mijn twee honden op mijn terras gaan zitten, met een kop thee. Om te landen. Of ik er wel van geniet? Toch wel, hoor. Het is een zware rit, maar het is plezant. Verslavend plezant.”

  De man in het oor van Jeroen: “Je zíét dat hij z’n jongensdroom waarmaakt”

  Jeroen Meus heeft de makers van Twee tot de zesde macht nog geen seconde ontgoocheld. Dat zegt Stijn ­Hendrickx (36), de man die tijdens de opnames in ­Jeroens oortje zit.

  Mogen we zeggen dat hij deze quiz van binnen en van buiten kent? Dat mogen we: Stijn Hendrickx werkt als eindredacteur voor Twee tot de zesde macht, de quiz die hij samen met Bart De Pauw opstartte. Stijn kende Jeroen Meus oppervlakkig als panellid van de quiz: “Ik wist niet wat ik moest verwachten. We zijn hem als presentator beginnen te testen op café. Heel eenvoudig, zonder grappen, gewoon presenteren en de spelregels onder de knie krijgen. Vanaf dag één wist ik: dit is een ­talent. Dat gevoel had ik eigenlijk al toen ik hem bezig zag in Dagelijkse kost. Doe die kookpotten weg en die kan presenteren, dacht ik. Hem coachen was meer de puntjes op de i zetten dan iets anders. Ik wist dat hij humor had, maar dat is niet genoeg. Je hebt veel grappige mensen die geen quiz kunnen presenteren omdat ze niet in staat zijn drie uur lang die focus te houden. Je moet babbeltjes doen met de kandidaten, vragen stellen, punten uitdelen én grapjes maken. Dat is multitasken, hoor. En Jeroen kan het.”

  Tijdens de opname zit Stijn in het oortje van Jeroen, net als de regisseur. “Die regisseur zegt meestal heel weinig tegen Jeroen. Ik ook niet zo veel, hoor. Af en toe zeg ik tempo, als het wat vooruit moet gaan. Of maak ik hem attent op een verspreking die hij zelf niet doorheeft. Er komt ook een beetje psychologie bij kijken. Dan zeg ik dat hij goed bezig is. (lacht) Vergeet niet dat we meestal twee aflevering per avond doen. Eerst van zes tot negen, dan een halfuur pauze, dan van halftien tot twaalf. Dat is een zware zit, hoor, maar dit jaar is mijn job met Jeroen heel gemakkelijk. Ik heb veel respect voor zijn overgave en zijn talent dat hij wil laten renderen. Hij loopt hier niet rond met een air van: Ik ben Jeroen Meus, het zal zo ook wel lukken. We zitten met de hele ploeg achter dit programma op Tinkerlist, dat is software voor tv-programma’s waar we scenario’s, foto’s en filmpjes op delen. Als iemand aangemeld is op die software, zie je dat van elkaar. Wel, Jeroen zat er de voorbije maanden áltijd op. Toen ik hem daarop attent maakte, zei hij: Slapen doe ik wel als de opnames voorbij zijn. Je ziet dat hij hier zijn jongensdroom waarmaakt. En hij straalt dat uit.”

  ‘Twee tot de zesde macht’, zondag op Eén om 20 uur.

  Stijlvol, strak en in het zwart: Lagerfeld krijgt afscheid precies zoals hij het gewild had

  Stijlvol, strak en in het zwart: Lagerfeld krijgt afscheid precies zoals hij het gewild had


  In Nanterre, ten westen van Parijs, heeft de modewereld vrijdagnamiddag afscheid genomen van de legendarische ontwerper Karl Lagerfeld. Zijn laatste ‘outfit’: een stijlvolle, strakke kist, precies zoals hij het gewild had. Een rist topmodellen en...

  In Nanterre, ten westen van Parijs, heeft de modewereld vrijdagnamiddag afscheid genomen van de legendarische ontwerper Karl Lagerfeld. Zijn laatste ‘outfit’: een stijlvolle, strakke kist, precies zoals hij het gewild had.

  Een rist topmodellen en societyfiguren onder wie Vogue-hoofdredactrice Anne Wintour en prinses Caroline van Monaco kwamen hun laatste eer betonen. Lagerfeld, die ooit zei “nog liever te sterven dan begraven te worden”, werd gecremeerd. Waarschijnlijk zullen zijn assen worden uitgestrooid op de plaats waar ook zijn moeder en partner rustten. Die laatste, Jacques de Bascher, overleed in 1989 aan de gevolgen van aids.

  De perfectionistische ontwerper, die onlosmakelijk verbonden was met Chanel, had ook voor zijn eigen uitvaart niets aan het toeval overgelaten. Integendeel, een vijf pagina’s lange handleiding beschreef precies hoe de dienst eraan toe moest gaan en hoe om hem gerouwd moest worden in elk Chanel-filiaal wereldwijd.

  Zo moesten werknemers alle kledingstukken uit de etalages verwijderen en vervangen door een enkel boeket van exact 120 cm lange witte rozen in een transparante of witte vaas.

  Erft de kat alles?

  Intussen wordt er volop gespeculeerd over aan wie de kinderloze Lagerfeld zijn fortuin van om en bij de 200 miljoen euro heeft nagelaten. Mogelijk gaat een deel naar zijn 11-jarig petekind, het zoontje van zijn model en muze Brad Kroenig. Volgens andere ingewijden gaat dan weer niemand minder dan Lagerfelds kat Choupette met de hele erfenis lopen.

  Of de kat ook aanwezig was op de uitvaart, is niet geweten.

  LEES OOK. Karl Lagerfeld is niet meer: wie zal nu de mode-industrie domineren?

  ‘Temptation island’ gemist? Bekijk hier de hoogtepunten

  ‘Temptation island’ gemist? Bekijk hier de hoogtepunten


  Heb je de derde aflevering van ‘Temptation island’ gemist? Dan kan je hier de beste fragmenten bekijken. Zo kan je onder andere zien hoe Milou in tranen uitbarst, hoe Sidney niet weg te slaan is bij zijn nieuwe Demi en hoe Roger eindelijk ontdooit....

  Heb je de derde aflevering van ‘Temptation island’ gemist? Dan kan je hier de beste fragmenten bekijken. Zo kan je onder andere zien hoe Milou in tranen uitbarst, hoe Sidney niet weg te slaan is bij zijn nieuwe Demi en hoe Roger eindelijk ontdooit.

