Het Nieuwsblad : Extra


  Marc Coucke: “Toen ik 29 was had ik 100 miljoen frank schulden”

  Marc Coucke: “Toen ik 29 was had ik 100 miljoen frank schulden”


  Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest voor Marc Coucke, zo getuigde hij dinsdagavond in de zetel bij Gert. “Als ik toen pech had gehad met één van mijn producten, dan, hé...” vertelde de zakenman onheilspellend, terwijl hij terugdacht...

  Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest voor Marc Coucke, zo getuigde hij dinsdagavond in de zetel bij Gert. “Als ik toen pech had gehad met één van mijn producten, dan, hé...” vertelde de zakenman onheilspellend, terwijl hij terugdacht aan de tijd waarin hij 29 jaar was. Het had geen haar gescheeld of het was heel anders afgelopen voor de Vlaamse ondernemer.

  Sabine openhartig over ziekte van haar man: “Het laatste wat hij zei was dat ik niet alleen mocht blijven”

  Sabine openhartig over ziekte van haar man: “Het laatste wat hij zei was dat ik niet alleen mocht blijven”


  Tijdens het koken vertelt Sabine over haar man en waarom ze dit weekend absoluut naar ‘Die Huis’ moest komen. Op de datum van hun huwelijksverjaardag. “Vanaf 2012 wisten we eigenlijk dat het er niet goed uit zag. We konden enkel tijd kopen. Ik vond...

  Tijdens het koken vertelt Sabine over haar man en waarom ze dit weekend absoluut naar ‘Die Huis’ moest komen. Op de datum van hun huwelijksverjaardag. “Vanaf 2012 wisten we eigenlijk dat het er niet goed uit zag. We konden enkel tijd kopen. Ik vond het mijn taak om zo veel mogelijk goede herinneringen te sprokkelen”, zei de geëmotioneerde vrouw. “En daar zijn we ook wel in geslaagd.”

  De laatste momenten van Jurgen waren verschrikkelijk. “Het laatste wat hij mij gezegd heeft, is het mooiste wat je tegen iemand kan zeggen die je doodgraag ziet: ‘Je mag niet alleen blijven. Ik wil dat je nog gelukkig wordt. Je bent veel te mooi om alleen te blijven. Maak er nog iets mooi van.’ Dat was het laatste wat hij tegen me zei. Een uur later was hij er niet meer.”

  Er alleen voor staan

  Nu de liefde van haar leven weg is, staat ze er alleen voor in de zorg voor haar twee kinderen. De druk op haar schouders is nu ook zwaarder. “Maar je kan dat niet alleen, hè? Er zijn mijn ouders, schoonouders, neven, nichten, vrienden... Er zijn zoveel mensen die mij helpen”, vertelt ze.

  “Je kunt niet altijd huilen, hè. Dan word ik zot. Af en toe moet je je kop in het zand steken. Zeggen van: we zetten het even opzij en steken het in een doosje. En dat lukt. Dat is mijn manier om het vol te houden.”

  Janine Bischops voelt zich helemaal thuis in ‘Familie’: volg mee op haar eerste draaidag

  Janine Bischops voelt zich helemaal thuis in ‘Familie’: volg mee op haar eerste draaidag


  Het is zover Jenny uit ‘Thuis’ is nu officieel aan de slag gegaan als Brigitte De Wulf uit ‘Familie’. Actrice Janine Bischops zette dinsdag haar eerste stappen in de studio’s van de soap van VTM. Daar speelt ze de moeder van Lars en Amélie,...

  Het is zover Jenny uit ‘Thuis’ is nu officieel aan de slag gegaan als Brigitte De Wulf uit ‘Familie’. Actrice Janine Bischops zette dinsdag haar eerste stappen in de studio’s van de soap van VTM. Daar speelt ze de moeder van Lars en Amélie, een pittige tante, die het verhaal stevig overhoop belooft te gooien.

  “Mijn eerste dag was fantastisch”, zegt Janine. “Ik voelde mij echt thuis bij Familie, om het met een knipoog te zeggen. En het is bijzonder plezant spelen met mijn tv-kinderen Kürt Rogiers en Erika Van Tielen.”

  In tegenstelling tot haar volkse personage in Thuis, geeft Janine deze keer gestalte aan een eerder koele en afstandelijke vrouw. Maar wel eentje die een bom zal droppen die bij alle personages nog lang zal nazinderen.

  Al benieuwd? Pas vanaf 21 november 2017 zal je Janine als Brigitte aan het werk kunnen zien.

  School is Cool is terug: “Een duet met Dana Winner en Belle Perez was er toch iets over geweest”

  School is Cool is terug: “Een duet met Dana Winner en Belle Perez was er toch iets over geweest”


  Johannes Genard verlaat School is Cool en gaat solo. Of dat dachten velen toch, maar niets is minder waar. Na zijn deelname aan het VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’, gaat hij weer volop voor de band, mét een nieuwe plaat. “Na dat uitstapje in...

  Johannes Genard verlaat School is Cool en gaat solo. Of dat dachten velen toch, maar niets is minder waar. Na zijn deelname aan het VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’, gaat hij weer volop voor de band, mét een nieuwe plaat. “Na dat uitstapje in een andere wereld vond ik het zalig om weer met onze groep in een vuil repetitiekot te kruipen.”

  “Een nieuwe start met iets helemaal anders of gewoon de draad weer oppikken? Eigenlijk allebei”, zegt frontman Johannes Genard (29). “We zijn nooit gestopt, al dachten sommige mensen dat ik na Liefde voor Muziek met een ­solocarrière begonnen was.”

  Drie en een half jaar na hun vo­rige album Nature Fear is School is Cool terug met Good News. “Dat mag je gerust als een ironische ­titel zien”, zegt Genard. “Je kan het als hoopvol interpreteren, vandaar ook de bloemen op de cd-cover, maar de teksten gaan niet bepaald over probleemloze relaties. (lacht)Good news for people who love bad news, een geniale zin vind ik dat. Hij is trouwens niet van mij, ik heb hem geleend van Modest Mouse die een album met die titel hebben. De titel past ook in het licht van de gebeurtenissen van 2016, met de verkiezing van Trump en zo. Dat was een heel dubbel jaar, een heel vreemd kantelmoment. Toch probeer ik po­litieke boodschappen te vermijden, omdat het de muziek soms verknoeit. Ik ben ook bang om daarop aangepakt te worden, ­omdat ik er te weinig van weet.”

  Want dat is het grote verschil met de voorganger, beklemtonen Genard en keyboardspeelster Hanne Torfs (27): School is Cool is meer dan ooit een échte band. “Het vorige album hebben we ook wel samen gemaakt, maar op die tweede plaat zijn we hard vertrokken vanuit de demo’s die ik ­gemaakt had”, zegt Genard. “Deze keer zijn we gewoon samen in een repetitiekot gedoken en hebben we gespeeld tot het goed klonk.”

  Turbulente periode

  De groep maakte de voorbije ­jaren een turbulente periode door, waarin eerst drummer Andrew Van Ostade uit de groep gezet werd en nadien ook violisten Nele Paelinck en Justine Bourgeus (die nu furore maakt als Tsar B) opstapten.

  “Dat was toch iedere keer een aardschok waarna we opnieuw ons evenwicht moesten vinden”, zegt Torfs. “Emotioneel was het lastig, maar het was ook keiveel werk om alle arrangementen opnieuw te maken. Johannes, Toon, Matthias en ik spelen nu vijf jaar samen. Wij zijn nu de kern van de band en die is wel versterkt doorheen de jaren. Als er nu iemand bijkomt of weggaat: dat kunnen wij wel dragen.”

  Imago geschaad

  Genard kreeg door de perikelen last van een writer’s block, maar dan kwam Liefde voor Muziek. “We hebben dat eerst met de groep doorgepraat, want we hadden wel een beetje schrik dat ons imago zou worden geschaad”, zegt Torfs. “Maar toen ik sommige ­covers hoorde op tv, was ik megatrots. En Johannes kwam terug als een ander mens, alsof hij drie maanden op vakantie was ­geweest. Het klinkt melig, maar dankzij dat programma heeft hij de liefde voor muziek opnieuw ontdekt.” (lacht)

  “Ik heb er vrienden aan overgehouden, maar op dit album een nummer zetten featuring Dana Winner en Belle Perez was er toch iets over geweest”, zegt Genard. “Ik vond het geweldig om te proeven van een wereld die niet de mijne is”, aldus Genard. “Het was leuk om die commerciële VTM-wereld van binnenuit te bekijken, maar ik vond het ook leuk om weer samen met ons vieren in dat lelijk repetitiekot muziek te ­maken. Ik heb nooit aan een solo­project gedacht, al snap ik de verwarring.”