  LEES OOK. “28 keer spuiten is te veel”: dit viel onze ‘Temptation’-watcher op (+)

  De mannen zijn niet onder de indruk van hun concurrenten

  Tegenover de vrijgezelle dames doen de mannen alsof ze niet onder de indruk zijn van hun concurrentie, maar de verleidsters weten wel beter.

   

   

  “Ik trap je uit ons huis en verbrand je kleding”

  Morgan en Sidney hebben dan weer een boodschap voor Demi en Rodanya. Geen betere manier om die te verkondigen dan ‘De Hut’. “Ik trap je uit ons huis en verbrand je kleding.”

   

   

  Milou barst in tranen uit

  Milou beseft dat ze het misschien té gezellig heeft gemaakt met verleider Jaimy. Ze barst in tranen uit.

   

   

  Roger ontdooit voor de charmes van Lizzy

  Nu de confrontatie met de verleiders achter de rug is, ontspant Roger helemaal. En daar profiteert verleidster Lizzy van.

   

   

  Sidney is niet weg te slaan bij zijn nieuwe Demi

  En Sidney? Die is niet weg te slaan bij zijn nieuwe Demi. Hij gebruikt zelfs al dezelfde koosnaam voor verleidster Demi als voor zijn vriendin…

   

   

  “28 keer spuiten is te veel”: dit viel onze ‘Temptation’-watcher op

  “28 keer spuiten is te veel”: dit viel onze ‘Temptation’-watcher op


  Onze Temptation island-watcher worstelde zich opnieuw een aflevering lang door veel te brede mannen in veel te kleine shorts en beschrijft welke zaken hem deze week bijbleven. “Welke mens spuit in godsnaam 28 keer deodorant?”BEKIJK OOK. ‘Temptation...

  Onze Temptation island-watcher worstelde zich opnieuw een aflevering lang door veel te brede mannen in veel te kleine shorts en beschrijft welke zaken hem deze week bijbleven. “Welke mens spuit in godsnaam 28 keer deodorant?”

  BEKIJK OOK. ‘Temptation island’ gemist? Bekijk hier de hoogtepunten

  1. De verleidsters tikken zelf hun ondertitels

  De koppels, verleiders en verleidsters worden contractueel verplicht om na de reis, tijdens de montage, hun eigen ondertitels uit te schrijven. Dat zou je althans kunnen vermoeden, als je afgaat op het aantal tikfouten dat erin opduikt. Anderzijds, wie de ondertitelaars ook zijn, ze doen aardig hun best om toch iéts te maken van het bijtijds incoherente gewauwel. “As Eikki goe me mij kan, ja, dan zoek ik jou ook”, murmelt verleidster Ayleen. Tenzij je de pech hebt blind te zijn, leer je uit het bijschrift: “Als Heikki mij opzoekt, dan zoek ik hem ook op.”

  2. 28 keer deodorant spuiten is te veel

  28 keer. Zoveel keer spuit Sidney deodorant, zo bleek net voor zijn ontmoeting met de mannelijke verleiders. Dat leest u goed: acht-en-twintig. Of er een richtlijn bestaat, of een geijkt aantal keren: vermoedelijk niet. Maar daar staat u dan, met uw twee keer onder de oksels en eventuele kleine climax vooraan op de borstkas.

  Is daarbij inbegrepen bij Sidney: vier keer bovenaan op zijn hoofd. “Misschien is het gewoon haarlak”, denkt u nu. Tot u weet dat hij daarna nog zes keer op zijn kruis spoot. Het enige wat mij rest is een lichte schaamte voor mijn duidelijk bedenkelijke lichaamshygiëne.

  3. Presentator Rick Brandsteder is altijd een beetje morsig

  Ook hiervan kan je intussen een drankspelletje maken: geen seizoen van Temptation island, of zelfs maar een aflevering binnen eender welk seizoen, of Rick Brandsteder komt morsig voor de dag. Niet alleen walst hij met het soort flair door de presentatie die een kleine apero onder de Thaise zon verraadt, een deel van die aperitief kleeft ook consequent aan zijn shirt.

  4. Met een mooie bril op lijkt zelfs onzin interessant

  Als je onzin verkoopt, en je weet van jezelf dat je onzin verkoopt, dan moet je dat zien te verdoezelen. Een kunst die de Limburgse verleider Giorgio als geen ander beheerst. In zijn solomomenten voor de camera lult hij consequent een eind weg, máár, zo weet hij, niets wat een grote bril niet oplost. Een die hij ook enkel op die momenten draagt. ‘Een pizzaman die af en toe harder moet gaan als hij een pizza kneedt’, is altijd een kromme vergelijking als het over masseren gaat, maar met zo’n bril lijkt het ineens een pak doordachter, meer clever en zelfs onderbouwd.

  5. De prijs voor meest homo-erotische conversatie is uitgereikt

  De prijs voor meest fijnbesnaarde conversatie is al binnen. Die gaat naar verleiders Jaimy en Timone, in een gesprek over hoe die laatste Demi wil inpakken. In een haast homo-erotisch tafereel beschrijft Jaimy de troeven van Timone: “Je bent lekkerder dan haar vriend. Je bent ook groter dan haar vriend. En je hebt een grotere lul dan haar vriend.” Net wanneer je verwacht dat hij Timone een kushandje zal toewerpen, neemt Jaimy een plastische bocht: “Ze zal sowieso twee dagen niet kunnen lopen.”

  Excuses uit naam van het mannelijke ras dringen zich op. En misschien moet iemand het gezelschap meteen ook vertellen dat een pet achterstevoren dragen sinds de hoogdagen van Limp Bizkit geen enkele vrouw meer heeft verleid. En die liggen ook alweer twintig jaar achter ons.

  R. Kelly officieel aangeklaagd voor seksueel misbruik

  R. Kelly officieel aangeklaagd voor seksueel misbruik


  De omstreden Amerikaanse zanger R. Kelly is vrijdag officieel aangeklaagd voor tien zware seksuele vergrijpen. Dat melden verschillende Amerikaanse media na inzage van rechtbankdocumenten.Ooit zweefde hij bovenaan de hitlijsten met I Believe I Can Fly,...

  De omstreden Amerikaanse zanger R. Kelly is vrijdag officieel aangeklaagd voor tien zware seksuele vergrijpen. Dat melden verschillende Amerikaanse media na inzage van rechtbankdocumenten.

  Ooit zweefde hij bovenaan de hitlijsten met I Believe I Can Fly, nu is R. Kelly in vrije val. De Amerikaanse zanger is vrijdag officieel aangeklaagd voor tien feiten van zwaar seksueel misbruik.

  Voor iedere aanklacht riskeert hij een gevangenisstraf van drie tot zeven jaar. Krijgt hij de zwaarste straf, dan gaat hij in principe voor zeventig jaar achter de tralies.

  Al eerder beticht

  Al sinds 1995 wordt de zanger, songschrijver en producer beticht van seksuele relaties met minderjarige meisjes. In 2007 kwam het zelfs tot een proces, nadat vijf jaar eerder een tape aan het licht was gekomen waarop hij plasseks heeft met een veertienjarig meisje. Eerder was ook kinderporno op zijn computer gevonden.

  Maar R. Kelly ontsnapte aan een veroordeling. Omdat het meisje niet wilde getuigen, kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat ze minderjarig was. De klacht over kinderporno werd geseponeerd omdat een verkeerd huiszoekingsbevel was gebruikt.

  LEES OOK. Nieuwe bezwarende video opgedoken waarop R. Kelly meisje van 14 jaar misbruikt

  Hallucinante getuigenissen

  Na een recente documentairereeks, Surviving R. Kelly, startte de staat Georgia echter een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de zanger. In de documentaire kwamen meerdere vrouwen met hallucinante getuigenissen over hoe ze slachtoffer waren geworden van lichamelijk, mentaal en seksueel geweld door Kelly.

  De openbaar aanklager zou al met vermeende slachtoffers en hun families gepraat hebben en zou voldoende bewijzen hebben om de zanger te vervolgen.

  R. Kelly werd bovendien afgelopen donderdag door nog eens twee vrouwen beschuldigd van misbruik.

  LEES OOK. Jarenlang beschermd, maar nu staat hij er alleen voor: de diepe val van R. Kelly (+)

  Een kamergenote om schrik van te krijgen en een Oscar voor een pakkend verhaal

  Een kamergenote om schrik van te krijgen en een Oscar voor een pakkend verhaal


  Een politieke thriller, een waargebeurd verhaal van een overval op een trein, een erotische thriller over een psychopate en een drama over een gepest jongetje: voor een portie feelgood-tv ben je bij ons vanavond niet aan het goede adres. Paul Newman...

  Een politieke thriller, een waargebeurd verhaal van een overval op een trein, een erotische thriller over een psychopate en een drama over een gepest jongetje: voor een portie feelgood-tv ben je bij ons vanavond niet aan het goede adres. Paul Newman maakt ruzie met Alfred Hitchcock Een atypische Hitchcock, noemen ze dat dan: deze film uit 1966 is een politieke thriller waarin een uitstekende Paul Newman een Amerikaanse natuurkundige speelt die in Oost-Berlijn een Oost-Duitse collega wil bespioneren. Julie Andrews speelt zijn lichtelijk naïeve assistente en verloofde die van toeten noch blazen weet. Het klikte voor geen meter tussen Paul Newman en Alfred Hitchcock, maar dat is er niet aan te zien: het blijft nagelbijten. Torn curtain Caz 22.35 uur Sean Connery kaapt een trein in stijl Wat heb ik toch een fantastisch boek geschreven, moet Michael Crichton einde jaren zeventig gedacht hebben. De auteur van bestsellers als Jurassic Park en Congo had gelijk en verfilmde het verhaal gebaseerd op een waargebeurde overval op een trein in 1855 gewoon zelf. Sean Connery vertolkt een meesterdief die een zwaarbewaakte trein met goud wil kapen en laat zich bijstaan door een slotenspecialist (Donald Sutherland). Het resultaat is een schalkse avonturenfilm vol droge humor. The great train robbery Caz 20.40 uur Een kamergenote om schrik van te krijgen Bridget Fonda en Jennifer Jason Leigh : niemand die er vandaag nog over spreekt, maar in 1992 maakten ze wel indruk met een thriller om u tegen te zeggen. Fonda speelde een succesvolle computerspecialiste die na het overspel van haar verloofde een kamergenoot zoekt om haar appartement te kunnen betalen. Jennifer Jason Leigh speelt de verlegen Hedy, de geknipte kandidate. Hedy doet zich voor als een gedroomde huisgezel, maar blijkt een psychopate met een dubbelleven. De rest laat zich raden: het zal iemand zijn kop moeten kosten. Single white female Eén 23.20 uur Een verdiende Oscar Uw portie feel good haalt u vanavond wellicht niet uit dit drama dat in 2017 een Oscar voor beste film kreeg. Moonlight vertelt in drie hoofdstukken het leven van Chiron, een jongen die zal blijven worstelen met zijn homoseksualiteit. Als kind heeft hij enkel zijn drugsverslaafde moeder om voor hem te zorgen, dus kruipt hij onder de vleugels van een drugsdealer. Tijdens het opgroeien blijft Chirson worstelen met de pesterijen en zijn ware aard. De prachtige muziek en de bijna sprookjesachtige beelden vormen de kerst op de taart. Moonlight Canvas 21.20 uur Netflix en co

  Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Last Week Tonight with John Oliver aanbevelen, die je sinds deze week in het Telenet Play-aanbod vindt.

  Na drie maanden stilzwijgen keert John Oliver terug met alweer het zesde seizoen van zijn spraakmakende satireprogramma. We kunnen ons inbeelden dat de oprecht verontwaardigde Britse komiek in die periode geregeld op zijn tong heeft moeten bijten bij de frapatsen van president Trump. Oliver blijft nu al jarenlang spitse humor combineren met gemeende boosheid over de waanzinnige excessen van zijn adoptieland, en niets wijst erop dat het vormpeil zakt: we verwachten ons dan ook aan een geweldige uithaal in de eerste aflevering.ing

  Last Week Tonight with John Oliver, seizoen 6 Telenet Play Vanaf 18 februari ook nieuw

  Go! Vive a Tu Manera, seizoen 1, op Netflix
  Mia (Pilar Pascual) is een getalenteerd en onbevreesd meisje dat een beurs krijgt om te gaan studeren aan een prestigieuze dansschool. Al snel komt ze echter in botsing met de dochter van de directeur, het populairste en meest getalenteerde meisje op de school. Met de hulp van haar twee nieuwe beste vrienden is Mia snel echter goed op weg om al haar medestudenten én de grootste hartenbreker (de broer van haar rivale!) voor zich te winnen...