  De groep heeft nog een paar grote optredens op de agenda staan, maar mikt daarna vooral op de festivals van 2018, zegt ­Genard.

  INFO

  School is Cool speelt op 25 oktober in Het Depot (Leuven) en op 3 november in Trix (Antwerpen).

  Tranen van verdriet én van plezier: Sabine Hagedoren opent eerste seizoen van ‘Die Huis’

  Tranen van verdriet én van plezier: Sabine Hagedoren opent eerste seizoen van ‘Die Huis’


  Weervrouw Sabine Hagedoren (49) die voor het eerst en voor het laatst praat over de dood van haar man: alleen nazomerweer kan de eerste aflevering van ‘Die Huis’ vanavond onder het miljoen kijkers houden. In de uitzending vallen veel tranen, ook van...

  Weervrouw Sabine Hagedoren (49) die voor het eerst en voor het laatst praat over de dood van haar man: alleen nazomerweer kan de eerste aflevering van ‘Die Huis’ vanavond onder het miljoen kijkers houden. In de uitzending vallen veel tranen, ook van het lachen.

  “Ik stond te trillen als een espenblad toen ze kwam aange­reden”, vertelt tv-maker Eric Goens. Hij heeft in Het Huis al ministers en topsporters uitgenodigd, maar een bekende weervrouw die meestal heel discreet is over haar privéleven en dan toch wil praten over het verlies van haar man aan een slepende ziekte, in juli van vorig jaar: dan sta je je gast met een klein hartje op te wachten. “Normaal neem ik de afstand met mijn gast snel weg, maar in dit geval was ik vol ontzag. Je kunt deze aflevering met geen enkele andere ver­gelijken. Twee jaar geleden had ik dit niet gedurfd.”

  Toegegeven: Sabine Hage­doren stond wel open voor de uitnodiging. Want na Het Huis vond Eric Goens het tijd om zijn bekende gasten in Zuid-Afrika uit te nodigen, voor Die Huis. En precies die locatie raakte de weervrouw van de VRT recht in het hart: “Toen ik haar voor het eerst belde, dacht ik dat ze sowieso nee zou zeggen. Ik dacht: Die vrouw heeft haar man verloren en is nu alleen verantwoordelijk voor twee kinderen, misschien ziet ze het helemaal niet zitten om alleen naar Zuid-Afrika te vliegen. Toen ik zei dat de opnames in Wellington zouden plaatsvinden, hoorde ik Sabine aan de andere kant van de lijn kraken. Ik heb iets verkeerds gezegd, dacht ik. Maar ze zei gewoon: Kom maar eens naar de VRT, dan leg ik het wel uit.” Vlak in de buurt van Wellington liggen de wijngaarden van Napier, waar de favoriete wijn van haar man vandaan komt. Sabine en haar man hadden het domein nog graag willen bezoeken. “Sabine wou de opname daarom op de dag van haar huwelijksverjaardag doen. Want waar kan ik die dag beter zijn?, zei ze.”

  Ziekte verzwegen

  Tijdens haar verblijf sprak Hagedoren vrijuit over haar man, over hoe bang hij was dat zijn kinderen Lars (10) en Lise (11) zich hem niet meer zouden herinneren, over hoe ze zijn ziekte verzweeg op het werk, over haar manier om met het verdriet om te gaan, soms gewoon door haar kop in het zand te steken en het “in een vakje te stoppen”.

  Eric Goens benadrukt dat er ook veel gelachen is. Zo lacht de weervrouw zich bijna een breuk wanneer ze haar allereerste weerbericht van zo’n kwarteeuw geleden te zien krijgt: “Er zit veel hoop in de aflevering. Dat is ook de reden waarom Sabine wou meedoen, ze hoopt dat dit voor andere mensen iets kan betekenen. Daar ben ik vrijwel zeker van.”

  INFO

  Die Huis

  Eén, 20.40 uur

  Helpt favoriete muziek om psychopaten te identificeren? “Zo kunnen we hen vinden zonder dat ze het weten”

  Helpt favoriete muziek om psychopaten te identificeren? “Zo kunnen we hen vinden zonder dat ze het weten”


  Wie ooit naar Silence of the Lambs gekeken heeft, zal schrikken. Psychopaten hebben geen voorliefde voor klassieke muziek, zoals Anthony Hopkins in de Oscarwinnende film, maar verkiezen stoere rapsongs. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.Onderzoekers...

  Wie ooit naar Silence of the Lambs gekeken heeft, zal schrikken. Psychopaten hebben geen voorliefde voor klassieke muziek, zoals Anthony Hopkins in de Oscarwinnende film, maar verkiezen stoere rapsongs. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

  Onderzoekers van de Universiteit van New York lieten 200 mensen luisteren naar 260 liedjes uit verschillende genres. Ze benadrukken meteen dat het onderzoek wat voorlopig en nog niet gepubliceerd is in wetenschappelijke magazines, maar ze zijn wel duidelijk en intrigerend genoeg om het onderzoek uit te breiden naar een groter publiek.

  De voorlopige conclusie: psychopaten hebben geen voorliefde voor klassieke muziek of jazz, maar neigen eerder naar stoere rapmuziek. Lose Yourself van Eminem en No Diggity van Blackstreet waren bijvoorbeeld opvallend populair bij mensen met psychopathische trekken of neigingen.

  Zij die het minst neigden naar psychopathie, hielden dan weer vooral van rockklassieker My Sharona van The Knack en Titanium van Sia.

  Identificeren

  Het doel van onderzoekers is om psychopaten te kunnen identificeren aan de hand van hun afspeellijsten. “De media portretteren psychopaten als moordenaars met een bijl en seriemoordenaars, maar het is echt niet zo opvallend wie ze zijn. Ze zijn niet allemaal zoals The Joker in Batman”, zegt Pascal Wallisch, die het onderzoek leidt, in The Guardian. “Ze kunnen net naast je aan het werken zijn en gewoon deel uitmaken van de groep. Ze zijn psychologische zwarte materie.”

  1 procent

  Van de volledige wereldbevolking voldoet ongeveer 1 procent aan de omschrijving van een psychopaat. In gevangenissen ligt dat percentage veel hoger: daar is 1 op de 5 een psychopaat. “En zo’n mensen wil je niet in een positie waar ze anderen kunnen schaden”, zegt Wallisch. “Daarom zou het goed zijn dat we een manier ontwikkelen om hen te identificeren zonder hun medewerking of medeweten.”

  Genetisch

  Uit eerder onderzoek zijn wetenschappers er wel al in geslaagd om genetische variaties op te sporen die het vaakst voorkomen bij psychopaten, maar het is erg moeilijk om daarmee voorspellingen te doen. Zo gaat het bijvoorbeeld om verhoogde empathie en agressie, wat wel bij meer mensen voorkomt.

  Aan de hand van hersenscans werden ook al waarnemingen gedaan, maar ook die zijn niet bepalend voor de daden van de persoon die de kenmerken heeft.

  Nog onderzoek

  Verder onderzoek moet nu uitwijzen of de link tussen muzieksmaak en psychopathie echt bestaat en, als die er echt is, of potentiële psychopaten ontdekt kunnen worden aan de hand ervan. “Maar dat kan dan wel leiden tot controversiële toepassingen”, zegt Wallisch. “Als ons team bijvoorbeeld 30 nummers kan identificeren, kunnen afspeellijsten van streamingdiensten gescand worden. Het goeie is dat zoiets kan zonder medeweten of medewerking van de onderzochte. Maar is dat ethisch verantwoorden? Die vraag moet nog beantwoord worden. Want is het verantwoord om een psychopaat op een machtspositie te hebben?”

  Joy-Anna Thielemans over Instagram-periode: “Ik was meer robot dan mens”

  Joy-Anna Thielemans over Instagram-periode: “Ik was meer robot dan mens”


  Actrice en presentatrice Joy-Anna Thielemans (25) maakt samen met cabaretier Jan Jaap van der Wal (37) een programma voor het Nederlandse NPO3, waarin ze de gevolgen onderzoeken van de technologische revolutie op de mensheid. In Humo praat Joy-Anna deze...

  Actrice en presentatrice Joy-Anna Thielemans (25) maakt samen met cabaretier Jan Jaap van der Wal (37) een programma voor het Nederlandse NPO3, waarin ze de gevolgen onderzoeken van de technologische revolutie op de mensheid. In Humo praat Joy-Anna deze week over een kantelpunt in haar leven.

  “Mensen komen me vaak zeggen dat ik er zo gelukkig uitzie”, aldus Thielemans. “Vroeger kwamen ze zeggen dat ze op Instagram gezien hadden dat ik gelukkig was. Ik vond alles op het internet zo spannend en exciting, ik wilde het allemaal proberen. Maar ik heb een switch gemaakt en voor rust gekozen. De oplader van mijn smartphone is niet langer mijn navelstreng.”

  Opvallende uitspraken voor een jonge vrouw die vroeger zo verknocht was aan haar smartphone en elke minuut uit haar leven met de wereld deelde. “Die ommezwaai was nodig. Ik was meer robot dan mens. Ik deed te veel, ging te hard. Er waren alarmsignalen: in slaap vallen in de auto, op een vrije dag niet uit bed geraken. Ik begon te beseffen dat ik mijn leven volpropte en niets nog tot me liet doordringen.”

  Milow verkoopt villa in LA

  Milow verkoopt villa in LA


  Milow heeft een van zijn twee villa’s in Los Angeles van de hand gedaan. De Vlaamse singer-songwriter kocht in april een luxueus strandhuis en doet daarom zijn oude villa van de hand. Dat schrijft LA Times.Het was even schrikken in april: Jonathan...

  Milow heeft een van zijn twee villa’s in Los Angeles van de hand gedaan. De Vlaamse singer-songwriter kocht in april een luxueus strandhuis en doet daarom zijn oude villa van de hand. Dat schrijft LA Times.

  Het was even schrikken in april: Jonathan Vandenbroeck die een strandvilla koopt in Venice Beach. En dan nog wel in het meest exclusieve deel, 2,7 miljoen euro waard. Zo eentje met meer badkamers dan slaapkamers - zes tegenover vijf - en genoeg ruimte om pakweg 300 akoestische gitaren een mooi plaatsje te geven, zonder nog verlegen te zitten om ruimte voor gouden platen en MIA’s.

  Waarom Milow die villa wilde? “Om na een tournee op adem te komen en aan nieuwe liedjes te werken”, zei hij toen.

  Intussen heeft hij zijn oude villa er al van de hand gedaan voor 1,8 miljoen, meldt LA Times.

  RECHTZETTING: In dit artikel stond oorspronkelijk vermeld dat Milow zijn pas aangeschafte villa al na enkele maanden met verlies verkocht. Dat bericht was niet correct, het ging om twee verschillende eigendommen. Onze excuses.

  Familie-actrice leerde haar lief op Tinder kennen: “Het begon als een grap”

  Familie-actrice leerde haar lief op Tinder kennen: “Het begon als een grap”


  Actrice Margot Hallemans (24), die de rol van Hanne vertolkt in ‘Familie’, vertelt deze week in een openhartig interview met het weekblad Story hoe ze haar vriend Nick (30) heeft leren kennen. Hun relatie, zo blijkt, ontstond dankzij de populaire...

  Actrice Margot Hallemans (24), die de rol van Hanne vertolkt in ‘Familie’, vertelt deze week in een openhartig interview met het weekblad Story hoe ze haar vriend Nick (30) heeft leren kennen. Hun relatie, zo blijkt, ontstond dankzij de populaire dating-app Tinder en begon als een spelletje.

  In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd van Tindergebruikers, was Margot niet wanhopig op zoek. “Ik was in elk geval niet hopeloos op zoek naar een lief, ook al was ik al een jaar vrijgezel. Het intrigeerde mij gewoon.”

  De zes jaar oudere Nick daarentegen, een chef-kok uit het Antwerpse, was vrij actief op de datingapp. Toen de twee matchten, begonnen ze te babbelen. Hun eerste ‘echte’ ontmoeting was ongepland. “Geloof het of niet, maar we kwamen elkaar toevallig tegen op café”, zegt Margot. “Dat was best vreemd: plots staat je online match op enkele meters van jou vandaan.”

  Toen Margot Nick nadien nog eens tegen het lijf liep, schraapte ze al haar moed bij elkaar en is ze op hem afgestapt. “Pas toen hij me uitnodigde voor een etentje bij hem thuis, is de vonk overgeslagen. Zijn kookkunsten hebben de doorslag geven, ik vond het heel aantrekkelijk om te zien hoe hij zich helemaal smijt in zijn vak.”

  ‘De Lau’ en Roos zijn stiekem getrouwd

  ‘De Lau’ en Roos zijn stiekem getrouwd


  Het was al een tijdje stil rond Laurens Nuyens, de broer van Astrid die ook vaak te zien was in ‘Astrid in Wonderland’ en in ‘Dansdate’ bewees dat hij niet al te soepel is. Maar met ‘de Lau’ en Roos Vandekerckhove gaat alles prima. Meer nog:...

  Het was al een tijdje stil rond Laurens Nuyens, de broer van Astrid die ook vaak te zien was in ‘Astrid in Wonderland’ en in ‘Dansdate’ bewees dat hij niet al te soepel is. Maar met ‘de Lau’ en Roos Vandekerckhove gaat alles prima. Meer nog: de twee zijn in Los Angeles, ver van alle schijnwerpers, getrouwd. Dat schrijft weekblad Dag Allemaal.

  Stephanie Planckaert (28) geeft haar dochter (12) nu al seksuele voorlichting

  Stephanie Planckaert (28) geeft haar dochter (12) nu al seksuele voorlichting


  Voor Iluna, de twaalfjarige dochter van Stephanie Planckaert (28), brak deze maand een groot moment aan. Ze zette haar eerste stappen op de middelbare school. Stephanie kan het nog altijd moeilijk geloven, moet ze deze week toegeven aan het weekblad...

  Voor Iluna, de twaalfjarige dochter van Stephanie Planckaert (28), brak deze maand een groot moment aan. Ze zette haar eerste stappen op de middelbare school. Stephanie kan het nog altijd moeilijk geloven, moet ze deze week toegeven aan het weekblad Story.

  Stephanie werd bekend door het programma ‘De Planckaerts’, dat twaalf seizoenen op VTM liep. Ze was tienermama ten tijde van de reeks. Intussen hebben zij en Christopher, een uitgeweken Antwerpenaar, drie kinderen. Iluna (12), Mageno (10) en Elara (2). Dat Iluna vroeg of laat met een vriendje naar huis zal komen, vindt Stephanie een vreemde gedachte.

  “Ik vind het al raar dat Iluna nu naar de middelbare school gaat”, vertelt ze deze week in Story. “Ik ga er nog elke ochtend met een bonzend hart naartoe. Op die school heb ik Christopher leren kennen en ook nu staan daar koppeltjes. Dus ja, ik besef dat Iluna snel een lief kan hebben.”

  (lees verder onder de foto)

  We zijn in de wolken! letterlijk én figuurlijk #tussenstop#oostenrijk#familypicture#travelwithkids#onourwayhome

  Een bericht gedeeld door Stephanie planckaert (@stephanieplanckaert) op 30 Jul 2017 om 6:30 PDT

  Stephanie vindt dat ze met seksuele voorlichting niet vroeg genoeg kan beginnen. “Meisjes van haar leeftijd zijn tegenwoordig jongvolwassenen. Wij kunnen over alles praten, ook als ze verliefd zou worden en wil vrijen. Ik pleit er zelfs voor om seks al vanaf het zesde leerjaar bespreekbaar te maken. Christopher en ik hebben Iluna zelf alles uitgelegd. Het is dan wel een voordeel dat ik een jonge mama ben, ik herinner me nog heel goed hoe ik zelf was op de middelbare school.”