  Bad Times at the El Royale, op Telenet à la carte
  Een priester, een zangeres, een verkoper en een hippie wandelen een verlaten hotel binnen. Niet de start van een flauwe mop, maar van een aardige neonair-thriller met grote namen als Jeff Bridges, Jon Hamm, Dakota Johnson en Chris Hemsworth. De inzet: de buit van een tien jaar oude overval, maar oude afluisterapparatuur, een ontvoering, chantage, een gewelddadige sekteleider en een sadistisch spelletje Russsiche roulette strooien vervolgens roet in het eten.

  Draait coach Natalia voor haar eigen nummer in ‘The voice’?

  Draait coach Natalia voor haar eigen nummer in ‘The voice’?


  De coaches staan vrijdagavond weer heel wat muzikale verrassingen te wachten in de derde ‘blind auditions’ van ‘The voice van Vlaanderen’. Voor Natalia is de verrassing compleet wanneer een kandidate haar kans waagt met een nummer dat wel erg...

  De coaches staan vrijdagavond weer heel wat muzikale verrassingen te wachten in de derde ‘blind auditions’ van ‘The voice van Vlaanderen’. Voor Natalia is de verrassing compleet wanneer een kandidate haar kans waagt met een nummer dat wel erg bekend in de oren klinkt.

  Aan lef ontbreekt het de 26-jarige Jennifer zeker niet, want zij brengt Natalia’s hit I’ve Only Begun To Fight. Bovendien een nummer met een boodschap, want haar deelname ziet ze als een nieuwe start na een zwaar motorongeluk. Maar, drukt Natalia ook af voor haar eigen nummer?

  ‘The voice van Vlaanderen’, vrijdagavond om 20.40 uur bij VTM.

  Schlagerzanger Gus Backus (81) overleden

  Schlagerzanger Gus Backus (81) overleden


  De Amerikaanse schlagerzanger Gus Backus, die het grootste deel van zijn leven in Duitsland woonde en zijn hits in het Duits zong, is donderdag na een slepende ziekte op 81-jarige leeftijd nabij München, overleden. Met hits als ‘Brauner Bär und...

  De Amerikaanse schlagerzanger Gus Backus, die het grootste deel van zijn leven in Duitsland woonde en zijn hits in het Duits zong, is donderdag na een slepende ziekte op 81-jarige leeftijd nabij München, overleden. Met hits als ‘Brauner Bär und weiße Taube’ (Bruine Beer en Witte Duif)’ en ‘Der Mann im Mond’ (De Man in de Maan) bereikte hij een miljoenenpubliek.

  De zanger werd in 1937 in Long Island, New York, geboren als Donald Edgar Backus. In de States was hij lid van de groep Del-Vikings. In 1957 werd hij als lid van de US Air Force gestationeerd in Wiesbaden. Op een korte terugkeer naar de VS verbleef hij de rest van zijn levensjaren in Duitsland, waar hij succes oogstte als schlagerzanger met een vet Amerikaans accent. Hij zong ook liedjes van Elvis Presley, Paul Anka en andere crooners in het Duits.

  Backus schopte het tevens tot filmacteur, maar van de 31 films waarin hij speelde, blijft enkel de Oostenrijkse komedie ‘Unsere tollen Tanten’ (Onze toffe tantes, 1961) in de herinnering omdat hij er het liedje ‘Suerkraut Polka’ (Zuurkoolpolka) ten berde bracht.

  Backus stapte meermaals in een huwelijksboot en laat “verscheidene” kinderen na.

  Christine and the Queens komt naar Brussels Summer Festival

  Christine and the Queens komt naar Brussels Summer Festival


  Christine and the Queens komt op 14 augustus naar Brussel. Ze zal als een van de hoofdacts te zien zijn op het Brussels Summer Festival. Het festival vindt plaats op en rond het Paleizenplein en de Kunstberg.In 2013 speelde de zangeres haar eerste...

  Christine and the Queens komt op 14 augustus naar Brussel. Ze zal als een van de hoofdacts te zien zijn op het Brussels Summer Festival. Het festival vindt plaats op en rond het Paleizenplein en de Kunstberg.

  In 2013 speelde de zangeres haar eerste Belgische concert op dat festival voor slechts een paar honderd aanwezigen. Dit jaar staat de Franse electropopster als hoofdact op het festival.

  Héloïse Létissier, zoals ze echt heet, verkocht meer dan 1,3 miljoen exemplaren met haar eerste plaat Chaleur Humaine. Vorig jaar in september bracht ze haar tweede album Chris uit, die door de Britse krant The Guardian uitgeroepen werd tot beste plaat van 2018. In oktober kreeg ze na haar show in Vorst Nationaal enkel lovende reacties van de Vlaamse kranten.

  Het Brussels Summer Festival strikte eerder al onder meer Giorgio Moroder, Booba, Eiffel en Hooverphonic voor deze achttiende editie. Sinds vorig jaar vindt het festival over vijf dagen plaats en geen tien zoals vorige edities.

  Hoe lief zijn ‘Temptation’-presentatoren Annelien en Rick nu echt voor elkaar? “Krijg van iedereen complimentjes, behalve van u”

  Hoe lief zijn ‘Temptation’-presentatoren Annelien en Rick nu echt voor elkaar? “Krijg van iedereen complimentjes, behalve van u”


  In ‘Temptation Island’ draait alles een seizoen lang om de koppels en hun verleiders. Presentatoren Annelien en Rick praten alles aan elkaar, maar heel veel schermtijd is hen niet gegund. Toch houden ze het al een paar seizoenen met elkaar uit, en...

  In ‘Temptation Island’ draait alles een seizoen lang om de koppels en hun verleiders. Presentatoren Annelien en Rick praten alles aan elkaar, maar heel veel schermtijd is hen niet gegund. Toch houden ze het al een paar seizoenen met elkaar uit, en zodoende kennen ze elkaar stilaan als de besten. Inclusief de gekke gewoontes van Annelien…

  Twee koppels in ‘Blind getrouwd’ komen al tijdens huwelijksreis in een impasse terecht

  Twee koppels in ‘Blind getrouwd’ komen al tijdens huwelijksreis in een impasse terecht


  Televisiekijkend Vlaanderen zal maandag zien hoe de laatste dag op de huwelijksreizen van de koppels van ‘Blind getrouwd’ verlopen. En dat is niet zo best, of toch niet voor twee duo’s. Victor en Line, maar ook Annelies en Joris krijgen het al...

  Televisiekijkend Vlaanderen zal maandag zien hoe de laatste dag op de huwelijksreizen van de koppels van ‘Blind getrouwd’ verlopen. En dat is niet zo best, of toch niet voor twee duo’s. Victor en Line, maar ook Annelies en Joris krijgen het al moeilijk. Terwijl de andere koppels nog stevig genieten van de laatste uren onder de zon.

  Voor drie koppels lijkt het vlotjes te gaan. Lenny en Jolien zoeken experte Sybille Vanweehaeghe op om hun eerste week als getrouwd stel te bespreken. Maar eerst beleven ze nog een heerlijke dag in Malaga… al vissend.

  Tim polst bij Elke wat ze nog meer nodig heeft om zich volop te storten in een toekomst samen op lange termijn. Ze beleven een romantisch moment op reis. En Joke en Stijn voelen zich opperbest samen. Ze weigeren om zichzelf druk op te leggen, en dat werkt. Maar hoe zal het dagelijks leven samen zijn, eens het thuis z’n gewone gangetje gaat?

  Impasses

  Op de laatste dag van de huwelijksreis, komen Annelies en Joris echter in een kleine impasse terecht. Joris heeft immers gevoelens voor Annelies, maar voor haar gaat het wat te snel. Het koppel weet niet goed hoe hiermee om te gaan en vraagt, eens terug in België, raad aan experte Margo Van Landeghem.

  En Victor en Line? Daar gaat het ook niet zo vlot. “De grootste uitdaging in onze relatie, ben ik zelf”, zegt Line, die zich wat zorgen maakt om een groot verschil tussen haar en Victor. Of de experten hen zullen kunnen helpen zien we maandag.

  Katja Retsin nam “break a leg” iets te letterlijk en eindigt in rolstoel na val op repetitie van ‘The Great Gatsby’

  Katja Retsin nam “break a leg” iets te letterlijk en eindigt in rolstoel na val op repetitie van ‘The Great Gatsby’


  “Break a leg”, zeggen toneelspelers tegen elkaar voordat een productie begint. Figuurlijk, om elkaar geluk te wensen. Niet letterlijk, om een been te breken. Maar actrice Katja Retsin nam het per ongeluk toch té letterlijk. Ze viel tijdens een...

  “Break a leg”, zeggen toneelspelers tegen elkaar voordat een productie begint. Figuurlijk, om elkaar geluk te wensen. Niet letterlijk, om een been te breken. Maar actrice Katja Retsin nam het per ongeluk toch té letterlijk. Ze viel tijdens een repetitie voor belevingsproductie ‘The Great Gatsby’ van een klein podium en brak haar voet. Dat bevestigt het productieteam aan Het Nieuwsblad Online.

  “Het was heel erg schrikken, toen Katja per ongeluk van het podium donderde. Gelukkig was dat maar 30 centimeter hoog. We zijn wel meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gereden. Al goed, want er was een kleine breuk in haar elleboog en in haar linkervoet”, bevestigt Peter Monbailleu, woordvoerder van de internationale productie.

  Het gevolg voor Retsin is stevig: zij zit nu in het gips en in een rolstoel. Wandelen lukt even niet meer, zelfs niet met krukken, door de breuk in haar elleboog. Als ze ergens naartoe wil, moet iemand haar rondrijden. Oefenen voor de danspasjes zal er in eerste instantie ook niet inzitten.

  Maar de productie zelf komt niet in het gedrang, aldus Monbailleu. “De breuk in haar elleboog zal over tien dagen genezen zijn. Die in haar voet over vijftien dagen. Gelukkig, want de show is al zo geliefd dat we extra shows kunnen aankondigen tot in mei”, laat de woordvoerder weten.

  Bram Verbruggen, legerofficier en nieuwe VRT-weerman: “Ik laat mijn vrouw af en toe een pikant berichtje van een kijker lezen”

  Bram Verbruggen, legerofficier en nieuwe VRT-weerman: “Ik laat mijn vrouw af en toe een pikant berichtje van een kijker lezen”


  Bram Verbruggen (32) is legerofficier. En sinds drie weken ook de nieuwe VRT-weerman, de eerste in 25 jaar. “Frank en Sabine wilden absoluut geen ex-Miss België die niks van het weer kent.” Wat Frank Deboosere en Sabine Hagedoren kregen: een...

  Bram Verbruggen (32) is legerofficier. En sinds drie weken ook de nieuwe VRT-weerman, de eerste in 25 jaar. “Frank en Sabine wilden absoluut geen ex-Miss België die niks van het weer kent.” Wat Frank Deboosere en Sabine Hagedoren kregen: een bolleboos die isobaren van cumulwolken weet te onderscheiden. Wat Vlaanderen kreeg: een knappe man die vrouwen (én homo’s) zulke lentekriebels bezorgt dat ze hem pikante berichtjes sturen.

  Frank Deboosere en Sabine Hagedoren hadden hem vooraf reacties van kijkers laten lezen. Negatieve ook. Om hem te laten wennen aan de bagger die hij over zich heen zou krijgen. En zo geschiedde. Niet dat het regende waar hij zon had voorspeld. Neen, hij was te sjofel gekleed, een weerman onwaardig, luidde de kritiek na zijn tv-debuut.

  “Sociale media, vooral Twitter, maken tv-figuren bereikbaarder dan ooit voor de kijkers. En wie een beetje logisch redeneert, kan bedenken wat mijn e-mailadres op de VRT is”, zegt Verbruggen schouderophalend over de negatieve commentaren. Hij zit tegenover ons in gebleekte jeansbroek en donkerblauwe trui met een rode, verticale streep. In krak dezelfde outfit waarin hij later die dag zijn weerpraatje zal doen op Eén, weliswaar met een kostuumvest erover aangetrokken. “De meeste reacties zijn gelukkig positief. Ook via Instagram krijg ik berichtjes, al zijn dat veeleer liefdesverklaringen. Van vrouwen en mannen. Zo van: Amai, gij zijt ne knappe kerel.

  Hoe gaat mevrouw Verbruggen om met die plotse aandacht voor haar man?

  “Ik laat haar af en toe zo’n pikant berichtje lezen. We hebben afgesproken daarover open en eerlijk te communiceren.”

  Het moet aanpassen zijn voor haar: opeens is ze met een BV samen.