  Nuria over afspringen huwelijksfeest: “Jammer, maar het is zijn eigen schuld”

  Nuria over afspringen huwelijksfeest: “Jammer, maar het is zijn eigen schuld”


  Vorige week raakte bekend dat Stijn en Nuria, het enige koppel dat de eerste reeks van het VTM-programma ‘Blind Getrouwd’ overleefde, afzien van hun plannen voor een tweede trouwfeest. In Dag Allemaal wijst Nuria deze week naar de enige echte...

  Vorige week raakte bekend dat Stijn en Nuria, het enige koppel dat de eerste reeks van het VTM-programma ‘Blind Getrouwd’ overleefde, afzien van hun plannen voor een tweede trouwfeest. In Dag Allemaal wijst Nuria deze week naar de enige echte schuldige: haar echtgenoot Stijn.

  Nuria (29) en Stijn (39) mochten van VTM maar vijftig gasten uitnodigen op hun ‘eerste’ huwelijk. Daarom hadden de twee al snel beslist om het feest nog eens over te doen, voor al hun vrienden.

  Echtgenoot Stijn plande deze zomer in het grootste geheim een feestje, maar dat viel helemaal in het water. Doordat het feest zou plaatsvinden op een feestdag, 15 augustus, en de uitnodigingen rijkelijk laat werden verstuurd, waren heel wat gasten belet en werden de festiviteiten afgelast.

  “Zonder mij krijgt ge zo’n feest nooit georganiseerd, zei ik”, aldus Nuria in Dag Allemaal. “En hij geeft me gelijk. Het is jammer, maar het is zijn eigen schuld.”

  Nuria benadrukt wel dat er geen haar in de boter zit. “Tijdens onze vakantie hebben we nog maar eens gemerkt hoe goed het tussen ons klikt. Tien dagen verbleven we met ons tweetjes op een camping in Zuid-Frankrijk, en we hebben er als tieners gegiecheld om de meest onnozele dingen.”

  Maarten Breckx: “Op mijn veertiende begon ik grijs te worden”

  Maarten Breckx: “Op mijn veertiende begon ik grijs te worden”


  Sinds Telenet en tv-zender Vier het voetbalcontract wegkaapten bij Medialaan, moet het sportprogramma ‘Stadion’ het met een presentator minder stellen. Tom Coninx trad af en Maarten Breckx (32) neemt sindsdien de presentatie alleen voor zijn...

  Sinds Telenet en tv-zender Vier het voetbalcontract wegkaapten bij Medialaan, moet het sportprogramma ‘Stadion’ het met een presentator minder stellen. Tom Coninx trad af en Maarten Breckx (32) neemt sindsdien de presentatie alleen voor zijn rekening. In Dag Allemaal praat Breckx deze week onder andere over zijn strakke kledingstijl én zijn zo kenmerkende grijze haardos.

  “Iedereen die op tv komt, is wel een beetje ijdel”, legt Breckx uit. “Het is een keuze van het huis om ‘VTM Nieuws’ in pak en das te presenteren. Maar ik loop niet altijd zo gekleed hoor. Als ik niet het scherm op moet, kom ik vaak in een gewone trui of polo werken.”

  Over zijn welbekende grijze haardos wil hij een gerucht doorprikken. “Het is puur natuur. Op mijn veertiende verschenen de eerste grijze haren al, en tegen mijn twintigste was ik volledig grijs. In het begin werd daarmee gelachen, maar ik heb me dat nooit aangetrokken.”

  Maarten Breckx is samen met Lies (26), die ook bij Medialaan werkt. Ze presenteert er het radionieuws voor Joe en Qmusic. “Lies is de mooiste vrouw die ik ooit heb ontmoet”, aldus de presentator.

  Deze 34 kandidaten knielen neer voor paus Erik: alle deelnemers van De Slimste Mens zijn bekend

  Deze 34 kandidaten knielen neer voor paus Erik: alle deelnemers van De Slimste Mens zijn bekend


  De hoogmis van de Vlaamse quizzen is terug. De Slimste Mens Ter Wereld is helemaal klaar om haar vijftiende seizoen op een devote manier in te zetten. Eerder verklapte paus Erik al met een opvallende persiflage op de kerk wie de juryleden zullen zijn dit...

  De hoogmis van de Vlaamse quizzen is terug. De Slimste Mens Ter Wereld is helemaal klaar om haar vijftiende seizoen op een devote manier in te zetten. Eerder verklapte paus Erik al met een opvallende persiflage op de kerk wie de juryleden zullen zijn dit jaar. Nu weten we ook wie een schietgebedje zal doen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Onder hen enkele opmerkelijke namen.

  LEES OOK. ’t Is gebeurd: paus Erik onthult wie dit jaar de juryleden van De Slimste Mens ter Wereld zullen zijn

  Makers ‘Benidorm Bastards’ nemen ook BV’s beet

  Makers ‘Benidorm Bastards’ nemen ook BV’s beet


  De makers van het nieuwe VTM-programma Hoe Zal Ik Het ­Zeggen? zetten niet alleen ­gewone Vlamingen voor een verborgen camera. Ook BV’s zijn het slachtoffer. Het nieuwe verborgencameraprogramma Hoe Zal Ik Het Zeggen?, dat vanaf maandag 9 oktober op...

  De makers van het nieuwe VTM-programma Hoe Zal Ik Het ­Zeggen? zetten niet alleen ­gewone Vlamingen voor een verborgen camera. Ook BV’s zijn het slachtoffer. Het nieuwe verborgencameraprogramma Hoe Zal Ik Het Zeggen?, dat vanaf maandag 9 oktober op VTM te zien is, neemt dus ook bekende ­Vlamingen beet.

  Op die manier krijgt de moeder van Callboys-acteur Rik Verheye een unieke kans om haar zoon attent te maken op het feit dat hij zo slordig met zijn ad­ministratie omgaat. Een stomverbaasde Verheye krijgt met een deurwaarder te maken die hem de drastische gevolgen van zijn onbetaalde re­ke­ningen uitlegt.

  Ruth Beeckmans, bekend van Wat Als?, heeft dan weer zo veel rommel in haar auto liggen dat haar collega en ­beste vriendin ­Sarah Vangeel, ­beter bekend als Kaatje van Ketnet, haar op een originele manier een lesje wil leren.

  Het programma Hoe Zal Ik Het Zeggen? biedt vooral gewone Vlamingen de kans om een vriend of familielid iets duidelijk te maken, van “ik zie je graag” tot “jullie maken te veel lawaai in bed”. Het pro­gramma is van de makers van Benidorm Bastards, Wat Als? en Safety First. Gastheer is Jens Dendoncker, een relatief onbekende stand-upcomedian die dit najaar te zien is in De Slimste Mens ter Wereld.

  Stromae hielp Parijs mee aan Olympische Spelen

  Stromae hielp Parijs mee aan Olympische Spelen


  Parijs mag in 2024 de Olympische Spelen organiseren en dat is mee te danken aan Stromae. Het Belgische muziekfenomeen regisseerde mee een videoclip waarmee de Parijse hoofdstad haar kandi­datuur kracht bij zette. Stromae draaide de clip samen met Luc...

  Parijs mag in 2024 de Olympische Spelen organiseren en dat is mee te danken aan Stromae. Het Belgische muziekfenomeen regisseerde mee een videoclip waarmee de Parijse hoofdstad haar kandi­datuur kracht bij zette.

  Stromae draaide de clip samen met Luc Junior Tam en Martin Scali. In het energieke filmpje ­worden diverse sporten op verschillende ­plekken in de wereld ­getoond. Vandaar dat er werd ­gedraaid in Frankrijk, Ivoorkust, Ma­rokko en Thailand.

  Binnenkort écht te koop: de Boma-worst

  Binnenkort écht te koop: de Boma-worst


  Goed nieuws voor fans van FC De Kampioenen die weleens een bezoekje brengen aan de frituur. Binnenkort kan je er de enige echte Boma-worst bestellen, laat snackproducent Vanreusel weten in een persbericht. Naast de iconische worst zullen ook ‘Marks...