  “Lien en ik zijn al zes jaar een koppel, waarvan bijna drie jaar getrouwd. Eigenlijk kennen we elkaar vanaf onze tienerjaren, maar toen speelde het leeftijdsverschil van vijf jaar mee. Het moment dat ik begon uit te gaan, was zij nog maar twaalf. Zodra we allebei twintigers waren, spraken we af en werd het serieus.”

  “We hebben op voorhand de gevolgen van mijn job in de media doorgenomen. En hoe we daar als koppel mee kunnen omgaan. Haar idee was: Ga je gang, maar hou mij uit de schijnwerpers. Ze wil haar anonieme leven behouden. Lien staat in het onderwijs. Het grappige is dat zij meer feedback krijgt dan ik – er wordt blijkbaar bijna elke dag over mij gebabbeld in het leraarskamer. Ik merk dat ze trots op mij is.”

  Wat is het moeilijkste aan de job van weerman?

  “We gebruiken geen autocue, dus ik moet alles uit het hoofd vertellen. Het moeilijkste vind ik nog de intro. Terwijl drie weerfoto’s van kijkers achter mij te zien zijn, moet ik dertig, veertig seconden babbelen. Frank en Sabine verzinnen, al wandelend naar de studio, hoe ze zullen beginnen en eindigen. Da’s de ervaring. Ik lig er de nacht voordien al wakker van. Meestal beschrijf ik wat ik voelde toen ik ’s ochtends buiten kwam. Bijvoorbeeld: Het was toch fris vanochtend, maar we hebben wel genoten van een mooie zonsopgang. Het aansluitende weerpraatje gaat vanzelf. Zodra de wolkenbeelden starten en de fronten lopen, speel ik de film in mijn hoofd af. Op het einde volgt nog een moeilijk stuk: de afsluiter van zo’n tien seconden.”

  Verzin een slogan, zoals Frank ‘Morgen ben ik er weer met meerweer’ Deboosere.

  “Ik heb er al eentje bedacht, maar hij klinkt misschien overdreven: Morgen ben ik weer in de weer voor het weer. Drie keer weer in één zin is gecompliceerd. Het ligt ook altijd op het puntje van mijn tong, om te zeggen: Frank is er morgen weer met meer weer. Omdat ik nooit een andere slotzin voor het weerbericht heb gehoord. Maar ik wil Frank niet kopiëren. Dat is trouwens een van de redenen waarom ze mij niet in maatpak laten presenteren, zoals Frank. Om juist het onderscheid met hem te maken. Ik moet meer casual gekleed zijn. Ofwel een jeansbroek met een vest erboven, ofwel een kostuumbroek met trui en sneakers. Zolang het maar deftig is. Als er al mindere reacties over mij op sociale media verschijnen, gaan die over mijn styling.”

  Xavier Taveirne kan erover meepraten. ‘Het Journaal’ presenteren op sneakers en in hemd zonder kraag? Te informeel voor een nieuwsanker, klonk het bij zijn debuut.

  “Zowel voor Xavier als voor mij geldt: onze lossere kledingstijl moet jongeren aanspreken. We willen de kloof met de kijker verkleinen. Sommigen vinden het jammer dat het daardoor wat minder chic is, ik voel me er juist goed bij. Ik moet al genoeg in een uniform rondlopen in het leger.”

  Want wat de kijker wellicht niet weet, is dat je nog vier vijfde voor Defensie werkt.

  “Ik zit op de protocoldienst. Ik bereid mee militaire parades voor inkomende staatsbezoeken voor, ceremonies en werkbezoeken. Ik ben eigenlijk een evenementenmanager. Alleen woensdag ben ik op de VRT als vaste weerman voor die dag.”

  Het leger en de media: wat een wereld van verschil.

  “Defensie is heel strikt. Je wordt er gewaardeerd naargelang het aantal sterren op je schouders. Soms praat ik met een lagere graad die enorm goeie inzichten en voorstellen heeft, maar die niet hard kan maken omdat hij lager in hiërarchie staat. En omgekeerd: soms moet ik luisteren naar een hogere in rang, van wie ik me afvraag welke ideeën die in zijn hoofd haalt. Op de VRT maakt het niet uit of je jong of oud bent, dik of dun. Je wordt beoordeeld op je talent. Qua logopedie zijn anderen welbespraakter, maar als het over het weer gaat, zijn Frank, Sabine en ik de referenties.”

  Jij bent geboren in 1987, het jaar dat Frank Deboosere debuteerde als VRT-weerman. Naast zo’n tv-icoon debuteren, lijkt me intimiderend.

  “Ik voelde me ook geïntimideerd bij onze eerste ontmoeting. Maar Frank heeft me direct aanvaard, Sabine trouwens ook. Ik voldeed aan hun belangrijkste criterium: We willen een nieuwe collega die er iets van kent. Niet – ik zeg maar wat – een ex-Miss België (zoals Tatiana Silva, Miss België 2005 die weervrouw werd op de Franstalige tv, nvdr.).

  Wat was hun belangrijkste les?

  “Wees jezelf. In mijn geval – ik ben introvert – betekent dat: mijn sobere ik blijven in hoe ik communiceer. Frank en Sabine doen dat ook. We moeten geen sensationele boodschappen verkondigen. Zoals: Vandaag wordt misschien de warmste 20ste februari ooit gemeten in Ukkel (het interview werd woensdag afgenomen, nvdr.).

  Jij, introvert? Vreemd voor iemand die met zijn kop op tv komt.

  “En toch ben ik eerder gesloten. Ik had het er gisteren nog met mijn vrouw over: ik deel mijn gevoelens maar met een beperkt aantal mensen. Dan kom ik thuis, en vertel ik direct alles wat ik heb meegemaakt. Dan is het eruit, en hoef ik er ’s avonds niet meer over te piekeren. Ik vind zo vrede met mezelf. Wat ik ook met introvert bedoel: ik werk hard, daarbuiten hou ik mijn leven zo rustig mogelijk. Ik maak graag mijn hoofd leeg door op zondagochtend te gaan fietsen met mijn wielerploeg. Ik laat mijn smartphone dan thuis. ’s Middags ga ik eten bij mijn moeder en daarna hang ik in de zetel voor de cross op tv. Ontspannen toeleven naar de nieuwe werkweek.”

  Keek de kleine Bram vroeger naar Frank Deboosere met het idee: dat wil ik later ook worden?

  “Ik wilde eigenlijk gevechtspiloot worden. Met die droomjob voor ogen begon ik op mijn zestiende als luchtkadet in het leger. Bij de selectieproeven – ik was achttien – werd ik afgekeurd om medische redenen. Mijn BMI (Body Mass Index die de verhouding tussen je gewicht en lengte uitdrukt, nvdr.) was te laag. Ik was te dun en te groot (1 meter 92, nvdr.). Een aantal jaar later deed ik opnieuw testen. Alles was in orde. Maar ik hoorde twee heel lage tonen niet, en dus had ik geen perfect gehoor. Opnieuw afgekeurd.”

  “Intussen was in het leger wel mijn interesse voor het weer ontstaan. Als zestienjarige kreeg ik mijn eerste lessen meteorologie. Wat interessant vond ik dat. Dat besef werd versterkt toen ik de kracht van de natuur ondervond tijdens het zweefvliegen. Ik ben meteorologie gaan studeren. En heb daarna gewerkt als militair weerman bij Meteo Wing, zeg maar het KMI van Defensie.”

  Maken Buienradar en andere weerapps jouw job niet stilaan overbodig?

  “Toen ik op de VRT kwam solliciteren, maakte ik dezelfde opmerking. Tot ik erover nadacht. Een voorspelling van het KMI waar mensen achter zitten, is doorgaans betrouwbaarder dan die van een app. Een weerman kan nuances maken, door te vertellen dat we vandaag beginnen met een beetje wolken die na de middag wegtrekken. Dan weet je dat de zon erdoor komt. Terwijl je in een app één icoontje ziet: een zonnetje met een wolkje ervoor. Voor de rest cijfertjes en pijltjes. De gebruiker moet die informatie zelf interpreteren.”

  “De VRT zei me bij mijn sollicitatie ook, en daarin moet ik ze nu gelijkgeven, dat de kijker ons weerpraatje van drie, vier minuten apprecieert. Het weer is hot. Letterlijk ook, door de opwarming van de aarde. Het takenpakket van een weerman wordt er alleen maar omvangrijker door. We moeten de klimaatopwarming en -verstoring eens te meer duiden.”

  Hoe kijk jij tegen klimaatspijbelaars aan?

  “Als ik kinderen zou hebben, zou ik het door de vingers zien dat ze één keer meelopen. Zolang het maar niet elke week is. De school is daarvoor te belangrijk. Ik vind het terecht dat leerkrachten en directie klimaatspijbelaars sanctioneren. Nu heb ik het gevoel dat veel jongeren op donderdag naar Brussel komen om een dag niet naar school te hoeven. Laat hen als straf een werk schrijven over het klimaat, bijvoorbeeld. Dan moeten ze een opoffering doen. Jongeren die dan nog willen betogen, hebben de juiste motivatie. Die nemen zo’n straf er met plezier bij.”

  Loop jij mee in klimaatmarsen?

  “Ik steun zulke initiatieven wel, maar ik doe er niet aan mee. Vind ik deontologisch niet kunnen. Ik moet neutraal blijven als weerman. Ik kan de klimaatproblematiek op een andere manier aanpakken. Door op Karrewiet of op scholen erover te spreken, bijvoorbeeld. Of door mijn eigen gedrag aan te passen. Ik geef grif toe: ik heb een auto. Maar meestal neem ik de trein naar het werk, nadat ik al eerst naar het station ben gefietst. Beter voor het milieu, en het bespaart me filestress. Thuis eten we vleesarm. Ik zeg niet dat we allemaal vegetariër moeten worden, maar misschien kun je – zoals wij – een of twee dagen per week geen vlees eten.”

  Was je vroeger ook zo milieubewust?

  “Totaal niet. Ik heb in het verleden heel veel gereisd, vaak naar de andere kant van de wereld. Mijn ecologische voetafdruk is dus vrij groot. De jongste jaren zoek ik alternatieven. Nooit meer het vliegtuig nemen, is een utopie. Maar mijn vorige reis was er een met de trein naar Parijs. De volgende ook, naar Londen. Maar ja, een trein verbruikt ook elektriciteit. Ik kan niet – zo ben ik toch niet opgevoed – thuis op een stoel zitten. Met de verwarming dan nog af, want dat verbruikt anders ook.”

  “Normaal briefen we De Mol weken op voorhand over proeven en kandidaten. Dat kon dit jaar niet”

  “Normaal briefen we De Mol weken op voorhand over proeven en kandidaten. Dat kon dit jaar niet”


  Het spelprogramma De mol start voor het eerst zonder mol. Een proef in de eerste aflevering moet uitmaken wie van de tien deelnemers het spel uiteindelijk mag saboteren. De ingreep was een gok, geeft presentator Gilles De Coster (38) toe. “Maar de mol...

  Het spelprogramma De mol start voor het eerst zonder mol. Een proef in de eerste aflevering moet uitmaken wie van de tien deelnemers het spel uiteindelijk mag saboteren. De ingreep was een gok, geeft presentator Gilles De Coster (38) toe. “Maar de mol heeft ons niet ontgoocheld.”

  Uit de startblokken schieten met een knal: dat is de ambitie van elke eerste aflevering van De mol. Vorig jaar werden de deelnemers levend begraven en konden ze zichzelf bevrijden door raadsels op te lossen. Een jaar eerder werden de kandidaten met een dilemma opgezadeld: nog voor hun vliegtuig naar Zuid-Afrika vertrok, zaten ze in hun auto’s naar een aftelklok en een drukknop te kijken. Als na zestig seconden niemand op zijn knop had gedrukt, mocht iedereen vertrekken. Als er wel werd gedrukt, moest er iemand naar huis.

  Ook dit jaar tovert De mol een verrassing uit zijn hoed: er is namelijk geen mol. Toch niet bij de start van de eerste aflevering. Een proef bepaalt welke kandidaat de mol wordt en het spel mag saboteren.

  Improvisatie

  Volgens presentator Gilles De Coster is de truc met de mol geen poppenkast: elke deelnemer maakte kans om de saboteur te worden, er was geen verborgen agenda. “De kandidaten zijn vertrokken met het idee dat ze op zoek moesten gaan naar een mol. Een halve dag later beseften ze: Ik kan zelf de mol worden. Eén laatste test moest dat bepalen. Voor de kandidaten is dat een heel andere insteek, voor de mol al helemaal. Normaal briefen we die weken voor vertrek uitgebreid over de proeven en de andere kandidaten. Dat konden we dit jaar niet doen. De mol stond dus voor een zware opdracht, er moest worden geïmproviseerd .”