  Goed nieuws voor fans van FC De Kampioenen die weleens een bezoekje brengen aan de frituur. Binnenkort kan je er de enige echte Boma-worst bestellen, laat snackproducent Vanreusel weten in een persbericht. Naast de iconische worst zullen ook ‘Marks favoriete balletjes’ verdeeld worden onder de FC De Kampioenen-vlag.

  Producent Vanreusel, de worstenfabrikant die eerder ook voor de ‘Romeo’s XXL’ curryworst verantwoordelijk was, lanceert samen met tv-zender Eén de ‘Boma Cervela Pikant’, een pikante worst die binnenkort in Vlaamse frituren verkrijgbaar zal zijn. Naast de Boma-worst zullen ook ‘Marks favoriete balletjes’ verkocht worden.

  BEKIJK OOK. Zo zien de opnames eruit van nieuwe F.C. De Kampioenen-film

  De lancering komt er ter promotie van de derde Kampioenenfilm, ‘F.C. De Kampioenen Forever’, die op 20 december in de zalen komt.

  Tot 17.000 (!) dollar voor ticket voor Bruce Springsteen

  Tot 17.000 (!) dollar voor ticket voor Bruce Springsteen


  De Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen begint volgende week aan de concertreeks ‘Springsteen on Broadway’. Tickets voor de intieme concerten gaan inmiddels voor gigantische bedragen over de digitale toonbank. De 67-jarige Bruce Springsteen is...

  De Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen begint volgende week aan de concertreeks ‘Springsteen on Broadway’. Tickets voor de intieme concerten gaan inmiddels voor gigantische bedragen over de digitale toonbank.

  De 67-jarige Bruce Springsteen is al meer dan vier decennia een van de allergrootsten in de wereld van de rock-’n-roll. Na al die jaren vindt Springsteen het tijd voor iets intiemere shows en dus zal hij van begin oktober tot in februari volgend jaar vijf avonden per week optreden in het Walter Kerr Theatre in New York.

  Springsteen zal er twee uur lang op het podium staan, met niet meer dan een piano en een gitaar. ‘Het zullen op een of twee uitzonderingen na, de kleinste optredens zijn die ik de afgelopen veertig jaar gespeeld heb’, aldus de Amerikaan.

  De belangstelling voor de concertreeks was enorm. Alle aangekondigde concerten waren op minder dan 24 uur tijd uitverkocht en ook de extra concerten die werden aangekondigd verkochten halsoverkop uit.

  Op Stubhub, het ticketplatform van eBay, worden intussen wel tientallen tickets aangeboden tegen woekerprijzen. Hoewel de originele tickets verkocht worden voor prijzen tussen de 75 en 850 dollar, gaan de prijzen op Stubhub tot 17.000 dollar.

  Het begon als verzinseltjes om zijn kinderen mee in slaap te sussen, nu zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht

  Het begon als verzinseltjes om zijn kinderen mee in slaap te sussen, nu zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht


  “In een hol onder de grond woonde een hobbit. Geen naar, smerig, nat hol, vol endjes wormen en een bedompte geur, maar ook geen droog, kaal, zanderig hol met niets erin om op te zitten of te eten: het was een hobbithol, en dat betekent gemak.” Het...

  “In een hol onder de grond woonde een hobbit. Geen naar, smerig, nat hol, vol endjes wormen en een bedompte geur, maar ook geen droog, kaal, zanderig hol met niets erin om op te zitten of te eten: het was een hobbithol, en dat betekent gemak.” Het zijn de eerste paar zinnen van ‘The Hobbit’, het boek van J.R.R. Tolkien dat 80 jaar geleden verscheen en in geen tijd uitgroeide tot een van de bekendste fantasyklassiekers aller tijden.

  Hobbits, ook wel Halflingen genoemd, zijn kabouterachtige wezentjes die tot een meter groot kunnen worden, nauw verwant zijn met de Mensen en ook hun taal spreken. Je hebt de Toeks, de Gewissies, de Brandeboks, de Balingsen... Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden van de rust en de voorspelbaarheid van hun leventje in de Gouw.

  Dat is ook het geval bij Bilbo Balings. Als zijn goede vriend en tovenaar Gandalf op de thee komt en dertien luidruchtige, hongerige en dorstige dwergen met zich meebrengt, heeft kleine Bilbo dan ook geen oren naar de expeditie waaraan het bonte gezelschap gaat beginnen. “Ik meegaan naar de Eenzame Berg om de draak Smaug te verslaan en de dwergenschat terug te winnen? Dat zie je van hier”, was zijn eerste reactie. Maar... gaandeweg begint Bilbo stiekem toch meer en meer zin te krijgen in het avontuur en besluit hij om mee te gaan met de dwerg Thorin Eikenschild en zijn gevolg.

  Onderweg passeren talloze wezens de revue: van bergtrollen, over Orcs en gedaantewisselaars, enorme spinnen en boselfen en tot slot ook een gigantische draak.

  Voor de weinigen onder ons die het boek nog niet hebben gelezen of de gelijknamige filmtrilogie nog niet hebben gezien, gaan we de rest van het verhaal niet verklappen. Het enige wat we wel al kunnen vertellen: vele hobbitjaren later zou Bilbo’s neefje Frodo ook een hachelijke reis ondernemen met Gandalf. Maar iets zegt ons dat u dat al wist...

  Kerstman versus aardmannetjes

  Al die fantastische verhalen uit Midden-Aarde zijn ontsproten uit de geest van John Ronald Reuel - kortweg J.R.R. - Tolkien. De in 1892 geboren Britse hoogleraar Engelse taal- en letterkunde was een geboren verteller met één grote passie: verhaaltjes voor het slapen gaan uitvinden voor zijn vier kinderen.

  Het begon allemaal met een brief die hij elk jaar uit naam van de Kerstman naar zijn kinderen opstuurde. Elk jaar kwamen er personages bij: eerst was er de ijsbeer, dan het hulpje van de Kerstman, de Sneeuwman, de tuinman, de elf... Het ging zo maar door.

  En ja hoor. Ook toen moesten de Kerstman en zijn vrienden het al opnemen tegen die gruwelijke aardmannetjes die op vleermuizen vlogen. Kinderen John, Michael Christopher en Priscilla smulden ervan.

  100 miljoen exemplaren

  Het was echter pas sinds hij in 1925 hoogleraar werd aan de universiteit van Oxford, dat hij al die verhalen ook begon neer te pennen.

  Op 21 september 1937, ongeveer 80 jaar geleden, was het dan eindelijk zover: ‘The Hobbit , or There and Back Again’ (vertaald als: De Hobbit, of Daarheen en Weer Terug) verscheen voor het eerst in de winkelrekken. Het boek won meteen meerdere literaire prijzen (zoals die voor beste jeugdfictie van de New York Herald Tribune) en verkocht vanaf dag als zoete broodjes. Vijf jaar geleden, 75 jaar na de eerste publicatie, waren er wereldwijd al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

  In de Ban van de Ring

  Het spreekt voor zich dat zijn uitgever Tolkien vrijwel meteen aan de mouw begon te trekken om een vervolg te schrijven. De Brit begon vrijwel meteen te schrijven, maar het drieluik ‘The Lord of the Rings’ (In de Ban van de Ring) zag pas zeventien jaar later het levenslicht. Het was het wachten echter meer dan waard: met meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren deed de trilogie het nog beter dan ‘The Hobbit’.

  Een (groot) deel daarvan is te danken aan de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson. Hij zorgde begin jaren 2000 voor een ware Tolkien-hype door zijn verfilming van ‘The Lord of the Rings’ en deed dat zo’n tien jaar later nog eens over met een trilogie over ‘The Hobbit’, met Martin Freeman als Bilbo Balings.

  Matteo Simoni showt nieuwe vriendin op rode loper

  Matteo Simoni showt nieuwe vriendin op rode loper


  Een heleboel Bekende Vlamingen kwamen zaterdag samen in Brussel voor de première van de film Le Fidèle. De meest opmerkelijke gasten? Matthias Schoenaerts en acteur Matteo Simoni met zijn nieuwe vriendin. Hij was nog maar net terug van de Verenigde...

  Een heleboel Bekende Vlamingen kwamen zaterdag samen in Brussel voor de première van de film Le Fidèle. De meest opmerkelijke gasten? Matthias Schoenaerts en acteur Matteo Simoni met zijn nieuwe vriendin.

  Hij was nog maar net terug van de Verenigde Staten. Maar zelfs met jetlag schitterde acteur Matthias Schoenaerts (39) zaterdagavond op de première van Le Fidèle. “Ik ben Belg in hart en nieren, dus ik hoor hier te zijn”, zei Matthias Schoenaerts op de rode loper van Kinepolis in Brussel.

  De Antwerpse acteur ging op de foto met regisseur Michaël Roskam (44) en zijn tegenspeelster, de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (23).

  Nieuwe vriendin

  Veel mooi volk trouwens op die première. Van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah over acteurs Herwig Ilegems en Joke Devynck tot televisiegezichten Astrid Bryan en Sofie Dumont. Acteur Matteo Simoni nam voor het eerst zijn nieuwe vriendin Loredana mee naar een BV-feestje.

  Le Fidèle werd afgespeeld in veertien zalen van Kinepolis met een daaropvolgend feestje in het nabijgelegen Atomium. Voor Matthias Schoenaerts, de met voorsprong bekendste acteur van ons land, was een van de Atomiumbollen speciaal afgehuurd als vipruimte.

  10 jaar geleden kwam ‘Sara’ op tv: “Toen Veerle Baetens als lelijk eendje deelnam aan Idool, wisten we dat het goed zat”

  10 jaar geleden kwam ‘Sara’ op tv: “Toen Veerle Baetens als lelijk eendje deelnam aan Idool, wisten we dat het goed zat”


  “Soms komen dromen uit.” De iconische oneliner die Sara steeds in haar dagboek neerpent, werd ook werkelijkheid voor de programmamakers. Want dat was exact wat er gebeurde toen televisiekijkend Vlaanderen dag op dag tien jaar geleden de reeks op de...

  “Soms komen dromen uit.” De iconische oneliner die Sara steeds in haar dagboek neerpent, werd ook werkelijkheid voor de programmamakers. Want dat was exact wat er gebeurde toen televisiekijkend Vlaanderen dag op dag tien jaar geleden de reeks op de beeldbuis te zien kreeg. De telenovelle over het lelijke eendje dat evolueerde tot een mooie zwaan, veranderde het televisielandschap voorgoed. Sara katapulteerde haar eigen succes tot ongeziene hoogtes.

  Gillende fans die stonden te drummen voor een handtekening. Een drukte van jewelste. Veerle Baetens en Gert Winckelmans als legendarische popsterren in de schijnwerpers kwamen te laat, omdat het volk hen niet liet passeren. “Ik herinner het me nog goed, de Sara-dag in Gent na het einde van de reeks”, vertelt Jan Segers, de toenmalige programmadirecteur van VTM. “Toen Sara en Simon op de catwalk verschenen waren de taferelen bijna surreëel om te zien. Een overrompeling van mensen, een massahysterie. Dit hadden we nooit kunnen zien aankomen.”

  “En dan te bedenken dat Sara er bijna niet was gekomen.”

  “Zonder Veerle, geen Sara”

  De programmadirecteur heeft moeten vechten om de razendpopulaire telenovelle te mogen bestellen. “In West-Europa was zo’n serie heel ongewoon. Nederland had het geprobeerd, maar daar was het een matig succes. De Duitse versie ‘Verliebt In Berlin’ was dan weer wel een echte hit. Toen kwam de telenovelle over het lelijke eendje pas echt op onze radar.”

  “Maar dan is het zaak om iedereen te overtuigen van een geweldig grote investering voor een serie van ongeveer 220 afleveringen waarvan ze niet weten of het gaat lonen, hé”, aldus Segers. Het format was onbekend: ofwel had je destijds oneindige dagelijkse soaps zoals ‘Thuis’ en ‘Familie’, ofwel korte miniseries van een tiental afleveringen. “Als het nog nooit gedaan is dan weet je niet of je dat geld kan terugkrijgen. Heel veel overtuigingskracht was dan ook cruciaal. We hebben daar binnen de directie stevige debatten over moeten voeren. Ik herinner me vooral nog heel veel gedoe”, lacht Segers.

  Uiteindelijk wilde het team de gok wagen. Op één voorwaarde: Veerle Baetens moest Sara worden. “Het was heel simpel destijds. Als zij de hoofdrol op zich zou nemen, zouden we het doen. Anders was Sara er wellicht nooit gekomen. Ze was upcoming, ze was een naam waarmee we konden adverteren én ze was bij uitstek de meest getalenteerde en geschikte actrice. Er vond geen andere casting plaats. Het was Veerle of niets. Dat ze dan ook nog eens een onweerstaanbaar duo bleek met Gert Winckelmans maakte het helemaal af.”

  “Vlaanderen is dol op de underdog”

  De actrice reageerde enthousiast en de hele productie kwam in een stroomversnelling terecht. “Toen was het aan mij om het sprookje een Vlaamse toets te geven”, vertelt Hugo Van Laere, de hoofdscenarist van Sara aan de redactie van Het Nieuwsblad Online. “En dan bedoel ik niet kroketten met kip toevoegen. Dan bedoel ik het verhaal tot bij de mensen thuis te brengen. Ook voor mij was dat een heel avontuur. Maar ik hou daarvan, om iets baanbrekends en iets ongeziens te doen.”

  “Het oorspronkelijke verhaal van Sara komt van een Colombiaans feuilleton ‘Yo Soy Betty, la fea’. Een heel succesvolle reeks. In die streken is er een heel groot publiek voor dergelijke telenovelles. Maar zo moet je dat hier niet brengen, hé. Wij hebben hier ook modehuizen zoals Présence, wij kennen hier ook zo’n personen zoals Sara De Roose. Ik maakte er een erezaak van om alles wat we hier kennen in de structuur van het oorspronkelijke verhaal te pompen. De drugskartels eruit, de bezorgde vaderfiguur erin.”

  “Ook al is de reeks gebaseerd op een sprookje, toch kreeg ik geregeld de opmerking dat het fijn was ‘om het leven zoals het is’ te zien. Mensen herkennen zich in Sara. En ze merken meteen het potentieel in haar. Dat willen ze graag zien groeien, net zoals bij zichzelf. We hebben heel lang gewerkt aan de personages”, zegt de scenarist. Ook Segers denkt dat het personage zelf één van dé succesfactoren was van de reeks. “Vlaanderen is dol op de underdog. Een lelijk eendje, een antiheld. Kijkers willen Sara zijn zonder dat ze zich jaloers moeten voelen.” Perfect om een telenovelle rond te bouwen dus.

  Beugel, puistjes, ouderwets haar en klaar

  “Al snel spraken we ook af dat Veerle enkel innerlijk zou transformeren. Niet met plastische chirurgie, zoals ze in Columbia deden. Dat moest ook helemaal niet, want we hadden een heel knappe actrice gekozen. Het is gemakkelijk om haar lelijk te maken, hé. Beugel, puistjes, ouderwets haar en klaar. Andersom zou het heel wat moeilijker geweest zijn”, aldus Van Laere. “ We hebben samen heel lang gewerkt aan haar personage: wie is ze, waarom doet ze wat ze doet. Het was ook geweldig hoe Veerle altijd suggesties deed van ‘mag ik niet dit’ en ‘oh, doen we niet dat’. Zij was dé succesfactor van Sara.”

  “Hét moment waarop we wisten dat het goed zat, was vlak voor de uitzendingen. Toen deed Veerle, vermomd als Sara, mee aan Idool. Niemand herkende haar, nochtans zat er een lerares van haar in de jury. De reacties waren geweldig: ‘Ocharme dat meisje, ze heeft nochtans een goede stem’, klonk het. Toen wisten we het: dit komt goed. Ook Veerle geloofde erg in haar personage. Ze besefte: ik ben geloofwaardig, ik zit op de rand van een persiflage, maar het is niet dat mensen Sara niet zien als iemand van hen. Je kan het nooit met zekerheid zeggen, maar ik voelde wel dat dit zou aanslaan.”

  Twee jaar na het begin van het scenarioschrijven was de reeks klaar om televisiekijkend Vlaanderen te veroveren.