  De ingreep was volgens De Coster een sprong in het duister: “Het was een risico, maar het bleek een zeer geslaagde zet. Het maakt het spannend voor de kandidaten en voor de kijker. Voor ons was het minder comfortabel werken. We moesten nieuwe manieren bedenken om de mol te briefen. De voorbije jaren volstond een korte dagelijkse ­briefing, dat was dit jaar wel even anders. Ik denk dat de kijker zal genieten: voor het eerst maak je de selectie van de mol mee.”

  Honger naar nieuw seizoen

  Het zevende seizoen gaat van start op zondag 10 maart. De Coster voelt dat er nog honger is naar een nieuw seizoen: “Je wil niet weten hoeveel mensen me de voorbije weken hebben aangesproken over de startdatum. Woensdagavond zat ik op restaurant en vroegen twee mensen of ik het toch niet al kon zeggen. Het is fijn dat die honger er is. We vinden dat na zes seizoenen allerminst vanzelfsprekend.”

  INFO

  INFO

  Onze man keek naar ‘Trafiek Axel’: “Oscar voor beste acteur in programma met verborgen camera”

  Onze man keek naar ‘Trafiek Axel’: “Oscar voor beste acteur in programma met verborgen camera”


  Ik vind het triest dat je in India een kind kunt kopen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar van de eerste aflevering van Trafiek Axel herinner ik me toch vooral de scène waarin Axel Daeseleire in een pizzatent in de stad Jalandhar een gooi...

  Ik vind het triest dat je in India een kind kunt kopen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar van de eerste aflevering van Trafiek Axel herinner ik me toch vooral de scène waarin Axel Daeseleire in een pizzatent in de stad Jalandhar een gooi doet naar de Oscar voor beste acteur in een programma met verborgen camera. Daeseleire hangt tegenover een handelaar in kinderen de wanhopige westerling uit die werkelijk álles heeft geprobeerd om een gezin te stichten met zijn vriendin, die hij “my wife” noemt. “Ook al zijn we niet getrouwd.” Toen Daeseleire vertelde dat zelfs zijn pogingen tot adoptie drie keer waren geweigerd, liet hij zijn adem ­stokken, alsof hij opkomende tranen inslikte. “Sorry, my ­wife, mijn vriendin, heeft het heel moeilijk.”

  De kinderverkoper slikte het als pizza. Hoedje af ook voor het risico dat Axel Daese­leire hier nam: voor hetzelfde geld had de kinder­handelaar hem herkend als Jan Verplancke, de gangster uit de serie Matroesjka’s, die negen kansen op tien ook in India is uitgezonden. Dat had het tv-moment van het jaar kunnen zijn: de kinderhandelaar die Axel vroeg of hij niet “that guy from television” was die de hele tijd “nie goe bezig, poes” en “take it easy, kutwijf” liep te roepen ­tegen die arme Oost-Europese meisjes die werden ingezet als prostituees.

  Los van die acteerprestatie mag je zeggen dat Trafiek Axel na één aflevering alvast meer relevantie te bieden heeft dan een volledig seizoen van Axel opgelicht.

  Volgende week schiet Daese­leire op groot wild in Namibië. Ik voorspel de nodige verontwaardiging.

  Hallucinant: zo kwam deal tot stand om 3-jarig meisje voor 10.000 euro te kopen

  Hallucinant: zo kwam deal tot stand om 3-jarig meisje voor 10.000 euro te kopen


  In de eerste aflevering van Trafiek Axel reisde Axel Daeseleire naar Noord-India om er te bewijzen dat alles te koop is. Zelfs een kind. Hij spreekt er af met een mensenhandelaar die hem na een gesprek van een kwartier meeneemt naar zijn ‘aanbod’....

  In de eerste aflevering van Trafiek Axel reisde Axel Daeseleire naar Noord-India om er te bewijzen dat alles te koop is. Zelfs een kind. Hij spreekt er af met een mensenhandelaar die hem na een gesprek van een kwartier meeneemt naar zijn ‘aanbod’.

  Aangekomen op de locatie treft Daeseleire zeven kinderen aan op een boerderij waar de kinderen zichzelf verkopen met een glimlach en een woordje Engels. Daarna onderhandelen ze over de prijs met de grote baas. “Punja kost 10.000 euro”, klinkt het zakelijk. Er komen geen vragen over welke toekomst er in België wacht voor de kinderen. Alles draait enkel om het geld.

  Naakte man serveert hapjes op Eén

  Naakte man serveert hapjes op Eén


  Helemaal naakt kon je hem niet noemen, maar het valt te betwijfelen of veel kijkers zijn blijven hangen bij zijn koksmuts. Feit is dat deze avond aan het einde van Van algemeen nut op Eén een blote man hapjes kwam serveren in de studio.Steven Van...

  Helemaal naakt kon je hem niet noemen, maar het valt te betwijfelen of veel kijkers zijn blijven hangen bij zijn koksmuts. Feit is dat deze avond aan het einde van Van algemeen nut op Eén een blote man hapjes kwam serveren in de studio.

  Steven Van Herreweghe had vanavond in Van algemeen nut onder anderen Rita Van Neygen te gast, die destijds samen met Emiel Goelen het consumentenprogramma Op de koop toe presenteerde. Daarin was toen behoorlijk wat gratuit naakt te zien, om de strijd te kunnen aangaan met het toen nog jonge VTM. Omdat ze daar volgens Van Herreweghe zó goed in zijn geslaagd, deed hij Van Neygen een kunstwerk cadeau. En hapjes, die op de tonen van een fanfare werden geserveerd door een blote man.

  Wie die man is die in volle glorie op Eén mocht figureren, geven ze bij de openbare omroep liever niet mee. Wel zeggen ze dat het niet de spreekwoordelijke ‘Jos van de productie’ is, die het kortste strootje trok. “Het gaat om een figurant die we via de geijkte kanalen hebben gevonden. Iemand die op voorhand wist wat de opdracht inhield en daar helemaal voor te vinden was”, klinkt het.

  bekijk ook

  Van algemeen nut: De artistieke pretentie van Tom Waes wordt begraven

  Van algemeen nut: “SBB’s of schone blote borsten”

  Van algemeen nut: Het hilarische acteerdebuut van Tom Waes