  Ongeëvenaard succes

  Een gouden gok voor VTM, zo bleek. Sara veroorzaakte een schokgolf door het land. Een immens succes met een gemiddelde van meer dan 600.000 kijkers. Ongezien, destijds. “Die ene keer dat we Ben Crabbé met zijn Blokken even pijn konden doen”, herinneren Segers en Van Laere zich nostalgisch. “De kijkers in alle lagen van de bevolking veranderden zelfs hun eetpatroon voor de afleveringen. Ze gingen vroeger of later eten, want eerst moesten ze nog Sara zien”, vertelt de scenarist trots.

  “Van zodra je een succes hebt, haal je opgelucht adem en lig je ’s nachts wakker van de volgende mislukking”, zo vertelt Segers. “Wat na Sara? Ze had de weg vrijgemaakt voor LouisLouise (2008-2009) dat kon teren op haar succes. De volgende telenovelles waren nooit meer zo groot. David (2009-2010) was qua cijfers geen succes, Ella (2010-2011) relatief gezien wel. Maar het is Sara die iedereen zich nog herinnert.”

  Scenarist Van Laere denkt te weten waarom. “Kijkers konden zich geen 200 afleveringen meer engageren om zich om half zeven voor de buis te zetten. En iedereen ging ook meer uitgesteld kijken. Plus, het verhaal van Sara is echt een straf sprookje. Ik schreef ook mee aan David, maar dat had niet dezelfde impact. Daar mikten we op een script over het verschil tussen cultuur en natuur, maar daar hebben mensen minder mee. Het was de basis van het sprookje van het lelijke eendje dat het magische ingrediënt was.”

  Ook nu nog steeds razendpopulair

  Wat doe je als je een gouden reeks in handen hebt? VTM besloot verder te gaan. “Maar de televisieserie was altijd bedoeld als een afgerond verhaal. Dat was ook de charme voor ons destijds, dat we het verhaal konden afsluiten. We moesten niet denken aan het vervolg”, aldus scenarist Van Laere.

  Maar de fans wilden meer. Dus besloot VTM om hun honger te stillen. Sindsdien liggen de dagboeken van Sara in de rekken. Ria Maes van Uitgeverij Houtekiet timmert nu, tien jaar later nog steeds verder aan het verhaal van Sara. Ook dat bleek een schot in de roos. De eerste druk was al uitverkocht nog voor die in de winkel lag. “Een heel andere productie”, zo zegt Van Laere. “Het hele leven dat Sara leidde met Arne en Simon en met haar kindje Sen achteraf daar heb ik geen vat op gehad en dat vind ik oprecht spijtig. Ik ben daar niet kwaad voor, maar dat doet wel raar als de personages dan dingen doen die je ze zelf zo niet zou bedenken. Dat zijn uw creaties, uw kinderen bijna.”

  Dat niet alleen. De afleveringen van Sara staan nog maar drie maanden online of 60.000 mensen vonden al hun weg naar de tien jaar oude telenovelle. Een serieuze boost voor het onlineplatform van VTM. Maar liefst 85 procent van die kijkers zijn jonger dan 25 jaar, zo laat persverantwoordelijke Peter Van Camp weten. Die fans waren destijds nog maar 15 jaar toen Sara voor het eerst uitgezonden is. Een hele nieuwe generatie heeft de telenovelle ontdekt en is er weg van. Zo kan Sara met een gerust hart een héél gelukkige tiende verjaardag vieren.

  Waarom Koen Crucke Alberto Vermicelli na 28 jaar uit de kast laat komen. “Hoog tijd dat hij een vriendje krijgt”

  Waarom Koen Crucke Alberto Vermicelli na 28 jaar uit de kast laat komen. “Hoog tijd dat hij een vriendje krijgt”


  Koen Crucke (65) heeft het jarenlang tegengesproken, maar nu mag iedereen het weten: Alberto, zijn personage uit Samson en Gert, is homo. “Ik voel dat zo aan. Hij gedraagt zich veel vrouwelijker dan vroeger en hij praat niet meer over zijn vriendin...

  Koen Crucke (65) heeft het jarenlang tegengesproken, maar nu mag iedereen het weten: Alberto, zijn personage uit Samson en Gert, is homo. “Ik voel dat zo aan. Hij gedraagt zich veel vrouwelijker dan vroeger en hij praat niet meer over zijn vriendin Claudine.” Crucke hoopt dat zijn alter ego snel een vriendje krijgt.

  Of Alberto Vermicelli homo is, kreeg hij zaterdag pertinent de vraag op de Nederlandse radio. “Ik denk dat hij de laatste tijd uit de kast is gekomen”, antwoordde Koen Crucke zonder nadenken. Een coming-out in één zin, meer niet. Wel bijzonder: het is voor het eerst dat de zanger/acteur uitsluitsel geeft. In vroegere interviews had hij altijd tegengesproken dat de bekendste tv-kapper voor de mannen was.

  “Ik heb mijn twijfels gehad”, verklaart Crucke tegenover onze krant. “Alberto sprak voortdurend over zijn vriendinnetje Claudine, een meisje dat bij hem in het operagezelschap zat. En hij was een verwend moederskindje. Maar tegenwoordig praat hij niet meer over Claudine en zijn moeder. Volgens mij is Alberto uit de kast gekomen en heeft hij zelfs een oogje op Jaap Mengelmoes (een nieuw personage, gespeeld door de Nederlander Marc-Marie Huijbregts, nvdr.).”

  De outing is een kwestie van evolutie, aldus Crucke. “Ik vertolk het personage al 28 jaar – dat zijn meer dan duizend afleveringen. Ik heb Alberto zelf gecreëerd, met dat roze kappersjasje. En liet hem ontpoppen tot wie hij nu is.” Ter illustratie imiteert hij Alberto anno 2017, door kreetjes uit te slaken en verwijfde handgebaren te maken. “Dat zou hij vroeger minder uitgesproken hebben gedaan.”

  Crucke vindt de jongste afleveringen van Samson en zeker de videoclip van Zigge Zagge Zomer veelbetekenend. “Hoe hij daarin op het einde poseert voor de foto, met de benen gekruist, de handen op de knieën. Dat is heel gay. En die kleurrijke zomeroutfit met palmbomen en flamingo’s zou hij vroeger nooit hebben aangetrokken. Te excentriek.”

  Kritiek op K3

  Koen Crucke heeft op eigen houtje beslist Alberto te outen op de Nederlandse radio, zonder overleg met Gert Verhulst. “Gert heeft al eens gevraagd of Alberto verwijfd is. Neen, antwoord ik dan, hij is verfijnd. Maar nu iedereen weet dat hij voor de mannen is, vind ik het hoog tijd dat hij een vriendje krijgt. Jaap Mengelmoes, bijvoorbeeld.”

  Holebivereniging Cavaria is blij met de outing. “Ouders hadden vast al door dat Alberto een homo was. Nu kunnen ze er thuis ook openlijk over praten met hun kinderen. Dat is een positief signaal”, zegt Cavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Hoe meer holebi’s op tv, hoe groter de acceptatie in de samenleving.”

  Vraag is of de jonge kijkers klaar zijn voor een homoseksuele Alberto. Denk maar aan de lof maar ook de kritiek op K3 en hun single Prinsesjes en Superman. Studio 100 zou daarin homoseksualiteit opdringen, luidde het op sociale media. Later werden twee jongens op elkaar verliefd in de jeugdserie Ghost Rockers, ook van Studio 100. Koen Crucke is er gerust in. “Zolang je kinderen maar niet provoceert. Alberto moet zijn vriendje niet op de mond kussen.”

  Dat zal wellicht niet meteen gebeuren. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat er een homoseksuele verhaallijn zal worden geïntegreerd in Samson, reageert Studio 100.

  Bezoekje aan Gerard Joling? Dat is dan 15.000 euro

  Bezoekje aan Gerard Joling? Dat is dan 15.000 euro


  De Nederlandse zanger en presentator Gerard Joling vroeg géén 20.000 euro om mee te doen aan het programma van Cath Luyten. Het was 5.000 euro minder.De 57-jarige Gerard Joling was deze week samen met Cath Luyten te gast in Gert Late Night toen Gert de...

  De Nederlandse zanger en presentator Gerard Joling vroeg géén 20.000 euro om mee te doen aan het programma van Cath Luyten. Het was 5.000 euro minder.

  De 57-jarige Gerard Joling was deze week samen met Cath Luyten te gast in Gert Late Night toen Gert de vraag stelde waarom Joling nog niet in het programma Buurman, wat doet u nu? had gezeten. “Gerard was wat te duur”, zei Cath voorzichtig. Blijkbaar vroeg zijn management 20.000 euro, een bedrag waarvan Joling zelf niet eens op de hoogte bleek. Nu zegt Cath Luyten dat het bedrag niet helemaal klopt: “Zijn management vroeg 15.000 euro. Dan ben je snel uitgepraat, natuurlijk. Bij de VRT hebben we dat soort budgetten niet.” Een onkostenvergoeding voor afgelegde kilometers of een overnachting kan een gast wel krijgen, maar voor de pure aanwezigheid in Buurman, wat doet u nu? wordt niet betaald.

  Cath Luyten is inmiddels wel dikke vrienden met Gerard Joling, die ook op de boot van Gert Verhulst verbleef: “Gerard zei me dat ik nu gewoon mocht langskomen voor het programma, maar alles is al opgenomen. Misschien komt er wel een vierde seizoen. Ik blijf gek op al die Hollanders.”

  Aaron Carter in ontwenningskliniek na vrees voor zelfdoding

  Aaron Carter in ontwenningskliniek na vrees voor zelfdoding


  De Amerikaanse zanger Aaron Carter (29) heeft zich laten opnemen in een ontwenningskliniek. Hij hoopt met professionele hulp zijn verslavingen te overwinnen.Het gaat al langer slecht met de broer van Nick van de Backstreet Boys. De twintiger, die vorige...

  De Amerikaanse zanger Aaron Carter (29) heeft zich laten opnemen in een ontwenningskliniek. Hij hoopt met professionele hulp zijn verslavingen te overwinnen.

  Het gaat al langer slecht met de broer van Nick van de Backstreet Boys. De twintiger, die vorige maand onthulde biseksueel te zijn, zag na zijn outing de relatie met zijn vriendin op de klippen lopen. Zijn vader overleed in mei totaal onverwacht. En zijn zus stierf in 2012 als gevolg van een overdosis. Zelf zou hij verslaafd aan drank en drugs zijn.

  Afgelopen donderdag haastte de politie zich naar zijn woning, omdat hij onder invloed was. Zijn familie vreesde dat hij uit het leven wilde stappen.

  Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

  Thrillerkoning Stephen King wordt 70: “Ik ben het literaire equivalent van een Big Mac met frietjes”

  Thrillerkoning Stephen King wordt 70: “Ik ben het literaire equivalent van een Big Mac met frietjes”


  Met de recente verfilmingen van It en The Dark Tower staat Stephen King weer volop in de belangstelling. Of hij daar van wakker ligt, is nog een andere vraag. Weinig schrijvers staan zo stevig met hun voeten in de aarde als de horrormeester van Maine,...

  Met de recente verfilmingen van It en The Dark Tower staat Stephen King weer volop in de belangstelling. Of hij daar van wakker ligt, is nog een andere vraag. Weinig schrijvers staan zo stevig met hun voeten in de aarde als de horrormeester van Maine, die vandaag 70 wordt.

  King mag dan een van de meest gelezen auteurs aller tijden zijn, hij kreeg ook zijn hele carrière lang met spijkerharde kritiek te maken: te commercieel, te sensationeel, niet literair genoeg…

  Die steeds weerkerende kritiek deert hem geen sikkepit, want de lijst met bestsellers en succesrijke verfilmingen (Christine, Carrie, Cujo, The Shining, Stand by Me, The Green Mile, The Shawshank Redemption, Dolores Claiborne, Misery, It, The Dark Tower…) blijft nog altijd aangroeien. Volgende week verschijnt alweer een nieuw boek, Schone Slaapsters, een samenwerking met zijn jongste zoon Owen.

  Werkmansbroek

  King omschrijft zichzelf en zijn oeuvre als “het literaire equivalent van een Big Mac met frietjes”. Hij benadrukt in interviews steevast dat hij uit een werkmansbroek is geschud en dat hij zijn afkomst nooit zal verloochenen. Hij haat chique restaurants, geeft geen moer om zijn kleren en voelt zich nog altijd niet lekker wanneer mensen hem aanstaren.

  In plaats van zichzelf en zijn verteltalent de hemel in te prijzen, spreekt hij liever over het geluk dat hem te beurt is gevallen. Een acuut geval van zelfrelativering of een gespeeld rolletje? In het laatste geval dan toch een rol die hij al bijna vijftig jaar met verve speelt. Feit is dat King niet graag in een hokje wordt geduwd. Hij vindt het opsplitsen van literatuur in genres een foute instelling. Dat hij met zijn soort verhalen zo’n groot publiek heeft weten te bereiken, spreekt in zijn ogen boekdelen. “Lezers zijn écht niet dom” en “Waarom zou een boek waarvan miljoenen exemplaren worden verkocht per definitie slecht moeten zijn?”, zijn in dat opzicht significante uitspraken.

  Projector

  De diversiteit die Kings oeuvre kenmerkt, maakt het haast onmogelijk om zijn voornaamste kwaliteiten in enkele woorden uit de doeken te doen. Vooreerst bezit King de gave om mensen schrik aan te jagen. Niet noodzakelijk met bloederige horror, wel met bevreemdende scènes die evengoed je bloed doen stollen.

  Verder is er de complexiteit van zijn plots, die je telkens weer onverbiddelijk het verhaal inzuigen. En dan is er, zeker in zijn vroegere werk, dat geweldige inlevingsvermogen in de angsten en verlangens van de Amerikaanse teenager. Verhalen die zijn doorregen met de opwinding die de beginjaren van de rock-‘n-roll met zich meebrachten.

  Het is dan ook een vergissing te stellen dat het bij King altijd om bovennatuurlijke verschijnselen zou draaien. In zijn misschien wel beste werk staan mensen van vlees en bloed centraal. Mensen die zich overeind proberen te houden in onverwachte, veeleisende omstandigheden. Zijn warme kijk op de familie en de lokale gemeenschap als hoekstenen van onze samenleving wordt vaak onderschat. Terwijl de horror vaak juist voortkomt uit de verstoring van dat comfortabele evenwicht waar we allemaal naar streven.

  Ten slotte is King een meester in het creëren van visueel sterke scènes. Een van zijn eerste uitgevers omschreef hem als een man die geboren was met een projector in zijn hoofd. Meteen ook het antwoord op de vraag hoe het komt dat zijn boeken vaak geweldige films opleveren.

  Geblokkeerd door Trump

  Eind jaren 60, als student aan de universiteit van Maine, toonde Stephen King al zijn politieke betrokkenheid door zich als tegenstander van de Vietnamoorlog te outen. Vandaag is hij voorstander van een strengere wapenwetgeving en is hij duidelijk geen fan van Donald Trump, die hij al herhaaldelijk openlijk bekritiseerd heeft. Trump was hierdoor zodanig in zijn wiek geschoten dat hij King op zijn Twitter-account heeft geblokkeerd.

  Samen met zijn echtgenote is King in stilte ook betrokken bij allerlei steunfondsen, waarvan vooral minderbegoede studenten, beginnende auteurs en schrijvers of artiesten die een zware tegenslag te verwerken kregen, van kunnen profiteren.

  Over tegenslagen gesproken. In 1999 hing Kings leven een tijdje aan een zijden draadje, nadat een bestelwagen hem tijdens een wandeling van de baan had gemaaid. Hij beschouwt de boeken die hij in de nasleep van dat accident schreef, niet als zijn beste. Te veel pijn, te veel pijnstillers. Die afkeer van pijnstillers heeft ongetwijfeld ook te maken met de zware alcohol- en cocäineverslavingen waarmee King tot het eind van de jaren tachtig te kampen had.

  King was en is duidelijk een kind van zijn tijd, met alle ups en downs die daar bij komen kijken. Misschien ligt juist daarin wel zijn grootste kracht als auteur. King is de perfecte chroniqueur van de samenleving waarvan hij zo graag deel uitmaakt. Al zal je hem zijn occasionele uitstapjes naar een multidimensioneel universum waarin tijd en ruimte vervagen nooit kwalijk mogen nemen.

  INFO

  Schone slaapsters, The House of Books, 825p, 25 euro